Mayeré a napi siker. Feuz triplázott lesiklásban

Kiélezett küzdelmet hozott a szezon utolsó lesikló versenye a szám olimpiai bajnoka és az összetett legnagyobb esélyese között. Matthias Mayer egy végletekig kontrollált, erős menettel legyőzte Aleksander Aamodt Kildét, aki mégis örülhet eredményének, hiszen 54 pontos előnnyel újra vezeti a pontversenyt. Riválisan, Pinturault ugyanis pont nélkül zárt. A napi dobogó harmadik fokára Carlo Janka állhatott fel, letaszítva onnan a szezon lesikló bajnokát, a zsinórban harmadik kristálygömbjét szerző Beat Feuzt.


Ezekben a hetekben nemcsak a versenypályákon, hanem a zöld asztalnál is sűrűsödtek az események. A Nemzetközi Sí Szövetség vezetői a nemzeti válogatottakkal és a helyi szövetségekkel napi szinten vitatták meg, miként lehet úrrá lenni a koronavírus okozta problémákon. Mindenkor hangoztatták, hogy első az egészség, ami a végső döntésben is megmutatkozott. A járvány európai epicentrumának számító Olaszországban nem lehetett felelős döntéssel versenyt rendezni, így minden más sportesemény után a Cortina d’Ampezzo-i vb-főpróbát, Világkupa-döntőt is lemondták.

Mindez azt jelentette, hogy a nőknek három, a férfiaknak pedig négy versenyük maradt, hogy eldöntsék a még nyitott kérdéseket.

Lesiklásban speciel alig-alig maradt kétség, Beut Feuz 195 ponttal vezetett Thomas Dreßennel szemben, márpedig ennyi különbséget két futam alatt szinte képtelenség lett volna ledolgozni a mezőny messze legstabilabb sízőjével szemben.

Az összetettben jóval izgalmasabb a helyzet, 2-2 gyorsasági és technikai versennyel a vége előtt Pinturault, Kilde és Kristoffersen is dédelgetett még végső győzelemhez fűződő álmokat. Utóbbi végül el sem utazott erre a hétvégére, egyértelműen a két kis kristálygömböt vette célkeresztjébe, amiket jövő héten lesz esélye megszerezni.

A kezdeményezés kétségkívül Kilde kezében volt a hétvége előtt, amit két erődemonstrációnak is beillő edzéselsőséggel igazolni is igyekezett.

Ötvenhatan próbáltak szerencsét a szezon utolsó lesiklásán. A körülményekhez mérten szépszámú közönség érkezett a helyszínre. Autogramra, egyébre nem volt esélyük, a sízőket és csapatukat szinte hermetikusan elzárták tőlük. Az időjárás legalább makulátlan volt.

Kjetil Jansrud (6.) szintén erős edzéseken volt túl, eleve egyik legkedveltebb lejtőjén síelhetett ma. A nagyobb hibák elkerülték, a kellő vehemencia dettó hiányzott menetéből. Nem volt elégedett a célban, nem véletlen, jó hat tizeddel maradt el Kilde legjobb edzésidejétől. Urs Kryenbühl (19.) térdsérülése után ma tért vissza a Világkupa vérkeringésébe. Óvatoskodóbb attitűddel síelte meg az Olympiabakkent, összességében tisztességesen letudta a lejtőt.

Forrás: Rai News

Aleksander Aamodt Kilde (2.) a héten tapasztalt őrületes tempójában kezdett, ezt a továbbiakban fokozni tudta. A fenti traverz kissé mélyre sikerült, de a 69 századnyi előny önmagáért beszélt. Gyakorlatilag megsíelte azt, amit tegnap. Az összetett szempontjából kulcsfontosságú futamot láthattunk! Matthieu Bailet (51.) az első ugratónál nehéz helyzetbe került, a bukótérből vezette vissza léceit a pályára. Onnantól csak becsületből vitte végig a pályát.

Forrás: Focus

Thomas Dreßen (8.) remek visszatérő szezont zár a hétvégén, három győzelemmel a háta mögött a legutóbbi versenyén alaposan beverte vállát. Talán ezért nem tudta ma előhívni magából azt a ragadozó mentalitást, mint  többek közt a Kandaharon. A kettős norvég vezetés kitartott. Travis Ganongra (5.) érdemes volt figyelni, a második tréningen remek szektoridőket rakott össze. A fenti keresztsíző részen, s némi meglepetésre végtempóban is felülmúlta Kildét, így gond nélkül befurakodott a két norvég közé.

