A férfiaknál Ausztria az úr: Kriechmayr egyetlen századdal vitte a lesiklást is!

A Herminator és Bode Miller után Kriechmayr a harmadik férfi lesikló, akinek egy adott évben sikerült mindkét gyorsasági számban begyűjtenie az aranyérmet. Nem ment felülmúlhatatlanul az osztrák, volt, aki a pálya alsó harmadán egy teljes másodpercet fogott rajta. Ám a győzelem kulcsának számító szakaszon olyat nyújtott, mint senki más utána. Andreas Sander parádés ezüstérme komoly meglepetés, sőt egyetlen századon múlt a még nagyobb szenzáció. Beat Feuz egy nem a szája íze szerinti lejtőn újabb vb-éremmel gazdagodott. Dominik Paris – Odermatt-tal holtversenyben – a negyedik helyen végzett. A dél-tiroli nagyot rontott a traverzen, ha az nincs, minden bizonnyal olasz himnusz hangzott volna el Cortina d’Ampezzón. Rajthoz álltak a Szőllős- testvérek is, kik közül Barnabás remek sízéssel a 30., míg Benjamin biztonsági futással a 34. helyen végzett.

Soha nem rendeznek ilyen sok, 11 versenyszámban versenyeket a világbajnokságok történetében. Ám ez az adat akár meg is duplázódhatna , ettől még a lényeg nem változna: a férfi lesiklás számít a mindenkori vb-k csúcspontjának. A szó szoros értelmében vett királykategóriáról beszélünk, amit bár néhanapján komolyan befolyásol az időjárás, adott generáció legjobbjai azért jellemzően csúcsra érnek legalább egyszer. Netán érmekkel lesznek gazdagabbak.

A Cortina d’Ampezzó-i vb lesikló pályájáról beharangozónkban már szóltunk, de aki arról lemaradt volna, íme, a lejtő a helyi hős, a tucatnyi lesikló VK- győzelemmel büszkélkedő Kristian Ghedina kamerás siklásán keresztül.

A Vertigine múltja visszanyúlik a két világháború közötti időkre, a nagyjából „Szédülés” néven fordítandó lejtőt kifejezetten az öt év múlva esedékes olimpia miatt élesztették újra, modernizálták a legújabb követelményeknek megfelelően. Két éve rendeztek itt egy olasz nemzeti bajnokságot, egyébiránt a csapatok sem tudtak többet róla, mint például mi, akik felnéztünk a vb hivatalos oldalára.

Lakva ismerszik meg az ember – tartja a mondás. Kellett egy Szuper-G és két edzés ahhoz, míg a a 20 éve ezelőtti világbajnok Hannes Trinkl vezette versenyigazgatóság szerzett annyi tapasztalatot, s visszajelzést, hogy a sízők javaslatait is figyelembe véve átalakítsa itt-ott a nyomvonalat. A Szuper-G napján sorra estek ki, vagy vágták sutba versenyüket a nagyágyúk a Vertigine- ugratónál, illetve az azt követő traverznél. Végső soron az járt jól akkor, aki belassított, így gyakorlatilag huppanóként oldotta meg az ugrását.

Az első edzést követően záporoztak a kritikák, osztrák, svájci és olasz részről egyaránt, így pedig lépni kellett. Az ugratót megelőző passzázst belassították egy egy óriás-műlesiklást felidéző sikánnal, s a a traverzet megelőző Canalone Schuss nevű szakaszon is korrigálták a tűzést. Így látványosabbá, lüktetőbbé, sízők számára élvezhetőbbé vált az a szakasz, mivel mindenki tudása és bátorsága szintjén betámadhatta a kanyarokat. A vérbeli lesiklóknak persze nem kedvezett a kialakult helyzet, de ilyen a világversenyek.

Leginkább egyébként Dominik Paris fakadt ki pénteken, a dél-tiroli sztár, aki mindkét tréninget megnyerte. Elsőre több kaputévesztéssel, az ominózus szakaszt vicces módon a későbbi nyomvonal szerint síelte meg. Bíztató képet festettek még az osztrákok az edzéseken. A Szuper-G világbajnoka, Vincent Kriechmayr, az olimpiai bajnok Matthias Mayer, valamint a vb-re bombaformába került Max Franz mellé negyediknek Otmar Striedinger kvalifikált a szétlövés után a csapatba. A svájciak negyedik embere Niels Hintermann lett, az olaszoknál pedig Florian Schieder került be a csapatba Buzzi helyett.

