Tviberg és Schmid a parallel világbajnokai!

Maria Therese Tviberg bevállalós sízése kifizetődőnek bizonyult Wendy Holdnerrel szemben a döntőben, ahová egyébként az addig favoritnak számító Stjernesundot kiejtve jutott be. Utóbbi révén a norvégok egy bronzéremmel is gazdagodtak, miután az addig hatalmas meglepetésre brillírozó Marie Lamure léce inkább a balszerencse miatt oldott le. A férfiaknál Alexander Schmid egész délután megingathatatlan volt, hiba nélküli sízése ellen Dominik Raschner minden kockázatvállalása is hatástalannak bizonyult. Itt is született norvég érem: Timon Haugan kihasználta, hogy Adrian Pertl az elődöntő után a kisdöntőben is nagyot rontott és megszerezte a bronzérmet.

A csapatversenyek után az egyéni parallel számok következtek szerdán a világbajnokság programjában. Ezt megelőzően, még kedd este, immár villanyfénynél selejtezőket rendeztek mindkét nem számára. Itt ugyan a sízők egymás mellett, de nem egymás ellen síeltek: mindkét nem esetében a kék és a piros pálya 8-8 leggyorsabbja kvalifikálta magát a szerdai, egyenes kieséses versenyre.

Kvalifikáció

A nőknél Thea Louise Stjernesund nyerte a kvalifikációt a piros pályáról. Mögötte Bassino és Dürr teljesítettek a legjobban ezen az oldalon, míg a kék tűzésen Sara Hector az összesítésben is második időt síelte, Direz és Lysdahl előtt. A kvalifikációban elvérzett Cortina egyik címvédője (Bassino ugyebár holtversenyben nyerte a hazai VB-t két éve), Katharina Liensberger több mint 2 tizedre volt a továbbjutástól… Az osztrákok közül ráadásul csak Gritsch kvalifikált a versenyre. A cortinai kétszeres világbajnok mellett talán Danioth, Zenere és Aronsson Elfmann kiesése említésre méltó. Elrajtol Szőllős Noa is, aki a kék pályán 3,14-es hátránnyal a 18., összesítésben a 35. helyen zárt.

A férfiaknál az összesített rangsor legjobb 8 idejéből 7 született a piros pályán: Radamus és Raschner holtversenyben végeztek itt az élen, előbbi a magasabb rajtszáma révén lett a szerdai nap „első kiemeltje”. Mögöttük Schmid, Straßer és Haugan végeztek. A kék pálya legjobbja Adrian Pertl lett, ezen az oldalon toronymagasan kiemelkedve a Vinatzer és Pinturault vezette vert mezőnyből. A férfiaknál nagyobb volt a csillaghullás: a címvédő Mathieu Faivre mellett kiesett a cortinai ezüstérmes Filip Zubčić is. Elvérzett továbbá a csapattal egész nap remeklő mindkét Read-testvér, valamint Gstrein, Borsotti és Hadalin is.

Versenynap

Keddhez képest valamelyest visszahűlt a hőmérséklet, de továbbra is fagypont feletti hőmérsékletet jelzett a hőmérő. A tegnapi verseny körülményei alapján viszont joggal bizakodtatottunk, hogy a pálya tartani fogja magát a nagyjából másfél órás verseny egésze alatt. Szintén a csapatversenyben láttuk már, hogy a kék és a piros pálya az utóbbi évek botrányos tűzései után most fair versenyt biztosítanak. Ugyan a kék pálya alján valamivel jobban lehetett hajrázni, de ez sem jelentett olyan jelentős időkülönbséget a két nyom közt, hogy az aránytalanul valamelyik irányban kedvezzen a versenyen. Így a visszavágón kék pályán síző versenyző sem érezhette biztonságban magát – a piros pályáról hasonló esélyekkel vágott neki az ellenfél is a versenynek.

