EYOF: osztrák és olasz arany parallelben

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) zárónapján az egyéni parallelversenyeket rendezték az alpesi sízőknek. A lányoknál Victoria Olivier, míg a fiúknál Edoardo Saracco szerezte meg az aranyérmet. Úry Bálint révén magyar érdekeltsége is volt a 32-es főtáblának, aki bár szépen helytállt, összességében nem volt esélye az olasz bronzérmes ellen.

Tegnap ért véget a 15. téli EYOF, a finnországi Voukattiban rendezett multisportverseny zárónapján tartották – egyebek mellett – a parallelversenyeket. Úry Bálint révén voltunk érdekeltek a 32-es főtáblán.

A hétközi kvalifikáció alapján állt össze a legjobb harminckettő mezőnye. A szerdán síelt időeredmények alapján sorolták össze a sízőket, az elsőt a 32-dikkel, a másodikat a 31-edikkel, s így tovább. Oda-visszavágós párharcokat rendeztek, mindenkinek síelnie kellett egyszer a kék, egyszer pedig a piros oldalról – másodjára a hozott hátrány után hendikep rendszerben.

A nyolcaddöntőt megelőzően meglepő búcsúról nem tudunk beszámolni, noha Jellum és Klein is hajszállal került csak tovább. A második körben viszont kiesett a kvalifikáció győztese, a junior-vb-n is jól teljesítő Beatrice Sola, majd Jellumot a német Marschel, a német Kleint pedig a lengyel Florek búcsúztatta. Körvonalazódott az osztrák lányok fölénye, arra mondjuk kevesen gondoltak, hogy házi döntőt fognak tartani. Az elődöntőbe kerülésért továbbfolytatódott az andorrai meglepetésember, Medina Girones remeklése, miután magabiztosan legyőzte a német Fischert. A germánok utolsó versenyben maradt embere, Marschel sem került a legjobb négy közé, őt a korábbi két körben is fölényesen síző Olivier búcsúztatta. Az olasz Pomaré és egy másik osztrák, Natalie Falch tette teljessé az elődöntős mezőnyt.

Az addig látottak fényében a papírforma érvényesült, vagyis Olivier tükörsimán verte az olasz lányt, míg Falch az andorrait előzte meg remek hajrával. A bronzcsörtét Pomaré húzta be, az andorrai sízés ígérete nagyot hibázott második futamában. Az osztrák aranycsata aligha alakulhatott volna szorosabban. Végig egymás mellett síeltek a sógorleányok, a végén 4 század döntött Victoria Olivier javára. Azok után tehát, hogy két éremmel távozott a kanadai junior-világbajnokságról (U18-ban valamennyi számban dobogóra állt), az EYOF-on szlalomban bronzérmet szerzett, míg parallelben egyéni és csapatszinten is bajnokságot nyert.

Néhány századon múlt, hogy nem két magyar szerepelt a főtáblán, Hozmann Rudolf sajnos nem volt szerencsés a selejtezőben. Így maradt Úry Bálint, aki bár becsülettel helyt állt, nem volt esélye Bertoldini ellen. A Magyar Sí Szövetség tájékoztatója szerint a második futamot nem tudta befejezni a magyar reménység. Az első körben egyébiránt csak egy esetben borult a papírforma: az osztrák Tabernig kikapott brit ellenfelétől.

A legjobb 16 között aztán jöttek a meglepetések. Kiesett például az összességében messze tudása alatt teljesítő Fabio Walch, őt a finnek örömére Erik Saravuo búcsúztatta. Nyugati szomszédjaink közül csak az 1-es rajtszámmal síző Jakob Greber és Eisner került tovább, Kagledert Kemppainen ütötte el ettől. Két felettébb izgalmas norvég párharcot rendeztek még a negyeddöntőért. A meghökkentőbb Herland kiesése volt Bråkken ellenében. Eduard Hallberg ki-kimeccset vívott honfitársával, esetében az igazán nagy bravúr csak ezt követően érkezett meg. Legyőzte ugyanis Grebert az első párharcban, kard-ki-kard menetek árán. A finnek egyik szeme sírt, a másik nevetett, mivel Saravuo búcsúztatta az utolsó talpon maradt sógorunkat, Kemppainen ugyanakkor szoros menetek után alulmaradt a végig meggyőző Saraccóval szemben. Az utolsó összecsapásban Bertoldini tisztes előnnyel verte a norvég srácot.

Forrás: OA Sport

Mindkét elődöntő a második futamokban dőlt el, s újabb közös vonásként mindkét esetben kihullott időközben a vesztes fél. Előbb Saravuo került kisebb hátrányból fordítva a döntőbe, az olaszok belharcát pedig Saracco nyerte. A bronzért vívott küzdelemben Andrea Bertoldini diadalmaskodott a norvég Hallbergen szoros csatában, a nagydöntőben pedig egy utolsó méterekig kiegyenlített csörte végén Edoardo Saracco megelőzte a hazaiak reménységét. Saravuo tehát a szlalom után nem hozott újabb bajnoki címet.

Az EYOF magyar szempontból is sikeresnek volt mondható. Olimpikonunk, Kozuback Kamilla aranyérme (Big Air) volt a zenit, hódeszkásunk emellé még behúzott egy ezüstérmet is slopestyle-ban.  Rövidpályás gyorskorcsolyában két további ezüstszínű medália jutott a magyar küldöttségnek: Somodi Maja 1000 és 1500 méteren, míg Schönborn Melinda 500 méteren végzett a második helyen. Alpesi síben Trunk Tamás 10. és Úry Bálint 11. helyezése mindenképpen dicséretet érdemel.

A címlapon szereplő kép forrása: Vorarlberger Nachrichten

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s