Szikrázó napsütésben, mínusz 10 fokos hidegben kezdődött a verseny. Legalábbis a faluban, a startállásban mínusz 20-at mértek.. Nem csoda, hogy a lejtő a napokban durván feljegesedett.

Forrás: CBC

Vincent Kriechmayr (1.) mértékadó alapidőt állított fel. Komolyabb hibák elkerülték, noha fent akadt egy mélyről vett kanyarja, illetőleg az emlegetett ugratót egy picit elkalimpálta. Előbbiről aztán kiderült, valójában nem volt hiba, sőt azzal az ívvel elérte, hogy jóval gördülékenyebben, dinamikusabban tudja végigvinni a traverzzel záródó részt. A folytatásban elmaradt tempója a többi riválisától, de ez nem bizonyult perdöntőnek. A szűk kanyarulatokra építő lényegi részen viszont csak egyvalaki tudta őt megszorongatni…

Forrás: Stuttgarter Nachrichten

Andreas Sander (2.) sebessége a mérési pontokon rendre az osztrák fölé magasodott, minek hála a túlcsúszott traverznél elvesztegetett hátrányát majdnem visszahozta. Majdnem, egyetlen századdal kikapott. Érdekes volt megfigyelni a németnél, hogy a Vertigine- ugratón csütörtökhöz hasonlóan keveset tartózkodott a levegőben.

Dominik Paris (4.) bődületes tempóval kezdett, őrült módjára támadta a kapukat. Az ugratót még egész jól megoldotta, minek hála a fordítón síelt íve is ígéretesre sikerült. A traverzen ugyanakkor túlvállalta magát. Alig tudta befűzni magát a kapuba, ott elvesztegetett másfél másodpercet! Paris joggal bosszankodott az arénában, mert egyébiránt egy aranyérmes menetet produkált: majdnem 1 teljes másodpercet hozott a folytatásban az osztrákon.

Forrás: OA Sport

Bryce Bennett (10.) középszerű teljesítménnyel is tartani tudta az éllovast a lejtő záró harmadában. Sok volt a korrigálás, az ugratóról igencsak mélyen érkezett, s a traverze is elmaradt a legjobbakétól. Matthias Mayer előtt itt volt a lehetőség, hiszen két nagy riválisa sem ment átütően. Alternatív ívet talált az ugratóra, gyakorlatilag alig rugaszkodott el a jégről. Az erőlködős fordítóból ítélve nem direkt tett így. A traverzen méterekre lecsúszott az ideális ívről, így Parisszal ellentétben már pályán sem tudott maradni.

Forrás: Bote der Urschweiz

Thomas Dreßen (18.) részéről már is nagy szó, hogy kiharcolta a vb-részvételt. Ha voltak álmai, az ugratónál mind szertefoszlott. Belebonyolódott a kanyarokba egy késéssorozat keretében az ugrató előtt. Onnantól fogva egyébként hozott is valamicskét Kriechmayren. Beat Feuzra (3.) hatványozottan érvényes volt, amit Mayernél írtunk. A favoritok egyike sem állította kemény feladat elé a szakági listavezetőt. Bődületesen kezdett, túl agresszíven, az ugrató-traverz közti részt ő is rosszul oldotta meg. Súlyos tizedeket kapott, amiből annyit tudott csak faragni, hogy szorosan felférjen a dobogóra.

Maxence Muzaton egy brutális bukást úszott meg. 120 km/h-es sebességnél rámászott egy kapura, majd egy piruettet követően, pár pillanatig a fején csúszva menetiránnyal szemben fogott talajt. Komoly mentés volt. Johan Clarey (16.) már a kritikus kanyarokat megelőzően hátrányba került, ami előrevetítette a folytatást. Edzéseken is érződött, nem a szája íze szerint alakították ki a lejtőt. Max Franz (13.) szintúgy elszállt ugyanott. Már az ugratóra vezető kanyarkombináción problémái akadtak: hátrakerült súlypontja, bele kellett fékeznie. Az, hogy aztán fél s-et fogott honfitársán, őt sem érdekelte.

