Pinturault: kettőből kettő Adelbodenben

Az összetett éllovas Alexis Pinturault ezúttal a második helyről síelt világklasszis menetet a második futamban, végül ismét több mint egy másodperccel verte a mezőnyt. Tegnaphoz hasonlóan ismét Filip Zubčićé a második hely, míg a hazaiak ezúttal az első futamban még vezető Meillard dobogójának örülhettek. Kilde újabb top5-ös eredménnyel kapaszkodott az összetettben. A versenyre sajnos Tommy Ford hatalmas esése vetett némi árnyékot.

A tegnapi verseny bukásai sajnos a mai rajtlistát is befolyásolták: Lucas Bråthen célban elszenvedett bukásakor is sejteni lehetett a térdszalagszakadást, idén már nem láthatjuk síelni. Atle Lie McGrath bukása sem múlt el nyomtalanul, hathetes kihagyás vár rá, így Cortinán sem állhat rajthoz első felnőtt vb-jén. Pénteken még szerepelt a rajtlistán Žan Kranjec, bár végül hátfájdalmak miatt nem állt rajthoz. A szlovén a hírek szerint a héten edzés közben sérült meg, még a tegnapi nap Ljubljanába utazott további kivizsgálásra.

A versenynek otthont adó Chunisbärgli lejtőt, és Adelbodent tegnap már részletesebben bemutattuk, lássuk, most a mai első futam tűzését. A kanadai edző a megszokottól eltérően a pályam másik oldalán húzta meg a nyomvonal több részét is. A ma is kulcsnak számító, meredekre fordító kapukombinációt pedig a pálya jobb szélétől indulva jelölte ki balra kanyarodva. Ilyen megoldást csak pár évente elvétve látunk ezen a pályán. Az idő ismét kitűnő volt, jó látási viszonyok, hideg idő, és tökéletesen előkészített pálya várt a sízőkre.

 Elsőként a Kranjec távollétéből a rajtszámsorsoláson profitáló Loïc Meillard (1.) síelhetett. Nagyon precízen síelt, szemre szép íveket húzott. A sebességet is érezni lehetett, de ekkor még legfeljebb csak sejthettük, hogy ilyen menettel a futamot is meg lehet nyerni. Leif Kristian Nestvold-Haugen (17) nagyon lassan síelt, óriási hiba nélkül is folyamatosan gyűltek a tizedek. Marco Odermatt (3.) kevés éllel, nagyon bevállalósan síelt, így folyamatosan mentenie kellett. Ez egészen a meredekig időben kifizetődő volt, ott viszont két nagy késés miatt 7 tizedes hátrányt szedett össze.

forrás: berliner-zeitung.de

A futamra sajnos rányomta bélyegét Tommy Ford bukása. Az amerikai a meredeken egy lekésett kapuba próbálta magát befűzni, de hatalmas esés lett a vége. Komoly aggodalomra adott okot, hogy Ford egy ideig nem is mozdult a háló mellett fekve. Mint kiderült, eszméletét vesztette. Fél óra pálya széli ápolást követően helikopterrel vitték kórházba. Az Amerikai Síszövetség információi szerint eddigre már eszméleténél volt, és beszélt is a mentést végzőkkel, de további információk azóta sem érkeztek. A baleset az alábbi vidóban látható:

A hosszúr nyúlt, idegtépő várakozás után Filip Zubčić (5.) következett elsőként. A horvát menetére a hosszú szünet minden bizonnyal rányomhatta bélyegét, ezúttal hiányzott az eddigi átütő erő. Ettől még tudása nem tűnt el teljesen, így is a dobogóesélyesek közt végzett. Alexis Pinturault (3.) menetén is látszott még a kényszerszünet hatása: kezdeti hátrányát ugyan letörésig lefaragta, a meredeken ismét hátrányba került. Középen azonban mintaszerűen síelt, így győzelmi esélye egyáltalán nem szálltak el.

Henrik Kristoffersen (12.) idei sokadik rossz óriás-műlesikló futamát hozta össze. Két norvég volt ekkor a ranglista végén. Ez a helyzet Alexander Schmid (11.) menete után sem változott, holott az ő menete is messze volt a legjobbakétól. Ahogy a többiek, úgy Victor Muffat-Jeandet (13.) is rögtön nagy hátránnyal kezdett, a pálya közepén viszont jól síelt. A letörésnél viszont úgy tűnt, rosszul memorizálta a pályát, ő már megtörte a norvég egységet a ranglista alján.

forrás: nzz.ch

Luca de Aliprandini (10.) jól kezdett, de többször is késésbe került, míg Justin Murisier (9.) épp az fordítva, gyengébb kezdés után síelt remek alsó szakaszt. Gino Caviezel (8.) tovább erősítette az eddig sem gyenge hazai teljesítményt. Precíz középső szakasza és meredeke okán ő is a dobogóesélyesek közt zárta az első futamot. Matthieu Faivre (16.) erős kontraszt volt a svájciak után, az egyik leggyengébb futamot síelte addig. Erik Read (20.) a top 10-ért harcolt, de a meredeken nagyon lecsúszott az egyik kapuról.

