Lara Gut-Behrami immár mindent megnyert, amit lehet – ő a szuper-G olimpiai bajnoka!

A pekingi női szuper-G-n újabb korszakos klasszis, ezúttal Lara Gut-Behrami tette fel a koronát pályafutására. A svájci esélyeshez méltó menettel hódította el az aranyérmet. A dobogóért való harc klasszikus alpesi, azaz svájci-osztrák harcot hozott: Mirjam Puchner remek alsó szakaszával szerezte meg az ezüstérmet, míg Michelle Gisin szoros csatában, 3 századal verte Tipplert. A címvédő Ester Ledecká nem sokkal lemaradva a dobogóról az 5. helyen végzett. A nagy esélyes olaszok közül Brignone végzett a legjobban, hetedikként ért célba. Rajthoz állt Szőllős Noa is, aki mindössze szűk 4,5 másodperccel maradt el Guttól, a 34. helyen végzett.

Kezdjük pár rövid szóval a rajtlistán szereplőkkel, vagyis első sorban az onnan hiányzókkal. Elsőre mindenképp Sofia Goggiát kell kiemelni, aki a lesiklás érdekében inkább nem állt ma rajthoz. Hátfájdalmai miatt pedig Ilka Štuhec is inkább a távolmaradás mellett döntött, a lesiklás számára még kérdéses. Ott szerepelt viszont a rajtlistán Mikaela Shiffrin, aki két kiesés után is vállalta a rajtot.

Ahogy arról a keddi, férfi verseny beszámolójában már írtunk, a szuper-G tűzésében nem mindegy, milyen felfogás szerint fúrják a kapukat a pályára. Meg lehet ugyanis közelíteni a számot az óriás technikás kanyarjai, de a lesiklás nagy tempója felől is. A pálya tűzéséért Florian Scheiber, az osztrákok egyik edzője felelt, és indulóik névsora alapján azért a gyorsasági specialistáknak kedvezőbb pályát várhattunk. A felső részen tempós kanyarokkal vezette át a sízőket, majd a kanyon előtt — a férfi versenyhez hasonlóan — sűrűbbre tűzött, döntött kanyarok következtek. Ez az utóbbi szakasz volt hivatott a technikásabb sízők kvalitásait kidomborítani. Míg a szűk szurdokban nem lehetett mit kezdeni a pálya adottságaival, ott ismét a lesikló tudásra és így a gyors csúszásra kellett hagyatkoznia mindenkinek.

Ami az időjárást illette, közel sem volt már az a metsző hideg, mint ami a hét elején jellemezte az olimpiai síközpontot, de a hőmérséklet még így is fagypont alatt maradt. A helyszíni hírek szerint szél sem akadályozta a mezőnyt, vagy tette, germanizmussal élve, “szél-lottóvá” a versenyt.

forrás: irozhlas.cz

Sosem hálás feladat az edzés nélküli szuper-G-n elsőként síelni, még saját edző által tűzött pályán sem.  Ariane Rädler (20.) így nem is teljesített a legjobbakkal összemérhetően, az osztrák még kereste azokat az íveket, amiket a többiek már megtaláltak. Megtalálta viszont ezeket az íveket Ester Ledecká (5.). Azzal, hogy a szám címvédője, és snowboardban már címet is védő cseh ezúttal hatalmas előnnyel ugrott az élre, már senki nem kapta fel úgy a fejét, mint 4 éve. A helyszínre kilátogató Thomas Bach sem. Ledecká remek íveken, látható nagy hiba nélkül teljesítette a pályát.

forrás: volksblatt.at

Mirjam Puchner (2.) jól csúsztatta a felső, nagyon gyors, széles kanyarokban a léceit. A kanyargósabb szakasz elején fogta meg jobban a léceit. Így viszont a szűkre szabott kapuk végén az egész verseny során a legjobb íven tudott kikanyarodni, és ezzel nagy tempóelőnyre tett szert a pályát záró kanyonra, ahol a csúszósebesség volt a kulcs minden eddigi versenyen. Ezzel hamar el is dőlt, nem látunk “dupla-duplát” Ledeckától.

