Örökifjú dobogó Lake Louise-ban: Beat Feuz újra a csúcson

Magyar idő szerint szombat este 20:15-től végre a gyorssízők számára is megkezdődött a 2017/2018-as alpesi sí világkupa idény. Szokás szerint Észak-Amerikában nyit a mezőny, Lake Louise-ban elsőként férfi lesiklásra került sor. A tökéletes menetet összerakó Beat Feuz végül 9 századdal nyerte a versenyt Matthias Mayer előtt, a sérülése után visszatérő Aksel Lund Svindal is dobogóval nyitott. Killingtonban a hölgyek óriás-műlesiklása Viktoria Rebensburg fölényes sikerét hozta.

Már az is nagy szó, hogy sor kerülhetett a versenyre Lake Louise-ban, a mostoha időjárás miatt egyetlen edzést tudtak csak megtartani. Nem is mentek teljes pályát, a felső szakaszt nem merték bevállalni a szervezők.

Bostjan Kline nyitotta a versenyt, látványos hiba nélkül ment végig a pályán (25.). Manuel Osborne-Paradis végig hasonló részidőket produkált, az alján viszont jobban őrizte sebességét, majd 3 tizedes előnnyel örvendeztette meg a hazai közönséget (20.). Az első jó menet viszont csak ezután jött: Peter Fill három szektor alatt másodperc feletti előnyt gyűjtött össze, hatalmas sebességgel, hatalmas ívekkel végül 1,28-at pakolt a legjobb időre (4.). A negyedik szektorban viszont benn hagyott egy fél másodpercet a dél-tiroli, azt Aleksander Åmodt Kilde rögtön jelezte is, igaz, így sem tudta őt megelőzni (6.). Kjetil Jansrud épp a negyedik szektorán kesereghet, ott nem tudott hozni Fillen, végül századokkal kikapott tőle (5.).

Andreas Sander a dobogósoktól tisztes távolban síelt, de a nyitó párost simán előzte (15.). Beat Feuz viszont továbbra is régi fényében tündököl, neki sikerült összerakni a kritikus szakaszt, a végén a hatalmas tempó miatt egy nagyon elrontott ív is belefért, több mint fél másodperccel vette át a vezetést (1.). Vincent Kriechmayr a mezőny hátsóbb részével csatázott egy nagyot (9.), igaz, a pocsék ugratójával kitűnő Dominik Parist így is megelőzte (16.). Az első tízes blokkot újabb osztrák, Max Franz zárta, 6 századdal végül Kriechmayr mögé sorolt be (11.).

kep1
A házigazdák bánatára Erik Guay nem indult el (hátát fájlalja), így Travis Ganong pocsék menetével folytatódott a verseny (48.). A sérülése után visszatérő Aksel Lund Svindal nyitánya jól sikerült: a negyedik szektor kritikus ugratóján ő is otthagyta a fél másodpercet, de az alján hatalmasat ment, 3 tizedre faragta lemaradását (3.). A gyászoló francia csapat első indulója, Johan Clarey jó kezdés után kissé szétesett, keveseket előzött meg (17.). Kissé ráijesztett Feuzra a komótosan kezdő Matthias Mayer, de a negyedik szakaszban otthagyott tizedek végül számára is soknak bizonyultak: 9 századdal kapott ki (2.).

Patrick Küng egy óriási ugratóval ijesztgette a szurkolókat, de a komolyabb hátrányt nem itt szedte össze – ő is a negyedik szektort kárhoztathatja (13.). A mezőny legidősebb tagjának, Hannes Reicheltnek a tempója is az öreguras jelzőt juttatta az ember eszébe (19.), Guillermo Fayed pedig remek részidő után a harmadik szektorban lecsúszott az ívről, ezután csak a pontszerzésért küzdhetett (28.). Egy szektorral tovább reménykedhetett Adrien Théaux, végül ő legalább másodpercen belül maradt (7.). A legjobbak sorát Romed Baumann zárta, Théaux menetét másolta, a végén viszont jóval több sebességet veszített (10.).

