Korcsolya: Csak úgy hasítják a jeget legjobbjaink 

A short track égbekiáltó sikere alatt Nagy Konrád megmutatta a hazai mezőnyben, hogy mi az európai mérce, ezen a héten pedig műkorcsolyázóink vitézkedhetnek a pozsonyi-Eb-n.

 

Ezek a napok az élváltások, a forgások, a jól beosztott erő, a test-testelleni csatákról, és a jól kivitelezett ugrásokról szólnak, még közelebb hozva, a magyar korcsolyaport újbóli aranykoráról.  Ezek a srácok – legyen szó rövidpályás gyorskorcsolyáról, hosszú távról, műkorcsolyáról – olyan mértékű fejlődéseket mutattak, mutatnak be, amire még a jeges sportok legnagyobbika, a jégkorong keménykötésű képviselői is csettinthetnek. Hiába a nagy meleg, hiába a kevés jégfelület, kori ország lettünk…

gyorskorcsolya műkorcsolya

Múlt héten korszakalkotó eredménysort mutattak be a short trackesek, közben Nagy Konrád kis túlzással hátrafelé koszorúzva oktatta a honi mezőnyt az összetett Ob-n, míg Engi Klára lányai és fiai, a műkorcsolya és a jégtánc hazai élversenyzői a pozsonyi Európa bajnokságon keresnek csatlakozást a legjobbakhoz – nem is akármekkora sikerrel.

gyorskorcsolya műkorcsolya

A szlovák fővárosban hosszú-hosszú évtizedek után ismét az összes – azaz mind a négy számban – képviseltetjük magunkat. A világesemény feléhez érve egyértelműen a 17 éves újonc, Tóth Ivett szereplése okozta eddig a legszívmelengetőbb érzést számunkra.  A rendkívül nőies alkatú hölgy a rövid program (kötelező kör) során szinte tökéletes produktummal állt elő, ugrásai közül egyedül a tripa-tripla kombinációval akadt némi problémája, de azon felül igényes és jól kivitelezett, a zenéhez is remekül passzoló programot mutatott be.  Tóth Ivett edzője egyébként nem más, mint korábbi Európa bajnokunk, Gór-Sebestyén Júlia, aki felettébb elégedett volt védence alakításával. Tóth Ivett sikerének értékét növeli, – ugyan ha a jelenlegi 10. helyről a mai kűrben előrébb lépne, az földöntúli eredmény lenne, – hogy mindössze 8 pontra van a harmadik helyezett orosz hölgytől.

Visszatérve a rövidpályás korisokhoz, a Szocsiban történtek kipihenése után a srácoknak a Világkupa további küzdelmeire kell koncentrálniuk. Liu Shaolin Sándorék szinte alig tudják levakarni magukról a kíváncsi újságírókat, hiába, nagyot fordult velük a világ, és ha még csiszolnak valamelyest a futamaikon, és még több tapasztalatra tesznek szert, akkor egészen biztosan rendszeres riválisai lehetnek a világ élmezőnyének.