Worley használta ki legjobban Shiffrin hiányát

Két magabiztos futammal Tessa Worley nyerte az óév utolsó óriás-műlesiklását. A kétszeres világbajnoknő 15. sikerét aratta a Világkupában, amivel a szakág harmadik legeredményesebb női sízője lett. Petra Vlhová kezdi megtalálni a nyerő utat óriásban is, Sölden után zárt újra dobogón, Sara Hector pedig zsinórban harmadszor végzett a legjobb három között. Az azonban eldőlt, hogy a lienzi versenynapokat koronavírusfertőzése miatt kihagyni kényszerülő Mikaela Shiffrin várja éllovasként az újesztendőt mind szakági összevetésben, mind összetettben.

A meteorológusok szakzsargonját felidézve elmondhatjuk, hogy változóan felhős égbolt alatt, fagypont alatti hőmérsékletben, érdemi szélmozgás nélkül kezdődött el a délelőtti futam. Maga a nyomvonal tartogatott némi izgalmat, a 42 kapuból 39 volt fordítót tűzött az olasz mester a Schlossbergre, mely lejtő eleve híres ritmustalanságáról.

Mint ismeretes, három nagy hiányzó nézi a tévén keresztül a mai és a holnapi versenyt. Mikaela Shiffrin és Gaşienica-Daniel szervezetében tegnap detektálták a koronavírusfertőzést, míg Lara Gut-Behrami, bár effektíve már nem beteg, még nem minősül hivatalosan gyógyultnak. Liensberger és Robinson viszont minden tekintetben túlesett a bajon. A lienzi versenyeket a helyettes versenyigazgató felügyeli, minthogy Peter Gerdol szintén karanténban tartózkodik. Nézők pedig nem látogathatták a helyszínt a hatályos tartományi és ÖSV-döntésnek megfelelően.

Forrás: Nokia News

Shiffrin hiánya többeknek megadta a nagy esélyt, például Tessa Worleynak (1.) egy dobogóra. A második ritmustörésnél belefékezett egy rondábbat, de alapvetően jó dinamikával tudta le a pályát. Federica Brignonénél (12.) esetleg a végtempót lehet dicsérni, egyébiránt egyszerre ment tompán és bizonytalanul. Rászolgált a másodpercen túli elmaradásra. Petra Vlhová (4.) jóval harcosabban állt a kérdéshez, határozottan vágta be léceit az ívekre. Ennek és jó alaptempójának köszönhetően megúszta 4 tizeddel. Michelle Gisin (16.) szépségdíjra érdemesen, ugyanakkor lagymatagul csúszott, nem is előzött meg senkit.

Forrás: Eagle-Tribune

Marta Bassino (8.) két szektor alapján jó lehetett volna egy Vlhová- kaliberű menetre, csakhogy túl sok élt használt a letörést követően, minek következtében a szlovák hátrányának a dupláját szedte össze. Sara Hector (2.) kicsattanó önbizalommal, vagányon támadta a meredek részt. Két szektor után még vezetett, aztán néhány széles ívvel fordult a dolog, de az 1 tizednyi hátrány nem volt mérvadó. Alice Robinson (5.) szokás szerint feszegette a határokat, ami külső szemmel nézve kínlódással ért fel. Valójában egy bedőlve abszolvált kanyart leszámítva uralta a helyzetét, s csak alig valamivel szorult Vlhová mögé. Sofia Goggia (22.) kapcsán a szokásos hibák jöttek ki: próbálta pörgetni a tempót, de kanyarvételei még messze nem épületesek. Késéshullámai után senkit nem előzött meg. Igaz, az első négy (öt?) síző elszakadt, mögöttük komoly különbségek nem alakultak ki. Katharina Liensberger (18.) is besorolt a sűrűjébe, miután nem vállalt eleget.

Forrás: Siol.net

Meta Hrovat (6.) esetében ilyen probléma nem merült fel, bátran engedte léceit, így a szlovén egyértelműen bejelentkezett a dobogóért. Stephanie Brunner céljai is hasonlóak lehettek, de egy erős szektor után túldöntötte léceit, a kiesés elkerülhetetlen volt. Ha jó formának örvendő sízőt kell kiemelni, akkor Hector mellett Ragnhild Mowinckel (3.) neve az elsőt közt merülne fel. Ma sem hazudtolta meg ezt a norvég, remek dinamikával szorosan tartotta a franciát, két konkrét elfékezés híján talán még a vezetésre is lett volna esélye. Vlhovát így is megelőzte, vagyis TOP-3-ból várhatta a folytatást. Nina O Brien (33.) rettenetes stílusban vergődte végig a meredeket, mondhatni teljesen benézte a pályát. (Netalántán mert kapott útmutatást Shiffrintől?) Mina Fürst Holtmann (7.) szépn kontrollálta léceit a kulcskanyarokban, s minthogy tempóra sem lehetett panasz, hátránya inkább közelebb került a fél másodperchez, mintsem az egy egészhez. Ramona Siebenhofer (10.) hozta nyugodt, ettől még relatíve gyors sízését. A két olasszal volt partiban, végül befurakodott a kettejük közé, s egyedüli osztrákként a TOP-10-be.

