EYOF2022: Finn aranyérmek és remek magyar szereplés szlalomban; Trunk a legjobb 10 között

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál harmadik versenynapján megkezdődtek az alpesi síversenyek a finnországi Voukattiban. Mindkét szlalomon hazai győzelem született, a lányoknál Rosa Pohjolainen, a fiúknál pedig Erik Saravuo nyakába akasztották az aranyérmet. A négyfős magyar delegáció szereplése több volt, mint tisztes helytállás. A fiúknál Trunk Tamás a TOP10-ben zárt, egyetlen századdal megelőzve Úry Bálintot. Külön kiemelendő tény, hogy csak finn, norvég, osztrák és olasz sízők előzték meg a mi fiainkat. Hozmann Rudolf 27. helye sem becsülendő le a 84 fős mezőnyben, és szintén őszintén dicsérhető Kiss Anna (42.), valamint a székelyföldi Tóth Emese (41.) szereplése.

Több mint harminc esztendeje, 1991-ben hívta életre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, azzal a nyilvánvaló célzattal, hogy a még tinédzserkorú sportolók pallérozódhassanak egy nemzetközi multisporteseményen, ezáltal belekóstoljanak az olimpiai szellemiségbe. 1993 óta a téli sportágakban is rendeznek EYOF-ot. Jellemzően olyan helyszíneken rendezik eme egyhetes megmérettetéseket, amik felnőtt világversenyek kapcsán fel sem merültek. Andorra, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Románia, Törökország, vagy épp Bosznia-Hercegovina is volt házigazda. A közép-finnországi Voukatti 2001 után került ismét sorra. Eredetileg múlt év decemberében lett volna esedékes a sorrendben tizenötödik EYOF, mondanunk se kell, a koronavírusjárvány miatt tolták el március végére.

A nyári versenyeken 75 aranyéremnél és 243 éremnél tart a mindenkori magyar olimpiai küldöttség, de szerencsére a téli sportágakban sem állunk rosszul. 10 EYOF-győztesünk van, három éve Szarajevóban Talabos Attilának összejött a duplázás, emellett vegyesváltónk is csúcsra ért.

A mieink rekordszámú csapattal utaztak ki, köszönhetően a leány jégkorongválogatott kvalifikálásának. A csapatban találjuk pekingi olimpikonunkat, Kozuback Kamillát, aki a felnőttek közt nyújtott szép szereplése óta a junior-világbajnokságon is bizonyított. Félcsőben a 13., míg Big Airben a 18. helyen végzett. Érmes reményeink természetesen short-trackben vannak, de az ifjúsági sportolók körében kiemelten fontosak Courbertin báró alapgondolatai, a teljesítménykényszer itt ismeretlen fogalom.

Forrás: MagyaRock

A magyar EYOF-csapat:

Alpesi sí: Hozmann Rudolf, Trunk Tamás, Úry Bálint, Kiss Anna

Jégkorong: Bogáti Bianka, Révész Zsuzsa (kapusok), Balog Gréta, Chlepkó Zsófia, Cserjési Dorka, Gábor Imelda, Gál Emma, Horváth Maja, Imets Mercédesz, Kárpáti Karina, Kolozsvári Angelika, Kovács Mercédesz, Metzler Regina, Milibák Gréta, Simon Viktória, Szűcs Daniella, Tolnai Hanna Liliána, Torontáli Anna, Tóth Flóra, Véghelyi Dóra

Műkorcsolya: Krizsanovszki Lili Nóra

Rövidpályás gyorskorcsolya: Czank-Varga Benjámin, Granasztói Ádám, Schőnborn Melinda, Somodi Maja
Snowboard: Kozuback Kamilla

Még mielőtt lefitymálnánk az EYOF színvonalát, jó megemlíteni, hogy – csak az alpesi sínél maradva – számos ismert sportoló győzött az ifjúságiak legnagyobb versenyén. 2017-ben például Alex Vinatzer győzött a két technikai számban, két évvel korábban Albert Popov nyert két ezüstérmet, a lányoknál pedig Popović, Gallhuber, Danioth sorrend alakult ki szlalomban, óriásban pedig többek közt és Meillard szerzett érmet. A bajnokok közt találjuk Peter Fillt, Kristoffersent, Faivre-t, Hadalint és Schwarzot; illetve Pärsont, Karbont, Aubert-t, Rolland-t, Pietilä-Holmnert, Štuhecet, Puchnert és Wikströmöt. A teljesség igénye nélkül. Számos sztársíző, világbajnok, olimpiai bajnok, avagy VK- szinten bizonyított síző már ifjúsági korában igazolta tehetségét.

