Tovább kell várni a brit VK-győzelemre! Neureuther győzött a levi szlalomon

audifisalpineskiworldcupmenslalomoplggj9yvcfl

Nagyon közel állt a brit alpesi síelés ahhoz, hogy Világkupa-győztest adjon a világnak, az első futam után vezető Dave Ryding viszont hibázott délután, így elmaradt a sporttörténelem. Így Felix Neureuther győzött a levi szlalomon, rajta kívül még Henrik Kristoffersen és Mattias Hargin állhatott fel a dobogóra. 87 nappal bokatörése után visszatért a Világkupába Marcel Hirscher, aki egy átlagon felüli és egy vállalható menettel jelezte, idén sem szabad őt leírnia senkinek. Samsal Dalibor jól kezdett, de megint csak kizúgott az első futamban.


Beköszöntött a havazás Leviben, mindez a Daniele Simoncelli által tűzött 67 kapuval egybevéve nem kis kihívás elé állította a rajthoz álló szlalomosokat. Nem kevesebb, mint 92 síző próbált szerencsét. Köztük volt a csaknem teljes előző idényben sérüléssel bajlódó Fritz Dopfer, de a legnagyobb szenzációt tényszerűen Marcel Hirscher visszatérése okozta. Az osztrákok klasszisa 87 nappal bokatörése után visszatért a Világkupába. Gyakorlatilag az első adandó alkalommal. Ja, és természetesen a mi Samsal Daliborunk is tett egy próbát a célba érésre.

audifisalpineskiworldcupmenslalomzb2aiitnmrfl

Elsőként Michael Matt (9.) ismerkedett a körülményekkel. Felemásan, mert bár alaptempójával nem volt gond, becsúszott pár méretes ritmustévesztés. Marcel Hirscher (4.) mozgásán nem igazán érződött a hosszabb kihagyás, tulajdonképpen hozta a rá jellemző nyugodtabb délelőtti sízést. Honfitársát azért bő 2 tizeddel így is lehagyta. Stefano Grossnak (26.), s úgy általában a komplett olasz csapatnak nem igazán hozott szerencsét a hazai tűzés. A meredeken nagyot kellett korrigálnia, végül a továbbjutásért is aggódnia kellett.

audifisalpineskiworldcupmenslalomtvmic6usqecl

Felix Neureuther (2.) egészen más szintet képviselt, a meredeken jócskán határozottabban síelt, mint Hirscher, nem is maradt el a bő 3 tizednyi előny a célban. Manfred Mölgg (16.) óvatosabbra vette a figurát, ezzel együtt elkövetett néhány látható hibát. Henrik Kristoffersen (3.) baja a meredekkel gyűlt meg igazán, beletelt pár kapuba, mint ritmust talált. Ez esetében 4 századnyi hátrányban realizálódott. Alekszander Horosilov (48.) kiírta magát a második futamból, a letörésnél gyakorlatilag újból kellett indulnia.

daverydingaudifisalpineskiworldcuprof7gttpmf1l

Daniel Yule (11.) az értelmezhető menetek sorában besorolt az utolsó helyre, szokott izgága stílusa nem igazán fizetődött ki. Dave Ryding (1.) menete szépen építkezett: óvatosabb kezdést követően fokozatosan erősített a tempón, a legvégén, magas sebességének köszönhetően nem lehetett vele felvenni a versenyt. Megnyerte az első futamot. Fritz Dopfer (23.) még a Világkupa légkörének újraízlelgetésénél tart, összességében kompakt menetet tudhatott maga mögött, a továbbjutással legalább nem volt gondja. Manuel Feller (19.) sízését több rontás kísérte, nem igazán állt össze mozgása. Mattias Hargin (12.) a meredeket nézte be komolyabban, ugyanez volt elmondható Alexis Pinturault (14.) sízéséről is. Esély pedig még bőven kínálkozott jó időeredményre, mint jelezte azt André Myhrer (5.), a svédek lassan veteránkorba lépő specialistája remekelt a letörés után, a pálya végi hozott tempóját kárhoztatja csak, ott gyűlt össze fél másodperces hátrányának a zöme. Julien Lizeroux (15.) az addig látott átlagot hozta, semmi többet.

