Beérte Beni Raichot: Egger ötszörös junior-világbajnok

Magdalena Egger a lesiklás után megnyerte a Szuper-G-t is, így már öt junior-vb-címnél tart az osztrákok nagyon nagy ígérete. Nyugati szomszédaink dörzsölhetik markukat, mivel a harmadik helyen a még ifjúsági korú Victoria Olivier végzett. Az ezüstérem az amerikai Ava Sunshine Jemison nyakába került. Aicher 85 százados hátránnyal zárt a negyedik helyen, ami azért fontos, mert a mai futam a holnapi szlalommal együtt képezi a kombinációt, mint külön versenyszámot. Szőllős Noa szépen teljesített, az 52 fős mezőnyben a 17. helyen zárt, 1,77-es hátránnyal.

„Arany-Mäggy”, mint ahogy az osztrák sportsajtó nevezi, ismét lecsapott. A tavalyi banszkói vb-ről csupán egy bronzérmet vihetett haza, de utolsó éves juniorként nagyot fog villantani Panoramán, ez már tisztán látszik. Mint az égbolt a tegnap – kanadai idő szerint – délelőtti versenyen, melyen már szépszámú, 52 fős mezőny gyűlt össze. A csütörtöki férfi lesiklás kényszerű törlése után a szervezők némileg megkavarták a programot, és a szombatra kiírt csapatverseny helyére a két Szuper-G-t helyezték, amik egyszersmind a kombináció első futamaként is számításba kerültek. Vagyis kettő az egyben versengtek a lányok, aki kombiban jó eredményre tört, nem engedhetett meg magának nagy hibát szuperóriásban.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

Elsőként a csehek tehetsége, Alena Labastová (5.) próbálta ki a Skyline névre keresztelt lejtőt. Nem is ment rosszul, mértékadó alapidőt állított fel, igaz, kombinációs szinten ezzel el is lőtte minden puskaporát, hiszen szlalomban lényegesen gyengébb szintet képvisel, mint az élmezőny. A német lányok, vagyis Anna Schillinger (10.) és az U18-as kategória bronzérmese, Kim Marschel (17.) nem veszélyeztette első helyét, s végső soron a svájciak részéről Delphine Darbellay (9.) sem. Utóbbi egészen a záró szektorig tartotta a cseh lányt, de egy térvesztés után világosan el maradt tőle tempóban.

A lényegi kérdések azonban nem dőltek el, hiszen érkezett a lesiklás bajnoknője, Magdalena Egger (1.). Elmondása szerint annyira fókuszált menet közben, hogy a lendületes, épp ezért élvezetes kanyarokból vajmi keveset tudott igazán megélni. Tény, ami tény, impozáns íveket húzott a vorarlbergi lány, sebessége pedig egészen más tartományban mozgott, mint amire a korábbiak képesek voltak. Az egy másodpercet karcoló előny birtokában erőteljesen benne volt az újabb arany lehetősége.

Delia Durrer (8.) ízlésétől a jelek szerint távol áll a jeges kanadai hó, mert másodjára sem tudott igazán versenyképes lenni. Egy kicsivel a cseh lánytól is kikapott, sejthető volt tehát, hogy érem nélkül marad. Emma Aicher (4.) rontogatott a felső kanyarokban, ám aztán összeszedte magát és a legjobb záró szektorral némiképp felzárkózott Eggerre. A 85 század soknak tűnik a szlalom előtt, mert noha a német lány már ott kopogtat a VK-pontszerző elit ajtaján, Egger sem elveszett gyerek, hiszen ott van a világranglista legjobb 100 műlesiklója közt.

Amanda Salzgeber dobogóeséllyel kecsegtető nyitó szektor után búcsúzott, elmért egy kanyart. A hazaiak részéről elsőként Sarah Bennett (7.) csúszott le a lejtőn. Erősen kezdett, de aztán nem találta az ideális ívet, ami nála is másodpercen túli hátrányt eredményezett. Az olimpikon Barbora Novaková (28.) egyáltalán nem rúgott labdába. A lendülettel nem volt gond, de a kellő pontosság hiányzott a legmagasabban jegyzett kanadai lány, Britt Richardson (13.), majd a lesiklás bronzérmese, Lauren Macuga (12.) részéről. A még nagyon fiatal osztrák lány, Viktoria Bürgler (14.) ugyanakkor megelőzte Marschelt az ifjúsági korcsoportba, s már csak egy valós veszély várakozott a startállásban az aranyérmére.

