Elmaradt a Franzoni-dupla, amerikai siker Szuper-G-ben

Amerikai győzelem született a férfiak szuperóriás-műlesiklásán a Panoramán zajló junior-világbajnokság második versenynapján. Isaiah Nelson 13 századdal múlta fel Franjo von Allment, a svájci fiút, aki a pénteki lesikláson szintén ezüstérmet szerzett. A dobogó harmadik fokára pedig a királyszám idei és a SG tavalyi győztese, Giovanni Franzoni állhatott fel. Az osztrákok legjobbja Raphael Riederer lett a maga 5. helyével. Az U18-as kategóriát Gregorio Bernardi (8.) nyerte meg. A magyar fiúk szépen helytálltak a 85 fős mezőnyben. Úry Bálint (+3.80) az 56., míg Bányai Attila (+4.48) a 64. helyen végzett.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

Tegnap – magyar idő szerint – este nyolckor a fiúk is teljesítették a szuperóriást a Skyline-on. Napsütötte, szép időben rendezték a verseny nagyobbik részét, és szerencsére a szélmozgás sem okozott problémát a résztvevőknek. Mintegy 500 méter szintkülönbséget kellett lesíelniük a srácoknak, méghozzá több mint 40 kapun keresztül. A tegnapi futam a mai szlalommal együtt alkotja a kombinációs versenyt, vagyis hatalmas rizikót nem volt érdemes vállalni tegnap.

Elsőként a lesiklás után érthetően csalódott osztrákok egyik esélyese síelt le a pályán. Raphael Riederer (4.) vezette ugyanis a csütörtökön 10 síző után törölt lesiklást, majd másnap nagy kárvallottja volt az időközben jelentősen rosszabbodó látási viszonyoknak. Ezúttal nem bízott semmit a véletlenre, támadott becsülettel, más kérdés, hogy ez – különösen a kanyargósabb alsó szakaszon – több térvesztéshez vezetett. A szlovénok reménységét azért még maga mögött tartotta, igaz, Rok Aznoh (7.) négy tizeddel erősebb nyitószektora jelezte, messze nem felülmúlhatatlan az osztrák menete.

Isaiah Nelson (1.) belehibázott a felső részbe, aztán viszont a választott sebességet precízen át tudta menteni a kanyarokon. Végső soron ez volt sikerének a kulcsa, no persze az, hogy merte támadni a pályát. Giovanni Franzoni (3.) volt a Szuper-G címvédője, s az aranyos lesiklás után bizonyára bízott a duplázásban. Ehhez képest már a legelején belehibázott, onnantól fogva pedig hiába fokozta a tempót, vaskos 4 tizednyi hátrányt szedett össze az amerikaitól.

Franjo van Allmen (2.) nem tudott előnyt szerezni a lejtő tetején a jenkin, innentől fogva csak extrával lett volna esélye átvennie a vezetést. Végső soron mintegy másfél tizeddel szorult a második helyre. Lukas Feurstein (19.) egy éve ezüstérmet szerzett ebben a számban, s úgy is kezdett, mint egy dobogóstól elvárná az ember. Két rettenetesen mély kapuvétellel aztán eldobta versenyét. Gregorio Bernardi (8.) végül csak az osztrákot előzte meg, de a még ifjúsági korú síző számára nem is az abszolút dobogó volt a célkitűzés. U18-as kategóriában alaposan elverte ellenfeleit. Luis Vogt kanyarívei nem voltak oly markánsak, mint az első háromnak, így a dobogóra kiesése pillanatáig sem volt valós esélye.

Forrás: Ski Racing Media

Innentől fogva a ranglista alapján nem maradt Nelson aranyára veszélyes síző a palettán, de azért a meglepetés szaga még mindig benne volt a levegőben. Marco Abbruzzese (4.) például konkurált Franzoni szektoraival is csupán másfél tizeddel szorult mögé a sorban. Jól mentek a tengerentúliak, előbb Cooper Puckett (9.) küzdött nagyot, de a második legerősebb nyitószektor után nem bírta a tempós kanyarokat; majd pedig 24-essel Gerrit van Soest (6.) hozta rá a frászt a bronzérmes olaszra. Francia részről ezúttal Leo Ducros (10.) végzett legelőrébb. A norvégok közül meglepetésre a 39-es rajtszámmal érkező Christian Oliveira Søvik (12.) szállította a legjobb helyezést, miután századra azonos idővel ért célba, mint a kanadai Lessard (12.) és a svájci Macheret (12.). Tollef Haugan (16.) végzett az U18-as kategória második helyén, míg a bronzérem a cseh Vojtech Kucerának (43.) jutott.

A magyar fiúk abszolút helytálltak a 85 főt számláló mezőnyben. Úry Bálint 74-es rajtszámmal az 56. helyen zárt négy másodpercen belüli hátránnyal, míg Bányai Bálint 65-ödik indulóként a 64. helyezést szerezte meg, bő fél szekundummal elmaradva honfitársától.

Részletes eredménylista

Isaiah Nelson szorgalmasan síelte végig a szezont, hiszen amellett, hogy többször pontot szerzett az Európa Kupában, az észak-amerikai kontinentális sorozat összetettjében jelenleg a 4. helyezést foglalja el. Négy különböző szakágból hat dobogós helyezése van idénről. Kifejezetten erőssége a szlalom és a kombináció, tehát remek esélyei lesznek ma is. Franjo van Allmen a lesiklás után a másik gyorsasági számba is ezüstérmet szerzett. Mint írtuk róla tegnap, EK- szinten megvetette lábát a TOP10-ben, így idő kérdése, mikor vetik be a Világkupában is. Giovanni Franzoni ezen már túlvan, sőt az első pontjait is begyűjtötte januárban. Negyedik medáliáját szerezte a junior-vb-kről, eddig 2-1-1 a mérlege. Kombinációban és óriásban még vérmes reményei lehetnek. Ő az EK- összetett idei éllovasa.

A címlapkép forrása: US Ski & Snowboard

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s