Aleksander Aamodt Kilde (4.) bevállalós óriásait továbbra is öröm nézni. Erőből megoldott menetei elütnek a szép íveket preferáló élmezőny átlagától. Ma nem volt nagy hibája az első futamban, így közvetlenül a dobogósok mögött várhatta a folytatást. Thibaut Favrot (6.) és Roland Leitinger (7.) tették teljessé a tízes élmezőnyt. Előbbi a pálya közepén síelt jól, míg utóbbi a célegyenest oldotta meg az átlagnál jobban. Időközben leérkezett még Marco Schwarz (19.) és Ryan Cochran-Siegle (27.) is. Előbbi átlagos sízéssel jutott tovább, utóbbi viszont két nagy hiba után épp csak bekerült a délután második futamba. Ami sikerült neki, az nem sikerült Ted Ligetynek (32.), aki egyre kevésbé találja már régi formája maradékát.

forrás: laola1.at

A mezőny eddigre igencsak szétszakadt, ezúttal nagyobb különbségek alakultak ki a középmezőny elejében is. A második fele azonban rendkívül szorosan alakult, a 12. és a 30. helyezett közt mindössze szűk egy másodperc volt a különbség. Ebbe a sűrű mezőnybe került többek közt Adam Žampa (14.), Giovanni Borsotti (14.), Riccardo Tonetti (18.), Stefan Brennsteiner (23.) Cédric Noger (26.), Manuel Feller (28.) és Fabian Wilkens Solheim (29.) is.  Kiesett viszont Cyprien Sarrazin, Semyel Bissig és Rasmus Windingstad, míg Trevor Philpnek (33.) a továbbjutást érő idő megsíelése okozott gondot.

Bár a pálya állapota megengedte volna, mégsem láttunk sok megvillanást harmincon túli rajtszámmal. A legjobban Ivan Kuznetsov (21.) szerepelt, aki első pontjaiért síelhetett így délután. Ugyanez igaz volt az soztrák Christian Borgnäsre (24.) is. Ismét bejutott a második futamba Štefan Hadalin (25.) is, a legmagasabb rajtszámmal, 53-assal pedig Mattias Rönngren épp a 30. helyet csípte el.

A második futam pályáját olasz edző tűzte, klasszikusabb megoldásokkal, mint délelőtt láthattuk, Mattias Rönngren (25.) nem épp tiszta menettel indította el a délutánt, ami abból is látszott, hogy Fabian Wilkens Solheim (17.) egy másodperccel vette át a vezetést, annak ellenére is, hogy a meredek bejáratánál hibázott. Manuel Feller (11.) idei első pontjait szerezte óriásban, hosszú idő után igazán jól síelt ebben a szakágban is. Nagyot lépett előre délután. Ryan Cochran-Siegle (19.) ezúttal sem érzett rá a pályára, az első volt, aki nem vette át a vezetést. Cédric Noger (28.) ideges futammal csúszott vissza nagyon sokat, ahogy Štefan Hadalin (29.) sem tudott a tegnapi után újabb jó menettel előrukkolni.

Christian Borgnäs (18.) a letörésig Fellerrel is meccsben volt, ott azonban ő is hibázott, míg Stefan Brennsteinernek (26.) nagy késésekből kellett mentenie szinte végig a pálya második felében. River Radamus (20.) szintén sokat csúszott vissza, ő is a gyengébb menetet produkálók sorába csatlakozott. Ivan Kuznetsov (24.) biztosra ment, meg is szerezte karrierje első pontjait.

forrás: krone.at

Erik Read (13.) jó értelemben vett őrült, egyedi íveket választott, majdnem a vezetést is át tudta ezzel venni. Marco Schwarz (12.) precízebb íveken, de hasonló időkülönbségekkel jött, mint Read, de a századok az ő oldalán sem álltak. Riccardo Tonetti (16.) nem tudta kihasználni saját edzője pályáját, nem ismételte meg a tegnapi remek eredményét. Leif Kristian Nestvold-Haugen volt az első és végül egyetlen kieső délután. A norvég egy kapuvételt mért el.