A folytatásban már papíron csak a pontszerző zóna második felének kiosztása lehetett a kérdés. Többnyire ennek megfelelő síeléseket is láthattunk, az osztrákok új reménysége, Christian Walder (27.), majd a német Josef Ferstl is a 2 másodperces határral küzdött, sikertelenül (29.). Thomas Dreßen menete csalt némi fényt a szürkeségbe fulladó versenybe (14.), Christof Innerhofer (40.) és Maxence Muzaton (56.) viszont rosszabbnál rosszabb síelést produkáltak. Jared Goldberg kezdeti lendülete se tartott sokáig (24.), Mauro Caviezel viszont három szektoron át Feuzot is veszélyeztette, és bár végül másodpercen túlra csúszott, élete legjobb lesiklásával fokozta a svájci örömöt (8.). A top-30-at záró Brice Roger (31.), Bryce Bennett (21.), Nils Mani (33.) sorról már nem írhatunk ilyen pozitívan.

Magasabb rajtszámmal kevés síelő ért a pontszerző zónába. A helvéteknek még a végére is maradt egy csattanójuk, Gilles Roulin 31-es rajtszámmal bejött a 12. helyre. Pontot szerzett még Johannes Kröll (18.), Matthieu Bailet (22.), Broderick Thompson (23.), Martin Čater (25.) és Otmar Striedinger (30.). A finnek hagyományos balszerencséjét testesítette meg Andreas Romar: hiába jött remekül az utolsók közül indulva, 5 századdal lemaradt a pontszerzésről.

kep2
Beat Feuz épphogy 30 múlt, ám már legalább két pályafutásra elég kínlódáson van túl. Úgy tűnik, talán végleg kilábalt sérüléseiből, és tartósan visszatérhet megérdemelt helyére, a legjobbak közé. 132. Világkupa-versenyén 26. alkalommal állt a dobogóra, 8. győzelmét ünnepelte. Matthias Mayer 117. versenyén 15. dobogójával örvendeztette meg a karintiai szurkolókat. Aksel Lund Svindal 363. versenyén 70. alkalommal állhatott a pódiumra, lelkesedése 35 évesen is töretlennek tűnik – nagy kérdés, lelkesedése mellett szalagjaira is érvényes-e még a szakadatlan jelző.


A hölgyek eközben Killingtonban óriás-műlesiklásban versengtek. Viktoria Rebensburg váratlanul fölényes győzelmet aratott Mikael Shiffrin előtt, Manuela Mölgg fért még fel a dobogóra. A versenyről ezúttal csak dióhéjban tudunk beszámolni.

Ha megnézzük az első futam meteorológiai adatait, az alábbiakat mondhatjuk: jóval fagypont feletti hőmérséklet, ködfoltok, erős szél. Aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, cudar körülményekkel bírkózott a mezőny. A legjobban ez Viktoria Rebensburgnak sikerült, harmadikként rajtolva fölényesen vette át a vezetést, és végig meg is tartotta. A 2. helyre negyed másodpercnyi lemaradással Mikaela Shiffrin érkezett, Manuela Mölgg pedig 15-össel, fél másodperces hátránnyel érkezett a 3. helyre. Rajtuk kívül Stephanie Brunner, Tessa Worley és Federica Brignone fértek csak másodpercen belülre. 3 másodperces hátránnyal is be lehetett jutni a második futamba.

A második futam első igazán jónak tűnő idejét a norvég Mina Fürst Holmann érte el: 44-essel indulhatott a 28. helyről, és közel egy másodpercet vert a körülötte indulókra, a 17. helyen zárt. Abszolút értelemben gyengébb második futammal, ám jobb kiindulási helyzetből tört előre az osztrákok duója, Bernadette Schild (13.) és Elisabeth Kappaurer (14.). A svájci szlalom szép jövőjének letéteményese, Melanie Meillard ma is nagyot ment (9.), Frida Hansdotter pedig már-már holtmanni magasságokban síelt (7.). A legjobbak elég előnyt hoztak ahhoz, hogy őket megelőzzék, de sem Brignone (5.), sem Worley (6.), sem Brunner (4.) nem ment igazán nagyot. Ahogyan Manu Mölgg sem kockáztatott sokat, de ez most bölcs döntés volt, dobogót ért (3.). Az élen álló duó ellen úgyse lett volna esély, Shiffrin háromnegyed másodperccel vette át a vezetést (2.), Rebensburg pedig másodjára is oktatta a mezőnyt, a második futam legjobb idejével, 67 század előnnyel nyerte a versenyt. Vasárnap szlalommal folytatják.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s