Worley révén tökéletes hétvégét zártak a franciák Lenzerheidén

Szoros első futamot követően Tessa Worley nyerte a lenzerheidei óriás-műlesiklást. Az első futam legjobbjai meglógtak ugyan, de a végül másodikként végző Federica Brignone fergeteges második futammal majdnem mindegyiküket átlépte. Egyedül a francia állta a sarat vele szemben. Az első futamot nyerő Sara Hector a harmadik helyre csúszott vissza, míg Shiffrin a negyedikre. Utóbbi esetében viszont ez így is újabb 50 pont előnyt jelentett összetettben, miután riválisa, Vlhová az első futamban kiesett.

Tökéletes síidő várta a lányokat és a mintegy 10 000 nézőt a hét utolsó napján. A fergeteges hangulathoz pedig kihívásokkal teli lejtő dukált. Pierre Miniotti, Hector edzője állította össze az első futam nyomvonalát. Ritmusos volt a tűzés, természetesen idomult a svéd stílusához, mert muszáj volt támadni a pályát. A kezdés volt kegyetlenül meredek, 60%-os meredekséggel.

Lara Gut-Behrami ütést érzett térdében a reggeli bemelegítés során, így elővigyázatosságból visszalépett a versenytől. Mikaela Shiffrin (2.) nyitotta tehát a menetek sorát. Tegnapi bravúros szereplése után ragyogó stílusban terhelte léceit, s érdemi hibát nem lehetett felfedezni sízésében. Kontrollált, tiszta menet volt, a többiek felköthették azt a bizonyost. Petra Vlhová jóval szenvedősebben kezdett, de bizonytalansága ellenére keményen adagolta a tempót. Vesztére, párszázados előny után elrontotta az ívváltást egy érintőre vett jobbos kaput követően. A szlovák búcsújával óriási lehetőséget kapott Shiffrin. Federica Brignone (5.) akkurátusan ügyelt az ideális, tiszta ívre, ami egyértelműen ráment a sebességére. Amint túlélte a meredeket, volt egy erős szektora, de a végén megint beszedte a tizedeket, összességében majd’ kilencet. Nem tudunk olaszul, de nem is lenne korhatáros, amit Fede’ mondott a célban.

forrás: djournal.com

Tessa Worley (3.) még halovány reményeket táplált a kristálygömböt érintően. Már tegnap igazolta, megbarátkozott a körülményekkel, s ma is remekelt a meredeken. Kéttizednyi előnyét azonban eladta a végén, sok volt a széles kapuvétel. Más kérdés, hogy az a pár százados elmaradás nem volt számottevő. Marta Bassino a hatodik kapunál búcsúzott. Kevés volt a belső sí terhelése, letarolta a kék zászlót. Sara Hector (1.) nem volt híján bátorságnak, egészen fölényesen uralta a meredeket. Nem volt várható az a fejlemény, hogy fent bő 3 tizedet kioszt Shiffrinre. Az olló kinyílt szélesebbre is, de a végén ő sem volt oly pattogós, mint az amerikai, így csak egyetlen tizeddel vette át a vezetést.

forrás: 2news.com

Maryna Gaşienica-Daniel (17.) nagyon óvatosan mozgott a meredeken, így is kitért a bukótérre, ami megpecsételte sorsát. Bátorságpróba volt az eleje, Ragnhild Mowinckel (11.) például jobban beleállt a kihívásba, megszenvedett a pályán maradással. Esetében az eredendően ritmusos záró szakasz kritizálható leginkább. Michelle Gisin (7.) kulturáltan oldotta meg a meredeket, a probléma aztán kezdődött, nem bírta igazán szuflával. Alice Robinson persze nem tartalékolt semmit, bődületes késésbe került, minek végén oldalára dőlve fejezte be versenyét. Ramona Siebenhofer (14.) vállalható meredek után többször kiesett a ritmusból, minek vége 2 s-en túli hátrány lett a célig. Meta Hrovat (4.) szereti az ilyen jellegű lejtőket. A legnagyobb rádiuszú szektorban jobbat ment Shiffrinnél, a háromnegyed szekundum azért soknak tűnt a végén. Katharina Truppe (6.) másodperc környékéről várhatta a folytatást, köszönhetően annak a második szakasznak, ahol még Hectornál is jobban tudott menni. Katharina Liensberger (12.) széles ívvételekkel lépett túl az elején, igazán dinamikus pedig a továbbiakban sem tudott lenni.