Ott, ahol Puchner nagyokat fékezett, Michelle Gisin (3.) számos tizedet talált, az egész nap során az egyik legszebben oldotta meg a technikás szakaszt. A végén azonban a lesikló tudás, és az osztrák szektor végi fékezésének „hiánya” mégis Puchner javára billentette a századokat, azaz a svájci nem tudta megtartani előnyét. De láttuk azt, amit Puchner menete alapján egyébként is sejtettük, az osztrák menete sem teljesen verhetetlen.

forrás: argoviatoday.ch

Ezt majdnem ki is használta az egyébként is remek felső szakaszokat teljesítő Tamara Tippler (4.). A technikásabb szakaszon közel hat tizedet talált honfitársa menetében.  Az alsó szakaszon azonban még ezt is el lehetett bukni Puchnerrel szemben, ha a technikás szakasz végén a túl nagy kimeneti tempó miatt fékezni kellett a jó ív érdekében. Tessa Worley (19.) idén ment már pár remek szuper-G futamot, ma ezt a sort nem tudta folytatni. Kereste az íveket, de megtalálni nem nagyon tudta.

Topfavorithoz méltó menetet láthattunk Lara Gut-Behramitól (1.). Már a technikás szakasz előtt előnye volt, ott pedig gyönyörű íveket húzott, jó sebességgel. Ugyan a szűk záró szakasz neki sem sikerült olyan szélsebesre, mint az osztráknak, de a többiekhez képest nem is fékezett akkorát a kanyon elején, így természetesen átvette a vezetést, és megkezdhette az izgulást.

forrás: blick.ch

Hamar eldőlt, nem lesz osztrák aranyérmes, miután Cornelia Hütter (8.) egy kevésbé acélos sízéssel célba ért, utolsó osztrákként. A legtechnikásabb szakaszon ugyan tartani tudta Federica Brignone (7.) Gutot, de már előtte összeszedett jelentősebb hátrányt, így a dobogóhoz is már Puchner-szintű zárás kellett volna. Laura Gauche (16.) nem volt veszélyes a legjobbakra, nem volt meg a kellő sebessége. Összesen nem töltött még 20 másodpercet a pályán Mikaela Shiffrin (9.) ezen az olimpián, ezt most azért megjavította. Az első szektorban jól indított, viszont a technikás szakaszon rosszkor, épp a végén rontott, így nem volt elég lendülete a kanyonra. Ami viszont talán neki a lényeg volt, a kombináció előtt be tudott fejezni egy versenyt.

forrás: kleinezeitung.at

Folytatta a franciák nem épp acélos teljesítményét Romane Miradoli (11.) is. A sebesség és a tiszta ívek is hiányoztak. Újabb komoly rivális után lélegezhetett fel Gut, miután Elena Curtoni (10.) sem tudott az elvárásoknak megfelelően síelni. A pálya első felén hiányzott leginkább a sebesség, onnan pedig már nem volt visszaút. Marie-Michelle Gagnon (14.) megküzdött a pályával, és sokáig hasonlóan síelt Corinne Suter (13.) is. De utóbbi a pálya végén nagyszerűen csúsztatta léceit, így visszajött másodpercen belülre.