audifisalpineskiworldcupmenslalomzwi5mnc8vq2l

A reklámszünet, s az ezzel járó pályakarbantartás jól jött Marco Schwarznak (7.), a fiatal osztrák élt a lehetőséggel, jelentős hiba nélkül, korrekten lehozta a pályát. Luca Ärni (13.) hibátlan menetét egy méretes porszem tette semmissé, Jonathan Nordbotten (18.) stabil, de nem kellően agilis sízése nem ért jobb helyezést. Villanyfényes versenyeken általában remekelni szokott, nos, ettől a sansztól sikeresen megfosztotta magát Juasza Naoki (43.). A meredekhez érve teljesen szétesett mozgása. Jean-Baptiste Grange (27.) nem volt ma versenyképes, nem úgy Leif Kristian Haugen (10.),a rőtszakállú norvég kerek 7 tizedes hátrányról várhatta a folytatást. Patrick Thaler személyében elérkeztünk a versenynap első kiesőjéhez.

Sebastian Foss-Solevåg (8.) folytatta a remek norvég szereplést, az első harmincas hátralévő részéből viszont csak egy negatív meglepetést tudtunk feljegyezni, Giuliano Razzoli (40.) reménytelen sízéssel búcsúzott a naptól.

A pozitív szenzáció kategóriába sorolandó Reto Schmidiger (6.) teljesítménye, a hórihorgas svájci a dobogóesélyesek közé lépett elő 37-es rajtszámmal a hátán. Harmincon túlról egyébiránt keveseknek sikerült az áttörés, egy másik svájci, Marc Rochat (42-essel a 22.), valamint a kanadai Erik Read (45-össel a 29.) verekedte csak be magát a továbbjutók közé.

Ahogy mentünk előre a rajtlistán, úgy szaporodtak a kiesések, nemhiába, tudvalevő volt ekkortájt, hogy másfél másodpercen túl nem igen lehet második futamot síelni. Márpedig kockázat nélkül nem volt nyereség. Ennek esett áldozatául (már megint) Samsal Dalibor. A 66-os rajtszámmal érkező honosított horvát az első szektor után még Rydingnál is jobban állt (ezt azért sokak elmondhatták magukról), s a pálya felénél is továbbjutással kecsegtető szektoridő állt neve mellett. Ezután nem sokkal aztán jött a szokott besokallás és kiesés. Hat finn síző mutatkozott be hazai lejtőn, a legjobban Joonas Rasanen (46.) teljesített, de őt is méretes különbség választotta el a továbbjutástól.


Marco Pfeifer személyében az osztrákok edzője állította össze a második futam pályáját. Christian Hirschbühl (20.) révén rögtön egy tanítvány próbálhatta ki a tűzést. Tisztán, de mindenütt nem agilisan teljesítette a lejtőt. Read ellen ez is elegendőnek bizonyult, kevesebb tempót hozott a záró szakaszra a kanadai. Jócskán akadt faragnivaló az osztrák alapidején, amit Grange (11.) meg is mutatott, úgy adott mintegy fél másodpercet neki, hogy messze nem ment minden simán a meredeken. (A délután legjobb ideje így is nevéhez fűződött.) Minden viszonyítás kérdése persze, Zenhäusern (24.) elgörcsölt kanyarvételeihez mérten máris egész komfortosnak tűnt a francia mutatványa. Ranglistás helyezéséhez méltatlanul dekoncentráltan síelt Gross, esélye nem volt Grange ellen, Linus Straßer a bukkanóra jövet teret vesztett, s már nem nyílt módja korrigálni, oda is került neve mellé a DNF felírat.

1752049

Hangos kiáltás a célban, széttárt kezek a szponzortáblák előtt: Victor Muffat-Jeandet (12.) egyetlen századdal szorult a második helyre. Az egyszeri alpesi síelő átka. Dopfer (15.) megint több élt használt a kelleténél, visszatérésnek azért elment ez a mai nap. Rochat (19.) nem védett semmit, több kisebb hibával nyitotta futamát. Sokszor húzott széles ívet, s a letörést követő szakaszt és a végét kivéve szépen tartott a lépést az éllovassal. Marc Digruber visszafogott kezdéséből eszmélve meg akarta nyomni a meredeket. Késésbe került, minek végén jobb lécét elhagyva fejezte be szereplését. Loïc Meillard (6.) véget vetett a francia vezetésnek; érdemi hiba nélkül, egy ritmusban végigtolta a pályát. Épp a tempója volt távol az ildomostól, Feller bő 6 tizedes előnynél keveredett meg az utolsó 3-4. kapunál. Megszokott kiesés az osztráktól, tavaly hatszor zúgott ki futam közben. Nordbotten a pálya feléig sem bírta, egyre mélyebb került súlypontja, nem lehetett menteni. Manfred Mölgg (9.) igyekezett az ésszerűség határán belül kockáztatni. A meredeket jól bírta, a pálya végi tempója viszont elmaradt a svájcitól, így csak a második helyre nyílt esélye. David Chodounsky (23.) nem vállalt elég rizikót, minimális előnye hamar tovaszállt, alig-alig előzött meg bárkit.

