Az évtized 10 legjobb férfi alpesi sízője

Az új esztendő első napján visszatekintünk a mögöttünk hagyott évtizedre (2011 – 2020), egész pontosan megállapítjuk, kik voltak az elmúlt tíz év 10 legjobb férfi alpesi sízője. Listánk természetesen szubjektív elemeket tartalmazhat nyomokban, blogunk egykori és jelenlegi szerkesztői véleményét tükrözik. A tévedés jogát fenntartjuk.

Röviden a szavazás metodikájáról. Mind az öt szerkesztőségi tag felállította a maga listáját, ezeket lepontoztuk a 10-9-8-…-1 pontozási rendszer szerint. Ezek után összeállt a sorrend. Akik a listát összeállították: Bendzsi (aki jelenleg már az Eurosport kommentátoraként dolgozik), Gábor, „Neuer” Norbi, repens és jómagam.

Akik kiszorultak a TOP-10-ből, de kaptak voksot:

Dominik Paris, világbajnok és vb-ezüstérmes, olimpiai 4. helyezett, 18 VK- győzelmet jegyző lesikló, a Szuper-G kristálygömbjének nyertese.

Bode Miller, olimpiai bronzérmes, VK- győztes lesikló, aki 40-hez közel is fitogtatta világklasszisát.

Aleksander Aamodt Kilde, az előző idény Alpesi Sí Világkupa összetettjének győztese, a Szuper-G szakági pontverseny korábbi győztese, hatszoros VK- győztes norvég síző.

Peter Fill, a lesikló világkupa kétszeres győztese, a kombinációs világkupa győztese, kétszeres VK- győztes, világbajnoki bronzérmes, további öt TOP-10 eredmény tulajdonosa, olimpiai 6., 7. és 8. helyezett.

Erik Guay, kétszeres világbajnok (Szuper-G és lesiklás), olimpiai 10. helyezett, szakági 3. helyezett, kétszeres VK- futamgyőztes kanadai lesikló.

Felix Neureuther, világbajnoki ezüst- és háromszoros vb-bronzérmes, olimpiai 8. helyezett szlalomos, a szakági pontverseny többszörös dobogósa, 11 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

Fontos, hogy mint az előző felsorolásból is kiderül, adott versenyzők kapcsán kizárólag az évtized során nyújtott teljesítményüket, eredményeiket értékeltük.

AP Photo/Giovanno Auletta

10. Didier Cuche

A lesiklás és a Szuper-G szakági győztese és az összetett második helyezettje (2011), hét Világkupa-győzelem tulajdonosa, világbajnoki ezüstérmes.

Cuche volt sokáig a svájci válogatottban a biztos dobogós, akire lehet építeni. Csak épp a győzelem ritkán jött össze. Bár a egyéni pontrekordját nem sikerült megdöntenie, 2011-ben ő volt Kostelić legnagyobb ellenfele az összetettben, s ha nincs a horvát káprázatos januárja, még akár fel is érhetett volna a csúcsra. Korosztályos rekordok sorát állította fel utolsó szezonjában. 2012 januárjában (Garmisch) a lesiklók, egy hónapra rá (Crans-Montana) a Szuper-G-sek közt nyert „nyugdíjasként”. Ez utóbbi győzelmével ő minden idők legidősebb Világkupa-győztese, a maga 37 évével és 192 napjával. S ha ez nem lenne elegendő, karrierjének végén ötödjére is behúzta a kitzbüheli lesiklást.

Forrás: Zimbio

9. Matthias Mayer

Kétszeres olimpiai bajnok (2014, 2018), világbajnoki negyedik és ötödik helyezett, négyszeres szakági dobogós, lesikló, 10 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

Bármennyi világklasszis alpesi sízője volt Ausztriának, megannyi kristálygömbbel, Világkupa-sikerrel, vb-éremmel, az olimpiai bajnoki címeket tartják nyugati szomszédunknál is a legnagyobb becsben. Pláne, ha többször eljut valaki erre a magaslatra. Az egyedüliként triplázó Toni Sailer négy kétszeres bajnoka van a sógoroknak. A Herminator, Raich és Hirscher mellett a 30 esztendős karintiai sportember. Kinek szülőhelyétől nem messze emléktáblát avattak két éve. Szocsiban nagy meglepetésre verte a favorit norvégokat lesiklásban, majd négy évre rá Pjongcsangban másodjára is szállította a bravúrt. A klasszis ismérve, hogy a lehető legfontosabb pillanatokban hozza ki legjobbját.

