Horroresés és Suter-győzelem az év első lesiklásán

Őrült versenyt hozott az idény első lesiklása. A Val-d’Isére-i férfi lejtő és a napos-árnyékos pályaszakaszok váltakozása veszélyes kombinációnak bizonyult, sajnos több komoly bukásra is sor került a mai napon. Nicole Schmidhofer járt a legrosszabbul, őt a védőháló sem bírta megfogni, s a pályát határoló erdős területre vágódott. A futamot a szakági címvédő Corinne Suter nyerte Sofia Goggia és az edzéskirálynő Breezy Johnson előtt.

December derekáig kellett várni az első lesikló hétvégére a hölgyeknél. A koronavírus-járvány a megszokott, novemberi észak-amerikai versenyeket dobta sutba, míg Sankt Moritzban egy kemény hóvihar okozta a törlést.

Val- d’Isére, a 2009-es világbajnokság házigazdája elvileg rendszeres résztvevője lenne a versenynaptárnak. Ehhez képest lesiklást legutóbb 2016-ban tudtak rendezni a savoyai lejtőn, az előző három alkalommal rendre közbeszólt az időjárás. Említett évben a szezont végigdomináló Ilka Štuhec diadalmaskodott.

A program két edzéssel vette kezdetét, külön öröm, hogy mindkettőt szép időben, teljes pályát síelve tudta le a mezőny. Szerdán kettős amerikai „győzelem” született, McKennis vitte a prímet Johnsont megelőzve. A harmadik helyen a norvég Lie és Goggia osztozott – egy picivel megelőzve a szakági címvédő Corinne Sutert. Tegnap Breezy Johnson hozta a legjobb időt, ráadásul tisztes előnnyel. 63 századdal utasította maga mögé Mirjam Puchnert. Goggia és Lie másodjára is jó formában síelt, akárcsak a hódeszkát egy hét elteltével ismét lécre cserélő Ledecká.

Az összetett favoritjai közül Brignone és Vlhová középmezőnybe illő menetekkel hangoltak a hétvégére, míg Shiffrin inkább a két ünnep közti technikai versenyekre pihent rá. Az osztrák lesikló csapaton végigment a koronavírus az elmúlt hetekben, ilyenformán különösen érdemes volt figyelni teljesítményükre.

Tökéletes téli időben, szikrázó napsütésben és hófödte hegyláncok gyűrűjében kezdődött el az éles verseny. Üres lelátók előtt. A lejtő a múlt hétvégi férfi versenynek is otthont adott O.K. Aggodalomra adott okot a helyszín különlegessége, amire többen panaszkodtak, illetőleg a múlt hétvégén élesben is megtapasztalhattuk. Jelesül a napsütötte és az árnyékos szakaszok változása, ami miatt itt-ott eléggé nehéz volt kivenni a szintegyenetlenségeket. Az aggodalom sajnos realizálódott.

Francesca Marsaglia (21.) korrekt nyitómenettel jelentkezett, a felső ugratóról érkezett csupán rondán, s akadt néhány szélesen vett kanyarja. Igen ám, de a sebessége nem volt meggyőző, a hosszú kihagyás után az élmezőnybe visszatért Ragnhild Mowinckel (9.) ezt azonnal tudatosította. Sugárzó mosollyal fejezte ki örömét a kamerának. A tempó mellett szemre patent íveket talált a kulcspontokon. Ez nagy fegyvertény, ha hozzávesszük, hogy mintegy 600 nap szünet után síelt újra lesiklást. Marta Bassino (16.) felemás pályát síelt. A kezdőszektorban bele kellett fékeznie, hamar másodperc fölé tornázva hátrányát. Eztán meglepő módon eséllyel pályázott még arra is, hogy beelőzze a végén a norvégot. Ez végül nem jött össze, az ugratóról landolva úgy megbillent, hogy még a bukás is benne volt a kalapban.

