Az évtized 10 legjobb női alpesi sízője

Az újesztendő második napján lezárjuk háromrészes visszatekintő sorozatunkat. Ezúttal az elmúlt évtized (2011 – 2020) tíz legjobb női sízőjét vesszük végig. Természetesen a lista ezúttal is szubjektív elemeket tartalmaz blogunk korábbi és jelenlegi szerzőitől.

A listaállítás menete megegyezett a férfi tízes listáéval. Azaz mind az öt szerkesztőségi tag felállította a maga listáját, ezeket lepontoztuk a 10-9-8-…-1 pontozási rendszer szerint. Ezek után összeállt a sorrend. Akik a listát összeállították: Bendzsi (aki jelenleg már az Eurosport kommentátoraként dolgozik), Dave, „Neuer” Norbi, repens és jómagam.

Akik kiszorultak a TOP-10-ből, de kaptak voksot:

Sofia Goggia, lesikló olimpiai bajnok és szakági győztes, összetett dobogós, nyolcszoros VK-futamgyőztes, ötből négy klasszikus szakág dobogósa, kétszeres vb-érmes síző.

Federica Brignone, a legutóbbi Alpesi Sí Világkupa győztese, háromszoros szakági bajnok, olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes, 15 világkupa-verseny győztese.

Frida Hansdotter, műlesikló olimpiai bajnok, szakági világkupa-győztes, kétszeres másdoik helyezett; háromszoros egyéni és kétszeres csapat világbajnoki érmes, 4 vk-győzelem és további 31 dobogó tulajdonosa.

Ester Ledecká, Pyeongchang alpesi sí és snowboard olimpiai bajnoka, lesikló szakági második helyezett, kétszeres vk-futamgyőztes, négyszeres snowboard parallel összetett világkupa győztes. Az első olimpikon, aki egy olimpián két különböző sportág bajnoka lett.

Ilka Štuhec, kétszeres lesikló világbajnok, összetett második helyezett, kétszeres szakági bajnok, kilencszeres vk-futamgyőztes.

Wendy Holdener, a kombináció kétszeres világbajnoka, junior-világbajnoka, csapat világ- és olimpiai bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres szakági világkupa győztes kombinációba, 3 vk-győzelem, és további 35 dobogós hely birtokosa. 24 szlalom dobogójával a legtöbb dobogóval rendelkezik egy szakágon belül győzelem nélkül.

Fontos, hogy mint az előző felsorolásból is kiderül, adott versenyzők kapcsán kizárólag az évtized során nyújtott teljesítményüket, eredményeiket értékeltük.

forrás: Viktoria Rebensburt – twitter

10. Viktoria Rebensburg

Háromszoros szakági világkupa-győztes, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes, 19-szeres világkupa-futamgyőztes.

2010 óriásműlesikló olimpiai bajnoka 2011-ben szerezte első világkupa győzelmét. Riesch visszavonulását követően az elsőszámú német sízővé avanzsált, és ez a teher sem roppantotta össze. Óriás-műlesikló specialistából erős többszámos sízővé avanzsált, gyorsszámokban is stabilan hozta a dobogókat, de az összetettben nem tudott komoly tényezővé válni. Szakági győzelemért a fölényes tarolások mellet sokszor szoros csatában küzdött: 2011 utolsó megrendezett versenyén amíg Rebensburg nyert, az addigi éllovas Worley kiesett, így átvette a vezetést. 2016-ban viszont szoros csatában, két ponttal kapott ki Eva-Maria Bremtől. A világkupa dominancia mellett a világversenyeken halványabb volt, Vancouver után világversenyeken már kevésbé volt sikeres. Szocsiban címvédőként olimpiai harmadik lett, míg világbajnokságról két ezüstöt szerzett óriásban.

forrás: wunderdrels.wordpress.com

9. Marlies Schild

Világbajnok, olimpiai ezüstérmes, kétszeres szakági világkupa-győztes, 14 világkupa-győzelem tulajdonosa.