Erős kompakt menetet rakott össze Cassidy Gray (6.). A juharlevelesek napi legjobbja kétszeres VK-pontszerzőnek vallhatja magát óriásban, illetőleg rajthoz állhatott nemrég a pekingi olimpián. Elmondása szerint megmutatta a kanadai csapat, hogy képes gyorsan síelni, jól csúsznak léceik és minden hiba ellenére technikájuk is sokat fejlődött tavaly óta. Az amerikaiak tegnap sem maradtak érem nélkül. Az elkövető Ava Sunshine Jemison (2.) volt, aki roppant vagány stílusról tett tanúbizonyságot, hiszen fent összeszedett fél másodpercnyi hátrányát egyetlen szektor alatt leharmadolta, s bizony egy többektől látott záró szakasszal akár még Eggerre is veszélyt jelenthetett volna. No, ez egy pályakiszélesítéssel kútba esett, de az ezüstérem aránylag simán megvalósult.

Forrás: Krone

A versenyt egyébiránt többször megszakították pályarenoválás céljából, így legalább korrekt körülmények közt zárhatták a napot. Finoman szólva nem remekeltek a norvég és az olasz lányok. Előbbieknél Carmen Sofie Nielssen 26., míg  a taljánoknál Vicky Bernardi 16. helye volt a plafon. Lisa Nyberg (14.) sem hozta azt, amit elvárt tőle a svéd stáb. Érdekességképp jegyezzük meg, hogy lesiklott Kiara Alexander (19.), a friss kvitfjelli VK- győztes Cameron húga is. Meglepetést azonban nem neki, hanem Victoria Oliviernek (3.) sikerült okoznia azzal, hogy egy nagyon összeszedett futammal 17 éves létére jó egy tizeddel megelőzte Aichert, ezzel felfért a dobogóra. Az U18-asok közt tehát kettős osztrák győzelem született, Olivier győzött Bürgler előtt, míg a bronzérem Marschel nyakába került. Említésre méltó még a horvát szupertehetség, Zrinka Ljutić (25.) bemutatkozása. Utolsó indulóként a mezőny első felében végzett.

Forrás: Szőllős Péter

Szőllős Noa (17.) 31-es rajtszámmal síelt, és a lejtő kétharmadáig úgy tűnt, akár a legjobb 10 közé is beverekedheti magát. Ez végül nem valósult meg, a negyedik legerősebb sebesség ellenére megduplázta hátrányát a célig, vélhetően szélesebb íveket húzott a kelleténél. Ezzel együtt bíztató kiindulási helyzetbe hozta magát a vasárnapi szlalomot megelőzően kombinációban.

Részletes eredménylista

Magdalena Egger tehát ötödik aranyérmét szerezte, ami a junior-világbajnokságok történetében nem mindennapi esemény. Eddig Julia Mancuso, Maria Riesch és Benjamin Raich mondhatta ezt el magáról. A hatszoros győztesek közt Kristoffersen és Odermatt nevét találjuk, no meg a sérülések miatt messze nem a várt pályafutást teljesített Sabine Ginthert. Egger formáját elnézve bőven benne van a pakliban, hogy napokon belül az örökranglista élére kerül.

Ava Sunshine Jemison tizenöt TOP10-helyezést szerzett az idei Észak-Amerikai Kupában, melynek összetettjét jelenleg ő vezeti. Külön figyelemre méltó, hogy valamennyi szakágban erősnek számít, két győzelmét pedig kombinációban, illetőleg szlalomban érte el. Aicher mellett ő lehet Egger legnagyobb ellenfele a ma esti szlalomban. Victoria Olivier szemtelenül fiatal még, de már rendszeres EK- pontszerzőnek vallhatja magát, mégpedig a két technikai számban. Könnyen lehet tehát, hogy nem utoljára szerzett érmet ezen a junior-vb-n.

A címlapkép forrása: Krone

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s