Forrás: Race ski magazine

Tamara Tippler (7.) nem ment olyan brutálisan jól a kanyargós részen, mint Bassino, cserébe viszont nem is rontott akkorákat. A vége egy szűk előny lett a célban. Stephanie Venier (12.) már az első ugratónál jelezte, magabiztosság terén nem szorul továbbképzésre. Az alpesi átjárón viszont sok sebességet vesztett, így pedig a 3. helynél többen nem reménykedhetett. Sofia Goggia (2.) az első traverzén bizonytalankodott, aztán viszont rezzenéstelenül vitte végig a későbbi keresztsíző szakaszt. Az utolsó ugratóról leérve veszélyes pillanatot ért meg, egy hajszálon múlt a komoly bukás. Ám ez Sofiát mit sem izgatta, másodpercen bőven meghaladó előnnyel csapott oda a mezőnynek. Goggia megérkezett a lesikló mezőnybe!

Forrás: Ottumwa Courier

Elena Curtoni (10.) nem rúgott labdába vele, a többiekkel persze pariban volt. Századok választották el az aktuális dobogótól, amit elsősorban a mélyről vett traverzen bukta el. Ramona Siebenhofer (25.) félelmetes tempóban nyitott, ez bosszulta meg magát keresztsízés közben: nagyon lecsúszott az ideális ívről. Onnantól kiesett a ritmusból, senkit nem tudott megelőzni. Corinne Suter (1.) még kegyetlenebbül kezdett, két szektor után 6 tizeddel állt jobban. A szűkebb ívek okán ebből a fele kitartott az alpesi átjáróig. Az ugratót ő is elmérte, megcsípte picit a kék vonalat, de egyetlen tizeddel így is befért Goggia elé. Ilka Štuhec (4.) további tizedeket hozott a felső szakaszon. A férfi verseny után a lejtő jegesedésére, mint perdöntő tényezőre érdemes volt ezúttal is odafigyelni. A traverzet láttuk már magabiztosabb kivitelben, de ezzel együtt kompakt csúszást produkált a szlovén. Jutalma annyi volt, hogy dobogós helyről várhatta az élmezőny másik felét.

Forrás: Kleine Zeitung

Nicole Schmidhofer – túl a megbetegedésen – az alapsebesség helyett inkább a megfelelő ívekre épített, ezzel sem járt sikerrel. Az átjáróba bemenet teljesen elvesztette egyensúlyát, így frontálisan vágódott bele a hálóba. Lécei kivágták a hálót, így a szomszédos erdőben ért havat. Az esést egyáltalán nem ismételték meg, ami fokozta az aggodalmat. A stájer lány azonban végig eszméleténél volt, sőt rádión keresztül társait arra biztatta, hogy nyomják ezerrel, mert van lehetőség a pályában. A verseny az elhúzódó mentési munkálatok miatt hosszú időre szünetelt, nagyjából fél óra múltán szánkáztatták le a világbajnoknőt. Komolyan beütötte az arcát, bal térdében pedig keresztszalag-szakadás gyanúja merült fel. Hivatalos diagnózisra még várnunk kell.

Mire Michelle Gisin (19.) elindulhatott, a lejtő napsütötte részei leszűkültek, ez a hibái mellett nagymértékben hozzájárult a 2 másodperces elmaradáshoz. Nina Ortlieb (5.) a történtek fényében egész összeszedetten síelt, pár tizeddel szorult csak le a pódiumról. Petra Vlhová (26.) nem fogta vissza magát a traverzen, a kellő pontosság hiányzott, mint ahogy a későbbiekben a sebesség is. A lista végére sorolt. Federica Brignone szintén izgága keresztsízés után veretes tempóra váltott, minek vége kiesés lett. Hátrakerült súlypontja, szerencséjére léceivel még épp be tudott fékezni. Saját lábán hagyta el a helyszínt.

Kira Weidle (11.) egyik edzésen sem ért célba, ehhez képest nagy siker, hogy megúszta kemény pillanatok nélkül. Sőt összességében korrektül ment, hiszen beverekedte magát a TOP-10 környékére. Lara Gut-Behrami (8.) méretes hátrányt szedett össze az alpesi úton. A tempója végig oké volt, a precizitással akadtak problémák. A 6. pozíció hízelgően mutatott a célban. Breezy Johnson (3.) remek tréningek után ma sem adta alább. A jenki lány nagyon ráérzett a felső traverzre, illetőleg az átjáróra, ott a legjobbakkal is tartotta a lépést. Mindösszesen 2 tizedet kapott Sutertől, ami az akkori állás szerint dobogót ért a számára.