A világ egyik legsikeresebb szlalomosa, ami a világkupát illeti. 2010-ben sikeresen tért vissza egyéves sérüléséből, a rákövetkező évben pedig már dominálta a műlesiklást, ő volt ekkoriban a szlalomkirálynő. 2011-2012-ben szinte esélye sem volt senkinek, hogy harcba szálljon vele a szakági címért. Ez idő alatt megnyerte a gramischi szlalom vb-t, 12 VK győzelmével pedig 1 versenyre volt Vreni Schneider rekordjától. A 2013-as szezonban egy sérülés miatt a rekordot nem tudta beállítani, a naptári szezonban már igen. Decemberben még két versenyt tudott nyerni, 35 szlalomgyőzelemmel fejezte be pályafutását 2014-ben. Ezt Mikaela Shiffrin szárnyalta túl pár évvel később. Világversenyeken viszont már közel sem volt ilyen szerencsés pályafutása során. Az említett vb-cím mellett a 2014-es olimpián szerzett harmadszor is ezüstérmet. A dobogón épp Shiffrin előzte meg, aki pár évvel később szinte minden addigi szlalomrekodját megjavította.

forrás: oliympicchannel.com

8. Tessa Worley

Kétszer egyéni és kétszeres csapatvilágbajnok, világbajnoki bornzérmes, szakági világkupa-győztes, 11-szeres világkupa-futamgyőztes.

Tessa Worley óriás-műlesiklásban brillírozott az elmúlt 10 évben, egy olyan számban, ahol az összetett esélyesek szinte mindegyike győzelmi esélyekkel fordul meg évről évre. A francia ebben a mezőnyben próbál helytállni szakági specialistaként már évek óta, nem is akármilyen eredményekkel! 2011-ben már közel került a szakági győzelemhez, de a szezon utolsó megrendezett óriásán ellenfele, Rebensburg nyert, míg ő kiesett, ezzel elveszítve az első helyet. A szakági cím végül 2017-ben jött össze számára, három győzelemmel, és további négy dobogóval. Ez az év különösen sikeres volt számára, ugyanis 2013. után másodszor is az óriásműlesiklás világbajnoka lett.

forrás: olympicchannel.com

7. Petra Vlhová

Világbajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, vb-bronzérmes; műlesikló szakági világkupa győztes, összetett 2. helyezett, 17 világkupa-futamgyőzelem tulajdonosa, ifjúsági olimpiai bajnok, junior világbajnok.

Talán a szlovákok sem gondolták, hogy Veronika Velez-Zuzulová visszavonulása után rögtön egy még nagyobb kaliberű sízőnek szurkolhatnak majd. 2016-ban meglepetésre nyert versenyt szlalomban, mely azóta is legerősebb száma. Ezt követően minden szezonban szerzett legalább egy győzelmet, az 2019-re pedig egyértelműen felnőtt Shiffrin mögé szlalomban, és mindeközben óriásban is komoly tényezővé vált. Nagyszerű bajnokalkat: győzelmi helyzetben is csak ritkán hibázik: Åreban már világbajnoki címet szerzett. Tavaly már próbálkozott gyors számokkal is, nem is sikertelenül. Jó helyezéseinek köszönhetően Federica Brignonével harcban volt az összetettért is, végül az olaszt nem tudta megelőzni. 2020-2021-es szezonra viszont már úgy tűnik, ő lehet az, akit le kell győznie annak, aki összetettet akar nyerni.

forrás: skiweltcup.tv

6. Lara Gut

Összetett világkupa-győztes, olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki érmes, kétszeres szuper-G szakági győztes, 25-szörös világkupa-futamgyőztes.

