Eldöntetlen Garmischban: Hütter és Brignone a nap két győztese

Tizenhárom év elteltével újra holtversenyt hirdettek női gyors számban a Világkupában. A Federica Brignone által diktált iramot a foghíjas mezőnyből egyetlen síző tudta lekövetni, ő pedig a több súlyos sérülés után az olimpia előtt élete formájába lendült Cornelia Hütter volt. Az osztrák fantasztikus napot zártak, hiszen Tamara Tippler dobogóra állhatott, egyetlen századdal megelőzve Mirjam Puchnert, míg az ötödik pozícióban Nadine Fest zárt. Romane Miradoli igazolta jó formáját, a francia mögött három svájci és egy olasz foglalt helyet még a TOP10-ben.

A tegnapi lesikláshoz képest némileg átalakult a mezőny összetétele: Siebenhofer és Štuhec elhagyta Garmischt, míg Bassino végül mégis versennyel hangolt az olimpiai szuperóriásra. A rajtlistán így 42 síző foglalt helyet. Az időjárás a tegnapit idézte, vagyis felhős, közepesen szeles körülmények közt kellett bizonyítania a lányoknak. A tartósan fagypont fölötti hőmérséklet miatt nem volt túlzottan jeges a pálya.

Forrás: BBC 724

Elsőként Mirjam Puchner (4.) próbálta ki az amerikai edző által tűzött pályát. Bekerült néhány ritmusos, nyújtott kanyar pluszban, egyébiránt különösebb eltérést nem lehetett felfedezni a nyomvonalban. Az osztrák néhány érintőre vett kapuvételt kivéve korrekt nyitómenetet hozott le. Laura Gauche (25.) a lejtő második felére érte el a kívánatos sebességet, az addig beszedett komplett másodperc azért több volt a kelleténél. Tamara Tippler (3.) kezdetektől fogva ügyelt a tempóra, s minthogy hibát sem vétett a nem különösebben komplikált nyomvonalon, a vezető helye nem forgott veszélyben. A záró szakaszon egy túlsodródással mégis elérte, hogy csak minimális különbséggel álljon élre. Joana Hählen (8.) szintén a megfelelő sebességátvitelre törekedett, de hiába mértek rendre toptempót nála, a gyakori kisodródások miatt elmaradt egy kevéssel a két osztráktól.

Forrás: ABC News

Elena Curtoni (10.), vagyis a múlt hétvégi Szuper-G győztese következett. Ő sem ment sokra a jó kanyardinamikával, ívei nem voltak ugyanis mindenhol magabiztosak. Különösen odafent ment remekül Tippler, épp ezért volt fontos Nicol Delago (13.) számára, hogy két zöld szektorral nyitotta menetét. A meredek passzázson aztán egy csapásra szétestek ívváltásai, így csak a fogalmatlan franciát tudta megelőzni. Potens jelentkezőből egyre kevesebb maradt a startállásban, pedig alig kezdődött még el a verseny.

A kettős osztrák vezetés Federica Brignone (1.) menetével zárult le. Brutális tempót diktált az olasz kezdettől fogva, s ez nyugodt, stabil kanyarvételekkel párosult. A 8 tizednyi előny önmagáért beszélt, akik konkurálhattak volna eme csúszással, nem utaztak el bajor földre. Priska Nufer (28.) rossz tartással, mélyről abszolválta a necces kanyarok javát, a Höllén volt még egy teljes bedőlése, így nem volt meglepetés, hogy senkit nem előzött meg.

Forrás: Luzerner Zeitung

Tegnapi győztesként Corinne Suterre (8.) azért még illett odafigyelni. Dinamikusan síelte meg a kezdő lankát, de a meredeken nem találta a ritmust. Egy alkalommal a kék vonalon túlról kecmergett vissza, így a két osztrák mögött, Hählennel holtversenyben fejezte be futamát. A sok-sok hiányzó miatt szokatlanul korán síelhetett az olimpiáról lemaradó Nadine Fest (5.). Az osztrákok erős csapatteljesítményét nem rontotta ő sem, annak ellenére sem, hogy a szűk fordítónál mélyre került, az arénába vezető kanyarban pedig kompromisszumot kellett kötnie ahhoz, hogy beférjen a kapuba. Per pillanat az első négyben három osztrák foglalt helyet.

Forrás: SPOX

Nem megbántva a többieket, a pódiumot érintően már csak négy érdekes menet maradt a második szegmensre. Ariane Rädler (11.) koronavírus-fertőzés, majd élete első lesikló TOP10-helyezése után jó lehetett a dobogóra. De nem ma! Kevés volt a kanyartempó mindvégig, talán a kompresszió hiánya miatt. Christine Scheyer (24.) nem tudott kellően magasan kanyarodni a traverzen, ami az átkötő részen megnyilvánult alacsony sebességében. Az osztrák házibajnokságot Marta Bassino (16.) szakította meg egy menet erejéig. Igyekezte fokozni a tempót, ami esetében a nyomvonal kárára ment. Ennyi késve vett kapuvétel után nem csoda, hogy az addig leérkezett olaszok közül nem győzött le senkit. Cornelia Hütter (1.) bő három év elteltével állt újra dobogóra a Világkupában, így idei erősebb számában, szuperóriában sokat lehetett tőle várni. Ösztönösen, mindenfajta aggály nélkül vágódott a kanyarokba. Hibát nagyítóval sem fedeztünk fel csúszásában, s minthogy végsebességben felülmúlta Fedét, idén először holtversenyt hirdettünk az élen!