Wendy Holdener (9.) és az utána következő Elena Curtoni (10.) már kellő tapasztalattal a tarsolyban oldották meg a meredeket. Simán leértek, még ha hátrányuk okán vérmes reményeik nem is lehettek. Ana Bucik, majd Valérie Grenier igen korán búcsúzott. Mindketten, meg még nagyon sokan Bassino hibájába estek bele. Maria Therese Tviberg (13.) nem tudta a lépést tartani a legjobbakkal, s ez nem a még mindig tökéletes állapotnak örvendő pálya hibája. Thea Louise Stjernesund (19.) a sereghajtó pozíciót örökölte meg a lengyel lánytól. Camille Rast (16.) igyekezte megmutatni a hazai közönségnek, mit tud. Meglátogatta a havat, de valahogy befűzte magát. Kockázat nélkül nincs nyereség, mint ahogy nagy rontással sem.

forrás: blick.ch

Harmincig Tina Robnik (8.) síelt átlagon felülit, a szlovén lány Hector legerősebb szektoraiban sem kapott többet néhány tizednél. Corálie Frasse Sombat (15.) és Andreja Slokar (18.) a legjobb húsz közül várhatta a folytatást, míg Moltzan (20.), Haaser (21.), Ellenberger (23.) és Wild (22.) leginkább csak a biztos továbbjutásnak örülhetett. Stephanie Brunner szokás szerint túlvállalta magát, elhullott a meredeken.

Rendkívül nehéz feladat várt a lányokra a folytatásban, elvégre ekkor már nem a legjobbak vágtak neki a lejtőnek. Tizenegy sízőből öten érték el a célvonalat, kiesett többek közt a szebb napokat is látott Direz, vagy a fenomenális EK- februárt produkált Franziska Gritsch. Honfitársa, Elisabeth Kappaurer esése után félbe kellett szakítani a versenyt.

Tegnapi győzelme okozta eufória kihatott mai versenyére, Romane Miradoli (55-össel a 15.) remekül síelt utolsó indulóként. A legjobb 30 közé került még Estelle Alphand (31-essel a 24.), A J Hurt (32-essel a 26.), Roberta Melesi (42-essel a 25.), Vivianne Härri (43-assal a 27.), Katharina Huber (46-ossal a 28.) és végül Neja Dvornik (47-essel a 29.). A szlovén lány tehát végül nem utazott el a kanadai junior-vb-re. A lejtő nehézségét példázza, hogy ezúttal 4 másodpercnél húzták meg a továbbjutás határát.

forrás: skiweltcup.tv

A második futam pályájáért osztrák edző felelt. Az első futamhoz hasonlóan ritmusos pályát láthattunk. Neja Dvornik (25.) síelte az alapidőt, de az első igazán erős futamot Katharina Hubertől () láthattuk. Jóval tisztább íveken síelt, amivel szemben Vivianne Härri (22.) és AJ Hurt (24.) sem tudta felvenni a versenyt. Roberta Milesi (19.) viszont már nem védekezett, kevésbé érdekelte a biztos pontszerzés. Ennek megfelelően az olasz támadta a kapukat, és nagyobb hiba nélkül teljesítette a pályát. Estelle Alphand (27.) a pálya közepén került többször is késésbe, jelentős hátrányt gyűjtött.

A nap első kiesője Andrea Ellenberger volt. Rontása ellenére saját lécein síelt be a célba, a svájci közönség nagy örömére. Simone Wild (23.) próbálta támadni a kapukat, de többször is belehibázott, a pillanatnyi dobogó aljára fért fel. Ez viszont csak időleges volt, érkezett ugyanis Riccarda Haaser (17.), aki a hasonlóan bevállalós menetét nagyobb hiba nélkül tudta végigvinni. Bár előnye közel a felére olvadt, a vezetés nem is volt kérdés. Paula Moltzan (10.) viszont nemcsak a pillanatnyi vezetésre hajtott. Növelni is tudta előnyét, precíz, de gyors íveinek köszönhetően az addigi leggyorsabb második futamot láthattuk.

forrás: sports.yahoo.com

Thea Louise Stjernesund (18.) a pálya tetején rontott jókorát, azt viszont megmutatta, hogy a pálya végén Moltzan is hagyott néhány tizedet. Andreja Slokar (15.) számára is a pálya közepén ment el a vezetés lehetőség, ahogy Marina Gasienica-Daniel (16.) számára is. A szlovén és a lengyel viszont helyet cseréltek egymáshoz képest, mivel utóbbi az utolsó szektorban nem tudott sokat faragni Moltzannal szemben. Camille Rast (12.) ugyan szintén eladta előnyét féltávig, de az utolsó harmadra ki különbséggel fordult, végül szoros csatában maradt alul az amerikaival szemben.

