Újévkor túl az 1000 ponton: Shiffrint Zágrábban sem lehetett megállítani

Az újévi parallelverseny után két nappal újabb győzelemmel gazdagodott Mikaela Shiffrin. Újabb brutális erődemonstrációt láthattunk az amerikaitól, ma sem tudta senki sem másfél másodpercen belül követni. Wendy Holdener nyerte a mezőnyhajrát, ez sem meglepő, az már annál inkább, hogy Petra Vlhovát megelőzve Frida Hansdotter dobogón találta magát. Az osztrák válogatott csapatszinten megint jó napot zártak, hárman is beverekedték magukat a TOP-10-be.


Míg Mariborban gond adódott a hó mennyiségével, így áttették a hétvégén esedékes versenyeket Kranjszka Gorára, a hagyományos év eleji zágrábi helyszínnel ezúttal sem akadtak problémák. Ez speciel a szlovénok munkájával is kiállít némi értékítéletet, no, mindegy…

Épp fagypont fölött hőmérsékletben, változóan napsütötte időben, fel-felerősödő szélben rendezték a kora délutáni futamot. A helyszín a Crveni Spust, azaz a Vörös Róka, egy kihívásokban bővelkedő, patinás lejtő.

Nem kisebb név szerepelt az elősízők közt, mint a helyiek egykori olimpiai és vb-érmese, Alpesi Világkupa-győztese, Ivica Kostelić. Horvát indulót egyébiránt a 67 főt számláló mezőny legvégén találhatunk, de sem Leona Popović, sem pedig Ida Stimać nem rúghatott labdába a pontszerző helyekért.

Christian Thoma, a svéd nemzeti csapat trénere tűzte a pályát, nem bonyolította túl, a lejtő már önmagában nehéznek ígérkezett női viszonylatban. Wendy Holdener (2.) szép ritmusban teljesítette a pályát, érdemi hiba nélkül, ám elsőre is sejthettük, lesz minimum egyvalaki, aki dinamikában tud ennél jobbat. Nina Haver-Løseth formahanyatlását túlzott kockázatvállalással próbálta palástolni. S mint az ilyenkor szokás, kínosan hamar pályán kívül találta magát. Melanie Meillard (7.) elsőként indulhatott a szakági elit közt. Testbeszéde önmagáért beszélt a célban: tapogatózó menete fél másodpercet eredményezett hátrányban.

mikaela-shiffrin178_v-gseapremiumxl

Mikaela Shiffrin (1.) hozta egyéni klasszisát. Valamennyi szektorban a svájci fölé nőtt, a legvégén pedig olyan sebességtartományban vette a stanglikat, mint senki más megközelítőleg sem. Szűk másfél másodpercet osztott ki a világ egyik legjobb szlalomosának.

Innentől ismételten átértékelhettük a helyzetet, Shiffrint nyugodtan kihúzhattuk a pakliból. Jelesül Bernadette Schild (4.) csúszására sem lehetett sok panasz, talán a meredeken megtorpant párszor, de Holdenertől csupán 5 tized választotta el. A dobogóra tehát még bőven odaérhetett. Megelőzte például Frida Hansdottert (5.) is. Igaz, a rutinos svéd elmaradása nem érte el az egy tizedet. Ő azért magához képest sem teljesített kiválóan, apró késések befigyeltek lejtmenet. Petra Vlhová (5.) célba érése után világossá vált a győztes kiléte. A szlovák leányzó még Holdenertől is kikapott, a kereken kéttizednyi eltérés persze még izgalmas folytatással kecsegtetett.

Ana Bučik (11.) 3 másodpercet meghaladó hátránya egy átlagos műlesikló futamon a továbbjutáshoz sem lett volna elegendő, de ha azt vesszük, hogy csupán ennek felével maradt el a dobogósoktól, nem oly meglepő a viszonylag előkelő helyezés. Megjegyzendő, hogy nem csupán Shiffrin emelkedik ki irtózatosan a világelitből, de a legjobb szlalomosoktól is méretesen el vannak maradva a jófajta VK- műlesiklók. Mint például Christina Geiger (17.) csont nélkül átvette a sereghajtó helyet a szlovén lánytól.

Irene Curtoni (19.) küzdelmesebb pályát ment, aminek több ritmustévesztés lett a vége. S az utolsó hely. Konkrét hibát nem lehetett feljegyezni Maren Skjøld (24.) menetében, a norvég lány egyszerűen mindenfajta agresszió nélkül lötyögött le a pályán. Chiara Costazza (13.) valamivel több kraftot vitt csúszásába, így is túl mélyről vette a kapuk többségét. Lena Dürr (22.) óvatoskodóbb menetét Michelle Gisin (10.) követte, a svájci jóval hatékonyabban őrizte sebességét. Más kérdés, hogy ezzel együtt Holdenertől is beszedett majd’ másfél másodpercet. Az első tizenötöst egy újabb svájci, Denise Feierabend (13.), egy rá jellemző, megbízható, ámbár közepes menettel.

