Kettős “brit” siker Kitzbühelben: Yule barátját, Rydingot előzve nyerte a szlalomot

Kis éllel azt is lehetne mondani, a tavalyi angol siker után idén kettős brit győzelem született a Ganslernhangon. Daniel Yule nyerte ugyanis a kitzi szlalomot, a második futamban 6 helyet javítva, míg a tavalyi győztes Dave Ryding a 16. helyről, a délután legjobb idejével lett második. A két jó barát sikeréhez kellett az is, hogy az első futamban vezető Feller pár kanyar után kapura lépett, míg Braathen és Straßer egyszerűen nem tudtak hiba nélkül, kellően gyorsan síelni. Az osztrákok renoméját Pertl és Gstrein mentette valamelyest a 9-10. helyen.

Ahogy a múlt héten Wengen, úgy most Kitzbühel kapcsán is megjegyezhetjük, hogy a rendkívül híres és nehéz lesikló pálya mellé egy szintén nagyon trükkös szlalompálya társul. A kitzi Ganslernhang a számos trükkös huplija miatt jelent kihívást a sízőknek, ami egyszerűbb tűzés esetén is tud meglepetést okozni a sízőknek.

forrás: blick.ch

Vasárnap az időjárásra nem lehetett panasz. Fagypont alatti hőmérséklet, és szikrázó napsütés köszöntött Kitzbühelre. A szervezőknek az elmúlt napokban esett friss hó pályába dolgozása jelenthetett kihívást, ami miatt várható volt némi kádasodás a verseny közben. Az első futam pályájáért francia edző felelt. Igazán trükkösre csak az első letörés sikerült, azt leszámítva egy egész lendületes, a végén sok sorozóval tarkított pályát tűzött. Ami a rajtlistát illette, Giuliano Razzoli hátproblémák miatt maradt távol a mai versenytől.

Elsőként Manuel Feller (1.) síelt, rendkívül pattogósan. Különösebb gondba nem került, sebessége pedig szemmel látható volt, Mint később kiderült, ezt az alapidőt nem is tudta már senki felülmúlni. Atle Lie McGrath az első letörésnél oldalra billent, majd a hálóba katapultált ki. Lucas Braathen (2.) jó kezdés után tartotta a lendületet, de Fellertől így is kikapott 3 tizeddel. Henrik Kristoffersen (14.) az első letörés után rendkívül szenvedett, egészen a célig. Sok élt használva, másodperc feletti hátránnyal ért célba. Daniel Yule (7.) szintén nem találta a ritmust a meredeken, és bár utána tudott újítani, a végén ismét sokat kapott.

forrás: krone.at

Loïc Meillard (5.) jó hajrája révén szerezte meg a pillanatnyi 3. helyet, hátránya jó része a pálya közepén gyűlt össze. Linus Straßer (3.) a kanyargós középső részén bődületes időt síelt, a hajrá viszont nem sikerült, de Meillard-t így is hátrébb tolta. A tavalyi győztes Dave Ryding (16.) ott került necces szituációba, ahol McGrath elszállt, jelentős hátrányt szedett ott össze. Ramon Zenhäusern (6.) kisebb meglepetésre jól vette a meredeket, a végső sorozó szintén gyors volt, meghálálta idei első jó rajtszámát. Clèment Noël (4.) remekül kezdett, és bár a meredeken a lába is kicsavarodott, egészen a laposig tartani tudta Fellert.

Johannes Strolz sokszor késésbe került, a pálya felénél pedig kapura lépett. Rögtön következett az újabb kieső, Alex Vinatzer előre bucskázva esett látványosat. Marco Schwarz (39.) a letörés utáni, eddig is több hibát okozó kapunál repült méterekre az ideális nyomtól, nem kevés erőfeszítésbe telt, hogy versenyben maradjon, de közel 3 másodperc hátrány volt az ára. Alexis Pinturault (34.) szinte driftelt több kapuban is, komoly sebességet veszítve minden ilyen alkalommal. Tommaso Sala (8.) a meredeken ugyan nagyobb hátrányt kapott, előtte és utána viszont szépen tartotta a legjobbak tempóját.

forrás: krone.at

Sebastian Foss-Solevåg (13.) kezdése sem volt tisztának mondható, az utána érkező Timon Haugan (27.) viszont az első szektor egyik legnagyobb hibáját vétette, ráadásul a világbajnok honfitárssal ellentétben Haugan a folytatásra sem tudta rendezni sízését. Ugyan a hideg idő segítette a pálya állapotát, az utóbbi napokban esett sok friss hó kevésbé. Ennek eredménye látszott Kristoffer Jakobsen (24.) menetén is. Az ekkor sízőknek már egyre inkább kellett küzdenie a kádakkal is. Albert Popov (9.) már többször mutatta, kedveli ezt a lejtőt, és ezúttal is jóval előkelőbb helyezést ért el, mint a reklámszünet óta bárki. Adrian Pertlnek (10.) mindössze a meredek okozott nehézséget, a záró szakaszon viszont mindenkinél gyorsabb volt.