Hosszú idő után Alice Robinson volt az első, aki a kanyargós szakasz előtt közel tudott maradni Guthoz, de a szakasz első kapujába belehibázott és esett az új-zélandi. Szerencsére fel tudott állni, és le tudott síelni a célba. Ragnhild Mowinckel (6.) a technikás szakaszon jól tartotta magát, egy Puchner-szintű zárással meg befoghatta volna a dobogósokat, de úgy, ahogy senki más, a norvég sem tudott síelni a végén. Az olaszok eddig nem muzsikáltak úgy, ahogy vártuk (és ahogy saját maguktól várták), így a következő két sízőn múlt, hogy mentik-e a haza becsületét. Francesca Marsaglia (22.) nagyon elrontotta menetét, de Marta Bassino (17.) sem volt veszélyes a dobogósokra. A sűrűbben tűzött szakaszokat ugyan jól vette, de ahol sebességre is szükség volt, ott közel sem teljesített a legjobbak szintjén. Jasmine Flury (12.) zárta a legjobb 20 sorát és bár a pálya első felében úgy tűnt, bejöhet a top10-be, a technikásabb szakasz nem ízlett neki, ott számos síző megelőzte őt.

forrás: kleinezeitung.at

Lara Gut-Behrami eddigre valamelyest megnyugodhatott, de a pyeongchangi szuper-G után még nyilván nem kezdhetett el ünnepelni, emlékezhetünk, akkor hogy járt Anna Veith… A rajtlistára pillantva viszont reálisan csak Kira Weidle (15.) okozhatott volna meglepetést gyengébbik számában. A német viszont már a pálya felső, tempósabb felében is le-lecsúszott az ívekről, így egyre biztosabbá vált Gut győzelme és a dobogósok érmei is. Nem teljesített rosszul az orosz csapat színeit képviselő Julia Pleskova (18.) és az amerikai Isabelle Wright (21.) sem. Maruša Ferk Saionitól (23.) viszont láthattunk már jobb menetet.

forrás: kleinezeitung.at

Több, más számban remeklő síző is megpróbálkozott szuper-G-vel. Így Roni Remme (24.) valószínűleg a kombinációt is szem előtt tartva rajtolt el, míg Maryna Gasienica-Daniel (26.) az óriás után szerencsét próbált az eggyel gyorsabb szakágban is. Utóbbi eredményét látva nem lepődnénk meg, ha ezentúl gyakrabban is látnánk majd szuper-G rajtlistákon. Harmincban végzett az utóbbi időben már többször is megvillanó bosnyák, Elvedina Muzaferija (25.) is. Harmincon belüli időt síelt még Keely Cashman (27.), Tiffany Gauthier (28.), és harmincon felüli rajtszámmal az argentin Francesca Baruzzi Farriol (29.), valamint az andorrai Cande Moreno (30.) is.

Szőllős Noa – köszönjük a képet Szőllős Péternek!

36-ossal a rajtlistán találtuk Szőllős Noát (34.) is, aki remek versenyt tudhatott maga mögött, magyar idő szerint ma hajnalban. Noa nagy korrigálás nélkül teljesítette a pályát. A gyorsabb szakaszokon kimondottan közel tudott maradni az élmenőkhöz. A kanyargósabb részen fogta meg jobban léceit, hogy mindenképp beférjen a kapukba, teljes hátrányának közel fele innen származott. Ismét csak szívből gratulálni tudunk a remek teljesítményhez a mai napon és a teljes olimpián!

forrás: derstandard.at

A még mindig csak 30 éves Lara Gut-Behrami a 17 évesen teljesített Val-d’Isère-i világbajnokság óta tartozik az élvonalba, ott 17 évesen szerzett két ezüstérmet, ráadásul az egyiket lesiklásban! Ugyan ezt követően is szerzett 3 érmet, de 2021-ig nem volt szerencséje világversenyekkel. Nagy ígéretként robbant be, viszont utána egy ideig elmaradtak az eredmények, részben egy 2010-es, teljes szezonos sérülés miatt, ráadásul megjárta a svájci bulvársajtót is ekkor. Emiatt egyébként igen dicstelenül került a hazai közönség kereszttüzébe, amit azóta tartó roppant eredményessége sem tudott mindenkiben feledtetni.

