Zabystřan a Szuper-G után az óriást is behúzta

Jan Zabystřan fölényes sikerét hozta a férfiak óriás-műlesiklása a Lake Placiden zajló Téli Universiadén. A cseh síző ezzel immáron 2 arany- és egy bronzéremnél tart a világversenyen. A megerősödő szél az inkább cseppfolyós állagú csapadékkal karöltve megkeserítette a sízők dolgát, több nagynevű is búcsúzott a listáról, a 95 indulóból csupán 46-an fejezték be a versenyt. Sajnos két hazánkfia, Nagy Bence és Tausz András nem tartozott közéjük. A dobogóra a svájci Eric Wyler és a francia Jeremie Lagier állhatott fel.

Visszatért a szomorkásan felhős, esős-havas és szeles idő Lake Placidre. Cserébe legalább köd nem akadályozta a szabad kilátást. 95 főt számláló mamutmezőny startolt el a svéd edző által tűzött pályán. Köztük volt két magyar induló: a Szuper-G-ben már szerepelt Nagy Bence, valamint a ma bemutatkozó Tausz András.

Gianluca Böhm (5.) állította fel az alapidőt. Akadtak gondjai a banánkapukkal, s minthogy minden fordítót igyekezett megnyomni, az ívtartás nem sikerült tökéletesre. Jacob Dilling (5.) már nemzetiségéből adódóan sem fogta vissza magát. A házigazdák eleve szerényen szerepeltek eddig az Universiadén. Mintegy tizednyi fórja nem tartott ki a célig, igaz, nem is fordult hátrányba. Kíváncsian vártuk, miként helyezkedett el a két srác egyetlen, a TOP3-nak fenntartott fehér műanyagszéken, de a norvég Louis Gustav Fausa (2.) gyorsan véget vetett holtversenyüknek az élen. A meredeken kétségkívül elment a falig, ehhez mérten a negyedmásodperces előny nem tűnt soknak. Loïc Chable szintúgy betámadta a pályát, aminek nem lett jó vége: letarolt egy kék kaput, majd a következő pirosat totálba találta. A nyitómenet után talán a széllökések miatt állt a verseny, ezúttal a renoválás ideje jött el.

Andrej Drukarov (8.) már szinte tapasztalt Világkupa-indulónak számít, ebből kifolyólag naivan őt tekinthettük a nap fő esélyesének. Ehhez képest a litván konszolidált, széles ívekkel operáló menettel jelentkezett, kapott is egy kerek másodpercet érte. A szétázott kameralencsén keresztül egyre kevesebbet lehetett kivenni a svájciak meneteiből. Eric Wyler (3.) a meredeken extrát nyújtott, így csak alig két tizeddel szorult a második helyre. Federico Toscano követte Chable-t a kiesettek közt. A klasszikus hiba történt: túldöntés közben kitört alóla támaszléce, oldalára dőlve fejezte be a mutatványt.

Jeremie Lagier (9.) baja – francia létére – meggyűlt a ritmikával. Az utolsó helyre sorolt, igaz, hátránya alig lépte túl a másodpercet. Ennek később még lett jelentősége. Felemás délelőttöt zártak a svájciak. Andri Moser (4.) például remekül ment a meredeken, ekkortájt két helvét foglalt helyet a TOP3-ban. Luca Taranzano előhívta olaszos vérét, nem kérdezett, csak nyomta. Két abszolút topszektor után lassan fél másodperccel vezetett, ám elég volt egy késve vett kanyar, máris pályán kívül találta magát. A kombinációs bajnok Albert Ortega (10.) kompromisszumot kötött a sok esőtől egyre lucskosabb lejtővel. Nem előzött meg senkit, cserébe nem szakadt le teljesen. Az óriás-műlesiklás, legyen szó bármilyen versenyről, hemzseg az erős norvégoktól. Az éllovas Fausa után Gustav Rosberg Vøllo (7.) sem vallott szégyent. Egyedül a lomhább kezdőszektort bánhatta egy kicsit. Az első tizenötből még Jan Zabystřant (1.) volt érdemes kivárni. A cseh az Universiade éremhalmozója, hiszen Szuper-G-ben aranyat, kombinációban bronzot akasztottak a nyakába. Délelőtt nagyot lépett az újabb medália irányába. Rendkívül agresszív nyitószektor után a meredeken sem nyomta be a féket. A végére ugyanakkor elfogyott a lendület, így 5 tizedet karcoló előnyéből csak a minimális 1 század maradt meg.