Felrótták neki, hogy hosszabb távon nem tudja fenntartani a bombaformát. Olyan értelemben igaz, hogy négy szakági bronzérmen kívül egyéb díj nem jutott neki a Világkupában. Ugyanakkor nyert már 10 futamot, ennek felét az előző bő egy évben. Benne van a pakliban, hogy az új évtizedben már kristálygömbbel is gazdagodhat.

Forrás: Eurosport

8. Kjetil Jansrud

Olimpiai (2014) és világbajnok (2019), további három olimpiai és két vb-érem tulajdonosa; négyszeres szakági győztes, az összetett kétszeres ezüstérmese, 23 VK- futam győztese.

A karrierje kezdetén az óriás-műlesiklásban vitézkedett, az évtized elejétől viszont mindinkább átnyergelt a gyorsasági számok felé. S milyen jól tette? Legfőbb vadászterülete a Szuper-G volt, meglévő technikai képzettsége remekül idomult nála  az elemi gyorsasággal. Az aktív sízők közül senki nem gyűjtött több győzelmet eme szakágban, mint ő. Háromszor hódította el a szakági elsőséget, tehát képes volt egy egész télre kiterjeszteni jó formáját. Ugyanakkor azon kevesek egyike, akik egy-egy konkrét világversenyre is felszívják magukat. Egyetlen kivételtől eltekintve valamennyi vb-ről, ill. olimpiáról éremmel tért vissza, ahova kiutazott. A nyolc medália önmagáért beszélt, csupán Hirscher gyűjtött be ennél többet az évtizedben. VK- szinten az utóbbi két évben kissé visszaesett, ami betudható a családalapításnak, gyermeke születésének. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy idén februárként címvédőként áll rajthoz lesiklásban.

Forrás: Ski Weltcup

7. Beat Feuz

Világbajnok és vb-bronzérmes, olimpiai ezüst- és bronzérmes, a lesiklás háromszoros Világkupa-győztese, 13 futamgyőzelem tulajdonosa.

A Cuche- Défago generáció lejárta után a Bern kantonból származó sportember volt hivatott a szép svájci lesikló hagyományok további építésére. 2012-ben fej-fej melletti ádáz küzdelmet vívott Hirscherrel, egy hajszálon múlt az újabb meglepetésszerű helvét összetett győzelem. Hiába négy szezonbeli győzelme, még csak a szakági kristálygömböt sem szerzett. Majd jött egy irtózatos sérülés, ami után újra kellett építenie karrierjét. Lépésről lépére építette fel magát, de az újabb sikerre négy évet kellett várnia. Bődületesen erős volt a lesikló mezőny, s most is az, pontosan ezért kiemelkedő a három, zsinórban megnyert lesikló szezon. A hazai havon szerzett világbajnoki cím, valamint két roppant szoros versenyben elért olimpiai érmei csak hab volt a tortán. Azt pedig majd a jövő dönti el, hogy utolérheti-e példaképét, Cuche-t, vagyis eléri-e a negyedik kristálygömböt is.

Forrás: Skiba

6. Ivica Kostelić

Az összetett VK győztese, négyszeres szakági győztes, vb-ezüst- és bronzérmes, olimpiai ezüstérmes, 15 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

A fenti eredménylista természetesen még jócskán bővítendő, ha a teljes pályafutást vennénk górcső alá, de az kétségtelen, hogy karrierjének zenitjét az elmúlt évtized legelején ütötte meg. Azzal a bizonyos 1000 pontos januárral, minek hála végre-valahára kilépett az örök ezüstérmes szerepéből, vagy legalábbis a tesó, Janica árnyékából. Két további szezonban még ott volt a közvetlen elitben, különösen kombinációban. Bár a nyers statisztika, az érmek száma esetleg más sízőket a horvát elé emelhet, mi úgy véljük, hogy már amiatt listánkon a helye Ivicának, amit 2011 első hónapjában művelt. Az valami emberfeletti teljesítmény volt.

Forrás: CBS News

5. Ted Ligety

Olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, vb-bronzérmes, négyszeres szakági győztes, az összetett 3. helyezettje, 17 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

Teddy sem a múlt évtizedben robbant be, nyert ő korábban olimpiát és két kristálygömböt is. Mindemellett ő volt a 2010-es évek első felének uralkodó óriás-műlesiklója, a Hirscher- éra berobbanása előtt elképesztő dominanciát épített ki. Minden létező patinás lejtőn diadalmaskodott, a kedvence vitán felül Kranjszka Gora. Legfőbb vadászterületei az aktuális világbajnokságok voltak. Zsinórban háromszor lett az óriás-műlesiklás bajnokává, amit jó darabig nem fog senki túlszárnyalni. 2013-as történelmi triplájáról pedig már szóltunk az évtized legnagyobb durranásaival foglalkozó cikkünkben. A síelés szerelmese, így túl a csúcson is magától értetődő módon jelen van a mezőnyben.