Jasmine Flury (22.) nem tudta átmenteni tegnapi formáját vasárnapra. Ívváltásai instabilak voltak, ma kiszorult a legjobb tízből. Kira Weidle (20.) tegnap eljátszotta minden kártyáját, a kanyargósabb gyors szám ma sem volt a sajátja. Marie-Michéle Gagnon (21.) némi meglepetésre topszektorral nyitott, hogy aztán néhány kisodródással mind hátrébb, s hátrébb küldje magát a tabellán. Francesca Marsaglia (29.) kezdettől indiszponált sízéssel a tabella végére sorolt. Romane Miradoli (6.) nagyszerűen ment a pénteki, rövidített pályán rendezett edzésen, ez azért reménysugárral tölthette el a franciákat. S valóban, jó ritmusban szelte a kanyarokat, ő lett így a hatodik, aki másodpercen belül fejezte be a napot. Tiffany Gauthier (23.) már kevésbé volt életerős, de ami egy átlag Világkupán éppen pontszerzés, az ma vaskos pontmennyiséget ért.

Az újabb reklámszünet után Elisabeth Reisinger (12.) igazolta újfent, hogy a jövő évi világbajnoki keretben már nagyon is számításba kell őt venni. Ugyanez mondható el Jasmina Suter (7.) és Roberta Melesi (14.) esetében, de ma Stephanie Venier (16.) és Julia Pleskova (18.) sem okozott csalódást. A többiek, vagyis Maruša Ferk Saioni (30.), Keely Cashman (35.), Karoline Pichler (26.), Stephanie Jenal (37.) és Camille Cerutti (36.) normál VK- versenyen pontzóna közelébe sem értek volna.

Még az utolsó reklámszünet előtt leért Noémie Kolly (15.), s tovább javította ranglistás helyezését. Nadia Delago (35-össel a 18.), majd Roni Remme (37-essel a 27.) zöld szektorral kezdett, a nagy bravúr mindkettőnél elmaradt. A többiek nem számítottak VK- szinten tapasztaltnak, nem is kerültek a pontzónába.

Részletes eredménylista

A digitális időmérés korában, amikor századpontossággal mérik az időeredményeket, meglehetősen ritkák a holtversenyek, de azért elő-előszoktak fordulni. De jellemzően nem a dobogón, pláne nem élen. Legutóbb a 2017/2018-as idényzárón, Årében Matthias Mayer és Kriechmayr győzött azonos idővel. A hölgyeknél a 2014-es söldeni szezonnyitón járt ugyanígy Shiffrin és Fenninger, míg ha a gyorsasági számokat nézzük, akkor egészen 2009 januárig kell visszamennünk egy hasonló esetért. Azon a bizonyos Zauchensee-i lesikláson Anja Pärson és Dominique Gisin ünnepelhetett kéz a kézben a dobogó tetején.

Federica Brignone tizenkilencedik alkalommal győzött a Világkupába, amivel megerősítette vezető helyét az olasz női sízők örökranglistáján. A hat versenyből hármat behúzott, így kényelmes helyzetbe hozta magát a szakági pontversenyben, egyszersmind eldőlt, hogy biztosan talján síző fogja kezébe a kis kristálygömböt. Ugyanis csakis a sérüléséből lábadozó Goggia, illetőleg Curtoni veheti el az elsőséget Fedétől, de az ő hátrányuk is több mint egy futamgyőzelemnyi.

Cornelia Hütter harmadszorra végzett élen VK- versenyen. A 2016-os Lenzerheide-i Szuper-G és a 2017-es Lake Louise-i lesiklás után ismételt a grazi hölgy. Túlzás nélkül állítható, hogy bombaformának örvend, ami felettébb bíztató így, Peking előtt.

Tamara Tippler formaidőzítése sem tűnik rossznak, elvégre tíz dobogójából kettőt az előző egy hétben zsebelt be.

Az összetettben egyetlen érdemi változás történt, mégpedig az, hogy Brignone felkúszott a 3. helyre. Tíz versennyel a vége előtt kard-ki-kard csatára van kilátás Shiffrin és Vlhová között.

Jövő héten elkezdődnek az olimpiai játékok, a férfi lesiklók vasárnap hajnali 3 órakor csapnak össze egymással. Részletes előzetesekkel készülünk addig is.

A címlapon szereplő kép forrása: Skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s