A lebonyolításról dióhéjban: a keddi selejtezők 16 legjobbja jutott tovább a mai versenyre, ahol minden körben oda-visszavágós rendszerben küzdöttek a sízők. A visszavágón az első körből hozott különbséggel indultak a sízők, így az jutott tovább, aki a párosból másodjára előbb síelt át a célvonalon. A világkupával (vagyis az egyszem Lech-Zürsszel, ha épp el nem törlik) ellentétben a kiesők nem kerültek helyosztós vigaszágra. Mindössze az elődöntő vesztesei folytatták a bronzérmért zajló kisdöntőben.

Női nyolcaddöntők

Az első párharcok alatt már látszott, hogy a kék pálya valamivel gyorsabb. Összességében viszont azért az esélyesek jutottak tovább nagyobbrészt. Stjernesund könnyedén jutott tovább Rast ellen, ahogy Hector is érvényesítette a papírformát Alphand-nal szemben. Tviberg továbbjutása sem volt meglepő a második futamot be sem fejező Direz-vel szemben, ahogy előzetesen Holdenertől is kötelezőnek tűnt a második futamos fordítás Frasse-Sombet-vel szemben. Dürr és O’Brien a tegnapi nap után esélyeseknek számítottak, késhegyre menő küzdelmükből végül a német jutott tovább, szoros fordítással.

Kiesett viszont az utolsó címvédő, Bassino is. Lamure már tegnap a csapatversenyen is megmutatta magát, ezúttal pedig a nyolcaddöntő legnagyobb skalpjával jutott tovább. Az Ellenberger – Gasienica-Daniel páros ki-ki meccsnek tűnt, végül a lengyel ment tovább. Szintén szorosan lett csak meg a továbbjutás Gritschnek, a tegnap csapatversenyben döntőt síző Lysdahé ellenében.

Férfi nyolcaddöntők

Windingstad szoros meccsen fordított Verdu ellen, az andorrai mindkét pályán megszorongatta a selejtező győztesét. Maes ugyan szorgosan zárkózott vissza másodjára, a kék pályán, de Haugannál minimális előny kitartott a célig. Schmid az esélyesek magabiztosságával síelt végig, ami miatt Della Vite a végén be is sokallt, és kiesett. Egyből egy másik olaszt is hibára késztetett ellenfele: Vinatzer komolyat rontott, így Kranjec ment tovább. Raschner szintén jelezte, továbbra is érzi a parallel pályákat, sok esélyt nem hagyott Rönngrennek.

Pinturault az első futamban elkövetett nagy hiba után is esélyt kapott a visszavágón Steen Olssen ellen. A norvég hatalmas fékezésre kényszerült, de a lassulás ellenére is megtartott némi előnyt a célig. Az első, aki fordítani tudott, De Aliprandini volt, ráadásul a nap egyik komoly esélyese, Straßer ellen. Az olasz a sokáig fej-fej elleni párbajt egy parádés kanyarvétellel nyerte meg. Az utolsó párosban Radamus besokallt Pertl ellen, így az osztrák könnyedén jutott tovább.

Forrás: Tiroler Tageszeitung

Női negyeddöntők

Az odavágók során Stjernesund csak minimális előnyre tett szert Gasienica-Daniellel szemben, ahogy Tviberg sem lehetett nyugodt Dürr-rel a nyakában. Lamure továbbra is villogott, előnnyel várta a folytatást Gritsch ellen. A leginkább Hector izgulhatott féltávnál, Holdener egész jelentős előnyből várhatta a folytatást.

A visszavágók során az első párosban a meglepetés elmaradt: Stjernesund nem engedett teret Gasienuca-Danielnek. Tvibergnek nem volt könnyű dolga, de hatalmas bravúr volt, hogy épp Dürrt tudta maga mögött tartani egy rendkívül szoros meccsen. Lamure-ról a visszavágók után is csak szuperlatívuszokban írhattunk, miután utolsó állva maradt hazaiként (nemekre tekintet nélkül) sem remegett meg, és Gritschet is búcsúztatta. Ahogy említettük, Hectornak már papíron sem volt könnyű dolga a negyeddöntőben, Holdener pedig a visszavágóban sem hagyott teret a svédnek.

Férfi negyeddöntők

Norvég házicsatával indult a férfiak küzdelme a legjobb nyolc közt. Haugan kisebb előnnyel várta a folytatást Windingstad ellen. Schmid a valamivel lassabb piroson is előzte Kranjecet. Steen Olsen és Pertl nyerte futamát, de Raschenr és De Aliprandini esélyei bőven megmaradtak a folytatásra is.