Forrás: EN 24 News

Vincent Kriechmayr (14.) vagány lesikló módjára stratégiát váltott a nyitó ugratónál, mégpedig bevállalta a norvégok íveit. Rajtavesztett, a későbbiekben még egyszer megbillent. Összességében nem rúgott ma labdába. Ryan Cochran-Siegle (17.) lábai alatt rendre megremegtek a lécek, ő sem úszta meg másfél másodpercen belül. Beat Feuz (4.) az idény bajnokaként síelhetett, szokott vehemenciájából ettől még persze nem esett ki. Szorosan tartotta Kildét, talán a középső, nyújtott kanyarokban tűnt túlontúl konszolidáltnak. Szűk 3 tizeddel kikapott, Ganongot viszont maga mögött tartotta, ami az újabb pódium szempontjából fontos volt. Max Franz (34.) rendre túlhaladta a kék vonalat, az osztrák egész héten küzdött az ívkereséssel. Vele zárult az első tízes szakasz.

Forrás: Ski Sport Austria

Johan Clarey (16.) lábain nem mindig álltak stabilan a lécek, rendre bele kellett fékeznie, így elmaradt az igazán erős eredmény. A francia után zsinórban három osztrák következett. Daniel Danklmaier (12.) szintén a kezdő ugratón bukott sokat, két kanyaron át hordozta hibáját. A lejtő felénél direktebb ívekre kapcsolt, per pillanat ő volt a legjobb osztrák. Matthias Mayer (1.) ügyesen leplezte valós erejét a héten, azt azért kijelentette, vasárnap (Szuper-G) kristálygömbbel kalkulál. Nos, ennél jobban nem hangolhatott volna rá! Valamennyi szektorban jobban állt Kildénél, egyetlen megingást sem lehetett felfedezni nála. 14 századdal élre állt az olimpiai bajnok. Otmar Striedinger (22.) jócskán elmaradt tőle, s szinte mindenkitől, Franzot tudta csak megelőzni az érdemleges idővel rendelkezők közül. Mauro Caviezel (7.) számára szintén holnap következik a csúcsnap. Ma tisztes szerepléssel jelentkezett, vagyis a dobogóra nem volt esélye, de Dreßen elé például befért. Bryce Bennett (17.) zaklatott sízése csak a középmezőnyre volt elegendő.

Forrás: EN 24 News

Carlo Janka (3.) úgy maradt végig koncentrált, hogy eközben sebességére sem lehetett panasz. Olyannyira nem, hogy épp ennek hála tudta a végén megelőzni Feuzt, ami váratlan dobogóhoz juttatta. Josef Ferstl (24.) egész évben távol volt a topformától, s ma sem tudott kilábalni a hullámvölgyből. Maxence Muzaton (11.) több értékes skalpot gyűjtött be, mint tette azt többi futamon a szezonban. Steven Nyman rögtön az elején túldöntötte léceit, kis híján a védőhálóban kötött ki. Ehhez képest összeütötte botjait, majd kis gondolkodás után folytatta útját lejtmenet. Egészen egy újabb hibájáig…

Újabb reklámszünet után két francia került sorra. Felemásan szerepeltek, Nicolas Raffort (9.) a nap legjobb gall eredményét érte el, míg Nils Allegre (30.) összeszedetlen sízésével keveseket tudott csak megelőzni. Utánuk a németek dupláztak, de nem csak az egymást követő rajtszámaikat tekintve. Romed Baumann (32.) és Dominik Schwaiger (35.) is pont nélkül zárt, akárcsak Emanuele Buzzi (36.). Jared Goldberg (20.) ellenben értékes pontokat gyűjtött, a bátorság esetében kifizetődött. A legmagasabban jegyzet kanadai lesikló, Benjamin Thomsen (31.) ezúttal nem hozott bravúrt. Ekkortájt kevés juharleveles fan gondolta volna, lesz még minek örülniük. Olasz részről Matteo Marsaglia (21.) vastagon bekerült a pontzónába, Mattia Casse (13.) még őt is felülmúlta, a megtépázott talján küldöttség legjobb eredményét ő szállította. Harmincadikként Andreas Sander (26.) gyűjtött még néhány pontot a német csapatnak.