Érdemes volt tehát ilyen szemmel is figyelni a fiúk műlesiklását, melynek két futamát kora reggel és a délelőtt derekán rendezték. Az esélyeket illetően a korosztályos ranglista (2003-2004) adhatott némi fogódzkodót. A svédek junior-vb-ezüstérmese, Fabian Ax Swartz nem utazott el Finnországba, egyébiránt ő lett volna a favorit, lévén az ifisták közül egyedüliként legjobb száz közt foglal helyet a listán. Kétszázban szerepelt még a norvég Bråkken, korosztályában ő volt a legelőrébb azok közül, akik ma sílécre álltak. Rajta kívül még a finnek, az osztrákok és az olaszok számítottak esélyesnek. Fontos megemlíteni, hogy az ukrán háborús válság okán az orosz és fehérorosz sportolókat kizárták az EYOF-ról, a svájciak pedig nem delegáltak sízőt az alpesi szakágban.


Forrás: Lapin Kansa

Finn viszonylatban enyhe időjárás jellemezte a versenynapot, de senki nem várt karácsony előtti állapotokat. Amennyit a közvetítésből ki lehetett venni, a lejtő jó állapotúnak volt mondható, az enyhe idő fényében egész jól tartotta magát a pálya. A mintegy másfélszáz síző (+ 2. futamok) okán erre nagy szükség volt.

A finn síválogatott alapozóhelyszínén járunk, így nem volt meglepő, hogy a másodikként elstartolt Jesperi Kemppainen (2.) szállította az első ütőképes időt. Az amúgy tehetségesnek tartott Fabio Walch (9.) például beszedett egy komplett másodpercet. Egyszerűen kevés lendületet vett sízésébe, akárcsak az őt követő olasz Pizzato (10.). Hamarosan már kettős finn vezetést jelzett a közvetítő rendszer. Minimális, 7 tizedes előnyt sajtolt ki magából Erik Saravuo (1.). A valamivel meredekebb szektorban volt valamicskét gyorsabb Suomi másik szülöttjétől. Abszolút versenyben maradt a nyugati szomszédból érkezett Simen Sellæg (5.). A kameraváltásnál bicsaklott meg picit mozgása, ott mehetett el az a fél másodperc.

Az esélyesek közül Jakob Greber nem síelhetett második futamot egy lába közé vett stangli miatt. A finn dominanciát egy másik norvég, Johs Braathen Herland (3.) törte meg kis híján. Kéttizednyi hátrányból viszont még simán foghatók voltak a finnek. Másodpercen belülről várhatta a folytatást még Theodor Bråkken (4.), az olasz Edoardo Saracco (6.), valamint legjobb osztrákként Nicolas Tabernig (7.).

Örömteli, hogy a magyar fiúk is kitettek magukért. A 16-dikként síző Trunk Tamás (11.) épp csak kicsúszott másodpercen túlra. Merte támadni a pályát, amit kisebb megingásokon kívül ritmustörés nélkül megoldott. Elmondása szerint rossz döntést hozott a lenti laposon, amikor a kirajzolódó kádakat igyekezett elkerülni. A térvesztés több időt vitt, mint amennyit a simább hó hozott.

Hattal utána Úry Bálint (8.) mutatta meg, milyen időeredményre lett volna képes Tomi is, csupán 6 tizeddel maradt el a dobogó alsó fokától. Már Kanadában sem óvatoskodott Bálint, s ma, egészen más karakterű hóban is igazolta tehetségét. Hozmann Rudolf (27.) a 30-as rajtszámot kapta, s ehhez mérten szépen helytállt. Más dinamikával síelt, mint társai, de így is 3 másodpercen belül tartotta az időkülönbséget, s megelőzött néhány magasabban jegyzett vetélytársát.

A második futamról csak a Live Timing alapján tudtuk volna nyomon követni, de sajnos időközben az is bedöglött. Egy darabig Hozmann Rudolf (27.) helyezési száma sem volt egyértelmű. Rudi menetére sok panasz aligha lehetett, elvégre alig egy-másfél másodpercet kapott a legjobbaktól, ami a pálya nyilvánvaló roncsolódásával együtt nagy szó. No, és valljuk be, ahhoz sem szoktunk hozzá, hogy bármely világ- vagy kontinensversenyen három sízőnk belátható intervallumon, jelesül 4 másodpercen belül kövesse a győztest.