Forrás: TV2.no

Wendy Holdener (15.) nem rúgott labdába az elején állókkal, de ami szempontjából fontos, ha néhány századdal is, de megelőzte Gisint. Az olaszok várakozáson aluli szereplésén Elena Curtoni (28.) sem tudott javítani. Nem mintha tőle várták volna a megváltást, O Brient tudta csak megelőzni, akárcsak a kezdeti vehemenciáját a meredek részre átmenteni képtelen Corinne Suter (32.). Katharina Truppe (27.) szintén a hátsó különítménybe sorolt, nem úgy egy újabb norvég. Maria Therese Tviberg (11.) kockázatvállalása megtérült, a lejtő második felén például alig-alig kapott időt, így másodpercen belül maradt. Ricarda Haaser (14.) vállalhatóan szerepelt, hiszen valószínű kvótariválisát, Truppét jó 5 tizeddel verte. Ana Bucik (23.) visszafogottsága a lankásabb részeken visszaütött.

Forrás: Vaterland.li

Felemásan szerepeltek a 23-as és 30-as rajtszám közt induló lányok. A legnagyobbat Camille Rast (9.) síelte, mint az várható volt. Az ifjú svájci sokat vállalt, s csak két század választotta el a szakági címvédő Bassinótól. Corálie Frasse Sombet (19.) és Paula Moltzan (24.) hozott egy átlagos menetet, továbbjutái problémáik nem  voltak. Robnik (35.), Simone Wild (41.), Gritsch (34.) és Jelinkova (31.) viszont búcsúzott. A holland lehetett igazán bosszús, hiszen Courchevelhez képest szintet lépett, s csak egyetlen századon múlt a sorsa.

Előbújt a nap a felhők közül, ami megadta az esélyt a maradék harminc sízőnek a továbbjutásra. A minőség azért hiányzott, így olyan sokan nem éltek a sansszal, de aki igen, ő nagyot szakított vele. Így tett két svéd, Hilma Lövblom (34-essel a 17.), majd Estelle Alphand (40-essel a 13.) hibákkal együtt is extrán síelt. Szintén nagyszerűen ment Roberta Melesi (44-essel a 20.), hogy mást ne írjunk, Goggiát megelőzte a fiatal olasz. A legjobb harmincba még Thea Louise Stjernesund (37-essel a 29.), Clara Direz (38-assal a 21.), Andrea Ellenberger (39-essel a 25.) és Katharina Huber (48-assal a 30.) tudta beverekedni magát. Újat nem mondunk azzal, hogy ezúttal sem került német síző a második futamba. Egyetlen (!) indulójuk, Marlene Schmotz (43.) még csak közel sem járt a legjobb harminchoz.


Kora délután már szikrázó napsütés uralkodott a helyszínen, ami a fagypont fölötti hőmérséklettel párosult. A szlovén edző szemlátomást kihasználta a lejtő adottságait, szélesre tűzött kapukat tűzött a lányoknak. Huber (15.) korrekt nyitómenettel jelentkezett, a végtempó azért nem volt az igazi, Stjernesund (17.) például szinte ledolgozta hátrányát a célvonalig. A számottevő szlalomtudással rendelkező osztrák lány lassan kezd bejelentkezni a kvótára. Curtoni (24.) ritmusosan, de lassacskán haladt lejtmenet, Katharina Truppe (9.) már valamivel több energiát vitt kanyarjaiba, így megőrizte pozícióját Huberrel szemben. Slokar a legelső szektorban túldöntötte léceit, majd oldalával letarolta a piros kaput. Ellenberger (19.) a végére esett ki a ritmusból, nem kicsit nagyon. Hárman is megelőzték a svájcit. Moltzan (22.) vagánykodott egy sort, s volt ott minden: egylábas mentés a banánkapunál, két-három késve vett kanyar, majd topszektor középen. Bucik (16.) sem védett semmit, erős meredeke mellé hiányzott a kellő lendület a lankán.

Forrás: JiBeop

Goggia (12.) igyekezett felpörgetni a tempót, ami több mélyről vett ívvel járt együtt. Megbontotta a kettős osztrák vezetést. Direz (20.) a stabil pontszerzésre fókuszált, mint ahogy Melesi (23.) sem kockáztatott sokat – természetesen mindketten hátrébb estek a listán. Frasse Sombet (13.) jó érzékkel elkapta a meredeket, de végül nem volt szerencséje, ami a századokat illeti. Goggia is szépen lépegetett előre. Liensberger (25.) kondícióján meglátszott a karantén okozta kihagyás. Elfáradt a végére, az utolsó helyre sorolt. Lövblom támaszléce ártalmatlan szituációban leoldott, s bizony nagy szerencséje volt, hogy jó szögben találkozott a stanglival. Gisin (21.) ívei délutánra sem álltak össze, így a legjobb háromban maradt a Truppe, Goggia, Frasse Sombet sorrend.

