Osztrák győzelem az EYOF csapatversenyén, Úry Bálint bejutott a legjobb 32 közé

A pekingi olimpia után az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválón is Ausztria győzött a koedukált csapatversenyen, miután a döntőben 2:2 után jobb időeredménnyel legyőzte az olasz kvartettet. A bronzérem pedig a németeket hasonló izgalmak közepette felülmúló házigazda Finnországnak jutott. Az egyéni parallel tegnapi kvalifikációjában szurkolhattunk a 4+1 fős magyar csapatért. A legjobb 32 közé kerülés Úry Bálintnak jött össze, Hozmann Rudolf századokkal csúszott ki onnan, Kiss Anna és a csíkszeredai Tóth Emese tisztes időkkel esett ki, míg a szlalomban 10. helyezett Trunk Tamás sajnos nem ért célba az első futam során.

A kronológiai sorrendet betartva előbb a szerdai selejtezőről kell szólnunk, melynek tétje a főtáblára, vagyis a legjobb 32 közé kerülés volt. Kétszer síeltek a fiúk és a lányok, egyet a kék, egyet pedig a piros pályán, majd az összessített időeredmény alapján hirdettek sorrendet. A lányoknál Beatrice Sola tetemes, hattizedes előnnyel verte a mezőnyt, egész pontosan első körben két németet, Fischert és Kleint. A székelyföldi, román színekben versenyző Tóth Emesét 8 tized választotta el a továbbjutástól, végül a 38. helyen zárt. Kiss Anna – további hattizednyi elmaradással – a 42. helyet szerezte meg a 66. fős mezőnyben. A szlalom bajnoknője, Rosa Pohjolainen rontásokkal teli első futama után visszalépett a folytatástól.

Forrás: MagyaRock

Vérmesebb reményeink a fiúknál lehettek, ami szerencsére igazolódott, hiszen Úry Bálint a 23. helyen, gond nélkül kvalifikált. Az első menete TOP10-et érdemelt, így belefért néhány bizonytalanság a második körben. Mindössze 9 század választotta el Hozmann Rudolfot a továbbjutástól, végül a 35. helyen zárt. Trunk Tamás az első futam során kiesett. A férfiaknál egyébiránt jóval szorosabb versenyfutás alakult ki, hiszen az osztrák Jakob Greber mögött öten is 4 tizeden belül követték egymást. Az első háromban a norvég Herland és az olasz Saracco fért be.


Összesen 16 csapat jelezte részvételi szándékát a mai csapatversenyen. A nagy sínemzetek – a versenyeket valamiért ignoráló Svájc kivételével – mind tiszteletüket tették, rajtuk kívül bizony jónéhány egzotikusabb különítmény is szerencsét próbált. No, de valahol ezt is diktálja az EYOF szellemisége…

Az első párharcban a topfavorit csapott össze az outsiderrel. Ausztria sima 4:0-lal búcsúztatta a román négyest. A csíkszeredai Tóth Emesét egy nagy tehetség, a junior-vb-n is érmeket szerző Victoria Olivier győzött le. A lengyel-brit a papírforma szerint kiegyenlítettnek ígérkezett, ehhez képest taroltak a polákok. A szigetországiak részéről többen még a célvonalat sem érték el. A házigazda finn csapat lettekkel vívott ütközete sem tartogatott izgalmakat. A hazaiaknak meg sem kellett izzadnia baltikumi ellenfelével szemben. Következett a norvégok találkozása az albán négyessel. Az esélyek önmagukért beszéltek, a balkániak hoztak ugyan pár szorosabb futamot, de nyerni egyet sem tudtak. Chiara Di Camillót külön ki kell emelnünk: az olasz (származású), végig felállva kanyarodó hölgyre fél pályát vert ellenfele. Mondanunk se kell, Németország és Görögország találkozója is söpréssel zárult. A mediterrán kollégáknak a pálya teljesítésével is meggyűlt a bajuk. Szlovénia egy futamot átengedett a spanyoloknak. Komolyra fordítva a dolgot, a másik férfi és az egyik női párharcban is szorosan alakultak az eseményeket, egészen a hispán sporttárs kieséséig. Igazi csemege következett ezután. A csehszlovák rangadón északi szomszédjaink búslakodhattak. Bár úgy tűnt, hogy Sommerová kaputévesztése döntő jelentőséggel bír, végső soron a fiúk időeredménye döntött – a csehek javára. Az utolsó negyeddöntőben az olaszok verték magától értetődő módon a bulgárokat.

A legjobb nyolc között már több izgalomra volt kilátás. Fabio Walch hibája adott némi reménysugarat a lengyeleknek, és a második női párban is szorosabb volt a csata, de összességében nem volt egy súlycsoportban a két csapat. A 3:1-es osztrák siker után szomszédvári ütközetre kerül sor. A norvégok valamivel esélyesebbek voltak, és a Jellum-testvérek futamgyőzelmei miatt nagyot kellett a végén mennie a szlalom bronzérmesének. Kemppainen megsíelte, amit kellett: a hazaiak folytathatták az éremcsatában. Négy szoros csörtét hozott a német-szlovén párharc, de mindegyiket a németek hozták. Az utolsó körben speciel mindkét síző kisodródott a pályáról. Noha az első női párharcot elbukták, összességében nem okoztak fejtörést az olaszoknak a csehek.

A házigazdák elődöntős ellenfele Ausztria volt. A nagy küzdelem bukásokhoz vezetett, előbb szegény Alaniska akkorát esett az egyik kapuba belegabalyodva, majd Walch piruettezett egyet középtájon. Szerencsére mindketten épen megúszták. Méltó rivális volt a finn csapat, de 3:1 arányban az osztrákok nyerték a meccset. Ugyanez a végeredmény alakult ki az olasz-német elődöntőben. Egyedül a késésbe keveredett Antonini kapott ki, egyébiránt nagyon magabiztos volt a talján küldöttség.

A bronzért vívott csatában a németek kerültek lépéselőnybe: Pauline Fischer ritmustévesztés nélkül tudta le a pályát. Az első férfi párban egalizált a házigazda, Hallenberg centikkel megelőzte a nagyot hajrázó Weisst. Lara Klein érvényesítette a papírformát, simán hozta futamát Alaniska ellen, a fiúknál viszont Kemppainen remek időt síelve kis különbséggel bronzhoz juttatta a finneket.

Az aranycsata első párjában Antonini kis híján meglepetést okozott a kék pályáról, de Natalie Falsh szűkösen hozta a kötelezőt. Bertoldini az egész nap indiszponáltnak tűnő Walchot verte fölényesen, mi több, időeredménye is meggyőzőre sikerült. Szükségük is volt rá az osztrákoknak, mivel Olivier a kékről porolta el Beatrice Solát, remek idővel. Saracco részről kötelező volt a győzelem Greber ellen. Hajszállal sikerült a küldetés, ugyanakkor Olivier futamideje mégis az osztrákok mellett döntött.

Az EYOF zárónapján rendezik a lányok és a fiúk parallel szlalomját – Úry Bálinttal.

A címlapon szereplő kép forrása: FISI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s