1752056

Rövid reklámszünet után Lizeroux (21.) került sorra. Egészen a pálya végéig tartotta a néhány századnyi előnyét, majd a lehető legrosszabb helyen rontott, így jócskán hátraesett. Pinturault (8.) mozgása a meredeken kezdett darabosabbá válni, s a végén is hiába kepesztett, az ott elbukott néhány tized visszaköszönt a célban. Luca Årni (4.) dinamikusan kezdett, a meredeken sem vesztett sok teret, és hiába lassult némiképp be a végére, élre tudott állni a kombináció világbajnoka. A csalódást keltő délelőtt után mindent bevállalt Mattias Hargin (3.) a javítás érdekében. Bár a meredek végén néha távolkerült a kapuktól, a végét nagyon pattogósan síelte, s az óra is melléje állt.

06323979

Daniel Yule (4.) kompakt pályát síelt volna, ha nincs a meredek eleji bizonytalankodás. Ott bukta el a pillanatnyi elsőség lehetőségét, Yulével századra azonos idővel csapott célba. Haugen (15.) komótosabb meredek után igyekezett javítani, de a pálya végére nem maradt ehhez elég sebessége. Michael Matt (14.) gyakorlatilag lekopírozta délelőtti szereplését. Bizonytalanul kezdett, a letörésnél kis híján búcsúzott, majd hiába szedte össze magát a meredek hátralévő részén, a vége megint csak lomhára sikerült. Svéd vezetéssel köszöntött be a reklámidő.

Foss-Solevåg (7.) a svájci különítmény mögé sorolt, miután hiába szedte tőle telhető legtempósabban lábait, kifogyott belőle a muníció az utolsó méterekre. Idegesen csapkodta a Milkás reklámfelületet, ami érthető, miután túlesett a pálya legnehezebb részén, nagyot rontott a lejtő alján Marco Schwarz (13.). Kisebb térvesztésekkel, ritmusosan letudta a meredeket, a végére azonban elfogyott Schmidiger (10.) is. A svájci szlalomcsapat szereplése azonban így is elismerésre méltó: hat második futamos, négy TOP10, két TOP-6.

Nyilván értesítették honfitársa gyengeségéről, André Myhrer alaposan megnyomta a meredek elején, majd 4 tizednyi hátrány birtokában megismételte Feller tettét, a legeslegvégén katapultált a nyomvonal környékéről. Marcel Hirscher (17.) kapcsán érvényesült a „sok kicsi sokra megy” elv. Sok apró hibát láthattunk a szakági címvédőtől, az utolsót közvetlenül a lankás rész előtt, így pedig nem történhetett más, mint jelentős visszacsúszás a listán. Így már hiába a sok osztrák délután, eléggé harmatos szereplést tudhattak maguk mögött.

audifisalpineskiworldcupmenslalomlk8mq6gpk8nl

Henrik Kristoffersen (2.) meredeke délután sem volt optimális, egy komolyabb megbillenéssel együtt életben tartotta reményeit. A pálya végére is maradt kraft, előnyéből pedig 8 apró század. A győzelemre viszont nem volt esélye, Felix Neureuther (1.) kíméletlenül kihasználta ugyanis a norvég hibáit, egy megközelítően tökéletes menettel majd’ 4 tizeddel szorította lejjebb a szintidőt. Dave Rydinget ma csak önmaga győzhette le, ami sajnos be is következett. Hamar megduplázta, majd fél másodperc fölé tornázta előnyét, a meredek legvégén aztán besokallt, s reklámtábláknál találta magát.  Nem íródott tehát újra a brit sporttörténelem, változatlanul nincs Világkupa-győztese az Egyesült Királyságnak.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupmenslalomymy6wpzqam3l

13. alkalommal győzött a Világkupában Felix Neureuther, Lappföldön most sikerült első ízben. Kristoffersen a 31., Hargin 7. dobogóját szerezte VK- karrierje során.

Az alpesi sízők legközelebb két hét múlva csatolnak lécet, a férfiak Lake Louise-ban gyors, a nők Killingtonban technikai számokban versengenek egymással.

tabell1

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s