Odermatt üzent trónkövetelőinek, simán nyert Söldenben

Érvényesült a papírforma az idénynyitón, vagyis az összetett címvédője, Marco Odermatt a várt magabiztossággal verte a mezőnyt Söldenben. A délutánra romló pálya sok klasszis dolgát megnehezítette, egyebek mellett Pinturault is eltűnt a mezőny sűrűjében, de a svájcit ez sem zökkentette ki magabiztosságából. A dobogó második fokára az erőtől duzzadóan síző Žan Kranjec állt fel, míg a harmadik helyezést Henrik Kristoffersen szerezte meg. A norvégok egyébként is remekeltek, hiszen Braathen és Windingstad is befért a legjobb öt közé. Hatodikként a délután legjobb idejét teljesítő Tommy Ford zárt. Nem az osztrákok napja volt a mai, egyetlen versenyzőjük sem végzett a TOP10-ben.

A osztrák pályamunkások megfeszített munkája eredményeként ma végre elrajtolhatott az idény. Kellett hozzá az időjárásban bekövetkezett pozitív fordulat: szombat délután megállt a hóesés (vagy helyesebben ónos eső), ma reggel pedig verőfényes égboltra ébredhetett a mezőny. A rajtlista közel teljesnek volt mondható. A legnagyobb hiányzó a jobb térdében meniszkuszszakadást szenvedett Stefan Brennsteiner, valamint a nemrég hátoperáción átesett Justin Murisier. A svájciak hangulatfelelőse jelenleg rehabilitációját tartja, kétséges, mikorra tud visszatérni; az osztrákra pedig előreláthatólag 3 hét pihenő vár. Az FIS reggeli bejelentésével pedig biztossá vált az, amire számítani lehetett: az orosz és fehérorosz sportolókat kitiltják nemzetközi versenyeikről.

Forrás: Eurosport

Miután a kommentátortól megtudtuk, hogy a sízők villámtempóban, 10 perccel a kezdés előtt áttekintették a pályabejáráson a nyomvonalat, melyet a norvégok osztrák trénere, Christian Mitter tűzött. Talán mégsem ezért tűnt különösen izgatottnak Alexis Pinturault (8.), sokkal inkább a bizonyítási vágy fűtötte az előző pocsék szezonja után. Viszonylag stabilan tudta le a meredeket, nagy belefékezést nem láttunk tőle. Manuel Feller (5.) hozta hektikusabb énjét, párszor csaknem keresztbe álltak lécei, de a kiemelten fontos, sebességgyűjtő részen adott jó másfél tizedet a franciának, ami kitartott a végéig. Kifejezetten tempós szakasz zárta egyébiránt a lejtőt, a végsebesség alulról súrolta a 100 km/h-t a szinte nyílegyenes finisben. Marco Odermattra (1.) volt szabva minden, nem mintha a technikásabb lejtők gondot szoktak volna okozni neki. Kegyetlenül síelt, a 8 tizedes előnnyel feladta a leckét a többieknek.

Henrik Kristoffersen (6.) egészen a végéig tartotta a svájcit, meredekje vállalhatóra sikerült, a végére ugyanakkor nem tudta átmenteni sebességét, így csupán a franciát tudta megverni. Žan Kranjec (3.) remek meredeksízést mutatott be, azon meg nem kellett meglepődni, hogy a gyorsasági számokban is klasszis Odermatt-tól elmaradt a végén. Így is besorolt közvetlenül mögé. Lucas Braathen (2.) vagánysága kevés hibával párosult, s érdemben csak a letörést követően szedett össze hátrányt. Simán beékelődött a svájci és a szlovén közé. Luca de Aliprandinit elvitte a lendület a Steilhangon, teljesen szétcsúsztak lécei, de sikerült mentenie a menthetőt, vagyis megúszta az esést. Filip Zubčić (9.) a meredek aljára kapta össze magát, topsebességével azonban nem ment sokra, mivel a letörésnél egy teljes másodpercet kapott az éllovastól.

Forrás: Siol

Atle Lie McGrath (7.) gyakorlatilag lekopírozta a horvát teljesítményét, annyi eltéréssel, hogy a záró szektorban is sokat adott Odermattnak. A másodpercnyi hátrány persze nem kecsegtetett sok jóval. Mathieu Faivre (21.) lagymatagul, keveset vállalva síelt, talán az elhibázott rajtja maradt végig a fejében. Elmaradása túllépte már a 2 szekundumot. Loïc Meillard (4.) topszektorral nyitott, a meredekre történő átmeneten talán túlzottan megfogta léceit, ezzel együtt harcban maradt a dobogóért. Alexander Schmidtől (10.) nem láttunk igazán erős szektort, River Radamus (11.) pedig az addigi leggyengébb letöréssel helyezte magát a sor hátsó traktusába. Remekeltek a svájciak, Gino Caviezel (16.) már nem igazán tudta felvenni a ritmust. Gyakorta mélyre került, csupán Faivre-t tudta megelőzni. Erik Read (13.) kulturált, de nem különösebben lendületes menetével vonultunk reklámszünetre.