A továbbiakban a legjobb tíz közelébe kerülni sem sikerült senkinek. Nehéz volt megítélni, hogy ez mennyiben tudható be a sízési képességnek, s mennyiben az egyre áldatlanabb időjárásnak. Ahogy sorra került a mezőny második fele, onnantól fogva már a célba érésért küzdöttek a felek. Ez sajnos sem Nagy Bencének, sem Tausz Andrásnak nem sikerült. Igaz, ők nem hóekéztek…


Gianluca Boehm of Switzerland reacts after crashing into the last slalom during Men’s Giant Slalom at the 2023 FISU World University Games on January 18, 2023 in Wilmington, New York. Boehm was disqualified, ending his run to win the event. (Photo by Isaiah Vazquez/FISU Games)

Sajnos délutánra sem javultak a körülmények, sőt az órákon át csepegő-szakadó esőben nyilván csak még ramatyabb állapotba került a pálya. Nagy számban estek a sízők, pár esetben ránézésre a sérülés gyanúja is felmerült. Ilyen helyzetben papíron nagy esély kínálkozik az elején rajtolóknak a felzárkózásra. Eme haditett név szerint a német Haußmannak (9.), valamint a svájci pálya legjobb időeredményét produkáló osztrák Hrovathnak (8.) sikerült a leghatékonyabban. Harmincon túli rajtszámmal szép helyezést szereztek. Tizenöt sízőt követően ők ketten követték az éllovas Keranent (6.), aki bizony testi épségét nem kímélve rohant le a pályán.

Miután svéd, osztrák, német és norvég is oldalukra dőlve fejezték be napjukat, az élmezőnyhöz közeledvén a német Roman Frost (5.) mutatott be olyasmit, amivel jelen körülmények közt akár az éremért is csatába szállhatott volna. Szűk kanyarokat húzott, még az igazán meredeket is, ami épp elég volt arra, hogy pár századdal beelőzze a finnt. Egy durva túlcsúszással együtt. A norvég Mjelde (7.) a biztosabb léctartásra esküdött fel a meredek szakaszon, a terpeszállásból vett kanyarvételeket nem szokta kedvelni a stopper. Ortegának egy balos pályakiszélesítés után a következő kapunál már nem volt visszaút. Az eleddig várakozások alatt teljesítő franciák megszerezték első alpesi érmüket. Lagier (3.) megfelelően puha technikával kezelte a viszonyokat, még ha másodperces elmaradásból aligha gondolta volna, hogy éremmel térhet nyugovóra.

The mascot ceremony takes place after Men’s Giant Slalom at the 2023 FISU World University Games on January 18, 2023 in Wilmington, New York. Jan Zabystran of Czech Republic wins the event with a combined time of 2:01.23. Eric Wyler of Switzerland places second with a time of 2:02.57. Jeremie Lagier of France places third with a time of 2:02.93. (Photo by Isaiah Vazquez/FISU Games)

Márpedig sorra hullottak el az utána következők. Drukarovot erős szektoridők után három kapuval a vége előtt dobta meg egy kapu. A litván egy ezüstérmet dobott el egy apró koncentrációs hibával. Vøllo lécei jóval korábban álltak keresztbe. A svájci Böhm szinte kifogástalan meredeket síelt, majd – írd, s mondd – a legutolsó kaput tarolta le, miután elvesztette kompressziót, vagyis a talajjal való kapcsolatot. Dillingnek (4.) jó esélyei támadtak az első hazai alpesi érem megszerzésére. Fent két bukóteres manőverrel, egy kiadós előre billenéssel elpackázta ezt az alkalmat. Felfért ugyan az aktuális dobogóra. Andri Moser jóformán szempillantás alatt pályán kívül találta magát, így a svájciak utolsó reménye Eric Wyler (2.) volt. Bölcsen állt a napi kihíváshoz, belátta, hogy fontosabb ma egy biztos érem, mint egy kockázat győzelem. Viszonylag nyugodt nyomvonalon leért, bebiztosítva pódiumát. Konkrétan ezüstérmét, mivel Fausa két késve vett kapu után kék vonalon túlra került. Az agresszív léckezelést kegyetlenül büntette a pálya. Jan Zabystřan (1.) kéttizednyi előnye nem volt életbiztosítás, a cseh pedig motiváltan állt a helyzethez. Egyetlen szektor alatt másodperc fölé került, s a meredeken is egyértelműen dominált. Alig ment rosszabbat, mint a még nagyon korán síző osztrák. Fölényes sikere után megpróbálkozott az alpesi sízés legfőbb modoroskodásával, a Cuche-féle lécpörgetéssel. Nos, az kevésbé sikerült neki… A cseh síző az Universiade éremhalmozója: Szuper-G-s arany- és kombinációs bronzérme után tegnap újra a legfényesebb medália került a nyakába.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s