A hátralévő sízők közül hárman is beverekedték magukat a legjobb 10 közé. Estelle Alphand (6.) eme tette nem okozott különösebb meglepetést, az immáron 25-ös rajtszámmal hasító svéd-francia síző nem állt távol attól sem, hogy szakági győztes kollegináját, Hansdottert maga mögé utasítsa. S hogy az osztrákok is örülhessenek valaminek, Schilddel együtt hárman képviselték nemzetüket a legjobbak közt. A két 21 esztendős fiatal közül Katharina Liensberger (8.) mutatványa az impozánsabb, elvégre 35-ös rajtszámmal teljesítette, de Katharina Gallhuber (9.) nevét is meg kell lassan szoknunk az elitben.

Harmincon túlról a kanadai Roni Remme (38-assal a 18.), a svéd Ylva Stålnacke (32-essel a 23.), a cseh Martina Dubovská (37-essel a 27.) és az osztrák Katharina Huber (42-essel a 28.) verekedte be magát a második futamba. Legjobb horvátként Leona Popović (47.) – két és fél másodpercre a pontszerző helyektől.


Fél ötre megérkezett az este Zágrábba, s vele együtt a hózápor, nem is kicsi adagban. Tobias Lux révén a németek érezhették magukat egy hangyányit hazai pályán. A körülményekhez igazodva nem kombinálta túl a nyomvonalat.

Egy osztrák síző, Katharina Truppe (20.) nyitotta a sort, egy egészen tiszta menettel, s minekután egészen szoros volt az állás a lista vége felé, joggal bízhatott egy jelentősebb előrelépésben. Manuela Mölgg (23.) különösen a lankás részen nem igazán rúgott labdába, a honfitárssal viszont kiélezett adok-kapok zajlott le, legalábbis a szektoridők alapján. Egyetlen század döntött Truppe javára. A cseh alpesi síelés egy szem értelmezhető reprezentánsa kisajátította magának az utolsó helyet, Dubovská (26.) szemre nem is igazán szeretett volna többet kihozni a napból.

Bár szintén sokat vesztett az utolsó szektorban, Maruša Ferk (18.) egy komolyabb korrigálással együtt is véget vetett az osztrákok vezetésének. Carmen Thalmann (22.) számára adott volt a visszavágás lehetősége, de végsebessége szintén elmaradt az átlagtól, vezetésről odáig jutott így, hogy valamennyi honfitárs beelőzte. Skjøld (25.) belassulása még drámaira sikerült, csapnivaló napot zárt a norvég lány. Nem foghatja betlijét igazán az időjárásra, elvégre közvetlenül utána gond nélkül élre tudott állni egy másik skandináv síző, Ylva Stålnacke (17.) magabiztos meredekét jó tempóban megsíelt szektor zárta. Dürr sorsa hamar bevégeztetett, a 3. kapuról pályát szélesített, így gyakorlatilag újra kellett indulnia. Ügyesen ráérzett a pálya ritmusára Anna Swenn Larsson (10.), s szinte megduplázta hozott előnyét. Azzal együtt, hogy a vége felé néha hátrakerült súlypontja. Az első igazán mértékadó menetet láthattuk este.

Marina Wallner (12.) sem tudott igazán élni a német tűzéssel, néha túl direkt vette a kanyarokat. Curtoni (15.) bele-belehibázott a meredekbe, a végét viszont jobban bírta, a nagyobb visszaesés ezért maradt el nála. Roni Remme (11.) a lehető legkisebb különbséggel kapott ki, az ifjú kanadai sportoló bátor, kisebb megtorpanásokkal tarkított meredek után remek tempót fogott a végére. Geiger (19.) tett végleg pontot a németek felejtésre ítéltetett napjának végére, kerek egy másodperccel maradt el a svéd éllovastól. Igaz, az osztrák resztlit legalább maga mögött tartotta. Resi Stiegler (14.) szokott vagány stílusával állt a feladathoz. A meredeken gyakran került késésbe, ami azért megmutatkozott hátrányában is.

A röpke reklámszünetben tán tovább fokozódott a hófúvás erőssége. Kizárólagosan nem, de jórészt ennek is tulajdonítható Julia Grünwald (27.) drámai visszaesése. Az osztrák lány után ráadásul a mezőny egyik legrutinosabb tagja, Costazza (28.) sem járt sokkal jobban, igaz, az olasz egy rossz ütemben vett kapu után a porhanyós hóból tért vissza a pályára. Érezhette, muszáj kockáztatnia, ugyanez nem volt elmondható Feierabendről (16.), a hórihorgas svájci alacsonyra emelte a lécet. Tény, nem verte le, kényelmesen leért.