A nemzetközi élmezőnybe már 18 éves kora előtt berobbanó svájci lány hamar sokak szívébe belopta magát. Svájcban már a következő sícsillagként hivatkoztak rá, de hamar összezördült a szövetséggel a sokszor cserfes, öntörvényű, gyakorta hektikus lány. Vitájuk végül egészen a nemzetközi sportdöntőbíróságig gyűrűzött. Gut egyébként előtte és azóta sem edz hazája válogatottjával, hanem külön stáb és menedzsment segíti. A ráragasztott „celebsportoló” státuszt épp jókor nőtte ki: 2016-ban most vagy soha pillanat jött el számára. Egyre stabilabbá váltak eredményei, és az összetett harc is hirtelen nyitottá vált. Gut tökéletesen használta ki ezt, és hódította el az összetettet. Címvédőként viszont utolérte a sérülés, ami épp hazai világbajnokságát döntötte romokba. Azóta ingadozó formát mutatott, három világkupa versenyt tudott mindössze nyerni. 2020-ra viszont egyre kiegyensúlyozottabbá vált ismét, ráadásul újra egyre jobbak az eredményei óriásban is.

forrás: skinews.ch

5. Anna Fenninger (Anna Veith)

Kétszeres összetett világkupa-győztes, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, további öt olimpiai- és világbajnoki érem tulajdonosa, kétszeres óriásműlesikló szakági győztes, 15-szörös világkupa-futamgyőztes.

Petra Kronberger és Annamarie Moser-Pröll mellett mindössze a harmadik osztrák, aki egynél több összetett világkupát tudott nyerni. Az osztrákok már tizenéves korában fogadkoztak, ő lehet a következő nagy ászuk, a csiszolásra váró gyémánt, amit azzal bizonyított, hogy már 21 évesen, mindössze néhány dobogós helyezést követően világbajnok lett. Hasonlóan tekintettek rá az osztrákok, mint jó barátnőjére, Gutra a svájciak.

Fenninger épp a Vonn-éra leszálló ágában érte el karrierje top formáját. 2014-ben olimpiai, 2015-ben kettős világbajnoki siker után tudta rettentően felszívni magát. Mindkét esetben behozta lemaradását a biztos összetett győztesnek kikiáltott Mazéval, illetve Riesch-sel szemben, és szoros csatában el is hódította a nagy kristálygömböt. Rendkívül technikás síző, nem csoda, hogy épp óriásban és szuper-G-ben érte el, emellett pedig egy hihetetlenül stabil sízőről is beszélhettünk ekkor. Benne volt a levegőben, hogy már a Fenninger-érát éljük. Az összetett duplázás után viszont kétszer is elszakította térdszalagját, ahonnan az addigi csúcsokra már nem sikerült visszatérnie. Néhány vk-győzelem mellett viszont majdnem megvédte olimpiai címét is, azt emlékezetes körülmények közt síelte el előle Ester Ledecká az utolsó pillanatban.

forrás: skiracing.com

4. Maria Höfl-Riesch

Olimpiai (2014) és világbajnok (2013), öt további olimpiai- és világbajnoki érem tulajdonosa, összetett világkupa-győztes, 14-szeres világkupa-futamgyőztes.

Az utóbbi idők legmeghatározóbb német sízője 2008 és 2014 közt folyamatosan az összetett dobogóján végzett. Pályafutása csúcsa épp a Vonn-éra zenitjére esett, így mindössze egy összetett győzelmet szerzett, rendkívül szoros küzdelemben, 3 ponttal felülmúlva az amerikait. A rendkívül kiegyensúlyozott német Vonnt követően Maze tündöklését is kifogta, majd Fenningerrel szemben is alulmaradt utolsó szezonjában. Rendkívül stabil síző volt, amit 81 dobogója is jelez, viszont az a plusz, ami Vonn ellen hiányzott, látszik, hogy ebből „mindössze” 27 győzelem. A 2011-es szezonban viszont túl tudott ezen lépni, karrierje legtöbb győzelmével hódította el az összetett elsőséget, amihez kellett, hogy lesiklás mellett műlesiklásban is éveken keresztül ugyanúgy a világ legjobbjai közt tartották számon.

forrás: startribune.com

3. Lindsey Vonn

Összetett világkupa-győztes, tízszeres szakági győztes, olimpiai bronzérmes, négyszeres vb-érmes, győzelmek számát tekintve a valaha volt legsikeresebb női világkupa-síző.