Forrás: Ski Racing Media

Ester Ledecká (6.) hozta szokott munkás menetét, több méretes hibával. Leért a célba, mégpedig az 1 másodpercet alig-alig meghaladó hátránnyal. Joana Hählen zárta a második tízest. Sajnos újabb bukással. A már sokaknak gondot okozó ugratóról még úgy-ahogy havat fogott, de a lendület a biztonsági hálóba lökte. Szerencsére magától fel tudott állni. Újabb félbeszakítás…

Mivel Suter menete minden volt, csak – íróasztalról nézve – tökéletes nem, fellélegezni még badarság lett volna. Főleg, hogy több, a héten remekül síelő lesikló még hátravolt. Laura Pirovano (14.) nem tartozott közéjük, még ha a jövő nagy ígérete is egyébként. Ma egy erős középmezőny hozott. Priska Nufer (13.) hasonló szintet teljesített, egy kevéssel ért be előbb, mint az olasz. A felkészülés során férjezett Alice Duran McKennis ott volt a titkos esélyesek közt. A vehemenciával ezúttal sem volt probléma, topsebességgel haladt a mérési pontnál. Már a traverznél nehéz helyzetbe került, de túllendült rajta. Hählen esésének színhelyén ő is túlvállalta magát. Az amerikai nem nézett ki jól, láthatóan és hallhatóan fájlalta vállait, de végül őt sem kellett kisegíteni a helyszín elhagyásában.

Jasmine Flury (20.) óvatosra vette a figurát, majd nap első franciája, Tiffany Gauthier (24.) sem mert sokat vállalni. Marie-Michéle Gagnon (18.) részéről több volt a mersz, a hibák így is 2 szekundumon túli hátrányt eredményeztek. Az elkövetkező kilenc indulóból hatan is Ausztriát képviselték – mérsékelt sikerrel. Csupán Mirjam Puchner (22.) tudott pontot szerezni, a még az első harmincasban induló Christine Scheyer (36.), illetve Ricarda Haaser (34.) sem volt erre képes. Mint az várható volt, nagyot ment Kajsa Vickhoff Lie (15.). A norvég lány az alsó traverzen rontott jókorát, egyébiránt a TOP-10 is benne volt.

Harmincon túlról hatan kerültek a pontzónába. A legnagyobb meglepetést kétségkívül az amerikai Keely Cashman (46-ossal a 17.) szolgáltatta. Az utolsó két szektorban éltempót diktált. Pontot szerzett még Nadia Delago (36-ossal a 27.), Juliana Suter (37-essel a 29.), Jacqueline Wiles (38-assal a 23.), Julia Pleskova (39-essel a 30.), valamint utolsóelőttiként Maruša Ferk (52-essel a 28.). A verseny krónikájához tartozik még, hogy a 40-es rajtszámmal elstartolt Laura Gauche a szokott helyen a hálóba vágódott. A hírek szerint ő is megúszta az esést.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Részletes eredmények

Corinne Suter ott folytatta, ahol februárban abbahagyta. Karrierje harmadik győzelmét aratta a Világkupában, mindegyiket a 2020-as évben szerezte. Sofia Goggia 13. alkalommal végzett dobogón a királykategóriában, s a mai futam alapján komoly esélyese lehet a szakági kristálygömbért folyó küzdelemnek. Breezy Johnson ma debütált a pódiumon, méghozzá teljesen megérdemelten. A Lindsey Vonn utáni amerikai lesikló csapat legnagyobb ígérete, s ha elkerülik a sérülések, mint ahogy eddig nem tették, tartósan megvetheti lábát az élbolyban.

Ezt akár a holnapi lesikláson is bizonyíthatja.

Forrás: Ski-nordique.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s