Őrült versenyen Kriechmayr győzött a Streifen

Vincent Kriechmayr életében először nyert Kitzbühelben lesiklást! Az osztrákok ásza messze nem ment makulátlan futamot, s egészen sokáig kellett izgulnia, mivel a javuló körülmények miatt többen remekeltek magas rajtszámmal. A dél-tiroli Florian Schieder például 43-as rajtszámmal került a második helyre. Niels Hintermann állt a dobogó harmadik fokára, mögötte Jared Goldberg, valamint a Paris-Sejersted párosa foglalt helyet. Szőllős Barnabás 5.97-es hátránnyal az 57. helyen végzett első kitzbüheli lesiklásán.

Travis Ganong (7.) nyitotta a menetek sorát. Első blikkre megbízhatóan síelte meg a Streifet, egyedül a Seidlalmsprungot rövidítette le a kelleténél jobban, a záró traverz viszont egészen korrektre sikerült. Thomas Dreßen (13.) a kulcskanyarokat rendre mélyebbről abszolválta, mint az amerikai, Matteo Marsaglia (31.) pedig az alpesi átjárótól kezdve jelentősen elmaradt sebességben tőle. Mattia Casse (17.) kiváló formának örvend, amiről meg is bizonyosodhattunk a Karrusselnél, amit szép magasról vett be. Az átkötő, ritmusos kanyarok egyikében viszont hátra billent, csak nagy mentéssel tudta megakadályozni, hogy ne tarolja le a következő kaput.

A Streif kevésbé látványos, ám annál fontosabb szakasza az átkötő csúszós szektor, na, ott minden jel szerint rendkívüli nyújtott Ganong. Romed Baumann (32.) súlyos tizedeket szedett be ott, majd zárásként a traverzet is elrontotta. Daniel Hemetsberger (33.) lelkesedése a visszájára sült el. Az ugratókat rendre elmérte, a Hausberg bejáratánál bele kellett fékeznie, majd a keresztsíző részen hajszálon múlt egy kegyetlenül nagy esés. A bravúros mentések kategóriájában Marco Odermatt (54.) nyerte a napot. A Steilhangon megláthattuk, milyen bődületes kompressziót fognak meg egy-egy kanyarban a lesiklók. A levegőbe emelkedve egy lábbal fúrta be magát a balosba. A folytatásban egyébként úgy kapott pár tizedet, hogy nem nagyon erőltette a dolgot. A helyszínről érkezett hírek szerint bicegve távozott a Streifről a svájci fenomén.

Forrás: SkiActu.ch

James Crawford (38.) a technikás részen volt igazán elemében, a Seidlalmtól kezdve már kevésbé volt versenyképes. A traverz bejáratánál neki is meg kellett oldania egy kutyakemény helyzetet. Niels Hintermann (3.) kihasználta robosztus termetét a csúszós részen, majd a Hausberget meglepően lentről oldotta meg, ami a sebességének jót tett, átvette a vezetést. Ryan Cochran-Siegle (41.) versenyképesnek tűnt az edzéseken, ma azonban nem rúgott labdába. A Karusell-Steilhang kombinációt totál elszúrta, jópár fékezgetéssel élte túl. A magánéleti válságát élő Johan Clarey (18.) több helyütt rendezetlennek bizonyult, a Hausberget például nagyon mélyről oldotta meg, így tovább várat magára az első VK-siker. Dominik Paris (5.) villámrajtot vett, három szektor után közvetlenül a svájci mögött haladt. A Hausbergkantét kissé túlugorja, így noha a traverz remekül sikerült, a végtempó nem volt az igazi. Nyolc századdal szorult a második helyre a vb közeledtével jó formába lendült olasz.

