Pinturault alaposan odavert a mezőnynek az első adelbodeni óriáson

Alexis Pinturault brutális erődemonstrációját hozta az adelbodeni óriás-műlesiklások első napja. A francia mindkét futam legjobb idejét szállítva, másodpercen túli előnnyel verte riválisait. A pódiumceremónia másik két szereplőjére is előre számítani lehetett. Filip Zubčić egy hibákkal teli futam után remekül összekapta magát délutánra, akárcsak a szakági pontverseny éllovasa, Marco Odermatt. A házigazda svájciak nem panaszkodhatnak, hárman kerültek a TOP-6-ba. Akárcsak Kilde, aki nagyon fontos pontokat gyűjtött ma is. Bár osztrák nem zárt a legjobb tíz között, Roland Leitinger átütő második futamára már legalább lehet építeni. Lucas Braathen délután pazar sízést mutatott be, ám egy szerencsétlen esés következtében a teljes szezonra kidőlt.

Januárral nemcsak az újév köszöntött be, hanem ezzel együtt az alpesi síelés csúcsszezonja is – ha épp normális világban élnénk. Egymást érik e hetekben a klasszikusok, kezdésként a svájci Adelboden kerül sorra. A tömbösített versenynaptár szerint háromnapos hétvégét tartanak a technikai sízőknek. Két óriás-műlesiklást egy hétzáró szlalom követ majd.

A Chuenisbärglit kevés sportszeretőnek kell bemutatni, egyike a világ leglátványosabb, egyszersmind erőt próbálóbb lejtőinek. Emblematikus momentum, amikor a sízők közel egyperces őrült zakatolás után beesnek az arénába. Jellemzően eme brutális letörésnél dől el minden. Alapjáraton kemény dió, pláne, ha a tűzőmester megbonyolítja a dolgot.

A lejtő királya a legendás Ingemar Stenmark, neki ötször sikerült itt győznie óriás-műlesiklásban. Őt a triplázók követik a sorban, név szerint Gustav Thöni, Hermann Maier, Benjamin Raich és Marcel Hirscher. A jelenlegi mezőny három egyszeres győztest tud felvonultatni. Ted Ligety 2013-ban, Alexis Pinturault 2017-ben vitte a prímet, míg címvédőként Žan Kranjec szerepelt a rajtlistán. Ám hiába, a szlovén hátfájdalmak miatt visszalépett. Rajta kívül Stefan Luitz számított nagy hiányzónak, a német combizomsérüléssel bajlódik.

Forrás: Taiwan News

A délelőtti futam pályáját Fabien Munier rakta össze, egyértelműen Alexis Pinturault (1.) szája íze szerint. Elsőként a francia rugaszkodott el a startállásból, s olyan csúszást mutatott be a szikrázó napsütésben, ami elsőre kimerítette a verhetetlen jelzőt. Agilis kötéltáncot láthattunk tőle, érdemi hiba nélkül. Megjegyzendő, a letörésnél nem vitte túlzásba edzője a dolgot trénere, szép tágra tűzött kombinációval ritmusosan túl lehetett élni. Délután azonban már norvég edző végezte el a tűzési munkálatokat…

Tommy Ford (4.) küzdött becsülettel, de bőven másodperc feletti hátránnyal ért csak célba. Tény, az amerikai kevésbé mozgott gördülékenyen a lejtőn, akadt néhány széles kapuvétele, de összességében dinamikában maradt el nagyon a galltól. Mint délelőtt mindenki más. Filip Zubčić (3.) újabban bombaformának örvend, de ő sem tudta megszorítani a franciát. Kanyarokban tolta a havat rendesen, ami annyit jelentett, hogy rendre korrigálnia kellett. Az olló a letörést megelőző átkötőn elkövetett hibája miatt nyílt meg, csaknem másodperces hátrányból várhatta a folytatást.

Nem a norvégok szája íze alakultak az események. Leif Kristian Nestvold-Haugen (5.) óvatosabbra vette a figurát, míg Henrik Kristoffersen (8.) erőfeszítéseit ezúttal sem kísérte szerencse. A szakági címvédő csak nem tud kikecmeregni a gödörből, a meredeket elfuserálta, ismételten elviharzott a kamerák kereszttüzéből. A legközelebb Marco Odermatt (2.) került Pinturault-hoz, ám a svájci győzelmi reménye sem csak saját kezében volt. A letörésnél mélyre került, így annak is örülhetett (vagy épp nem), hogy egyetlen századdal befért a horvát elé. Derék Alexis mester vérbeli erődemonstrációt tartott, innentől kezdve nem volt mese!