Michael Matt (28.) a letörés után került nagyon nagy késések sorozatába. Fabio Gstrein (15.) jelentős hiba nélkül teljesítette a pályát, némi plusz sebesség hiányzott a top10-hez. Luca Aerni (48.) szinte a teljes második szektort késésben síelte, 4 másodperc feletti hátránnyal ért célba. Filip Zubčić (20.) egész korrekt menettel maradt két másodpercen belül, ami már ekkor látszott, bőven továbbjutást érhet ma. Marc Rochat (32.) épp a cél előtti pukli végén rontott, amivel top15-ös menetet szalasztott el. Luke Winters hátrabillent a pálya közepén, lényegében a hóra ülve esett ki. Stefano Gross (19.) egy viszonylag korrekt menettel zárta a délelőttöt, míg Erik Read () épp csak kicentizte a továbbjutást. Joaquim Salarich () idei legjobbját síelte, ezúttal nem volt kérdés a továbbjutás. A legjobb 30 sorát Samuel Kolega kiesése zárta.

Harminc felett is folytatódott az erős svájci csapatteljesítmény. Tanguy Nefnél (11.) előrébb nem is végzett már senki, bár Sandro Simonetnek (12.) nem sok hiányzott ehhez. Legmagasabb rajtszámmal ismét a belga Sam Maes (25.) villant nagyot, 60-as rajtszámmal jutott tovább. Továbbjutást erő menete volt Armand Marchant-nak (28.) is, így két belga síelhetett második futamot! Harmincban végzett meg Dominik Raschner (18.), Billy Major (20.), Aleksander Steen Olssen (22.), Sebastian Holzmann (23.) és Simon Maurberger (26.) is. A két lesiklás után rajthoz állt a szlalomon is Szőllős Barnabás is, de sajnos egy szektor után kiesett.

forrás: skiweltcup.tv

A második futam pályáját az ötfős svájci továbbjutó csapat edzője jelölte ki. A tűzés jóval kanyargósabb volt, és kihasználta a cél előtti kis domb emelkedését is. Elsőként Erik Read (22.) rajtolhatott, akinek a nézőtéren szurkolt a Streif 1980-as bajnok édesapja, Ken Read is. A kanadai visszafogott menetére Armand Marchant (17.) jóval célratörőbb sízése volt a válasz. Michael Mattnak (19.) sem segített a neves rokon szurkolása, mert egyébként rendkívül erős futamba rontott bele nagyot. Timon Haugan (24.) úgy veszített annyit, mint az imént Matt, hogy nagyobb tévesztése nem is akadt. Simon Maurberger (28.) hárommal a vége előtt rontott kaput, és a visszamászás miatt nem kapott pontot. Sam Maes (27.) nem sokkal a rajt után tévesztett, de ő a rövid mászás ellenére is pontot tudott szerezni.

Marchant meredekét továbbra sem tudták megközelíteni, de mind Kristoffer Jakobsen (20.), mind Sebastian Holzmann (18.) rendkívül sokat faragott az alján. A vezetésről viszont így is lemaradtak pár századdal. Aleksander Steen Olssen (12.) viszont már tartotta a belgával a tempót a letörés után, és jó hajrával fél másodperccel vette át a vezetést. Filip Zubčić (25.) rendkívül sok élt használt, csak a nagyot rontókat előzte meg. Billy Major (23.) magabiztos kezdés után hibázott bele egy laposabb szakasz elejébe. Stefano Gross (26.) szintén ugyanott hibázott, mint a brit, de gyorsabban tudott korrigálni. A pálya végén viszont egy újabb rontás jelentett további tizedeket. Dominik Raschner (21.) sem síelt ugyan tisztán, de az iménti jelentős tévesztésektől mentes volt.