A Steilhang elején akadtak problémái, majd a meredek folytatásán összeállt mozgása, Erin Mielzynski (7.) utolsó szektora pedig eszményire sikerült. Legjobb idővel magabiztosan állt a lista élére. Két kanadai lány egy szlalomverseny TOP-3-ában. Sok volt még hátra, ilyesmit akkor is ritkán láttunk. Ana Bucik (24.) bágyatag kezdés fokozta volna az iramot, vesztére, egy méretes térvesztésben komplett másodpercet hagyott. Gisin (13.) közelebbről támadta a stanglikat, az ívet azonban nem mindig sikerült tartania. Az aktuális dobogóról is lekerült. Katharina Gallhuber (6.) személyében osztrák vezetéssel fordultunk az első futam legjobbjaira. Mert rizikót vállalni meredeken, s bár a kanadai szektorában sokat bukott, hozott előnyéből 5 századot meg tudott őrizni.

A gazdasági percek után újabb Katharina került sorra, Liensberger (8.) menetében nem érződött a tapasztalat hiánya. Pár méretes rontás után sem adta fel, s ha a legjobb kettőre nem is jelentett veszélyt, a 3. pozíciót szépen besöpörte. Melanie Meillard (9.) ugyancsak ormótlan íveken kezdte a meredeket, s igazán a folytatásban sem sikerült megújulnia, így példának okáért utóbbi is beelőzte. Két nappal élete első VK- pódiuma után kissé butuska megjegyzés, de „rendes” szlalomban azért érződik a svájci tininél, milyen az, amikor egy tehetség hirtelen szembesül az esélyesség terhével.

Estelle Alphand félelmetesen erős kezdőszektor után a második letörésnél nagyon mélyre került, s a késéssorozat vége egy lába közé vett kapu lett. Ambiciózus a kislány, alkothat még nagyokat a továbbiakban. Frida Hansdotter (3.) csúszása közben még nagyobb pelyhekben kezdett esni az égi áldás. A rutin nagy kincs, még kicsit rá is tudott pakolni előnyére, a kereken 8 tizednyi különbségbe még egy látványos ritmustörés is belefért.

Nagyot küzdött Bernadette Schild (5.) az elemekkel. Minimális előnyét hamar elhagyta a 28. születésnapját tegnap ünneplő osztrák, szívós versenyzéssel a második helyet azért bőségesen sikerült megtartania. A dobogóról ugyanakkor lemondhattak a sógorok. Petra Vlhová (4.) dinamikus sízése a köztes szektorban megakadt picikét, s minthogy újítania nem sikerült a legvégén, egy hangyányival kikapott a már biztosan dobogós svédtől.

1514997470034

Wendy Holdener (2.) roppant nehéz helyzetben volt, elvégre a vezetés átvételét mindenki elvárta tőle, de igazi sportemberként nyilván bízott a szinte lehetetlenben. Ami az ő reszortja volt, azt teljesítette. A pálya végén eladta előnyének egy jó részét, a meredekével azért elégedett lehetett.

1514997346876

Mikaela Shiffrinre (1.) azonban nem helyezett nyomást semmilyen szinten. Ehhez képest megint elverte a svájcit, ha nem is oly nagy különbséggel, mint az első futamban, talán a pályára hulló nagy mennyiségű hó miatt sem jött össze. (Másfelől a látási viszonyok jócskán feljavultak az amerikai indulására.) Brutális erődemonstráció!

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

e3.png

118. Világkupáján állt rajthoz, ez már a 38. győzelme. Nyolcadszor győzött a szezonban Mikaela Shiffrin, négy különböző versenyformában, összpontszáma közelíti az 1000 egységet. félelmetesen dominálja a női mezőnyt. Wendy Holdener 16 dobogónál tart, ennek negyedét a jelenleg futó idényben gyűjtötte. Nagy szívfájdalma lehet, hogy megszakadhat akármennyire, a szlalomos győzelemre esélye nincs. Bár nyolcadszor szerepelt a TOP-10 közt, mégis elmaradt kicsit a várakozásoktól Frida Hansdotter eddig szezonja. Mostani szereplésével 27. pódiumát söpörte be, a másodikat idén.

A hölgyek számára Kranjszka Gorán folytatódik a Világkupa, szombaton óriás-műlesiklásban, vasárnap szlalomban mérik össze tudásukat.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:53,07
2. Wendy Holdener (SLO) +1,59
3. Frida Hansdotter (SWE) +2,11
4. Petra Vlhová (SVK) +2,24
5. Bernadette Schild (AUT) +2,38
6. Katharina Gallhuber (AUT) +2,91
7. Erin Mielzysnki (CAN) +2,96
8. Katharina Liensberger (AUT) +3,20

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 480
2. P. Vlhová Szlovákia 345
2. W. Holdener Svájc 265
4. F. Hansdotter Svédország 231
5. B. Schild Ausztria 162
6. M. Meillard Ausztria 158
7. D. Feierabend Svájc 141
8. L. Dürr Németország 117

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1081
2. V. Rebensburg Németország 510
3. P. Vlhová Szlovákia 425
4. T. Weirather Liechtenstein 374
5. W. Holdener Svájc 370
6. T. Worley Franciaország 336
7. M. Gisin Svájc 323
8. R. Mowinckel Norvégia 312

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s