Štuhec 5 év után ismét világkupát nyert!

Benne volta levegőben, hogy az idén lesiklásban korábbi önmagát idéző Ilka Štuhec 5 év után ismét versenyt nyerjen. Sofia Goggia bevállalós menete ezúttal nem jött be, esés lett a vége. A szeles idő miatt egyébként rövidített pályán a 2. helytől lefelé szoros eredmény alakult ki. Kajsa Vickhoff Lie sérülése utáni első dobogóját szerezte, míg mögötte Elena Curtoni révén hazai síző is befért a legjobb háromba.

Elsőre úgy tűnt, végre ideálisnak mondható időjárás, fagyos, napos idő fogadja a mai női lesiklás résztvevőit Cortina d’Ampezzón. A szél viszont alaposan beleerősített, így lerövidített pályán került sor a versenyre. 14 ország 49 síelője nevezett a mai napra.

Ramona Siebenhofer indíthatta a programot, folyamatosan kiszélesített ívei mellett az is meglepő, hogy eljutott a célig (13.). Igaz, így is jobb időt jött, mint a túlzottan is óvatos Romane Miradoli (19.). Jasmine Flury számára sem volt igazán kifizetődő a szolid, biztonsági menet, épp csak befért Miradoli elé (18.). Ma is hiába kereste a formáját Nadia Delago, egyetlen jó szektora sem volt az aljáig, ott pedig már csak a hátrányon szépíthetett (24.). Lassúcska kezdés után Ragnhild Mowinckel a pálya második felére rákapcsolt, 3 tizeddel át is vette a vezetést, de ez sem tűnt verhetetlen menetnek (4.). Nem tudott elég komoly előnyt szerezni a felső részen Nina Ortlieb, a pálya közepére az előny el is tűnt, majd rögtön ezután ő maga is – nagyot bucskázott a hálóba, kissé sántikálva távozott.

forrás: siol.net

Alaposan megvárakoztatták a rajtban Sofia Goggiát, a rajtja nem is volt az igazi (persze, egy kézzel nehéz is indulni), aztán viszont begyújtotta a rakétákat. Egy hatalmasat mentett, ám pár másodperccel később már nem úszta meg az esést. Mintegy 50 méteres szánkázás után rögtön felpattant, és mintha mi se történt volna, leszánkázott a célba. Megúszta… Tegnapi remeklése után ma is a legjobb felső résszel nyitott Ilka Štuhec, a pálya feléig már majd fél másodperc volt az előnye, igaz, a végére csak 0,35 maradt ebből (1.). A harmadik szektorban remekül megtalálta az íveket Elena Curtoni, viszont a végére nem maradt elegendő tempó, egyetlen századdal így is megelőzte Mowinckelt (3.). A rajtlistán még ott volt, ám tegnapi bukása után nem vállalta az indulást Corinne Suter, így Mirjam Puchner folytatta a versenyt, remek rajt után az alján széles ívekkel sokat vesztett (9.). Breezy Johnson igencsak középszerű menet végén a pálya alján váratlanul jó sebességet talált, így besorolt Puchner mögé (10.). Joana Hählen szép biztonságosan (inkább enerváltan ) lecsorgott a célig, a mai napját aligha teszi ki az ablakba (25.). Kira Weidle a pálya második szakaszán hagyott benn rengeteget, így hiába jött elfogadhatóan a pálya többi részén, a középmezőnybe süllyedt (15.). Az első 15-ös blokkot osztrákok keretezték, zárásként Cornelia Hütter küzdött egy jót honfitársaival, végül egyetlen századdal megelőzte Siebenhofert (12.).

forrás: marca.com

Michelle Gisin biztató tempóval jutott el a pálya aljáig, ott azonban rengeteg időt veszített (10.). Kiválóan kezdett Priska Nufer is, a pálya felénél még előnye volt, az aljára viszont ő sem tudott elegendő tempót megőrizni, és századokkal lemaradt a pillanatnyi dobogóról (6.). A lerövidített pálya nagy előnyt jelenthetett Mikaela Shiffrinnek, hozta is a szokásos villámrajtot, ám aztán gyűltek a tizedek, végül hajszállal Nufer mögé szorult (7.). A középmezőnyben küzdött Laura Pirovano, végül a mezőny hátsó felébe érkezett (17.). Utolsó komoly esélyesként Lara Gut-Behrami következett, ám hamar kiderült, hogy ez nem az ő napja lesz. A dobogóért így is küzdött, az alján jó tempót őrizve Mowinckellel azonos idővel ért célba (4.). Nicol Delago jó helyezés helyett a testvéri szolidaritást választotta, besorolt Nadia elé (21.). Tamara Tippler sokkal nagyobb tempót vállalt, a pálya feléig hozta Štuhec tempóját, a folytatásban viszont egészen Siebenhoferig zuhant hátra (13.).

A top-30 utolsó blokkját Laura Gauche biztató menete indította, a pálya második felére fordulva viszont elcsúszott. Kibérelte magának az utolsó helyet Nadine Fest (33.), Stephanie Venier váratlanul jó síeléssel megszerezte a legjobb osztrák címét (8.), Nicole Schmidhofer viszont újabb borzalmas menettel keserítette a sógorokat (28.). Delia Durrer szétválasztotta a két Delagót (23.), majd Christina Ager közepes menete lezárta az osztrákok napját (21.). Isabella Wright másodpercen belül tudott maradni, a középmezőnybe érkezett (16.). A top-30 zárásaként viszont jött a slusszpoén: Kajsa Vickhoff Lie remek síeléssel még Štuhecet is aggodalomra késztethette, a pálya alján szorult csak a szlovén mögé (2.).

forrás: siol.net

30-on túlról ma már nem annyira a jó menetek, inkább a kiesések sorjáztak, sokan túlvállalták magukat. Stephanie Jenal a leggyorsabb első szektor után viszont célba is ért, és értékes pontokkal gazdagodott (20.). Pontot szerzett a svájciaknak Janine Schmitt is (26.), a helvéteken kívül Keely Cashman (27.), Elvedina Mužaferija (28.) és Anouck Errard (30.) szerzett még pontot.

Ilka Štuhec kereken 10. győzelmét aratta a világkupában, a 6.-at lesiklásban. Utoljára több mint 4 éve, 2018. december 19-én, Val Gardenán nyert versenyt. 2018 junior világbajnoka, Kajsa Vickhoff Lie a tavalyi szezont sérülés miatt kihagyta, eddigi egyetlen dobogója még előtte, 2021 januárjában született, szuper-G-ben. Elena Curtoni 11. dobogójánál jár, amiből 5-öt szerzett lesiklásban.

Az összetettben tovább nőtt Mikaela Shiffrin eddig is tetemes előnye, a szakági világkupában pedig Goggia előnye még a kiesés ellenére is kényelmes, 100 pont feletti.

Holnap szuper-G-vel zárul a nők programja Cortina d’Ampezzón.

Borítókép forrása: siol.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s