Coralie Frasse-Sombet (9.) is eladta közel négytizedes előnyét a pálya tetején. De kis hátrányát tartani tudta, így a záró szakaszon ismét előnyt síelt ki. Romane Miradoli (13.) délután sem remegett meg az óriásban adódó lehetőségtől. Ugyan így akadtak rontásai, de így is egy számára igen értékes top20-as eredményt ért el, tegnapi győzelmét követően. Ramona Siebenhofer (21.) több kaput is túlságosan szélesre vett, és nem is talált vissza a pálya ritmusához — jelentősen visszaesett a második futamban. Marie-Therese Tviberg (14.) rendkívül bátran kezdett a pálya felső szakaszán, de itt szerzett fél másodpercnyi előnye egyből el is olvadt, az alsó szakaszra pedig elfogyott a lendülete.

forrás: eurosport.de

Katharina Liensberger (6.) rendkívül precíz, de egyben nagyon gyors sízéssel állt az élre. Ami fontos, nem egy-egy szektoron múlt a jó szereplése, a pálya egészében magabiztos volt. Nem zavart ez meg Ragnhild Mowinckelt (7.), aki ugyan hamar elvesztette minimális előnyét, utána viszont konkurálni tudott az osztrákkal. A pálya alján még faragni is tudott, így mindössze 8 századdal maradt le a vezetésről. A két kiváló menetet követően Elena Curtonitól (20.) egy sok hibával teli, igen gyenge csúszást lathattunk. Wendy Holdener (8.) hatalmas ováció közepette síelhetett végig a lenzerheidei pályán. Féltávig tudta tartani a lépést Liensbergerrel, utána viszont két késése is volt.

forrás: sportnet.sme.sk

Tina Robnik elélezett egy buckán, így jó futam zárult idő előtt késéssel. A hibát bravúrosan piruettezte ki, így a nagy esést és a sérülést szerencsére elkerülte. Michelle Gisin (5.) már fél másodperc előnyből vágott neki a pályának, de nem akart pusztán takarékoskodni az előnnyel. Bátor menettel, nagy rontás nélkül növelte folyamatosan előnyét. A nézőteret valósággal megőrjítve vette át a vezetést. Katharina Truppe (11.) továbbra sem tud két erős futamot egymás után síelni. Erős délelőtt után délutánra telejsen szétesett, sokat hibázott.

Federica Brignone (2.) ugyan messze volt az első futam dobogósaitól, de ennek ellenére, vagy épp emiatt, nem csak a pillanatnyi vezetést akarta megszerezni. Szinte tökéletes íveinek köszönhetően folyamatosan növelte előnyét Az addigi leggyorsabb második futammal állt az élre. Meta Hrovattal szemben még nem is volt nagy a hozott lemaradása az olasznak. Bár a szlovén sokáig tartotta magát, de egy kék kapu melletti hupliban elvesztette uralmát a léce felett, nagyot csapódott a hátára.

Tessa Worley (1.) bő nyolc tized előny birtokában vágott neki a pályának, de ő már a győzelemre is karnyújtásnyira volt. Bár Brignone űrsízésére ő sem tudott válasszal előrukkolni. Azonban így is remekül síelt, alig akadt megingása. Előnyéből megőrzött három tizedet, és a második legjobb futammal vette át a vezetést. Nem volt verhetetlen idő, de biztonsági sízéssel esélye sem volt a hátralévő kettősnek.

Mikaela Shiffrin (4.) viszont ezzel a nem túl acélos Worley-sízéssel sem tudta felvenni a harcot. Le-lecsúszott a kapuk tövétől, így végül Brignonét sem tudta maga mögött tartani. Ennek ellenére így is jelentősen növelte előnyét az összetettben. Sara Hector (3.) sem volt ezúttal olyan magabiztos, mint azt megszokhattuk a szezonban. A rajtot követően is voltak kisebb megingásai, majd a pálya közepén volt egy nagyobb megbillenése, így a haramdik helyre fért be a szakági éllovas svéd.

Tessa Worley minden idők második legsikeresebb óriás-műlesiklója a nők közt, ami a világkupát illeti. 16 győzelmével utolérte Annemarie Moser-Pröllt, már csak a 20-szoros győztes Vreni Schneider áll előtte. Federica Brignone 48. dobogós helyezését szerezte, ebből a 25.-et óriásban. Az idei szezonban viszont ez az első alkalom, hogy legsikeresebb számában a legjobbak közt végzett. Sara Hector karrierje során kilencedszer végzett dobogón. Az idei 7 versenyből csak a söldenin nem zárt a legjobb háromban.

Tessa Worley 55 pontra csökkentette a hátrányát a szakági világkupában Sara Hector mögött, két versennyel a szezon vége előtt. Mikaela Shiffrin hátránya már 111 pont, így számára már a többiek hibája is kellene, hogy esélye maradjon a kristálygömbért küzdeni Méribelben.

Mikaela Shiffrin ugyan a mai versenyen nem végzett dobogón, de a hétvége során jelentős lépést tett afelé, hogy két szezon után ismét elhódítsa az összetettért járó nagy kristálygömböt. Egálról indulva egy győzelemnyi előny fölé, 117 pontig növelte a különbséget közte és a címvédő Petra Vlhová közt. A szlovák számára a szlalomban mutatott idei dominanciájára mindenképp szüksége lesz, hogy visszaelőzze Shiffrint a tabella élén.

A női mezőny pénteken újabb óriással folytatja a világkupát. Åreban 15:00-tól veszi kezdetét a verseny, azaz a második futamban villanyfényes óriásműlesiklást láthatunk!

Borítókép forrása: skiracing.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s