Az olasz lesikló hagyományok továbbélnek: Franzoni győzött a királyszámban

Giovanni Franzoni nyerte a lesiklást a Panoramán zajló junior-világbajnokságon. Az Európa Kupa olasz éllovasa ezzel második aranyát és harmadik érmét szerezte harmadik korosztályos világversenyén. Mögötte jó negyed másodperccel a svájci Franjo von Allmen végzett a második helyen, míg a bronzérem a junior-ranglistaelső német Lus Vogtnak jutott.  A dobogósokat két francia (Ducros és Gamel Seigneur), valamint a hazai színeket képviselő Lessard végzett. Bányai Attila tisztességesen helytállt, az 57 fős mezőnyben a 43. helyen végzett 6 másodperces hátránnyal. Az U18-as kategóriában pedig a 4. helyet szerezte meg.

A férfiak királyszámát eredetileg csütörtökön tartották volna meg, de akkor a leereszkedő köd közbeszólt, és 10 sízőt követően leállították az addig is inkább lottóhúzásra emlékeztető versenyt. Pusztán a történeti hűség kedvéért leírjuk, hogy akkortájt kettős osztrák vezetésre állt a dolog (Riederer és Broschek sorrendben), de a körülmények irreális versenyt teremtettek, így jó döntésnek tűnik a halasztás.

Tegnap kanadai idő szerint 11:30-ra aztán végre kisütött a nap, a szélmozgással sem volt probléma, így minden adott volt a színvonalas és korrekt versenyhez. Mint a junior-vb honlapjából kiderül, az 1935 méteres rajtkapuban állva ereszkednek le a sportolók a Panorama közel 3 km-es lesikló pályáján, amelyen körülbelül 45 kapu van, és több mint 30 irányváltásra kényszerítik a versenyzőket. A kanyarok kemények, gyorsak és rendkívül izgalmasak. Amennyit a 3 perces zenés montázsból ki tudtunk szűrni, a Rollercoaster valóban egész nyugodtan beférne az Európa Kupába.

57 síző vállalkozott a mintegy másfél perces száguldásra, közte ott volt Bányai Attila is, mégpedig a 35-ös rajtszámmal, ami azért jelezte, nem a sor végére kell várnunk a még ifjúsági korú magyar sízőt.

Öt sízőt követően kettős hazai vezetésnek örülhettek Kanadában, hiszen Raphael Lessard (6.) bő nyolctizeddel felülmúlta a másodikként indult, itt-ott meglehetősen óvatos Tait Jordant (10.). Igen, ám ívei nem mindenhol voltak oly magabiztosak, hogy reális éremesélyről beszélhettünk volna. Az első potens európai síző rögtön letaszította őt az élről. Charles Gamel Seigneur (5.) a hosszú nyújtott kanyarokban múlta egyértelműen felül a juharlevelest, más kérdés, hogy a lomhább kezdés esetében is megbosszulta magát.

Forrás: Krone

A dobogótól ugyanis csaknem 6 tized választotta el. Luis Vogt (3.) számított a verseny elsőszámú esélyesének, elvégre a német fiú vezette a szakági ranglista korosztályos összevetését. Abszolút legjobb szektorral nyitott a garmischi síklub versenyzője, s bár a vezető hely átvétele egy pillanatig nem forgott veszélyben, sebessége néhány belefékezett kanyar után idővel megcsappant, ami a folytatásban visszaütött.

Giovanni Franzoni (1.) ellenben remekelt a ritmusos, már-már óriás-műlesiklásra hajazó kanyarokban, remek technikával lényegében ott fordította a maga javára párharcukat, s nyerte meg a versenyt. Hátradőlésre azért még nem volt módja, három nagy ellenfél még várakozott a startjelre. Franjo von Allmen (2.) például még az olaszénál is dinamikusabb íveket húzott középen, megint más kérdés, hogy fent összeszedett háromtizednyi hátrányát érdemben így sem tudta ledolgozni. A németet azért aránylag magabiztosan maga mögött tartotta.

A minél gyorsabb csúszásra építő szakaszon remekelt Leo Duclos (4.), senki nem hozott erősebb végtempót, mint a francia. A kompromisszum azonban nem működött gördülékenyen, nevezetesen a fordítóknál rendre teret vesztett, ami végső soron érmébe került. Kilenc századdal kapott k Vogttól. Isaiah Nelson (7.) lényegében a francia menetének inverzét valósította meg, vagyis szép íveket húzott, csak aztán a tempója nem volt valami veretes. Az amerikai legény inkább Szuper-G-ben és óriásban számít esélyesnek.

A továbbiakban az érmes helyek nem forogtak veszélyben, ezzel együtt többek elégedettek lehettek szereplésükkel. Finn lesiklót (avagy finn alpesi sízőt) például elég régóta nem láttunk az első tízben, legyen szó bármilyen nemzetközi versenyről. Ehhez képest Jaako Tapanainen (8.) becsatlakozott az elejébe, míg a legjobb olaszként Marco Abruzzese (9.) zárta a lesiklást.

Forrás: Krone

Az osztrákoknak ellenben pocsék napjuk volt, hiszen a legkevésbé esélyes, inkább technikai sízőként ismert Lukas Feurstein (11.) végzett közülük a legelőkelőbb pozícióban a maga 56-os rajtszámával. Két erős emberük, Raphael Riederer (16.) és Lukas Broschek (18.) alaposan pórul járt a kanadai időjárással, a 15-ös rajtszámtól kezdve ugyanis egyik pillanatról a másikra beborult az ég, ami miatt nem látszódtak a szintegyenetlenségek az edzésekhez képest jóval jegesebb, nyugtalanabb lejtőn.

A legjobb norvég a 2004-es születésű Tollef Haugen (14.) lett, aki ezzel megnyerte az U18-as kategóriát, megelőzve az olasz Gregorio Bernardit (25.), valamint a dán Oscar Preislert (41.). Örömteli, hogy az ifjúságiak közt a mezőny benjáminja, a még csak 17 esztendős Bányai Attila (43.) zárt a negyedik helyen. Összesítésben is számos sízőt megelőzött, közte volt cseh, lengyel, holland, albán, chilei, dán és izlandi is. Attila kicsivel több mint 6 másodpercet kapott a győztestől.

Giovanni Franzoni egy éve szerzett két érme, Szuper-G-s aranya és óriás-műlesikló ezüstje mellé szerzett újabb medáliát a junior-világbajnokságokról. Még közel sincs vége, a bresciai szupertehetség sikertörténete még csak ezután kezdődik igazán. Az Európa Kupa összetettjének valószínűsíthető győzteseként állandó helyet bérel ki magának az olasz VK-csapatban. Franjo von Allmen egyelőre még az EK-ban verne gyökeret, ez egyelőre TOP10-helyezésekben látszik körvonalazódni. Luis Vogt a lesiklás német juniorbajnoka, a korosztályos ranglista vezetője, esetében is az EK az elsődleges perspektíva, de még csak 20 éves, pár év elteltével csatlakozhat a német válogatott kötelékéhez.

Ma 18:30-kor a nők, míg 20 órakor a férfiak Szuper-G-jével folytatódik a junior-vb programja, amely futamokat egyszersmind a kombináció első futamaiként is számításba veszik. A lányoknál bemutatkozik Szőllős Noa, míg a fiúk mezőnyében Bányai Attila mellett ott lesz a másik magyar induló, Úry Bálint is. Élő közvetítést majd a vasárnapi szlalomról láthattok a világverseny honlapján.

A címlapkép forrása: Corriere Brescia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s