Cochran-Siegle egy szektor alatt elverte a mezőnyt Bormióban

Ryan Cochran-Siegle fölényes győzelemmel karrierje első győzelmét szerezte, ezzel a „The Skiing Cochrans” amerikai sícsalád a negyedik világkupagyőztest adta. Az amerikai nyolc tizeddel előzte meg Vincent Kriechmayrt, és több mint kilenccel Adrain Smiseth Sejerstedet. A negyedik helyezett Kilde már több mint egy másodperce hátránnyal faragta hátrányát összetettben a 12. helyen záró Pinturault-val szemben.

A szokásoknak megfelelően Bormióba érkezett a férfi világkupa mezőny karácsony és szilveszter közt. A Giro d’Italiáról méltán híres Stelvio hágó lábánál fekvő városka, hágóról elnevezett pályája ezúttal is a gyorsszámok specialistáit várta két versennyel. A programot az időjárás többször is borította: előbb a hétfőre tervezett lesiklást megcserélték a keddi szuper-G-vel, majd a tegnapi viharos idő miatt a teljes programot egy nappal csúsztatták, mivel a mentőhelikopter a rossz idő miatt nem tudott volna felszállni sem. Az Alpok déli lejtői továbbra is teljes téli pompájukban díszelegnek, gyönyörű havas tájon síelhettek a világ legjobbjai, és szerencsére mára az idő elcsendesedett.

Német edző tűzte a verseny pályáját. Nem volt kimondottan kanyargós, a tűzés, viszont az állóképesség kulcsnak tűnt: szuper-G esetén ritka a bő másfél perces síidő. A pálya kulcsszakaszának utólag a második szektor bizonyult, melybe helyet kapott a pálya ikonikus San Pietro ugratója, valamint előtte egy hosszú laposabb szakasz is.

Az összetett éllovas Alexis Pinturault (12.) síelt elsőként a pályán, nagyobb hiba nélkül, de a pálya alja nem tűnt a leggyorsabbnak. Dominik Paris (18.) ezen a szakaszon meg is tudta felezni hátrányát, de a pálya eleje kifogott rajta. Úgy tűnt a pálya közepén, hogy Andreas Sander (20.) kis hátrányból könnyen fordít majd a végén, de a cél előtti utolsó kapukombinációt elrontotta.

Andreas Sander
forrás: sportschau.de

Hannes Reichelt (38.) a San Pietro ugratót próbálta minél kevesebb repüléssel megoldani, de rossz irányba ugrott el, így ez nem jelentett számára semmi előnyt. Vincent Kriechmayr (2.) hasonlóan gondolkodott az ugrató, mint Reichelt, de sokkal jobb íven maradt. Ez komoly tizedeket hozott neki, majd az alsó szakaszon remek tempót diktált. Ez bár az utolsó ugratón kissé megbosszulta magát, még így is egy másodperces előnnyel ért célba.

Johann Clarey (29.) a San Pietro utáni lapos bemeneti kapuját csúnyán levállazta, ami miatt rendkívül lelassult. Mauro Caviezel (5.) remekül kezdett, precíz, tempós íveket húzott és bár ő sem tudta tartani azt a bődületes tempót, amit Kriechmayr alul síelt, a pillanatnyi második helyet így is könnyedén megszerezte.

Ryan Cochran-Siegle (1.) a lesikló edzések győztesként állt ma rajthoz és a rendkívül hosszú második szektorban egy másodpercet (!) adott Kriechmayrnek. Remekül síelt a továbbiakban is, több kaput egyedi íveken vett be, nem volt kérdés a fölényes első hely.

Aleksander Aamodt Kilde (4.) jó kezdés után is inkább csak a második helyért síelt, de a pálya alján nem tudott faragni. Így csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokára tudott fellépni, bár csak röpke két perc erejéig, érkezett ugyanis Adrian Smiseth Sejersted (3.). Ő volt eddig a legközelebb a középső szakaszon az amerikaihoz, így ennek köszönhetően másodpercen belül maradt a hátránya.

A reklámszünetet követően Marco Odermatt (9.) síelt elsőként. Az átlagnál lassabban kezdett, mindössze a pálya végén tudott minimálisan faragni. Másfél másodperces hátránnyal épp Pinturault-t tudta megelőzni. Nils Allegre (19.) egy viszonylag felejthető menetben volt túl, messze elmaradt az addigi legjobbaktól. Kjetil Jansrud (6.) ugyan megkapta a szokott egy másodpercet, de a pálya második felében nem kapott rettentően sokat.

Max Franz (24.) túlságosan erőltetett az íveket, nagy hátránnyal ért célba. Matthias Mayer (10.) menetében egy nagyobb fékezés is volt, a San Pietro után először begyorsult, de a cél előtt ismét lelassult, úgy végül lemaradt a dobogóról. Travis Ganong (15.) a kulcsszakaszon „mindössze” 7 tizeddel volt lassabb, mint honfitársa. Ez ugyan a harmadik legjobb szektornak számított, kamatoztatni azonban a továbbiak nem tudta ezt.