A középmezőnyben nagy volt a szórás az időeredmények tekintetében, így jelentősebb előrelépésre senki nem volt képes. Még a norvég Linberg (13.) sem, pedig nála befigyelt egy topkategóriás menet. Trunk Tamás (10.) olasz ellenfelét hátrébb szorítva került az élre. Néhány századdal, de ez az, amit nem kell magyarázni: magyar síző előzött olaszt. S ezzel még koránt sem volt vége! Kevésen múlt, hogy a 30 FIS-ponttal a korosztályos ranglista negyedik helyén álló Walchot (9.) is megverje. Úgy, hogy Tominak – egyelőre még – ötven fölött van a pontszáma. Ez elvileg jelentős különbség, a gyakorlatban viszont kis híján borult a papírforma. Úry Bálinttal (11.) kard, ki kard csörte zajlott, aki bár ismét nagyon megnyomta futamát, három tizeddel kikapott Tamástól. Összességében pedig egyetlen század döntött Trunk javára. Magyar háziverseny az EFOY bő élmezőnyében – kell ezt tovább magyarázni?

Az olasz Pizzato (8.) fél tizeddel tartotta maga mögött Tamást, a többiek már nagyobb előnyt hoztak reggelről. Történt még egy helycsere az ötödik helyen Saracco (5.) és Sellæg (6.) között, az érmes pozíciók viszont négy sportoló közt dőltek el. A teljes differencia 12 század volt, az izgalom tehát a tetőfokára hágott. Theodor Bråkken (4.) megsíelte a délelőtt messze legjobb idejét, pechére egyetlen század híján így sem kapott érmet érte. Ez elsőként honfitársán ment el, Herland (2.) ugyanis remek ritmusban ütlegelte a stanglikat, nagy nyomást helyezve ezzel a finnekre. Kemppainen (3.) vétett egy hibát a letörésnél, lényegében ott bukta el pozícióját, de a dobogót kis szerencsével megtartotta. Erik Saravuo (1.) sem ment másodjára tökéleteset, de a századok mellette voltak. Két századocskával megőrizte vezető helyét.

Saravuo tavaly ezüstérmet szerzett a finn nemzeti bajnokságon, emellett számos dobogóval büszkélkedhet csak ebben az idényben. Nála a következő lépés alighanem a kontinentális kupasorozat lesz. Herland kipróbálta magát már az EK-ban, pontja még nincs. Hazája junior-bajnokságán másodikként zárt – épp Bråkken mögött. Amilyen nagy fejlődésen ment keresztül a norvég szlalom, nem szabad kételkednünk abban, hogy Steen Olsen után is érkeznek tehetségek északról. Kemppainen többszámos síző, számos dobogót és győzelmet hozott össze FIS-versenyeken, mai éremszerzése ezzel együtt inkább számított meglepetésnek.

Ami a magyar fiúkat illeti, már helyezésük és hátrányuk is becsületükre legyen mondva, de FIS-pontszámuk az, ami igazán jellemezi teljesítményüket. Bálint még soha nem szerzett ennyire jó pontot, Tamás egy, Rudolf két alkalommal ment ennél jobbat. Mindannyiszor ezen a télen.


Magyar idő szerint délután egykor rajtoltak el a lányok. Két potenciális szupersztár, vagyis Emma Aicher és Zrinka Ljutić távolmaradt az eseménytől. Egy év múlva ők már a Világkupa bő élmezőnyében fognak vitézkedni, kétségünk ne legyen. Rajtuk kívül is akadt két TOP100-as síző a mezőnyben. A legelőkelőbben rangsorolt ráadásul finn síző volt. Rosa Pohjolainen 20 alatt FIS-pontszámmal szintén ott kopogtat a VK-pontzóna határán. Papíron Beatrice Sola volt a legnagyobb ellenfele, akit szintén láthattunk a junior-világbajnokságon síelni. Előzetesen még az osztrák Olivier és a német lányok tűntek éremvárományosnak.

Az elején még csak ismerkedtek az itt-ott izgalmasnak mondható tűzéssel a lányok. A finn Alaniska (11.) és az olasz Pomare (9.) után meglepetésre Sola (5.) is belehibázgatott menetébe, így az sejthető volt, hogy nagyon nehéz helyzetbe hozta magát, ami a bajnoki cím megszerzését illeti. Rögtön a harmadik olasz, vagyis Emilia Mondinelli (2.) megelőzte jó négy tizeddel. Esetében inkább a megbízhatóságot emelhetjük ki. A liechtensteini Beck (21.) zaklatott, majd a brit Elliff (15.) egy konkrét rontással terhelt menete után a lányoknál is elérkezett a norvégok ideje. Thea Emilie Benth Jellum (3.) bátorságát siker koronázta, ha pár századdal, de csak megelőzte a jóval magasabban jegyzett Solát. A cseh lány után következett Rosa Pohjolainen (1.), s ne hazudjunk, helyre tette az addig látottakat. Dinamikájából egy pillanatra nem esett ki, szép stílusú sízéssel közel 6 tizednyi előnyt épített ki a 15 órai folytatásra. Utána Kim Marschel (7.) inkább csak az érmes helyekért maradt versenyben, akárcsak Victoria Olivier (3.). A vorarlbergi lány, aki a junior-vb-n halomra nyerte az érmeket az ifik közt, de az abszolút erősorrendben is hozott pár érmes helyet. S ma is egyike volt a legfiatalabbaknak. A németek azért fitogtatták erejüket, Lara Klein (6.) 14-es rajtszámmal közelítette a másodperc környéki elmaradást.