Matthieu Faivre (15.) már hattizedes előnyből vágott neki a pályának, és bár a letörés jól sikerült neki, előnyét már azelőtt eladta. Adam Žampa (23.) délelőtti jó futama után ezúttal visszafogottabb volt. Giovanni Borsotti (14.) sokáig tartotta előnyét, de a letörésig ő is lenullázta azt. Victor Muffat-Jeandet (20.) hamar eladta előnyét, óriásban továbbra sem találja a formáját idén. Henrik Kristoffersentől (27.) a sokadik menetet láttuk, amikor a kamera elől gyorsan menekült el a célterületről. Teljesen szétesett a második futamra, két embert előzött meg mindössze, míg Alexander Schmid (22.) szintén elveszett a mezőny sűrűjében.

Luca de Aliprandini (6.) volt az első, aki igazán meccsben volt Fellerrel. Másodperces előnyét nem védte, és ezzel a hozzáállással ezúttal végig is tudott síelni, így nagy előnnyel vette át a vezetést. Justin Murisier (10.) a felső szakaszon sokat eladott, ezt a hátrányt cipelt végig. A többi szakaszon hasonlóan síelt mint az olasz. Már csak nyolcan voltak hátra, amikor Gino Caviezel (7.) érkezett. A svájci szépen síelt végig, de a meredekre fordító kaput elrontotta, így nem tudott az élre állni. Roland Leitinger (8.) az osztrák dobogóért síelt, de jó kezdést követően a pálya második felén többet is hibázott. Thibaut Favrot (9.) bevállalósan síelt és ez a letörésig előnyt is jelentett neki. A merdeken vesztett el értékes tizedeket.

Filip Zubčić (2.) hatalmas mentéssel kezdett, de sebessége nem veszett el. Onnantól ismét olyan magabiztossággal síelt, mint ahogy azt az elmúlt egy évben megszokhattuk tőle. Meredeke pedig menetének legerősebb pontja volt. Aleksander Aamodt Kilde (5.) ezúttal sem védett semmit óriásban, mindössze a meredeken kapott néhány tizedet a horváttól, ami így is kényelmes pillanatnyi második, összességében pedig újabb erős 5. helyet jelentett. Marco Odermatt (4.) 32 százados előnyből vágott neki a pályának. Remekül síelt végig, de nála is a célegyenes bejárata döntött. Ott messzebbre került, ami a vezetésbe és végül az újabb dobogójába került.

Alexis Pinturault (1.) már 72 százados előnyből vágott neki a pályának, amit folyamatosan tovább tudott növelni. Újabb tökéletes menettel rukkolt elő, hatalmas nyomást helyezett Meillard-ra. Még Feller addigi legjobb második futamának idejét is meg tudta javítani néhány századdal. Előnye másodperc fölött volt a második Zubčić előtt. Loïc Meillard (3.) ennek tudatában agresszíven síelt és a pálya feléig közel maradt Pinturault-hoz. Ezután elkövetett egy rontást, amiben közel egy másodperc ottmaradt, de Pinturault akkora előnnyel vezetett, hogy még ez is belefért a svájcinak, hogy a dobogó legalsó fokát megszerezze.

Alexis Pinturault szárnyra kapott a legutóbbi óriásokon. A szezon első három versenyén még lemaradt a dobogóról is, Alta Badia óta viszont zsinórban harmadik versenyét nyeri. A szezon 16 világkupa-versenyének egynegyedét, négy versenyt nyert. Ez annál inkább is kiemelkedő, hogy rajta kívül csak összetettbeli riválisa, Kilde tudott egynél több versenyt nyerni eddig. Ami pedig épp az összetettet illeti, ugyan Pinturault remekelt, Kilde viszont két rendkívül erős óriást teljesített a hétvégén, így nem tudott egy versenynyi előnnyel elhúzni a francia.

Filip Zubčić esetében sem tudjuk tovább halmozni a pozitív jelzőket. A hat óriásból már a negyediken állt dobogóra. Egy éve épp itt Adelbodenben szerezte meg első top3-as eredményét, azóta ma hetedszer is dobogóra állt. Ahogy tavaly, úgy az idei két óriáson is második lett a Chunisbärglin. Loïc Meillard ma Žan Kranjec távolléte miatt kapott csak rajtszámot a legjobb hétből, de teljesítményével rögtön jelezte is, ezután sem kíván távozni az elitklubból. Óriásban a tavalyi garmischi verseny után először végzett dobogós helyen, míg hazai versenyen karrierje során első alkalommal állhatott fel a pódiumra.

Holnap műlesiklással zárul az adelbodeni hétvége.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s