Harmincon túl rögtön két érdekfeszítőnek ígérkező menet következett. Marco Odermatt (25.) formájában nem volt benne a nagy eredmény lehetősége, ez a pár pont reálisnak tűnt. Bár nyilván holnap szeretett volna nagyot szakítani, rajthoz állt lesiklásban is Alexis Pinturault (37.). Nem igazán járt ma sikerrel, az ugratók kifejezetten bizonytalanra sikerültek. A végén már inkább tartalékolt. Épp pontszerző helyre csusszant be, de erősen valószínű volt, kikerül a TOP-30-ból.

Két extramenetre is sor került a továbbiakban. Elsőként az osztrák Daniel Hemetsberger (35-össel a 15.) síelte élete legjobbját, majd utána nem sokkal Cameron Alexander (40-essel a 10.) ment olyat, amit kanadai lesiklótól újabban ritkán láthattunk. Tette úgy, hogy a lejtő elején hibával nyitott. Pontot szerzett még Klemen Kosi (39-essel a 28.), Valentin Giraud Moine (41-essel a 27.) és a svéd Alexander Köll (47-essel a 29.). Szintén csatlakozott a TOP-30-hoz Cédric Ochsner (49-essel a 23.), a fiatal svájci már a második edzésen igazolta, jó volt vele számolnia a szövetségnek.

Részletes eredménylista, statisztika

1

Matthias Mayer kilencedik győzelmét aratta a Világkupában, ebből a negyediket a jövő héten véget érő szezonban. Ez eddigi legeredményesebb idénye, legalábbis VK- szinten – egy kétszeres olimpiai bajnokról beszélünk. Aleksander Aamodt Kilde 16., míg Carlo Janka a 28. pódiumát szerezte a mai versenyen.

A cikk elején említett okból kifolyólag véget ért az idei Lesikló Világkupa. A kristálygömböt zsinórban harmadszor Beat Feuz hódította el. Teljesen megérdemelten, döntő fölénnyel. A kilenc futamból hetet dobogón fejezett be, de a maradék kettőn se került túl messzire tőle. A triplázás korábban Franz Klammernek (70’-es évek), Franz Heinzernek (90’-es évek), Luc Alphand-nak (szintén 90’-es évek), valamint Stephan Eberharternek (2000-es évek) sikeredett. Még egy siker, s beérheti Didier Cuche négy trófeáját.

A szakági dobogó harmadik fokán Thomas Dreßen végzett. A német súlyos sérülés után tért vissza idén, mégpedig három futamgyőzelemmel. Mai sikerével Matthias Mayer kapja majd meg a bronzérmet. Szinte hihetetlen, de ez eddigi legjobb végső helyezése a Világkupában.

2

A fenti kép ma készült, de a Feuz kezében található kristálygömb nem a svájcié. A VK- döntőről szóló döntés tegnap született meg, így pedig esély nem volt arra, hogy a megfelelő helyre a megfelelő időben megérkezzék a svájci trófeája. A szokásos fotózás nem maradhatott el, a kérdés csak az volt, honnan, kitől kölcsönözzék a relikviát. Kjetil André Åmodt gömbjeit anno elrabolták ismeretlen tettesek, Svindal a helyszínen volt, nem tudott segíteni. Így jött képbe Kristoffersen díja, amit postafordultával elutaztattak vitrinjéből Kvitfjellbe. Így történt tehát 2020-ban, hogy a lesiklás bajnoka egy szlalomos gömböt foghatott kezében. J

Az összetettben Kilde visszavette a vezetést, mint az várható volt. Pinturault reálisan nem számolhatott komoly pontmennyiséggel, így már az gyógyír, hogy nem győzött a norvég, hátránya pedig nem több 54 pontnál. Kristoffersen holnap matematikailag is kiszállhat a küzdelemből, de a franciának is nagyot kell mentenie, ha Kranjszka Gora előtt a saját kezében szeretné tartani sorsát.

A holnapi Szuper-G önmagában is izgalmasnak ígérkezik, hiszen öten (Caviezel, Kriechmayr, Kilde, Mayer és Jansrud) küzdenek meg a kristálygömbért.

3

A címlapon szereplő kép forrása: Bote der Urschweiz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s