Pedig tavaly duplázott Cortinán, szuper-G-ben és óriásban is aranyat szerezve. Talán ez adhatta meg a lendületet Pekingre is, mert eddig az olimpiákkal sem volt épp túl szerencsés. A magyarok számára is igen emlékezetes szocsi lesikláson 1 tizeddel lemaradva csak bronzérmet szerzett. Legjobb számában, szuper-G-ben pedig az elmúlt két olimpián 4. helyen végzett. Szocsiban Hosp mögött 7, míg Koreában Weirather mögött 1 századdal maradt le az éremről. Utóbbi esetben emlékezetes lehet, hogy Ledecká beérkezése után hosszasan láthattuk sírni a svájcit, aki a győzelemről is mindössze 12 századdal maradt le.

forrás: blick.ch

A Svájc olasz részéről, a ticinói Sorengóból származó Gut-Behrami a már taglalt kevésbé sikeres világversenyes szereplése mellett viszont rendkívül sikeres világkupa-sízője az elmúlt évtizednek, annak ellenére is, hogy számos alkalommal hátráltatta sérülés. Egyértelműen a szuper-G a fő száma, a jelenlegi aktív mezőny legsikeresebbje 17 győzelemmel, férfi és női vonalat nézve egyaránt. 2014-ben szerezte itt első kristálygömbjét a számban, amit 2016-ban még egy követett az összetettel egyetemben! Ekkor kombinációban, óriásban és lesiklásban is brillírozott. Az újabb törés a 2017-es St. Moritz-i VB-n elszenvedett sérülés volt. A visszatérést követően két szezonon keresztül elmaradtak a korábbi eredmények, majd úgy tűnt gyorssízőként pozicionálja újra magát. Tavaly aztán a szuper-G és a lesiklás mellé újra visszatért formája óriásban, amit világbajnoki aranya is bizonyított. Nem sokon múlt újabb összetett győzelme sem, ami lényegében az elmaradt VK- döntős versenyeken ment el. Idén jó szezonkezdés után sokáig koronavírus és nátha is hátráltatta. Az olimpia előtti hétvégét is inkább kihagyta, és láthatóan ez volt a jó döntés, bomba formában érkezett meg Pekingbe. Az óriás bronzérme után szerezte most meg karrierje első bajnoki aranyát.

Mirjam Puchner sokáig a VK-döntők meglepetés-lesiklógyőztese volt, két győzelmét leszámítva érdemi eredmény nélkül. A 29 éves St. Johann-i síző a tavalyi cortinai VB-ig világversenyen sem szerepelt. Idénre viszont teljesen más szintre lépett, ami a kiegyensúlyozottságot illeti. Lake Louise-i harmadik helyénél még azt hittük, megint csak kicsúszott egy dobogó, azóta viszont számos top10-es eredményt szállított, még két dobogóval. Ráadásul nemcsak eddigi erősebb számában, lesiklásban stabilizálta formáját, hanem szuper-G-ben is dobogóesélyessé lépett elő. Egy, a számban szerzett VK- dobogót követően nyert most szuper-G-ben ezüstérmet.

Beaucoup d’émotions ce vendredi, à Yanqing, pour Michelle Gisin.
forrás: 20min.ch

Michelle Gisin szlalomosból lett igazi kombinációs, sokszámos síző. Olyannyira, hogy a világkupában mindegyik számból van dobogója, így lényegében mindig számolni kell vele, ha rajthoz áll egy-egy versenyen. Pyeongchang kombinációs bajnoka rendkívül csalódott volt a szlalom után, ahol rontott második futamával győzelmi esélyes helyről még a dobogóról is lemaradt. Igazi sícsalád legfiatalabb tagja. Nővére, Dominique szocsi (egyik) lesikló olimpiai bajnoka volt, míg bátyja Marc sérüléséig szintén világkupa-síző volt. Michelle Gisin barátja a világbajnoki ezüstérmes Luca de Aliprandini.

Holnap szünet következik, ami az éremosztást illeti, női lesiklóedzést rendeznek majd. A hölgyek újabb versenye a keddi lesiklás lesz, addig viszont a férfiak még vasárnap óriás-műlesiklásban versenyeznek majd.

Borítókép forrása:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s