Sífelvonó (Crans Montana + Garmisch)

Alighogy véget értek múlt vasárnap az ötkarikás játékok, a világ sportünnepéről visszatértek az alpesi sízők a dolgos hétköznapokra. A Világkupa-sorozat ugyanis lassan a véghajrájához érkezik, a még kiadóban lévő kristálygömbök hetek múlva gazdára fognak találni. A hölgyek átköltöznek Svájcba két hét erejéig, e hétvégén Crans Montana látja vendégül őket két lesiklás apropóján. A férfiak pedig Garmisch-Partenkirchenben síelnek kétszer szlalomot, mégpedig a síugró sánchoz kapcsolódó Gudibergen, a 11 évvel ezelőtti világbajnokság után újra.

A keddi program:

Forrás: Eurosport

Garmisch-Partenkirchen (férfi) históriája:

Mi tagadás, Garmisch-Partenkirchenről nem épp a szlalom jut először az ember eszébe, sokkalta inkább a síugró sánc, vagy épp a legendás Kandaharon megrendezett lesikló versenyek. Való igaz, nagyritkán tartottak ott futamokat a legrövidebb számban. Legutóbb 2009-ben járt itt a Világkupa-mezőny a szakágat érintően, akkor a hazaiak örömére Felix Neureuther győzedelmeskedett. Harmincöt évvel édesapja sikerét követően. A helyszínen egyébiránt mindig is nagyot szoktak menni az olaszok, Piero Gros és az egyetlen még aktív győztes, Manfred Mölgg mellett Alberto Tomba a csúcstartó három zsinórban aratott győzelmével. Az egyetlen fellelt videón is őt csodálhatjuk meg.

Két világbajnokságot rendeztek Garmischban. 1978 Ingemar Stenmark és Piero Gros párviadalát hozta meg, melynek végén a svéd örülhetett.

2011-ben született meg Jean-Baptiste Grange első vb-aranya, a francia a meglepetésember Jens Byggmarkot, valamint Manni’ Mölggöt utasította maga mögé.

Forrás: Archyde

Crans Montana históriája:

Mürren, Engelberg és persze Sankt Moritz mellett egy alkalommal Crans Montana is rendezett világbajnokságot az alpesi sízőknek. 1987-ben rendkívül sikeres vb-t zártak a hazaiak, hiszen a tíz megszerezhető aranyból nyolcat az ő sportolóik szereztek meg. A nőknél valamennyi számban svájci bajnokot avattak, lesiklásban Maria Walliser győzött Michela Figinit megelőzve.

Ha valakinek kétsége lett volna efelől, jelezzük, hogy igen, Lindsey Vonn sem volt nyeretlen a Mount Lachaux-on, 2010-ben például itt biztosította be zsinórban harmadik szakági elsőségét.

Két éve Lara Gut-Behrami duplázni tudott hazai havon, ezzel és a tavalyi Szuper-G-s sikerével ő a lejtő legeredményesebb versenyzője.

De csak szőrmentén, több dobogós hellyel, mivel Sofia Goggia szintén háromszoros győztesnek vallhatja magát. Ráadásul mindhármat lesiklásban szerezte meg.

Az elmúlt hét hírei:

1) Egy nagy hiányzó Crans-Montanán

Pekingi, amúgy csodaszámba menő indulása után aligha lepődünk meg azon, hogy Sofia Goggia bizony elutazott Svájcba, hogy megküzdjék a lesiklás kristálygömbjéért. Ami az összetett küzdelmet illeti, Petra Vlhová ínsérülése javulófélben van, így a szlovák úgy döntött, hogy rajthoz áll a gyorsasági hétvégén. A szlovák hátránya mindössze 17 pont a kudarcos olimpia után feltöltődő Shiffrinnel szemben, amit minden bizonnyal már a következő két napon a maga javára tud majd fordítani. Csütörtökön a 13., míg ma a 28. helyen zárt az edzéseken.

Forrás: List Symptoms

2) Svájci és francia elsőség az edzéseken

A tegnapi tréning a legnagyobbak számára laza síelgetéssel telt. Elég legyen annyi, hogy Suter, a Delago-lányok és Ledecká is bőven harmincon kívül zárt. A legjobb időt Joana Hählen síelte, méghozzá meglehetősen tetemes, 65 századnyi előnnyel. A svájci mögött Mowinckel és Gauche zárt még a TOP3-ban. Igaz, a franciának volt egy rontott kanyarja. A legjobb osztrák a maga ötödik helyével Nadine Fest volt, eggyel szorult a leggyorsabb olasz, Marsaglia mögé.