Sokat kellett várni az újabb hazai versenyzőre. Mint az közismert, Patrick Feurstein (16.) a Hirscher-stábbal készül, nagy reményeket fűznek hozzá. Délelőtt hiányzott belőle a kellő lendület, még a végén is. Jellemző, hogy a gyönge nyitószektora után Marco Schwarz (17.) is elébe tudott kerülni. Rasmus Windingstad (12.) becsatlakozott a középmezőnybe, a visszafogott francia szereplésen Thibaut Favrot (19.) sem tudott javítani. Trevor Philp (30.) és Raphael Haaser (38.) egymást váltották a sor végén, Giovanni Borsotti (23.) hektikus menetével csak előbbi kettőt tudta megelőzni. Harmincig ketten, mégpedig Adam Žampa (26-ossal a 19.) és Joan Verdú (23-assal a 20.) került a legjobb húsz közé. Muffat-Jeandet (24.), Nestvold-Haugen (27.), valamint Solheim (27.) jutott be a délutáni futamba. Luitz nem ért célba, Sette (32.), Sarrazin (33.) és Solheim (34.) idővel esett ki.

Harmincon túl a lesikló klasszisok vették birtokban elsőként a pályát. Ők eredetileg a hóhiány miatt végül törölt zermatti hétvégére hangolódtak volna. Aleksander Aamodt Kilde (22.)  természetesen elemében volt a kevésbé technikás, lendületes szakaszokon, s azzal sem okozott meglepetést, hogy a letörésnél komoly gondjai akadtak. De ő legalább továbblépett, ellentétben a korán búcsúzó Matthias Mayerrel. A kétszeres világbajnok Vincent Kriechmayr (25.) még reménykedhetett a továbbjutásban, nem úgy az utolsóelőtti pozícióba került Dominik Paris. A folytatásban nagyot robbantott a junior-világbajnok. Alexander Steen Olsen (17.) bátor attitűddel markáns meredeket síelt, ami igen erős kiindulási alapnak bizonyult. A szebb napokat látott Tommy Ford (35-össel a 26.) sérülése után szeretne feljebb kapaszkodni, rajta kívül már csak a rendkívül kockázatosan síelő Štefan Hadalin (41-essel a 28.) és Livio Simonet (44-essel a 29.) folytathatta délután. Ott szerepelt a mezőnyben Lara Gut-Behrami öccse, a liechtensteini színekben síző Ian Gut (65-össel a 62.), de szemernyi esélye nem volt a továbblépésre.


Forrás: Idaho Press

Délutánig kitartott a síelésre alkalmas idő, még ha a hőmérő higanyszála nyilván még magasabbra szökkent. Ennek következményeként nem nagyon termett babér délelőtt a később indulóknak. Simonet (25.) végzett utolsóként pontszerző helyen, s az esélyt nem igazán akarta veszni hagyni, ennek jegyében jócskán elmaradt az első indulótól, Philptől (15.). Štefan Hadalin (9.) másodjára sem adta alább, ezúttal a meredek végén többet bizonytalankodott. Így is élre állt, pozícióját pedig Nestvold-Haugen (14.) sem veszélyeztette, köszönhetően a letörésnél elkövetett durva rontásának. Tommy Ford (6.) jó lendülettel abszolválta az olasz edző pályáját, egy kevéssel élre tudott állni. Kriechmayr (27.) ismételten határait feszegette, ennek keresztbe állás, s kis híján kiesés lett a vége. Muffat-Jeandet (11.) a meredeken óvatosabbra vette a figurát, Borsotti (28.) épp ellentétesen járt el. A meredek elején a bukótérből tért vissza, senkit nem tudott megelőzni. Ugyanott került késésbe Kilde, a norvég összetett aspiráns már nem fért be a következő kapuba. Faivre (24.) abszolút formán kívül haladt lejtmenet, csak a kiesőket és a döntő hibát vétőket előzte meg. Verdú ugyanazon balosban sodródott le, mint sokan mások. Túldöntötte léceit, onnan pedig esélye nem volt menetirányban maradni. Žampa (23.) korrekt meredek után jelentős sebességet vesztett a záró részre, meglátszott hátrányán. Favrot (10.) ugyanígy járt, megtréfálta a ritmustörés. No még a roncsolódó pálya. Az ifjú Steen Olsen (19.) sem birkózott meg a kihívással, jócskán elmaradt az aktusális dobogós helyektől. Caviezel (21.) szintúgy a meredek elején vesztegette el ideje jó részét.