forrás: opp.no

Joaquim Salarich (16.) azért síelt, hogy jó rajtszámát megtarthassa a későbbiekben is. Az idei talán legjobbját mutatva jött be a pillanatnyi második helyre. Dave Ryding (2.) rendkívül támadó szellemben síelt, és ezúttal bele sem hibázott, így rendkívüli előnnyel, az addigi legjobb futammal vette át a vezetést a reklámszünet előtt. A britet megelőzni ugyan nem tudta Fabio Gstrein (10.), de ideges alsó szakasza ellenére is bejött a pillanatnyi második helyre. Henrik Kristoffersen (5.) sem múlta felül Rydingot a top szektoraiban, a másik kettőben viszont rendkívül gyors volt – mindössze századokkal szorult a brit mögé. Sebastian Foss-Solevåg (13.) a végére jelentősen lelassult, így messze elmaradt az addig kinéző pillanatnyi dobogótól.

Sandro Simonet (15.) a remek délelőtt után jóval visszafogottabban síelt, de így is értékes pontokkal gazdagodott. Tanguy Nef végre bekerült a második futamba, ezúttal viszont itt lépett kapura. Adrian Pertl (9.) támadó szellemben kezdett, és ugyan Rydingra nem volt veszélyes, világbajnoki indulásának nagy löketet adhatott, hogy befért Gstrein elé. Albert Popov (11.) a letörés után volt nagyon éles, de a meredek után kapta a tizedeket Rydingtól. Tommaso Sala (13.) előnye már fél másodpercre rúgott a rajtban, de szinte teljesen el is adta egy szektor alatt. Az olasz ráadásul ott sem tudta tartani a lépést a legjobbakkal, ahol nem síeltek a legjobban.

forrás: blick.ch

Eddig nem hozott szerencsét a svájciaknak a saját tűzés, de itt volt az esély háromszorosan is, hogy erre rácáfoljanak. Elsőként jött Daniel Yule (1.) és tűpontos menettel teljesítette a pályát, mindehhez pedig bődületes tempó párosult. Nem volt kérdés, hogy átveszi-e a vezetést, inkább csak az, meddig fogja megtartani. Ramon Zenhäusern (7.) délután nem tudta megismételni pálya tetején mutatott teljesítményét, viszont a laposabb vertikálisokon némileg rendezte a mozgását. Loïc Meillard (6.) túl sok élt használt a meredekebb szakaszokon, de a végén két tizedet vissza tudott hozni, így azt mutatta, hogy Yule sem verhetetlen mindenhol. Clèment Noël (8.) ezúttal ugyan célba ért, de a második futama rendkívül ideges volt, sokat csúszott vissza.

forrás: blick.ch

Linus Straßer (4.) a letörés után rendkívül sokat adott el, és hajrázni sem tudott úgy, hogy faragjon a hátrányából, így a pillanatnyi dobogó aljára csúszott vissza. Lucas Braathen (3.) szinte ugyanabból a kottából játszott mint a német: eladta az előnyét az első szektorban, majd a harmadikban kapott annyit, hogy a vezetésre már semmi esélye ne legyen. Az volt már csak a kérdés, kiszurkolja-e a győzelmet Daniel Yule. Manuel Feller rögtön egy kis megbillenéssel nyitott, majd nem sokkal később kapura lépett.

Daniel Yule idei második, összességében hatodik sikerét aratta, amivel toronymagasan Svájc legsikeresebb szlalomosa. A skót gyökerekkel rendelkező síző a madonnai tripla mellett Kitzbühelből is már két győzelemmel rendelkezik, míg Adelbodenben egyszer győzött. Dave Ryding messze legsikeresebb lejtője a Ganslernhang. Az egyébként a környéken készülő észak-angliai síző a tavalyi győzelme mellett immár kétszeres második Kitzbühelben, és további 3 dobogója van egyéb lejtőkről. Lucas Braathen karrierje 10. dobogós helyezését szerezte.

Az összetett élén a helyzet változatlan. Kristoffersen visszavette a harmadik helyet Kriechmayrtől, igaz a szakági elsőséget viszont elvesztette Braathennel szemben. A kettejük közti különbség mindössze 5 pont. Yule a győzelmével nagyot zárkózott, és ismét visszatért a kis kristálygömbért folyó harcba.

Folytatás kedd este, a hagyományos, schladmingi villanyfényes szlalommal.

Borítókép forrása: rts.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s