Emanuele Buzzi (30.) volt az utolsó, aki pontot szerzett a világranglista legjobb 20 helyezettje közül, igaz mindössze egyet. Ez még így is eggyel több, mint amit Innerhofer (31.), Walder (32.), vagy épp Feuz (32.) szerzett. A verseny azonban itt még nem ért véget, még ha akkora meglepetések már nem is következtek, mint Val d’Isèrben.

forrás: blick.ch

Josef Ferstl (21.) egész magabiztosan kezdett edzője pályáján, de a lendület a végére alábbhagyott. Nem úgy Urs Kryenbühl (8.) esetében. A svájci remekül síelt a pálya első felében, beleértve a San Pietro körüli részt is. Ezt követően ugyan lelassult valamelyest, de addigi teljesítménye így is top10 eredményt ért számára. Ezt is überelte Romed Baumann (7.). A németté lett osztrák az egyik legjobb részidővel kezdett és egy esetleges dobogó is mindössze a záró szakasz valamelyest lassabb síelése miatt ment csak el számára.

Ismét kettős pontszerzésnek örülhettek a Caviezel testvérek is. A szuper-G-ben gyengébb Gino Caviezel (11.) nem túl erős kezdés után úgy síelt, mint szakági éllovas testvére, így két századdal Pinturault-t is megelőzte. Erős pontszerzésnek örülhetett még Blaise Giezendanner (14.) és Miha Hrobat (17.) is, továbbá a 22. helyen holtversenyben osztozó Stefan Rogentin (22.) és Brice Roger (22.) is.

Harmincon túlról a pontszámok jelentette előjognak köszönhetően 31-essel induló Loïc Meillard (13.) szerepelt. A svájci úgy tűnik, egyre inkább kacérkodik a jövőbeni összetettért folyó csatározással. Ehhez újabb erős eredményt tud felmutatni. A legmagasabb rajtszámmal a francia Roy Piccard (48-assal 24.) szerzett pontot, aki eggyel később rajtolt, mint a korábban versenyt is nyerő, 2013-as szakági második Matteo Marsaglia (47-essel 26.). Karrierje első pontjait szerezte Simon Jocher (15.), aki eddig az Európa-kupában is csak elvétve végzett ilyen előkelő helyen. Pontot szerzett még Stefan Babinsky (27.) is.

A 28 éves Ryan Cochran-Siegle szintet lépett az idei szezonra. Val Gardena-i lesikló 2. helye után karrierje első győzelmét is megszerezte. Ryan a Cochran család negyedik tagja, aki világkupa versenyt nyert. Édesanyja, Szapporo olimpiai bajnoka Barbara Cochran háromszor nyert, ahogy nagynénje, az 1969-es óriásműlesikló szakági győztes Marilyn Cochran is. Nagybátyja Bob Cochran egyszeres futamgyőztes, valamint a kitzbüheli kombináció (Hahnenkammrennen) első amerikai győztese. Mai sikere talán felkelti a hirdetők figyelmét az eddig sisakszponzor nélkül versenyző amerikaira.

1.Ryan Cochran-SiegleUSA1:29,43
2.Vincent KriechmayrAUT+0,79
3.Adrain Smiseth SejerstedNOR+0,94
4.Aleksander Aamodt KildeNOR+1,18
5.Mauro CaviezelSUI+1,36
6.Kjetil JansrudNOR+1,37
7.Romed BaumannGER+1,45
8.Urs KryenbühlSUI+1,48
Végeredmény

Vincent Kriechmayr idei első, karrierje 16 dobogóját szerezte. Adrian Smiseth Sejersted Val d’Isèreben szerzett második helye után megszerezte karrierje második dobogóját is. Kilde mellé idővel úgy tűnik ő is felnőtt a norvég válogatott szuper-G szekciójában.

1.Alexis PinturaultFRA462
2.Aleksander Aamodt KildeNOR425
3.Marco OdermattSUI369
4.Henrik KristoffersenNOR312
5.Mauro CaviezelSUI262
6.Filip ZubcicCRO250
7.Ryan Cochran-SiegleUSA237
8.Loic MeillardSUI209
Összetett világkupa

A szakági világkupát továbbra is Mauro Caviezel vezeti Kilde előtt, előnye 5 ponttal 53 pontra csökkent. Összetettben továbbra is Pinturault vezet, aki ma 28 ponttal szerzett kevesebbet, mint Kilde és 8-cal kevesebbet, mint Odermatt. Kildének így holnap mindössze 37 pontos hátrányt kell csak ledolgoznia, hogy szilveszterkor vezesse az összetettet.

1.Mauro CaviezelSUI225
2.Aleksander Aamodt KildeNOR172
3.Vincent KriechmayrAUT141
4.Kjetil JansrudNOR140
4.Adrian Smiseth SejerstedNOR140
6.Ryan Cochran-SiegleUSA132
7.Matthias MayerAUT100
8.Andreas SanderGER88
Szakági világkupa

Holnap lesiklással zárul az idei naptár év programja, szintén Bormióban.

Borítókép forrása: Kronen Zeitung/korne.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s