Forrás: Luzerner Zeitung

Luca de Aliprandini (21.) eddig sem remekelt Adelbodenben, egyetlen negyedik helyét kivéve rendre a vert seregben tornyosult. Zaklatott sízése után egy darabig a továbbjutása sem lógott ott a levegőben. Lucas Braathen (11.) továbbra sem tudja felidézni söldeni formáját, kerek 2 másodpercet kapott egyetlen futam alatt. Az első tízest Mathieu Faivre (19.) zárta. Sok köszönet nem volt benne, a francia gyakran lassított felvételként bolyongott a kapuk tövétől távol. Az előkelőbb rajtszámok tulajdonosai közül ketten, Loïc Meillard (9.) és Aleksander Aamodt Kilde (10.) verekedte be magát a TOP-10-be, ami annyit jelentett, hogy két bravúrról is be tudunk számolni. Előbb vagány sízéssel Ryan Cochran-Siegle (6.) hozta magát remek helyzetbe, majd közvetlenül utána Justin Murisier (5.) szállt be a pódiumért folyó csatába. Visszatérve Kildére, az összetett címvédője három méretes rontás ellenére remekül ment, tartja erős formáját óriában. Harmincig negatív szempontból Ted Ligety (35.) okozott meglepetést, rajta kívül még Gino Caviezel, Atle Lie McGrath és Manuel Feller sem folytathatta. Az olaszok becsületét Riccardo Tonetti (12.) védte meg egy szépségdíjas menettel.

Harmincon túl is bőven nyílt lehetőség továbbjutni, sőt nagyot durrantani. A legnagyobbat a hazaiak színeiben Semyel Bissig (33-assal a 14.) teljesítménye szólt, de a norvég Fabian Wilkens Solheim (32-essel a 16.), az orosz Aleksander Andrijenko (45-össel a 17.), valamint az osztrák Raphael Haaser (35-össel a 18.) is várakozásokon felül síelt. A maximális hátrány, amivel még kvalifikálni lehetett délutánra egy kicsivel volt több, mint 3 szekundum.

1.Alexis PinturaultFranciaország1:09.94
2.Marco OdermattSvájc1:10.90+0.96
3.Filip ZubčićHorvátország1:10.91+0.97
4.Tommy FordEgyesült Államok1:11.09+1.15
5.Justin MurisierSvájc1:11.22+1.28
6.Ryan Cochran-SiegleEgyesült Államok1:11.32+1.38
7.Leif K. Nestvold-HaugenNorvégia1:11.36+1.42
8.Henrik KristoffersenNorvégia1:11.42+1.52
Forrás: Vol.at

Mint már szó esett róla, délután a norvég edző tűzte pályán dönthették el a végső helyezéseket. A letörés ezúttal egy apró ritmustöréssel lett megoldva.

Öt sízőt követően Roland Leitinger (11.) vezette a mezőnyt, méghozzá egy pokolian jól összerakott csúszással. A többiek a közelében nem voltak. Schmid (21.) másodpercen túl követte, míg a hátsó hármast Favrot (23.), Sette (24.) és Philp (26.) alkotta. Borsotti (22.) középszerű mutatványa után kettős osztrák vezetést mutatott az eredményjelző. Ráfért némi pozitívum rájuk, elvégre az Alta Badia-i fellángolás után ma ismét gyengén kezdtek: a legjobb 15 közé egyikük sem tudott bekerülni. Marco Schwarz (14.) volt az, aki a korábbiakhoz mérten még csak-csak meg tudta közelíteni honfitársát. Radamus (18.) még felfért az aktuális TOP-3-ba, Sarrazin ellenben visszacsúszott az utolsóelőtti helyre.

De Aliprandini (14.) legalább bizonyos szektorokban konkurálni tudott az osztrákokkal, cserébe a második számúval holtversenyben egész jó pozíciót szerzett. Hadalin (19.) nem tudott eléggé szűken fordulni az arénára, míg Faivre (17.) egyértelműen a végső meredeken bukta el a vezetést. Sőt, az első három hely valamelyikét. A délelőtt legjobbja a harmincon túlról indult Haaser volt. A versenyt azonban nem sikerült befejeznie. A letörést megelőző szakaszon mélyre került súlypontja, s pár centi híján, de már nem tudta befűzni magát a következő balosba. Inkább letarolta a kaput. Andrijenko (20.) előnye egy befékezéssel szinte azonnal tovaszállt, s minthogy zaklatott sízése a meredekre fokozódott, jelentősen hátrébb esett. Solheim (13.) szakította meg a kettős osztrák vezetést. A norvég fiatalember magabiztosan támadta a pályát, a bicskája a letörésbe azért beletört, egy kevéssel így kikapott Leitingertől.

A középmezőny igazán sűrűre sikerült egyébiránt, a reklámszünet után síelő Muffat-Jeandet (27.) előnye se sokkal haladta meg a fél másodpercet. Roppant széles kapuvételeivel persze abból se maradt semennyi, a letörésnél elkövetett keresztsízéssel aztán a sor legvégére katapultálta magát. Bissig pedig a védőhálóba. Egyensúlyát vesztve, a belső síjét elveszítve buckázott egyet, tempója szerencsére alábbhagyott. Rövid pauza után Readé (16.) volt a lejtő. Három szektoron át zöldült a kanadai, a letörésre viszont ő is túl szélesen fordult rá. Tonetti végletekig kicentizte a dolgot, nyilvánvalóan nem pontmorzsákért húzott szerelést délután. Fél másodpercnél tartott a záró meredek elején, s minthogy azt is kulturáltan megoldotta, élünk a gyanúperrel, hogy átvette volna a vezetést. Ha nem téveszt kaput az utolsóelőtti kanyarban. Az olasszal együtt fogtuk a fejünket.