Forrás: Rossignol

4. Henrik Kristoffersen

Világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes, az összetett kétszeri második helyezettje, háromszoros szakági győztes, 22 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

Még tinédzserként robbant be a köztudatba a norvég tehetség, az évtized meghatározó szlalomosa és óriás-műlesiklója. Egész pontosan a második legjobbja. Ami nekünk, tévénézőknek a sísport történetének csúcspontját szolgáltatta éveken keresztül, az Kristoffersen számára maga volt a frusztráció. Nevesítve Hirscherről van szó. Puszta spekuláció, miféle mutatóknál állna a még mindig csak 26 esztendős norvég, ha nem lihegett volna ott a nyakán (vagy néha jócskán előtte). Mindenki tudja, norvég csúcsok döntögetése is benne lehetett volna a pakliban. Bár lényegi mutatókban rendre elmaradt az osztráktól (kivéve a 2016-os idényt), kettejük párharca méltán vonult be a sportág klasszikusai közé. Az pedig majd kiderül, mire lehet képest nemezisének hiányában.

Forrás: A. Pinturault honlapra

3. Alexis Pinturault

Kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes (2x), kétszeres vb-bronzérmes, hatszoros szakági győztes, az összetett kétszeri ezüstérmese, 31 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

Az évtized legsokoldalúbb sízője. Nem is amiatt mondjuk ezt, mert a mára kiüresedett kombinációban jószerivel legyőzhetetlennek számít, legalábbis VK- szinten. Három szakág szűk elitjének tagja 7-8 éve, mint ahogy az is önmagáért beszél, hogy öt szezonban is a TOP-3-ban zárta az összetettet. A Hirscher- érában persze az ő lehetőségei is erősen be voltak határolva, sokrétűsége okán Kristoffersenen szép lassan azért át tudott lépni. Sokak meggyőződése, hogy az előző idényben a koronavírus-járvány miatt kapott ki Kildétől. Márciusban tölti a 30. életévét, s erősen benne van a képben, hogy most jöhet el az ő saját korszaka. Világversenyekről szerzett hét érme önmagáért beszélt, de az igazi áttörésre még várnia kellett. Majd Cortinán?

Forrás: CNN

2. Aksel Lund Svindal

Olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, olimpiai és világbajnoki ezüst- és bronzérmes, ötszörös szakági győztes, az összetett kétszeri ezüst- és egyszeri bronzérmese,  23 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

A norvég óriás egyike azon keveseknek, aki két évtizedben is helyet követelne magának a TOP-3-ban. Győzelmeinek kétharmadát az elmúlt 10 évben zsebelte be. A két gyors számban. Lélegzetelállító küzdelem zajlott közte és Jansrud, az osztrákok és a svájciak közt. Ebből öt kristálygömb jutott neki. A korai Hirschert két télen is megszorongatta, de nem tudta növelni összetett sikereinek számát. Cserébe a nagy világversenyekről tisztes éremkollekcióval gazdagította vitrinjének készletét. Homályfutama nem akadt, formaidőzítésben híresen kiváló volt. Brutális strapabírósága és lélekjelenléte bizonyítéka az, miként megannyi súlyos bukás után is visszatért a mezőnybe. Legendaként intett búcsút a sportágnak.

Forrás: Salzburger Land Tourismus

1. Marcel Hirscher

Kétszeres olimpiai bajnok, hétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes, négyszeres vb-ezüstérmes; az Alpesi Sí Világkupa nyolcszoros győztese, 12-szeres szakági győztes, 64 VK- futamgyőzelem tulajdonosa.

Itt magyarázat sem szükséges. Könnyen lehet, örökkévaló rekordot állított fel 8 zsinórban elhódított nagy kristálygömbjével. Versenygyőzelmek tekintetében Ingemar Stenmark után második az örökranglistán, akár a szlalomot, akár az óriás-műlesiklást nézzük, akár összességében tekintjük az adatokat. Ugyanez a helyzet szakági elsőség szempontjából. A világbajnokságok történetének legeredményesebb alpesi sízője, s karrierjének vége felé, Pjongcsangban az addigi hiánycikknek számító olimpiai aranyérem is összejött, rögtön duplán.

S ami a nyers adatok mögött van… Példátlan munkabírás, a tűzések gyors adaptálása, egyedi ívek, ritmusváltások kidolgozása, s végül az a heroikus küzdelem, amit egy-egy rontása után bemutatott. S a végén jellemzően ő nyert. Szurkolói, s az őt kevésbé kedvelők körében is elismerést váltott ki életművével. A csúcson búcsúzott el az élsporttól.

A címlapon szereplő kép forrása: A. Pinturault honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s