Az első visszavágón rögtön meg is volt a bravúr: Haugan tovább növelve hozott előnyét, kiejtette az edzéselső Haugant. Kranjec a visszavágón becsülettel zárkózott, de Schmid remek élváltásokkal síelt ezúttal is, így sokat nem engedett el az előnyéből. A nők után a férfiaknál még nem tudták a norvégok már ebben a körben biztosítani az érmet: Raschner talán a nap eddigi legjobb sízését bemutatva fordított és épített ki nem is kis előnyt Steen Olsennel szemben. Ami nem sikerült az imént a norvégoknak, sikerült az osztrákoknak: Pertl könnyedén jutott elődöntőbe, miután De Aliprandininek hatalmas bravúrra volt szüksége a versenyben maradáshoz is.

Forrás: Tages Anzeiger

Női elődöntők

Az első női párosban az volt a kérdés, melyik norvég harcolhat majd az aranyért. Az odavágón Stjernesund ezúttal is a rajttal épített ki előnyt, de Tviberg nem volt rest, és a mai nap során elsőkánt verte meg Stjernesundot egyetlen futamot nézve. Ugyan a visszavágón Stjernesund szemmel láthatóan zárkózott, de Tviberg 6 századot meg tudott őrizni előnyéből.

A másik párosban Lamure az első menetben sokáig Holdener előtt járt, végül egy nagyobb térvesztés miatt Holdener fordult kisebb előnnyel a visszavágóra. Lamure esetében nem tűnt lehetetlennek a fordítás, és pár kapu után már egálban is voltak. Utána viszont besokallt a francia, így Holdener ellenfél nélkül síelt a pálya nagy részében a döntőért.

Forrás: Hamilton Spectator

Férfi elődöntők

Az első páros első kardváltásán ugyan Haugan jobban kezdett, de a kék pálya vége ezúttal is valamivel gyorsabbnak bizonyult, így Schmid várta előnyből a folytatást. Komoly párharcot hozott a folytatás is: a német ugyan tartotta az előnyét, de a kék alján Haugan begyújtotta a rakétákat. A norvég számára viszont ez sem volt már elég, Schmid 6 százados fórral siklott át a célvonalon.

Az osztrákok első csörtéjén Raschner gyújtotta be a rakétákat, és a piroson is meg tudta verni az egyébként nagyot nem rontó Pertlt. Nem akármilyen fordulatokat tartogatott a visszavágójuk: Pertl kesztyűjéből kipattant az egyik bot már a rajtban. Raschner így őrizte előnyét, de a pálya felénél teret vesztett. Nem sokon múlt, hogy kiessen, így Pertl előtt ismét megnyílt az esély. A hajrá végül Raschnernek sikerült jobban, így minimális előnnyel ő síelhetett döntőt.

Női bronzmeccs

Az első fordulóban Lamure kezdett sok hibával. Stjernesundnak már egész nagy előnye volt, a pálya második felébe azonban ő is belerontott, így pár századdal mégis a francia volt előnyben. Stjernesund rögtön a rajtban vissza is zárkózott. Láthatóan frissebb volt, mint a francia, de Lamure sem volt esélytelen. Utóbbi viszont remek nap végén volt épp peches: egy kisebb bucka ütötte le bal lécét, így Stjernesund simán hozta el a bronzot.

Férfi bronzmeccse

Haugan kezdett nagyobb elánnal, amivel szemre volt is kisebb előnye, de Pertl a hajrájának köszönhetően 1 századosra dolgozta le hátrányát. Pertl kezdése jóval magabiztosabb volt, mire a kék begyorsult volna Haugan alatt, már magabiztos előnye volt. Ezen a ponton viszont hibázott Pertl, és két kapuban is teret vesztett, így Haugan a bronzérmet nem a kék pályának, hanem hibátlan második sízésének köszönhette.