Holdener startjánál már árnyékba vonult a lejtő javarésze. A svájci ezzel együtt is magabiztosan tartotta előnyét, hogy aztán egy késéssorozat végén leoldó léce híján oldalára borulva érje el a célt. Haaser (18.) sízéséből vállalható meredek után elfogyott a lüktetés, így két osztrák is megelőzte őt. Alphand (14.) szűk ívei a kisebb útvonal ellenére nem bizonyultak jövedelmezőnek. Sokat korrigált, így a franciából lett svéd is leszorult az aktuális dobogóról. Nagyon korán érkezett Federica Brignone (4.), cserébe tetemes előnyből kezdett… s remekül síelt! Idei legjobb GS- menete a délután legjobbja volt, különösen a meredeken ment klasszishoz méltó módon. Tviberg a tipikus óriás-műlesikló hibát vétette, magyarán kiütötte támaszlécét még a lejtő elején. Egy hazai versenyző volt még soron, Siebenhofer (11.) pedig becsülettel odatette magát. A nyitószektorban például remek tempót diktálva felülmúlta Brignonét. Aztán jött számos késve vett kapu az alsó részen, minek következtében Truppétól is kikapott. A svájciak utolsó mentsvára Camille Rast (7.) volt, közvetlenül a reklámszünet előtt. Kisebb hibáktól eltekintve simán lehozta futamát, így befért a második helyre.

Brignone tehát mértékadó teljesítménnyel vezette a versenyt 22 sízőt követően. Valós pódiumesélyről azért nem beszélhettünk, mivel majd’ 8 tizedes hátrányt szedett össze délelőtt Fede’, arról nem is szólva, hogy sokan voltak még hátra a sűrű élmezőnyből. Főleg úgy, hogy a felső szektora azért hagyott némi kívánnivalót maga után. Marta Bassino (6.) például megduplázta ott az előnyét, de minthogy a meredekre másodjára sem érzett rá igazán, a második helynél többen nem reménykedhetett. Holtmann (8.) elkövetett egy csúnya rontást fent, oldalára dőlve nagy bravúrral menteni tudott. Ehhez képest nyomott egy topszektort, de ekkora hibával nem volt esélye a TOP-3-ra. Hrovat (10.) léceit megdobta egy fenti hupli, magyarán nem figyelt a valószínű útmutatásra, alig-alig fért bele a kék kapuba. Ez annyira kibillentette ritmusából, hogy a délután második legrosszabb menetét hozta össze, s például Truppe is megelőzte.

Forrás: Latest from the world

Robinson rizikóvállalása kieséshez vezetett. Bátran vágta kanyarba léceit, de már a meredek elején rezgett a léc. Három kapuval a vége előtt érintőre vette egy kaput, sajnálatos módon rossz oldalról. Négyből három versenye nullázással ért véget. Petra Vlhová (2.) majdnem ugyanígy járt, épp csak befűzte magát, így bár sokat vesztett sebességéből, a vezetés átvétele nem forgott veszélyben. Ragnhild Mowinckel (5.) stabilan tudta le a pályát, mert bár akadt néhány hátrabillenés a menetében, a tempóátvitellel nem volt gondja. Az aktuális dobogón állt, amikor már csak ketten voltak hátra. Sara Hector (3.) agresszív kezdése visszaütött: teljesen kifordult testhelyzetből kellett korrigálnia. Egyébként tökéletest nyújtott, a nagy rontással együtt is csak századokkal kapott ki a szlováktól. Tessa Worley (1.) rutinosan lehozta futamát. Tudta, hogy nem ment ellenállhatatlanul a szlovák, ő pedig a stabil sebességre összpontosított. Hibát nem követett el, így nem volt kétséges győzelme.

Részletes eredmények

Forrás: Vail Daily

Tessa Worley 15. győzelmét aratta karrierje során, ami a Világkupát illeti. Immáron nem a Maze-Shiffrin párossal holtversenyben, hanem egyedül áll a női örökranglista harmadik (és az összesített 8.) helyén, egy további siker választja el Moser-Prölltől, öt pedig Vreni Schneidertől. A januári kronplatzi viadalon győzött legutóbb, e az idei első dobogója. Megszületett tehát a nyolcadik futamgyőztes ezen a télen. A hetedik nemzetből, egyelőre az osztrák hölgyek nyeretlenek.

Petra Vlhová Sölden után állt újra dobogón óriásban, pályafutása során 11-nél jár. Sara Hector zsinórban harmadjára zárt a TOP3-ban, összesen a hatodiknál tart.

Biztossá vált, hogy Shiffrin köszöntheti az újévet az összetett éllovasaként, mert hiába faragta le 100 pont alá hátrányát Goggia, az olasz nem lesz érdekelt a holnap sorra kerülő műlesikláson.

A címlapkép forrása: The San Diego Union-Tribute

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s