Ma fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, ami alaposan megváltoztatta a körülményeket. Laura Gauche jó formának örvend a jelek szerint, akárcsak Mowinckel. Kettejük közt 3 századnyi különbség alakult ki, míg harmadikként Priska Nufer zárt. A francia és a svájci kaput rontott. Az esélyesek ma azért már éledeztek, hiszen Brignone az 5., Goggia a 8., Suter pedig a 10. helyen zárt. Gut-Behrami jó szokása szerint egyelőre nem fedte fel lapjait. Egyéves kényszerszünet után visszatért a Világkupa vérkeringésébe Nina Ortlieb, de edzéseredményei alapján aligha került be a szűkített, 8 fős osztrák keretbe. Nicole Schmidhofer pedig már január végén lefújta az idényt, vele leghamarább csak november végén találkozhatunk.

Forrás: Franziska Gritsch

3) Európa Kupa-versenyek az olimpia alatt

Míg az elmúlt hetekben az alpesi sízők színe-java (meg a többiek…) Pekingben vendégszerepeltek, a kerethirdetés során pórul járt Világkupa-sízők, illetőleg a feltörekvő ifjoncok az Európa Kupában vitézkedhettek. Egész pontosan csak februárban kilenc női és tíz férfi versenyt rendeztek a kontinentális sorozatban.

A hölgyeknél Franziska Gritsch nagy sorozatát hozták ezek a hetek. Az olimpiáról az oltásszkepticizmusa okán lényegében már a kvalifikációs szezon kezdete előtt lemaradt tiroli lány egészen elképesztő módon hat (!) versenyen nem talált legyőzőre. Ami különösen döbbenetes, hogy mind a négy szakágból volt legalább egy sikere. Kezdte Olaszországban egy Szuper-G-s duplával, amit egy maribori óriás-műlesikló győzelem követett, aztán Crans-Montanán nyert lesiklásban, hogy végül tegnap és ma Bad Wiesee-n győzzön kétszer szlalomban. Gritsch ezzel meg is nyerte az Európa Kupa összetettjét, hiszen előnye bőven meghaladja a 400 pontot, miközben már csak az andorrai szezonfinálé van vissza.

Elisa Mörzinger révén akadt még egy osztrák siker is, mégpedig a szerbiai óriás-műlesikláson. A parallelben két éve VK-futamot is nyerő lány azóta már a maródiak listáját bővíti, mivel az egyik edzésen elszakította bokaszalagjait. Rajta kívül még két skandináv, a svéd Nyberg és a norvég Wembstad büszkélkedhet elsőséggel. Az olimpiáról lemaradt svájci lányok szépen kárpótolták magukat érmekkel, közülük Wild és Danioth emelendő ki.

A férfiaknál Joan Verdú Sánchez emelendő ki. No, nem két győzelme okán, inkább arra való tekintettel, hogy Reiteralmon (II. 04.), majd Oppdalon (II. 18.) aratott óriás-műlesikló sikerével mintegy keretbe foglalta emlékezetes olimpiai szereplését. Kimaxolta a februárt a pireneusi törpeállam büszkesége, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a szakági pontverseny megnyerése után biztos helyet harcoljon ki magának a Világkupában. Az összetettet Giovanni Franzoni vezeti 140 egységgel. A junior-világbajnok kedvenc számában, Szuper-G-ben már bebiztosította szakági elsőségét. Kvitfjelli sikerével Ralph Weber megszilárdította vezető helyét lesiklásban, de ott még nyitott a kérdés, akárcsak szlalomban. Ott jelenleg Michael von Grünigen fia, Noel vezet a német Himmelsbach előtt, de a svájci Janutin is beleszólhat még a kérdésbe.

Kis színes a social médiából:

Puchnert Sankt Johannban köszöntötték a helyiek, maga Annemarie Moser-Pröll is, aki egyébként a szomszéd faluba, Kleinarlba való.

Zubčić közben párizsi kitérővel pihente ki az olimpiát…

És így edzenek az olimpiai bajnok anyukák, Veith-módra!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s