Forrás: Stol

Lucas Braathen (7.) előhúzta októberi formáját, sőt azt is túlhaladta némileg váratlanul. Űrsízést láttunk tőle, a meredek előtt egy teljes másodperccel hizlalta tovább előnyét. A letörés után visszaesett, de még így is új elsőnk lett. Aki viszont nem örülhetett neki. Közvetlenül a cél előtt ugyanis kimozdította egyensúlyából az utolsó kapu, minek végén hatalmasat huppant. Keserves tekintettel fogta bal térdét, mint utóbb kiderült, belső szalagsérülést szenvedett. Műteni kell, számára az idény véget ért.

A norvég sokkot némi derű követte. Aleksander Aamodt Kilde (4.) délelőtt látott pattogós sízéséhez a precizitást is elővarázsolta, ami annyit jelentett, hogy Braathen idejére is jócskán rásrófolt. A célban a még mindig ott kínlódó fiatalemberhez baktatott. A futam rövid időre félbeszakadt. A hivatalos reklámszüneti még hátravolt Loïc Meillard (6.). A különbséget közte és Kilde között a finis jelentette, szűk két tized formájában. Az óriáskivetítőn családja köszöntötte – a szervezők azért igyekeztek kevésbé sterillé tenni a napot.

Kristoffersen (9.) részéről az áttörés ezúttal is elmaradt. Nem ment rosszul, bár egy érintőre vett kapuvétel befigyelt, de a dobogósokat nem tudta megverni. Fájdalmas látni, miként a szakág világklasszisa már csak egy jó síző a sok közül. A nap utolsó norvégja, Nestvold-Haugen (8.) is előtte maradt. A meredeket jó dinamikával tudta le a rőtszakállú. Cochran-Siegle (12.) nem mindenhol tudta az ideális ívet tartani, a sok késés pedig megbosszulta magát. Justin Murisier (5.) kanyarsebessége hagyott némi kívánnivalót maga után, a finis ugyanakkor fenomenálisra sikerült. Csaknem megfordította a dolgot 5 tizednyi hátrányból.

Forrás: Gol

Tommy Ford (10.) ennél is nagyobb előnyből kezdte futamát, ám rendre kiszélesítette a pályát, ami egyértelmű visszalépéssel járt. Kildét ugyanakkor szintén alaposan verte a végén, jelezvén, a norvég dobogós reményei azért nem voltak reálisak. Filip Zubčić (2.) a papírformának megfelelően élre állt. A horvátok – kimondhatjuk már – sztárja még növelni is tudta fórját a lejtő első felén. A letörést is ellenállhatatlanul vitte át, így alig maradt el Leitinger etalonjától. Veszélyt persze ezzel is maximum Marco Odermattra (3.) jelentett. A szakági éllovas felvette a kesztyűt, becsülettel végigtolta. A délelőtti 1 század átfordult 7 századba.

Forrás: France24

Alexis Pinturault (1.) megtehette volna, hogy itt-ott kienged, akár társainak hibáiból tanulva. Őt azonban nem ilyen fából faragták, plusz ma nem szlalomot rendeztek. Teljes gázzal haladt, s biztos, ami biztos az alapon, másodjára is megsíelte a legjobb futamot. Alábbi videón látható csúszása nem szorul külön magyarázatra.

Forrás: Der Bund

Alexis Pinturault immáron 32. győzelmét aratta a Világkupában, ennek épp a felét óriás-műlesiklásban. Idén a harmadikat húzta be. Filip Zubčić hatodik alkalommal végzett dobogós helyen, ebből hármat a most futó szezonban szerzett. Ha hozzávesszük, hogy emellett szlalomban is a berobbanás szélére került, továbbá jelenleg a 4. helyet foglalja el összetettben, bizony ki kell jelentenünk, hogy újabb sztársízője lett Horvátországnak. (OK, óriás-műlesiklásból arányaiban többet rendeztek eddig.) Marco Odermatt stabilitására pedig lassan szavak nincsenek. Öt GS- versenyből négyszer zárt dobogón, a kakukktojás se semmi, Alta Badián sem érte be a negyedik helynél kevesebbel.

Ezek után mi sem természetesebb, minthogy Odermatt vezeti a szakági pontversenyt, ám előnye 10 pontra csökkent Pinturault-val szemben. A francia növelte előnyét összetettben, igaz, nem a várt mértékben. A különbség közte és Kilde között 60 pont, Odermatt-tal szemben már túllépte előnye az egy futamgyőzelemnyit.

Holnap újabb óriás-műlesiklást rendeznek Adelbodenben.

A címlapon szereplő kép forrása: TV5Monde

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s