Foss-Solevåg az újabb első győztes szlalomban

Sebastian Foss-Solevåg számtalan elszalasztott, elizgult lehetőség után két győztes futamot síelt egymás után Flachauban, megszerezte ezzel karrierje első győzelmét. Az első futam után még 3 osztrák sorakozott a norvég mögött, végül Marco Schwarz maradt csak ott, aki Feller hibája révén ismét a szakági világkupa éllovasa is. Pinturault pedig dobogóval jelezte, Kilde sérülése után sem szeretné félvállról venni az összetettet. Ami a meglepetéseket illeti, a szülőhazája kötelékébe visszatérő AJ Ginnis 11. helye Görögország első pontjait jelentette.

Rendkívül átalakult a műlesikló világkupa az utóbbi két évben. Míg különösen Marcel Hrischer utolsó éveiben arról szólt a szakág, hogy Hirscher és Kristoffersen, illetve Neureuther és Myhrer mellett ki áll dobogóra és milyen sorrendben, addig mostanában a dobogóra jószerivel az első reklámszünetig síző 15-nek egytől egyig esélye van. Jelzi ezt az is, hogy a szezonban rendezett hat versenyen hat különböző győztes született. Míg Zenhäusern és különösen Kristoffersen győzelmei egyáltalán nem számítottak meglepetésnek, az már inkább, hogy azóta egyikőjük sem állt dobogón, Yule-lel egyetemben, és Noёl is csak egyszer keveredett oda. Született viszont idén négy karrierbeli első győzelem, Straßer, Schwarz, Feller és ma Foss-Solevåg révén. És mág mindig van legalább féltucat síző, aki tudás alapján reálisan pályázhat a győzelemre.

A mai flachaui verseny hivatalosan a kitzbüheli pótlása volt, így a világkupa idény legmagasabb díjazású versenye került megrendezésre. Az éjszaka folyamán továbbra is havazott, parádés hóviszonyok és gyönyörű téli képek érkeztek a helyszínről. Mondani sem kell, Flachauban az első futamban is havazott, ahogy azt megszokhattuk. Az első futam pályáját a svájciak technikai edzője tűzte, jóval egyenesebbre, mint tegnap.

Marco Schwarz (4.) ma sokkalta többet kockáztatott, komoly alapidőt láthattunk. Meglepetésre viszont Henrik Kristoffersen (6.) végig meccsben volt vele. A norvég a tegnapi naphoz képest lecserélte felszerelését, talán ez is segíthetett. Danie Yule (22.) ma legalább célba ért, de továbbra sem tud a tavalyi szinthez mérhető menettel előrukkolni. Clement Noël a pálya felénél közel egy másodperces előnyből (!) kibillent az egyik kanyarban. Túlvállalta magát, nem fért be a következő kék kapuba.

A pálya kanyar nélküli vonalvezetésével egyértelműen Ramon Zenhäusernnek (16.) próbáltak kedvezni a tűzéssel, de ezúttal is messze van formája a decemberi győzelmet hozótól. Sebastian Foss-Solevåg (1.) ismét remekelt a lejtőn, folyamatosan villantak a zöld időjelző lámpák. Nem is kis előnnyel állt az élre, különösen a rendkívül szoros eredményt figyelembe véve. Linus Straßer volt a második “áldozata” a pályának, kapura lépés miatt esett ki.

Hat den zweiten Slalom in Flachau vorzeitig nach einem Einfädler beendet: Linus Straßer. Foto: Barbara Gindl/APA/dpa Foto: dpa
forrás: stuttgarter-nachrichten.de

Aleksander Khoroshilov (10.) a tegnapi kiesés után ma kevesebbet kockáztatott. Loïc Meillard (5.) mentette meg a svájci válogatottat a teljes megszégyenüléstől. Szépen sorozta a kapukat, a pillanatnyi dobogót is megszerezte. Alex Vinatzer (28.) árnyéka volt decemberi önmagának, a pillanatnyi utolsó helyre síelt csak be, de három kiesés után legalább célba ért. Victor Muffat-Jeandet (25.) sokat küzdött a pálya karakterisztikáját adó kis letörésekkel, ezúttal sem sikerült megismételni az adelbodeni első futamban nyújtott teljesítményét.