Az alpesi sízés emblematikus alakja, akiről az is hallott, aki még síversenyt sem látott életében. Pályafutása csúcsán egyértelműen 2008 és 2012 közt volt. Ebben az időszakban ádáz küzdelmet vívott Maria Riesch-sel az összetett elsőségekért. 2013-ban egy komolyabb sérülés megtörte ugyan a lendületet, de még ezt követően is szinte verhetetlen maradt lesiklásban. 20 kristálygömbjével Stenmarkot is megelőzte. Azt a svéd sízőt, akivel pályafutása vége felé folyamatosan versenyben volt: utolsó szezonjaiban már nem a különböző címek voltak fókuszban, hanem a bűvös 84 futamgyőzelem. Végül sokadszori visszatérés után 82 győzelemig jutott, utolsó profi versenyén vb-bronzérmet szerzett.

forrás: slovenskenovice.si

2. Tina Maze

Kétszeres olimpiai bajnok (2014), négyszeres világbajnok, négyszeres vb-ezüstérmes, összetett világkupa győztes, kétszeres szakági bajnok, 17 világkupa-győzelem tulajdonosa.

Maze ugyan már a kétezres években is az élvonalbeli sízőnek számított, de az elmúlt évtized hozta meg számára a legnagyobb sikereket. Esetében a 2013-as szezon volt a csúcs, két összetett dobogót követően toronymagas fölénnyel hódította el a nagy kristálygömböt. 2414 ponttal zárta a szezont, minden szakágban nyert versenyt és az utolsó pillanatig arra is esélye volt, hogy minden kristáygömböt megszerezzen. Minden versenyen elindult, és átlagosan 69 pontot szerzett! Maze ereje a sokoldalúság volt, óriás-specialistaként kezdte, de 2010 környékére minden számban a legjobbak közé került, szinte formától függetlenül minden versenyen esélyes volt, ahol elindult. Jelzi ezt az is, hogy szlalomon kívül minden számban világbajnoki címet nyert. Lehengerlő két éve alatt pedig még két olimpiai aranyat is elhódított.

forrás: denverpost.com

1. Mikaela Shiffrin

Kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, további háromszoros olimpiai és vb-érmes, háromszoros Alpesi Sí Világkupa győztes, nyolcszoros szakági győztes, 67 világkupa-győzelem tulajdonosa.

Immár 10 éve, hogy Shiffrin versenyezni kezdett a világkupában a még mindig csak 25 éves amerikai. 16 évesen dobogós, 17 évesen világkupa-győztes, világbajnok, szakági bajnok, 18 évesen olimpiai aranyérmes, 21 évesen összetett világkupa-győztes. Már kezdeti sikereikor az új Janicaként emlegették többen, az előbbi számok pedig mutatják, hogy valóban hasonló gyorsasággal söpört be mindent. Kezdetben szlalomban brillírozott, a szakági címeket azóta is szinte folyamatosan nyeri. Közben magabiztosan bővítette repertoárját, előbb óriásban, majd a gyors számokban is hozta a győzelmeket, ami már három összetettig repítette. A mindig mosolygósan nyilatkozó tinédzser szlalomkirálynő győztes géppé érett, aki menetrend szerint nyert lassan mindenhol, ahol elindult. Édesapja halála miatt tavaly két hónapra felhagyott a versenyzéssel. A tragédia óta egy immár nem mindig verhetetlen, de ismét a pályafutása elején jellemző emberközeli bajnokként tért vissza. Ha nem hagy fel a versenyzéssel, és a komoly sérülések továbbra is elkerülik, akkor csak idő kérdése, hogy Stenmark nyomába érjen a győzelmek számában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s