Forrás: SportNews.bz

Sokatmondó volt, hogy a legjobb négy helyezett mindegyike az első öt induló közül került ki. Feurstein (22.) előtt renoválták kicsit a pályát, ez sem segített a hazai sportolón. Rovására fel lehetett írni a kellő agilitás hiányát. Schwarz (13.) sízésében egy fokozattal több tüzet lehetett felfedezni, így sem volt esélye másodpercen belül maradni. Itt érdemes megjegyezni, hogy szorosan alakult a középmezőny, Fordot az első futam tizedikétől sem választotta el 1 s. Sokadik szereplőként Read (17.) sem olvasta jól (haha) a meredeket. Rasmus Windingstad (5.) taszította le az élről Fordot. A kulcs nyilván a letörés utáni kanyarok megoldása volt. A norvégnál működött a sebességátvitel, egy kevés kitartott fórjából. Közel sem volt hibátlan a menete, Schmid (8.) a végsőkig tartotta a hibás rajt ellenére. A végsebességen ment el a dolog. A második reklám előtt még Zubčić (12.) próbálkozhatott. A záró lankára fogyott el tempója, így nem szólt bele a Windingstad, Ford, Schmid alkotta virtuális dobogóba.

Pinturault (20.) sokat bizonytalankodott a meredek elején, a térvesztések sebességét is megtépázták. Tízen kívülre került – a fejrázást nem csak az önkritika jegyében kellett értenünk… McGrath (18.) tökéletlenül érkezett a meredekre, s bár aztán szemre erősen ment, vérmes reményei neki sem lehettek. Henrik Kristoffersen (3.) nem akarta a körülményekre fogni a dolgokat, odatette magát az elejétől kezdve. A meredeken volt egy komoly rontása, ezzel együtt megverte honfitársát. Vele ellentétben Feller (16.) a korábbi klasszisok térvesztésekkel teli meredekjét hozta. A legjobb osztrák pozícióját is elbukva tízen kívülre szorult. Meillard-nak (7.) minimális előnye birtokában muszáj volt támadnia. Vesztét egy érintőre vett kapu okozta, ami kizökkentette egyensúlyából. Pár századdal kikapott Fordtól, aki ekkor már 20 helyes javításnál tartott.

Forrás: The San Diego Union-Tribune

Žan Kranjec (2.) menetébe nehéz lenne belekötni, szép tiszta íveken, jó ritmusban húzta meg a kanyarokat. Nem volt igazán kérdés tárgya, megelőzi-e a nagy hibát vétő norvégot. Lucas Braathen (4.) sokat bizonytalankodott a meredek tetején, aztán – akárcsak délelőtt – újra ritmust váltott, s életben tartotta dobogós reményeit. Marco Odermatt (1.) azonban nem kegyelmezett. Bár voltak apró korrigálásai, de ezek dinamikájából fakadtak. Közel nyolctizeddel, simán nyerte a versenyt.

SOELDEN, AUSTRIA – OCTOBER 23: Zan Kranjec of Team Slovenia takes 2nd place, Marco Odermatt of Team Switzerland takes 1st place, Henrik Kristoffersen of Team Norway takes 3rd place during the Audi FIS Alpine Ski World Cup Men’s Giant Slalom on October 23, 2022 in Soelden, Austria. (Photo by Michel Cottin/Agence Zoom)

Marco Odermatt a legnagyobb energiaitalgyártó konszern támogatását bírja, ennek megfelelően győzelmét a tegnap elhunyt milliárdosnak, Dietrich Mateschitznek ajánlotta fel. Megvédte címét a Rettenbach-gleccseren, s már tucatnyi sikernél jár. Žan Kranjec nagyon érzi ezt a lejtőt, hiszen harmadik pódiumát szerezte itt a kilencből. Henrik Kristoffersen 25. szakági pódiumánál jár, s úgy fest, megérte lécet váltani, s csatlakozni Marcel Hirscher privátgyártójához.

Mivel a zermatti hétvégét – nagy-nagy sajnálatunkra – törölték, a férfiak legközelebb három hét múlva a Lech-Zürs-i parallelen találkoznak.

A címlapkép forrása: The Korea Times

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s