Dave Ryding (9.) a múlt héten a svájciakkal edzett, azaz számára is ismerős lehetett a tűzés. Hátránya alapján a dobogóban még bízhatott délután. Alexis Pinturault (8.) ritmusosan, kevés kockázatot vállalva síelt, ponterős versenyben bízhatott. Michael Matt (11.) szintén javított tegnaphoz képest, ezúttal kihasználta a neki általában kedvező laposabb lejtő adottságait. Erősen megkérdőjelezi a világranglista számítási módját, hogy a szakági éllovas Manuel Feller (3.) mindössze a 15-ös rajtszámot kapta. Remekül, szemre kevés hibával síelt, a második helyet szerezte meg.

forrás: krone.at

Filip Zubčić (31.) ezúttal mindössze a továbbjutásért síelt, neki minden bizonnyal hiányoztak a meredekebb szakaszok, végül pedig a második futamba sem jutott be. Tanguy Nef (21.) nagyon agresszívan kezdett, ami miatt metekrekre repült egy kaputól. Ekkora hibával együtt is Yule és Zenhäusern közé fért be. Fabio Gstrein (2.) a pálya közepén jobban síelt, mint Foss-Solevåg, meglepetésre a norvég mögött meg is szerezte a második helyet.

Christian Hirschbühl is harcban volt a dobogóért, de a pálya vége felé kaput tévesztett. Kristoffer Jakobsen (13.) ezúttal visszafogottabban síelt, de nem volt rossz kiindulási alapja, ahogy ezúttal Jean-Baptiste Grange (14.) sem ment rossz első futamot. Adrian Pertl (26.) nem tudott felülni a remek csapatteljesítmény hullámára, a mezőny hátuljában foglalt helyet.

forrás: krone.at

A következő, 23-30-as blokkból nem nagy meglepetésre Luca Aerni (7.) síelt a legjobban, mindössze második szektorát bánhatja kissé, anélkül talán még 2-3 helyet javíthatott volna. Rajta kívül ennyire kimagasló menete senkinek nem volt, viszont senki nem is esett ki a legjobb harmincból. Azaz továbbjutott Maurberger (15.), Gross (16.),  Hadalin (16.), Haugan (19.), Mölgg (20.), Razzoli (23.), Popov (24.) és Read (30.) is.

A sűrű mezőny esélyt adathatott volna akár a hátsó régiókból is egy-egy meglepő top10-re, de ezúttal ez nem sikerült senkinek. Igaz, a 45-össel, legmagasabb rajtszámmal továbbjutó AJ Ginnis (12.) nagyon közel volt ehhez. A korábban amerikai színekben egyszer már pontot szerző síző idén görög színekben versenyzett. Nem pusztán taktikai váltásról volt szó, Ginnis Athénban született, Görögországban tanult meg síelni síoktató nagyapjától. Ezzel a görög sporttörténelem kapujában állt – sosem szerzett még vk-pontot senki a mediterrán ország színeiben. Mellette még hárman, Razzoli (23.), Strolz (26.) és Rochat (28.) jutottak be a második futamba.

AJ Ginnis (forrás: blick.ch)

A második futam hószállingózásban kezdődött, a pálya tűzéséért pedig Pinturault edzője felelt, akinek ezúttal nyugodtan kedvezhettek is, mivel Noёl ezúttal nem síelt. A stílusjegyeket egy-egy egymástól messzire tűzött sorozaton lehetett felfedezni.

Erik Read (26.) síelt elsőként, de a pálya ritmusát nem találta el. Alex Vinatzertől vártuk így a mértékadó időt, de a pálya felénél kapura lépett. Decemberi dobogója óta negyedszer maradt pont nélkül. Marc Rochat (20.) viszont már jól síelt, különösen a pálya alján volt erős. Adrian Pertl (25.) az egyik letörést követően komoly késéssorozatba keveredett, így nem tudta átvenni a vezetést. Johannes Strolz (14.) a pálya alsó szakaszán tudta visszafordítani a versenyt a maga javára, de előtte sem vétett komoly hibát. Victor Muffat-Jeandet (18.) az utolsó hupli tetején megtorpant, ott ment el az első hely.

forrás: blick.ch

Albert Popov (15.) szépen, magabiztosan síelt, viszont egy kisebb megingás a vezetésbe került. Giuliano Razzoli (21.) is remekelt az első háromnegyedben, de a pálya alján ő sem találta Strolz ellenszerét. A szokottnál korábban rajtolt Daniel Yule (22.), de ezúttal sem ment neki jól a pályán. Ő viszont legalább eljutott a célig, Tanguy Nef viszont nem tudta átfűzni magát az egy vertikális kapusorozaton. Manfred Mölgg (13.) már elegendő előnyt tudott felépíteni az utolsó ellenőrzőpontig ahhoz, hogy néhány századot megőrizhessen a célig. Timon Haugan (24.) a rajt után hamar rontott, utána túlontúl engedte léceit.