Forrás: TV2

Női döntő

Holdener továbbra is valamivel megfontoltabban, de még mindig hiba nélkül versenyzett. Tviberg ezzel szemben vadabb volt, amiben viszont benne volt a hiba. A két eltérő hozzáállás egált jelentett az első sízés után. Ami az első futamban szoros meccset hozott, ugyanaz másodjára már komoly különbséget eredményezett. Tviberg ismét sokat vállalt, ezúttal viszont nem is hibázott bele, hatalmas előnnyel ért célba a végig stabilan, de nem a leggyorsabban síző Holdener előtt.

Forrás: The Storierst

Férfi döntő

Schmid és Raschner az első futamnak nagyjából a feléig síelt fej.fej mellett. Az osztrák viszont ugyanott rontott, ahol egy körrel előbb Pertl ellen, így Schmid fél másodperces, magabiztos előnnyel várhatta a folytatást. Az első körök után a döntő visszavágója tűnt a legsimábbnak. Bár Raschner rendkívül bátran engedte léceit, de Schmid idegei kötélből voltak – ezúttal sem hibázott. Schmid lényegében a teljes versenyt uralva hódította el a világbajnoki címet.

Forrás: Barron’s

Dobogósok

Maria Therese Tviberg legerősebb számának talán a szlalom számít, de dobogóra még sosem állt egyik szakágban sem a világkupán. Egyéni parallelben egyébként eddig nem végzett még top10-ben. Tviberg tagja volt a Pekingben bronzérmet szerző csapatnak, továbbá a döntőt kivéve tegnap síelt a második helyen végzett norvég csapatban is.

Wendy Holdener messze a legeredményesebb a mai érmesek közül: világbajnokságról 3. ezüstérmét szerzi, Méribelben a másodikat. Emellett háromszoros világbajnok, egyszer csapatban. Olimpiáról 5 érme van, köztük egy arany a 2018-as svájci olimpiai bajnok csapat tagjaként. Thea Louise Stjernesund 2021-ben Lechben szerezte eddigi egyetlen VK-dobogóját, akkor épp parallelben lett második. Emellett óriásban és szlalomban kerül rendszeresen a top10 környékére. Stjernsund is tagja volt az olimpiai bronzérmes csapatnak, továbbá részvételével lett világbajnok Norvégia csapatban, Cortinán. A tegnapi ezüstéremhez is tevékenyen hozzájárult, már ott látszott jó formája a parallel tűzésen.

Forrás: Salzburger Zeitung

Alexander Schmid már évek óta a legjobb 7-ben szerepel az óriásműlesikló világranglistán, de régóta a mezőny egyik legjobb parallelesének számít – különösen mióta a formátumot egységesítették és kizárólag parallel óriást rendeznek. A legutóbbi két VK-ban rendezett versenyen egyaránt 3. helyen végzett (emellett egy Alta Badia-i klasszikus óriás dobogója van még). Csapatversenyeken is megvillant már tudása, 2015-ben tagja volt a junior világbajnoki bronzérmes német csapatnak, majd 2021-ben Cortinán bronz-, tavaly Pekingben ezüstérmet szerzett a csapatversenyben. Utoljára német férfi sízőt 1989-ben Vailben avattak világbajnokká – akkor Hans-Jörg Tauscher győzött lesiklásban.

Dominik Raschner igazi parallel specialista: két VK top10-es eredménye a legutóbbi két lechi versenyen született, 2021-ben második helyen végzett. Idén mindössze az adelbodeni és a kitzbüheli szlalomon szerzett összesen 17 pontot.  Timon Haugan kapcsán a vb-rajtig úgy nézett ki, fő számában, szlalomban lemarad a világbajnoki indulásról, aztán McGrath lesérülésével megváltozott a felállás. Haugan, Schmidhez hasonlóan csapatversenyben éremhalmozó: tagja volt a pekingi bronzérmes csapatnak, továbbá aktívan kivette részét a tegnapi csapatban elért ezüstéremből is. Világkupában viszont szlalomból van egy második helye.

Holnap már a klasszikus technikai számokkal fordul a világbajnokság programja a hajrára. Csütörtökön női óriás-műlesiklást rendeznek.

Borítókép forrása: Lufkin Daily News, illetve Heimatsport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s