Brignone beérte Kostnert: immáron Fede’ vezeti az összetettet

Federica Brignone meggyőző fölénnyel nyerte a Szuper-G-t, majd vagány szlalommal koronázta meg napi teljesítményét. A sikerhez legalább ennyire kellett Petra Vlhová hibája is. Míg nem lépett kapura, gond nélkül ledolgozta hátrányát a szlovák lány, így azonban jelentős pontveszteséget szenvedett. Három év elteltével állt újra dobogóra osztrák alpesi összetettben, Franziska Gritsch végzett második helyen. A dobogó harmadik fokára meglepetésre Ester Ledecká állhatott fel. A svájciak elmaradtak a várakozásoktól: Gisin olimpiai bajnokként a negyedik, míg a kétszeres világbajnok Holdener az ötödik helyen végzett.


A mai kombinációt Ramona Siebenhofer nyithatta, nem túl acélos alapidőt sikerült megadnia (22.). A régi önmagát kereső Ilka Štuhec (13.) menetét rögtön beárazta az inkább technikai síző Roni Remme, aki hajszállal tovább javította a legjobb időt (12.). Priska Nufer pár tizeddel elmaradt tőlük (15.), utána viszont jött a valódi fokmérő: Federica Brignone beválallós síeléssel, 1,65 másodperccel vette át a vezetést (1.). Tifany Roux menete alatt rápihenhettünk a folytatásra, no meg aggódhattunk az összes ugratónál fél lábra álló gallért (26.), Wendy Holdener viszont elrontott felső szakasza ellenére másfél másodperces hátrányával épphogy látótávolon belül tudott maradni (10.). Marie-Michele Gagnon közel 2 másodperces hátrányára már aligha lehetett ezt mondani (16.), Marta Bassino pedig túl nagy sebességet vállalt, hiába vezetett közel 3 tizeddel, egy jobbos után már nem fért be a következő kapuba. Elena Curtoni itt-ott bizonytalan síelése zárta az első blokkot (11.).

Romane Miradoli nagyon csúnyán elrontotta ezt a futamot (25.), még a szerb Nevena Ignjatović is jobbnak bizonyult nála (20.). Ma is megcsillogtatta viszont gyorssízői tudását az épphogy fél másodpercen túlra csúszó Petra Vlhová, igaz, ebben az igencsak kanyargós pálya is talán segítségére volt (2.). Az olasz kiesők sorát gyarapította az addig is igen bizonytalan Nicol Delago, Ester Ledecká (4.) és Nina Ortlieb (3.) viszont egymást múlták felül; a szlovák a felső, az osztrák az alsó részen veszített sokat. Rahel Kopp (19.) és Patrizia Dorsch (22.) nem túl acélos síelése után Michelle Gisin ijesztgette kicsit Brignonét, ám a két olasz vesztét okozó jobbosban nagyon kisodródott, másodpercen túlra csúszott (8.). Franziska Gritsch meglepően jó menete zárta az első 20 indulót (5.).

A bosnyák Elvedina Muzaferijának nem sikerült igazolnia előkelő rajtszáma létjogosultáságát (30.), a látszólag jobban síelő Julija Pleskova pedig utólag a kizárás sorsára jutott. Meglepő módon még ezután is jöttek osztrákok, Michaela Heiderre nézve aligha hízelgő, hogy nem lógott ki a sorból (21.). A pocsék menetek sorát Nadia Delago (27.), majd az osztrákként bosnyáktól kikapó Lisa Grill (31.) folytatta. Kis felüdülést hozott Alice Merryweather (6.), aztán az argentin síklán visszarántott bennünket a valóságba: Macarena Simari Birkner (33.) ma sem engedte át másnak az utolsó helyet. Laura Gauche célba evickélt (24.), a szlovén veterán, Maruša Ferk megcsillogtatta régi tudását (9.), majd Jasmina Suter zárta a top-30-at (14.).

Túl sokan már nem is voltak hátra, a kombinációra jellemző összevisszaságban jött egymás után Mirjam Puchner pocsék (29.), és Laura Pirovano (7.) szép menete, majd Candace Crawford búcsúja. A kenyai hópárduc, Sabrina Simader meccselt egy jót az argentinnal (32.), majd Jennifer Piot (17.), Alice McKennis (28.) és Breezy Johnson (18.) zárta a kombináció első részét.


Bő hat tizednyi előnyt hozott tehát délelőttről közvetlen vetélytársával szemben Federica Brignone (1.). A papírforma szerint ennyit egy jó szlalomos bármikor fogni tud rajta, így nagy kérdés volt, mennyit mer majd kockáztatni az olasz lány. A francia Marco Viale igazi kombinációs műlesikló pályát tűzött, ami nem csoda, hiszen gall részről csupa lesikló szerepelt a rajtlistán. A 46 stangliból egy kivétellel mind fordító kapu volt.

21422da2b9b0df4b3afd676728be5ea9
Forrás: Yahoo News

Fede’ az osztrák közszolgálati tévének azt ígérte, teljes gázzal végigtolja a pályát délután, nem is akarja alábbadni, mint amit az előző években bemutatott Crans Montanán. Háromszor győzött már itt kombinációban. Bátran síelt, érdemi hibát nem lehetett felfedezni sízésében, talán csak azt, hogy itt-ott kicsit távolkerült a kapuk tövétől. A célban elégedett volt teljesítményével.