Ramon Zenhäusern (9.) a délelőtti hiba után tisztán síelt, folyamatosan növelte az előnyét. Szinte egálról épített fel hattizedes előnyt. Štefan Hadalin (23.) ezúttal nagyon idegesen síelt, sokat csúszott vissza. Stefano Gross (16.) a pálya feléig szinte századra azonosan ment, mint Zenhäusern, de a pálya végén nagyon lelassult, a pillanatnyi dobogó is leszállt. Ezzel Zenhäusern, Mölgg, Strolz volt a sorrend, amikor a mezőny fele még hátra volt.

Mölgg ugyan jó helyen állt, de az olaszok pechszériája nem tűnt el: Simon Maurbergernek már csak pár kapu hiányzott, hogy eljusson a célig, de kapura lépett. Jean-Baptiste Grange (19.) remek délelőtt után délután túlzottan visszafogta a léceit, nagyon sokat csúszott vissza. Kristoffer Jakobsen (8.) ismét nagyon sok rizikót vállalt, és egy kis hibát létszámítva nem lehetett belekötni a menetbe. AJ Ginnis (11.) nem védekezett egy percig sem, megmaradtak amerikai síző gyökerei. Az utolsó kapukombinációig úgy tűnt, vezetni fog, utána viszont akkorát rontott, hogy az is csoda volt, hogy szabályosan célba ért.

Michael Matt (10.) jóval kevesebb kockázattal ért el közel hasonló időt, mint az imént Ginnis. Aleksander Khoroshilov a pálya közepén jól síelt, de egy letörés után nem tudta megfogni a léceit, esés lett a vége. Szerencsére a sérülés esélye egy másodpercig nem állt fenn. Dave Ryding (12.) sokáig meccsben volt Jakobsennel, de a pálya alja neki sem sikerült jól. Az utolsó nyolcas meneteit így Jakobsen várhatta az élről, Zenhäusernt és Mattot megelőzve. AJ Ginnisnek pedig már csak két sízőt kellett kiszurkolnia a történelmi görög top10-hez.

Alexis Pinturault (3.) visszafogott kezdést követően begyújtotta a rakétákat. Az addigi legjobb futammal vette át a vezetést. Luca Aerniről (6.) véglegesen is kijelenthetjük, visszatért a legjobbak közé. A vezetést ugyan nem vette át, de ismét jelezte, igényt tart a svájci vb keret egyik helyére. Henrik Kristoffersen (7.) jól kezdett, de a pálya végére már csak a pillanatnyi dobogóért küzdött.

forrás: blick.ch

Loïc Meillard (4.) minden szektorban megverte Pinturault-t, az utolsóelőttit leszámítva, ott viszont annyit kapott, amivel a vezetés is elúszott. Marco Schwarz (2.) rendkívül gyorsan síelt, viszont több apró hiba is volt a menetében. Így a dobogóesélye bőven megvolt, de a győzelemhez egy-egy hiba is kellett a hátralevő három sízőtől.

Manuel Feller (17.) ezúttal is rendkívül agresszív volt, viszont idén először jelentkezett a nála korábban gyakori hiba. Két kaputól is metekrekre került, szinte álló helyzetből kellett továbbsíelnie. Fabio Gstrein (5.) egészen a pálya végéig ki-ki meccsben volt Schwarz-cal, de a pálya végén hiányzott meg egy kis plusz. Az viszont biztos, hogy az esélyesség terhe nem nyomta agyon.

forrás: blick.ch

Sebastian Foss-Solevåg (1.) sokadszorra állt ott a győzelem kapujában. A meredeken kissé darabisan kezdett, a laposabb szakaszokon viszont ezúttal sem akadt ellenfelek, a második futamban is a legjobban síelve szerezte meg karrierje első győzelmét.

Sebastian Foss-Solevåg negyedik alkalommal állhatott fel a dobogóra, 2015-ös zágrábi 3. helye óta üldözi a dobogó tetejét. Többször rontott vezető, vagy szoros második, harmadik helyről már a győzelem kapujában. Taval ugyan nem állt dobogón, de már akkor látszott kiegyensúlyozottsága, aminek köszönhetően idén is még van sansza a szakági világkupára. Marco Schwarznak a szezon elejéig 5 klasszikus szlalomban szerzett dobogója volt, pontosan annyi, amennyit idén hat verseny alatt szerzett. Ilyen eredménysorral vezeti a szakági világkupát is. Alexis Pinturault idén valamivel visszafogottabb szlalom-eredmények után állt először dobogóra a szakágban. Utoljára a tavalyi schladmingi versenyen zárt ilyen előkelő helyen műlesiklást. Összetettben így több mint 200 pont az előnye Odermatt előtt.

A menetrend szerint pénteken folytatódik a világkupa, a wengeni lesiklást „pótolják” Kitzbühelben a Streifon.

Borítókép forrása: vgc.no

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s