Forrás: Eurosport

Vincent Kriechmayr (1.) kiváló kezdése után rengeteget kap a csúszóson, a kulcskanyarokat ugyanakkor agresszíven és egyszerre tiszta íveken oldotta meg. A keresztsízés fölényesre sikerült, minek hála 3 tizeddel élre tudott állni. Aleksander Aamodt Kilde (16.) tegnap eltörte kézközépcsontját, s bizony a lejtő csúcsán érződik a sérülés hatása. Csúszni persze nem felejtett el a norvég, ennek megfelelően közelítette az osztrákot, aztán a traverzen megélt egy nehéz pillanatot. Megoldotta, hátránya azonban jelentősre hízott a végéig. Beat Feuz (28.) sebessége példás volt a sikló részen, ezzel együtt nem tartotta a lépést az osztrákkal. Hiányzott az a megalkuvást nem ismerő habitus, ami jellemezte a holnap visszavonuló klasszistól.

Josef Fertl (49.) érdemi hiba nélkül sorra szedte be a súlyos tizedeket, Stefan Rogentin kapcsán pedig a Lärchenschusst lehetett dicsérni, a traverzet azonban elrontotta. Otmar Striedinger (14.) hiába kezdett meggyőzően, épp az éllovas leggyengébb szektorában maradt el a várakozástól. Ezzel együtt elégedettnek tűnt. Adrian Smiseth Sejersted (5.) bravúrosan suhant át azon a bizonyos harmadik szektoron, s bár a Hausberget is szép magasan oldotta meg, az osztrák célarénás tempójával nem tudott konkurálni. A dobogó harmadik fokát nem sokáig birtokolta, Jared Goldbergnél (4.) ugyanis hattal utána topsebességet ment az alpesi átjáró kimenetén, előnye pedig egészen a Hausbergig kitartott.

Forrás: OA Sport

A látási viszonyok folyamatosan javultak a lejtő középső szakaszain, így benne volt a meglepetés lehetősége. Többek sakkban tartották Kriechmayréket, példának okáért az a Cyprian Sarrazin (31-essel a 10.), akinek lényegében a mélyre sikerült Hausbergen úszott el a TOP3. Alexis Monney (37-essel a 11.), majd Broderick Thompson (39-essel 9.) ment el a határig, apró nüánszok döntöttek a bő élmezőnyben. Az igazi szenzáció Florian Schieder (43-assal a 2.) nevéhez fűződött. Különösen a traverzet oldotta meg kiválóan, csak kb. negyed másodperccel szorult Kriechmayr mögé. Pontot szerzett még többek között a szlovén Miha Hrobat (45-össel a 7.), Justin Murisier (47-essel a 12.), vagy épp az amerikai Erik Arvidsson (52-essel a 21.). Sajnos nem úszta meg a napot  amezőny bukás nélkül. Henrik Røa (48-assal az 50.) gyakorlatilag a célvonalnál vesztette el a kontrollt lécei felett, a kompresszió pedig teljesen kicsavarta lábait. Mentőhelikopter szállította el, biztosan szakadt ott minden.

Forrás: Szőllős Péter

Szőllős Barnabás (58-assal az 57.) utolsóként siklott le az alpesi síelés legkegyetlenebb pályáján. Az izraeli-magyar sportoló ügyelt a pontos ívekre, ezzel egy kicsit beáldozta sebességét. Csúszása jól mutatott, kihozta a dologból a maximumot, a végére azért mintha elfáradt volna. A célba érkezettek közül egy brit sporttársat előzött meg.

Részletes eredménylista

Forrás: Ski Racing

Vincent Kriechmayr régóta dédelgetett álma volt a kitzbüheli lesikló siker. Korábban „csak” szuperóriásban győzött a hazai lejtőn. 15 VK-sikeréből a nyolcadikat aratta lesiklásban. A 27 éves Florian Schieder eleddig még a TOP10-be sem verekedte be magát, legjobb eredménye két 13. helyezés volt, mindkét esetben dél-tiroli lejtőkön érte el. Niels Hintermann hatodik dobogóját jegyzi, az ötödiket lesiklásban.

Holnap a Hahnenkammrennen következik, Beat Feuz búcsúmenetével.

A címlapkép forrása: Kicker

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s