Osztrák álomrajt Lake Louise-ban

Szocsi lesikló olimpiai bajnoka, Matthias Mayer könnyed magabiztossággal húzta be a nyitóversenyt, megelőzve a szám világbajnoki címvédőjét, Vincent Kriechmayrt. Az osztrák sziporkát Max Franz ötödik helyezése tette teljessé. A szakág négyszeres bajnoka, Beat Feuz sem lehet igazán elégedetlen a nyitánnyal, elvégre Lake Louise nem tartozik legkedveltebb lejtői közé. Marco Odermatt negyedik helye szintén pozitív visszajelzés a svájciaknak arra nézvést, hogy ifjú sízőjük három erős szakággal a háta mögött elhódíthatja márciusban az összetett elsőséget. Paris (8.) és Kilde (9.) ugyanakkor várakozások alatt szerepelt a nyitófutamon.

A pénteken Lake Louise-on végig söprő hóviharnak szerencsére írmagja nem maradt mára, így a pályamunkások közreműködésével gond nélkül elrajtolhatott helyi idő szerint negyed egykor a szezon első lesiklása. Csodálatos téli időben, enyhe szellő mellett síelhették végig a teljes lejtőt a férfiak. Igaz, noha az arénában szikrázó napsütés uralkodott, a pálya bizony részein gondot okozott a láthatóság. Összesen 65 fős mezőny gyűlt össze az East Summit rajthelyén.

Forrás: News in 24

A nyitómenetet egy kétszeres világbajnok előadásában nézhettük végig. Vincent Kriechmayr (2.) két mélyre kerülést bemutatott a passzázson, ezen kívül gondosan kimunkált ívekkel operált. Sebessége azért hagyott kívánnivalót maga után, s két kanyar azért nem sikerült tökéletesre, jól jelezte ezt rögtön Marco Odermatt (4.), akinél egy durva túlfordulás és két kézzel való korrigálás ellenére is rendre nagyobb sebességet mért a rendszer. A vb óta persze tudjuk, mindez semmit nem jelent, el is maradt jó 2 tizeddel az osztráktól. Johan Clarey (21.) túl a negyvenen még mindig itt van a mezőnyben, s még mindig nem mondott le az első VK- győzelemről. A franciák veteránja fent a bukótérből visszatérve épp csak befűzte magát a jobbosba. Márpedig ez a friss hó áztatta részen komoly sebességvesztéssel járt. Daniel Hemetsberger (14.) vehemensen nyitott, az egyenetlenségekkel viszont meggyűlt a baja, többek közt majdnem elszállt az előbb említett kanyarban.

Forrás: News in 24

Beat Feuz (3.) mozgása már maga volt a nyugalom, a magabiztosság. A lejtő utolsó harmadára a sebesség is megérkezett, így hátrányát csökkenteni tudta. Ám a vezetéshez ez ma kevés volt. Ryan Cochran-Siegle (10.) mit sem vesztett habitusából sérülése miatt. Vagány, s általában magas kanyaríveken erős tempót diktált. Kétharmad táv után senki nem volt oly közel az osztrákhoz, mint az amerikai. Más kérdés, hogy el fog kelni még egy-két VK- futam, míg hosszabb távú koncentrációja eléri a kívánt szintet. Ma sokat bukott a végén.

Forrás: Fox 56 Lexington

Matthias Mayer (1.) kimondva a harmadik olimpiai bajnoki címért utazik Pekingbe, s ma bizony berúgta az ajtót. Jószerivel beleköthetetlen menetet láttunk tőle, a csapattárs, Vincy mosolygós fejrázása hűen tükrözte a helyzetet. Karintia büszkesége negyed másodperccel húzta lejjebb az etalont, elsősorban a középső kanyargós részen mért csapást a többiekre. Bryce Bennett (26.) semmire nem ment az alternatív ívekkel, elmaradása túllépte a két szekundumot.

Dominik Paris (8.) esetén egy topszektor után elfogyott a muníció. Nem állt jól lécein a kanyarulatokban, mint ahogy az ugratók utáni lécfogása is bizonytalan volt. A másodpercnyi hátrány ezzel együtt a két osztrák dicsérete. Travis Ganong (26.) esetében szektorról szektorra nőtt az olló. Hiányzott belőle az energia, ment is a lista végére, századra azonos idővel honfitársával.

Forrás: Sportschau

Az elitcsoport másik tízesében elsőként egy német próbált szerencsét. Andreas Sander (20.) merészen kezdett, de az ominózus kanyarban ő sem tudta kontrollálni léceit, és kicsúszott a kanyarcsúcson a mélyhóba, ami súlyos tizedekbe került. Az örökifjú Christof Innerhofer (25.) szolgáltatta az idény első ijedelmét, egyben bravúrmentését. A sokakat megtréfáló jobbos fordítóba egy lábbal korrigálva bírt beférni. Csak az amerikaiakat előzte meg, de a lényeg az volt, hogy nem törte össze magát. Romed Baumann (6.) zöldülő etappal kezdett, a folytatásban szemlátomást kevesebbet vállalt, mint a dobogósok. Igaz, például Parist így is megverte, az ötödik helyezés pedig szépen mutatott. Matthieu Bailet (7.) a mélyről végigcsúszott traverznél vesztegetett el több időt, s az sem segítette helyzetét, hogy rendre kék vonalon túlra huppant az ugratókat követően. A dél-tirolit speciel így is megelőzte.