Carlo Janka (9.) kapott egy reklámszünetnyi időt, ami alatt nyilván hasznos infókat kapott Feuztól. Ennek hála a traverz előtti kanyart egész másként oldotta meg, mint az előzőek. Ott nem kapott sokat, ellenben másutt igen. Túl sok élt használt a kanyarokban. Nils Allegre (7.) próbált kis rádiusszal kanyarodni, cserébe túl sok élt használt, illetve meglovagolt pár kaput. A traverz nem mutatott rosszul, épp tempója nem volt az igazi. Még így is tartotta a lépést az alsó harmadban az osztrák éllovassal.

A német lesiklók formáját elnézve Romed Baumann (14.) a vb-címért is számításba kellett venni. Erre megvolt az esélye, az ugrató előtti kanyarokat ugyanis oly gördülékenyen vette, mint kevesen. A kulcsfontosságú szakaszt ő sem úszta meg másodperc alatt, csak nagy erőfeszítések árán tudta pályán maradni. A célvonalon túl ráadásul elvesztette egyensúlyát vesztette, s a reklámtáblák mélyére vágódott. Alaposan beütötte magát, saját lábán, de vérfoltokkal hagyta el a helyszínt.

Rövid kényszerszünet után Travis Ganong (12.) került sorra. Sebességben elmaradt a legjobbaktól, ezért tűnt oly stabilnak sízése. A végén ő is súlyos tizedeket fogott az osztrákon, de ezen már meg sem lepődtünk. A vb-cím változatlanul teljesen nyílt volt, de ahhoz egy pici hiba sem fért bele a traverz előtt. Christof Innerhofer (6.) speciel gond nélkül túllépett rajta, igaz, agresszivitását belefékezésekkel volt kénytelen kompenzálni. Így pedig a szép helyezés pipa, éremre viszont nem volt esélye. Jared Goldberg (20.) vagány temperamentumától mi sem állt távolabb, mint az ugratót követő szakasz. Átrodeózott rajta, 2 s-en túli hátránnyal… Kjetil Jansrud (8.) formájában reálisan nem volt benne a címvédés, de Kriechmayr beleköthető alsó része okán nem lehetett semmit kizárni. A felső kanyarokban még elemében volt a norvég, a traverz előtt azonban ő sem tudott eléggé stabil maradni.

Forrás: RTS

Marco Odermatt (4.) jóval gördülékenyebben síelte meg az ugratót követő fordítót, de ez is csak arra volt elegendő, hogy szekundumon belül tartsa az időkülönbséget. A szintegyenetlenséggel gondjai támadtak, nem ment simán a rugózás. Végül Parisszal holtversenyben végzett. Otmar Striedinger (19.) a mindenről döntő szakasz előtt minimálisan vezetett. Ott azonban alaposan megszenvedett, újítani pedig később sem tudott, így ment a lista vége felé. Mathieu Bailet (25.) részéről láttunk már bravúrmeneteket idén, ma ez elmaradt. A traverzbe épp csak befért, a Ghedina- ugrató után a bukótérből kellett visszatérnie a nyomvonalra. Senkit nem tudott megelőzni.

A következő blokkban indulók közt is találni ismert lesiklót, a meglepetés azért már nem lógott ott a levegőben. Henrik Røe (10.) ismét igazolta beválogatásának a jogosságát. A nehéz rész nála sem volt parádés, de a folytatásban sokat hozott, így élete első vb-jén szerzett egy TOP-10 helyezést. A teljesen formán kívüli Martin Čater visszalépése után Boštjan Kline (15.) volt a szlovénok legnagyobb reménye. Helytállt, de az átütő eredménytől jócskán elmaradt. Felix Monsen (17.) hozta januárban látott, tartalékolástól mentes sízését. Akadtak gondjai a balansszal, de a tisztességes szereplés nem maradt el. Matteo Marsaglia (24.) motivált, küzdelmes, de szörnyes görcsös csúszást mutatott be a kritikus szakaszokon. Jeffrey Read (26.) az addigi legrosszabb idővel ért célt, Dominik Schwaiger (22.) sem járt sokkal nagyobb sikerrel. Brodie Seger csütörtöki „majdnem-dobogója” után érthetően motiváltan kezdett, de már az első kanyarulatok után láttuk, egyszer volt Budán kutyavásár. A traverznél fejezte be futamát.