Forrás: aamuposti.fi

Ez nagy szó volt, mert egyébiránt lassanként a 3 szekundum is elérhetetlenné vált, s ez biztosan a romló pályának is köszönhető volt. Épp ezért örömteli, hogy Kiss Anna (44.) tisztes menettel, kb. 7 másodperc hátránnyal leért. Akárcsak a román színeket képviselő székely lány, Tóth Emese (45.). A mezőny egyébként 70 főt számlált, Anna a 43-as, míg Emese a 48-as rajtszámmal startolt.

A második felvonásban nem igazán tudták kihasználni a lányok a valamivel kedvezőbb körülményeket. Érdemleges előrelépést kevesek produkáltak, talán a német Fischer (15.) emelhető ki közülük. Jellemző, hogy az első tíz helyezett személye nem változott. Húsz sízőt követően kettős finn vezetésre a legjobbakra, Veera Alaniska (11.) vezetett Riia Pallari (12.) előtt, míg a harmadik helyet egy osztrák, név szerint Elisa Riegler (13.) foglalta el.

Sommerová (10.) hibái folytán az osztrák Falch (9.) és Pomare (8.) hozott egy-egy pozíciót, magasabb polcra nem volt esélyük kerülni. A német lányok közül Marschel (6.) szebbik arcát mutatta, Klein (4.) így is elverte, mégpedig a második legjobb futammal. Szépen pattogott az akadályok sűrűjében, benne volt a pakliban a német érem. A másodjára is indiszponáltnak tűnő Sola (5.), majd a letörésnél nagyot hibázó Jellum (7.) megelőzésével még sikerrel járt, Olivier (3.) ugyanakkor ott volt fejben. Érem lett érte jutalma. Mondinelli (2.) fórjának javát eladta, a végsebessége legalább kisegítette a lankán. Pohjolainen (1.) lábai nem remegtek meg, a második futamot is simán hozta, összességében másodpercen túli előnnyel nyerte a versenyt.

Forrás: olympiakomitea.fi

Kiss Anna (42.) és Tóth Emese (41.) különmeccse végül a csíkszeredai síző sikerével ért véget. Bő 8 tizeddel ment jobban másodjára, ez bizonyult döntőnek. Kevés kieső volt, a lányok ritkán estek túlzásba. Anna a magyar juniorok (Tóth Zita, Hozmann Szonja, Junia Brigitta) után következő korosztály legreményteljesebb sízője, a magyar bajnokságokon magában hordozta a fejlődés lehetőségét. Emese pedig szép sorban nyerte a román bajnokságokat, legyen szó bármely korcsoportról. Ha így halad, viszontláthatjuk felnőtt világversenyeken is.

A jelenleg még halódó finn alpesi síelés szebb jövő elé tekinthet. Rosa Pohjolainen 18 éves létére már megjárta az olimpiát, a Világkupában pedig három alkalommal került a pontszerzők közé. Legjobb eredménye a Schladmingon elért 14. helyezése volt. Két éve, az ifjúsági olimpián csapatban aranyat, óriás-műlesiklásban pedig ezüstöt szerzett. A hó eleji junior-világbajnokságon ötödik (csapat), hatodik (kombináció) és hetedik (szlalom) helyekkel gazdagodott. Emellett sok FIS- versenyes győzelem mellett belefért egy második pozíció az EK-ban. A finnek bizodalma benne lehet. Mondinelli hazája junior-bajnoka, emellett számos szép siker és dobogó büszke tulajdonosa, csak ha ezt a telet nézzük. Olivier igazán sokrétű sízőnek tűnik, a junior-vb-n az U18-asok közt minden számban érmet szerzett, emellett összesítésben Szuper-G-ben harmadikként, csapatban másodikként zárt.

Csütörtökön egyéni, pénteken pedig csapatparallelt rendeznek Voukattiban.

A címlapkép forrása: Magyar Sí Szövetség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s