Forrás: Nice-Matin

Az osztrákok remeklését elnézve Max Franz (5.) teljesítményére figyelnünk kellett, lévén mindkét edzésen bíztatóan mozgott. Lassan kezdett a laposonn, már-már elszállni látszott a verseny, amikor a pálya közepén hatalmasat faragott Mayeren, és végül a dobogót is majdnem elcsípte. Azonban így is három osztrák lesikló állt ekkor a TOP-5-ben. Ám ez még nem volt garancia a diadalra, elvégre Lake Louise-ban hagyományosan remekül mennek a norvégok. Nos, Kjetil Jansrud (18.) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel egyáltalán nem tudta kontrollálni a huplikat. Otmar Striedinger (15.) kissé görcsösen síelt, nemhiába, heroikus küzdelem előtt áll, ami a pekingi kvótát illeti. Martin Čater (33.) méltatlanul alacsony rajtszámmal síelhetett, de nem élt vele. Zuhant a lista legvégére. Aleksander Aamodt Kilde (9.) volt az utolsó, aki reálisan bekavarhatott az osztrákok ünnepnapjába. Ettől nagyon távol volt ezúttal, mint ahogy az esetek többségében az ideális ívtől. Hátránya túllépte az 1-set, alig fért bele a legjobb tíz közé. Az amerikaiak vesszőfutását Jared Goldberg „majdnem-bukása” tette teljessé. Elkapkodott egy jobbos kanyart, mire előre huppant. Szerencsére nagy baja nem esett.

Forrás: News Fox24

Harmincig Boštjan Kline (11.) teljesített a legjobban, néhány század választotta el csupán a szlovén Klinétől, vagyis a legjobb tíztől. Hasonlóan szerepelt a svéd lesikló hagyományok aktuális fáklyája, Felix Monsen (13.), valamint svájci részről Stefan Rogentin (17.) és Niels Hintermann (12.). Utóbbinak voltak olyan életerős szakaszai, hogy egy még sikeresebb nap is benne volt a pakliban. Korrekt közepest síelt Daniel Danklmaier (16.) és Dominik Schwaiger (23.), a februári vb-n minden idők legnagyobb mentését bemutató Maxence Muzaton (28.) viszont éppen csak befért a pontszerzők közé. Olasz szemszögből kellemetlen fejlemény, hogy mindössze két versenyzőjük gyűjtött pontot, Matteo Marsaglia (34.) például elesett ettől az esélytől, akárcsak Steven Nyman (35.). Henrik Røa (53.) pocsékul szerepelt, pedig volt, amikor a nagy sztárok hiányában villantani tudott párat…

Két bukást jegyezhettünk még fel. Ahol Goldberg esett, ott Buzzi is huppant egy nagyobbat, de a nap legkeményebb pillanatát a 37-es rajtszámmal érkező Nicolas Raffort élte át. Leoldott a francia léce egy forduló közben, a síző egy félfordulatot követően kétszer is rávágódott a tükörjégre.

Harmincon túlról Alexis Pinturault (32.) tett egy próbát, de pontot szereznie nem sikerült. Josef Ferstl (35-össel a 19.) tett egy lépést a tudásához illő rajtszám felé, rajta kívül még a védett ranglistás Adrian Smiseth Sejersted (32-essel a 29.), valamint Christian Walder (44-essel a 22.), egy hazai síző, James Crawford (52-essel a 24.) és végül a német Simon Jocher (55-essel a 30.) kúszott be a legjobb harmincba.

Részletes eredménylista

Forrás: TittlePress

Matthias Mayer győzelmeinek a száma elérte a tizenegyet. A jelek szerint azon a színvonalon folytatja a királykategóriában, mint amit az előző két idényben láttunk tőle. Négy év elteltével állt dobogóra újból Lake Louise-ban, ami a lesiklást illeti, igaz, másik számában, Szuper-G-ben – ugyancsak 2017-ből – volt már egy győzelme onnan. Vincent Kriechmayr nyolcadik alkalommal végzett dobogón VK- lesikláson, Kanadában ez a mutatvány eddig még nem sikerült neki. Beat Feuz már negyedszer zárt TOP-3-ban a Lajos-tó mellett, de ami ennél sokkal lényegesebb, az lesikló pódiumainak összesített száma. Ez elérte a 41-et, ami bizony az örökranglista élére repítette a 34 esztendős berni sportolót. Közvetlenül a 70-es, 80-as évek két sílegendája, a honfitárs Peter Müller, valamint a szomszédból Franz Klammer mellé. Alighanem hetek kérdése, s e tekintetben is csúcsra ér Feuz.

Ma 20:15-s kezdéssel a tervek szerint szuperóriást rendeznek.

A címlapon szereplő kép forrása: ESPN Seattle

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s