Szélvihar tört Killingtonra: törölték a női óriást!

Kilenc sízőt követően törölték a mára kiírt óriás-műlesiklást Killingtonban. A mind intenzívebb szélmozgás unfairré, s mind veszélyesebbé tette volna a mai mókát, így a versenyigazgatás döntése helytállónak tűnik.

A viharos erejű széllökések miatt eleve félórányi csúszással, helyi idő szerint 10:30-kor vette kezdetét az idény második óriás-műlesiklása, az Egyesült Államok keleti partján, a vermonti Killingtonban. Mi tagadás, szélcsend a kezdésre sem köszöntött be, mint ahogy napsütésről sem beszélhettünk. Ködös, túlvilági körülmények közepette indult a verseny, enyhe hóesés kíséretében.

A rajtlistán 62 síző neve szerepelt, az első futam pályáját pedig egy svájci tréner állította össze. Lüktető, támadósra tűzött nyomvonal várta a hölgyeket. Másfél percenként követték egymást a startok, a szervezők nem bíztak semmi a véletlenre. Leviben egyszer már bejött neki, Petra Vlhová (2.) újra az 1-es rajtszámot választotta. Agresszíven tette léceit a kanyarokba, s bár mozgása nem volt mindenhol harmonikus, Michelle Gisint (6.) – az utolsó szektort kivéve – azért vastagon verni tudta. Igaz, a svájci keveset vállalt, nem úgy Marta Bassino (4.), aki a söldeni csalódás után meg akarta mutatni. Zöld szektorral kezdett, az első ritmustörésnél azonban megrogyott egy picit. Jó másfél tizeddel szorult csupán a szlovák mögé. Tessa Worley (1.) szintén aktívan kezdett, s minthogy érdemi hibát nem követett el, egy kevéssel élre tudott állni.

Lara Gut-Behrami (3.) két alaposan elmért kanyarvétellel nyitotta menetét, ott beszedett 6 tizednyi hátrányát aztán pazar meredekkel sikerült lefeleznie. A zárószektora például remekül sikerült. Mikaela Shiffrin (9.) rendre túldöntötte támaszléceit, egyáltalán nem érezte komfortosan magát a valamicskét talán fokozódó szélben. Hátránya bőven túllépte a másodpercet. Nyilatkozatából kiderült, hogy egy oldalról érkező széllökés lendítette ki egyensúlyából a letörésnél. Federica Brignone (5.) menete vagányabb sízést tartogatott, ami az elkésett kanyarok ellenére kamatozott, bőven versenyben maradt. Sofia Goggia (8.) csúszása közben megint bedurvult a helyzet, alaposan meggyűlt a baja az elemekkel, hátránya kicsúszott másodpercen túlra. A zűrös időjárásra jellemző, hogy az időmérő rendszer is bemondta már az unalmast. Ramona Siebenhofer (7.) alaposan megjárta a széllel, őt még leengedte a zsűri a rajtstop előtt. Próbált aránylag konszolidáltan síelni, sokatmondó, hogy Shiffrint azért még így is meg sikerült előznie.

A versenyrendezőség szűk fél óráig várta a megváltást, de sem az aktuális helyzet, sem pedig az előrejelzés nem ígért mára semmi jót, így végül törölte a mai óriás-műlesiklást. Ha minden jól megy, holnap szlalom következik.

A címlapon szereplő kép forrása: FIS Alpine (Twitter)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s