Florian Schieder még azt megelőzően bukott egy egylábas mentési kísérlet után. Kezdeti üvöltözései után nem gondoltuk volna, hogy saját lábán távozik a színhelyről. Ettől még komoly sérülés érhette bal térdét. James Crawford (21.) némi várakozás után startolhatott el. Vállalható szereplés lett a vége, az oly gyakori kanadai vb-bravúr elmaradt. Niels Hintermann – egykori VK- futamgyőztesként – még akár labdába is rúghatott volna. Öttizednyi elmaradásnál elmérte a traverzet, nem tudott pályán maradni.

Miha Hrobat (23.) kompakt pályát síelt, talán karrierje legjobbját. Broderick Thompson (29.) koránt sem, egykori TOP-10-es VK- helyezését azóta sem képes megközelíteni. Zsinórban három kiesés következett eztán, a svéd Sundin, a spanyol (baszk) Etxezarreta és a szlovén Naraločnik sem érte meg a traverz végét. Marco Pfiffner (27.) előkelő helyezéssel szolgálta Liechtensteint, Martin Bendik (31.) komoly rontásai után nagy nehezen elérte a célvonalat. A monacói Arnaud Alessandria (28.) bőven 4 másodperces belül fejezte be futamát, a dán Marcus Vorre (33.) roppant bizonytalan volt a kanyarívekben.

Az eredményes edzések után mindkét Szőllős- testvér rajthoz állt a királykategóriában. Barnabás (30.) még magabiztosabban síelt, mint a tréningeken, bátorsága kevés látványos hibával párosult. Az 5 s-en belüli hátrány és a helyezés kifejezetten hízelgő.  Az argentin Juan Pablo Vallecillo (32.) után zárszóként Barnabás (34.) is lecsúszott. A célba érést előnyben részesítette, ez gond nélkül megvalósult.

Részletes eredménylista

Forrás: Olympics News

Vincent Kriechmayr duplázása nagyon nagy szó, hiszen a mostani csak a harmadik eset, amikor egy embernek sikerül hoznia a két gyorsasági szám aranyérmét. 1999-ben Hermann Maier, 2005-ben pedig Bode Miller mondhatta ezt el magáról. A 29 éves linzi sportolónak ez a negyedik vb-érme, mind Szuper-G-ből, mind pedig lesiklásból két-két medália került vitrinjébe. A tavalyelőtti wengeni győztestől kisebb fajta meglepetés a mai bajnoki címe, elvégre idén relatíve gyengélkedett lesiklásban, csupán a tabella hetedik helyét foglalja el.

Forrás: Le Dauphiné

Andreas Sander mindösszesen a hatodik német lesikló, akinek érmet sikerült szereznie világbajnokságon. Érmet legutóbb Florian Eckert szerzett, pontosan 20 esztendeje. A német válogatott egyértelműen a vb idejére élesítette a csúcsformát, így nem akkora szenzáció ez az érem. Pláne egy olyan síző esetében, aki 16 darab TOP-10-helyezést számlál a Világkupából. Ez az a kategória, amikor egy dobogó már-már törvényszerűen meg fog valósulni. Az, hogy világversenyen sikerült, külön szerencse. Sander egyébiránt nagy specialistája ezeknek, hatodszor zárt tíz között olimpián, illetve vb-n.

Beat Feuz harmadik érmét szerezte lesiklásban. 2017 világbajnoka a két évvel korábbi bronzát ismételte ma meg. Az éles fordítókkal teletűzdelt lejtő nem volt az ő világa, így mostani pódiuma örömteli fejlemény. Arról nem is szólva, hogy a svájci különítmény immáron 5 éremnél tart.

Holnap, azaz hétfőn alpesi összetettet rendeznek mindkét nem részére.

A címlapon szereplő kép forrása: Der Standard

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s