Petra Vlhová jó ritmusban nyitotta a pályát, a meredek elején gyakorlatilag ledolgozta hátrányát az olasszal szemben. Aztán megbillent egy pillanatra, minek következtében rálépett a vertikális kapusor utolsó tagjára.

vlhova
Forrás: Sport SME

Nina Ortlieb (11.) szlalomtudása jelenleg nem éri el azt a szintet, ami fogyaszthatóvá tenné. A négy másodperces időkülönbség önmagáért beszélt: mondjuk úgy, alternatív, igen széles íveken bukdácsolt el a célvonalig. Jóval több magabiztosság jellemezte Ester Ledecká (3.) menetét. A cseh lány a kritikus stanglikat alaposan bedőlve teljesítette, de a ritmusban maradásra végig ügyelt. Vlhová kiesésével esélye nyílt a pódiumra. Franziska Gritsch (2.) elsősorban óriás-műlesikló, ennek megfelelően nem rezzent meg a meredeken sem. A cél előtt egy aprócska hibát elkövetett, de így is simán besorolt a második helyre. Ez masszív dobogóesélynek ígérkezett, a két svájci azért jelentős hátrányt szedett össze délelőtt. Merryweather (8.) lesikló, ennek megfelelően hol komótosan, hol széles íveken síelt. A célba nagyobb gond nélkül leért, természetesen nem tudta tartani délelőtti pozícióját. Igaz, nem is esett vissza nagyon.

Forrás: EN 24 News

Pirovano (10.) szintén inkább a gyors számokban vitézkedik. A szemre tisztes tempó csalóka volt, mert sok-sok méterrel hosszabb távot tett meg így a széles ívek miatt. Brignone reálisan a két svájcitól tarthatott még. Michelle Gisin (4.) rögtön egy nagy megtorpanással nyitott, s bár a meredek elején úgy tűnt, elkapja a fonalat, újra kiesett a ritmusból. Még az aktuális dobogóról is leszorult a szám olimpiai bajnoka. Maruša Ferk (6.) fénykorában képes volt egy-egy átütő szlalomra. Ezek az idők mára elmúltak, a futottak még lesiklókon kívül mást nem bírt megelőzni. Az más kérdés, hogy így is szép helyezést ért el.

Forrás: SkiActu

Wendy Holdener (5.) részéről másfél másodperces hátrányból extramenetre lett volna szükség. Ehhez képest végig ritmustalanul, idegesen síelt. Esélye nem volt dobogóra, az előbb említett Ferket is csupán egy századdal tudta felülmúlni. Elena Curtoni becsületére legyen mondva, megharcolt a csodáért. Hamar elhullott, kapura lépett. Roni Remme (7.) nyugtalanul kezdett, a zaklatott sízés a meredeken némi javulást még eredményezett, de a vége nem sikerült szépre. Lépésben ért célt. Štuhec visszalépésével Jasmina Suter (13.) következett. A verseny ezen a pontján inkább a túlélésért küzdenek a lesiklónők, a svájci sem vállalt többet a tőle elvárhatónál. A svájci közönség ászaik csalódást keltő futamai után sem adott alább hangerőből, példának okáért Nufert(12.)  is leüvöltötték a célba.

A reklámszünet után Marie-Michéle Gagnon (15.), vagyis az évtized egyik legjobb kombinációs sízője került sorra. Ettől a formától manapság km-ekre került. Küzdött, de egy dinamikus kanyarja nem akadt. Piot (20.) vérbeli lesiklós szlalomot mutatott be. A maga lomha tempójában végigment, akárcsak Breezy Johnson (19.). Ők ketten már hét-hét másodpercet kaptak a győztestől két futam alapján. Rahel Kopp (9.) egészen más dimenzióban siklott, ami nem véletlen, ő egy technikai síző. A papírformának megfelelően megelőzte a lesiklókat, így előretört a TOP-10-ig. Csupán hét tizedet kapott Holdenertől – ezért nem jár dicséret Wendynek… Nevena Ignjatović (14.) tisztességgel helytállt, szép pontszámhoz juttatva Szerbiát. (Más számban erre sem neki, sem nemzetének nincs módja.) Heider a meredek végén lába közé vett egy stanglit, így a stájer lány újabb kiesést könyvelt el. Szép hagyományai vannak a német kombinációnak, de ma csak egy Dorsch-féle kiesés jutott a germán nézőknek. Elszúrt első futama után Siebenhofer (17.) számára nem maradt egyéb, mint a sportemberség. Leért, hat szekundumos elmaradással, ennyi a pozitívum.

Pár perces pauza, s a többiek is sorra kerülhettek. Gauche (18.) maga szintjén egész vállalhatóan teljesítette a pályát. Miradoli többet vállalt, benne volt a jobb időeredmény, de a legvégén ő is lenullázott mindent. Roux (16.) gyötrelmes meredek után kerek 6 s-es elmaradással tudta le a mai versenyt. Delago az utolsó három kapuig stílusosan síelt. Ott hibázott, diszkvalifikálták. McKennis és Puchner visszalépett, így tényleg csak a 108%-os határt kellett elérnie a hölgyeknek egy-egy potyapontszerzésért. Elvedina Muzaferija (22.) ennek megfelelően igyekezett korrekt tempóban leérni. A pont így sem sikeredett Bosznia-Hercegovinának. Szűk két tizeden múlt a bravúr. Osztrák létére alig-alig előzte meg őt Lisa Grill (21.). Sok kell még tanulnia az Európa Kupában. Macarena Simari Birkner (23.) gepárdmintás szerelésében rutinos kombinációs pontszerzőnek számít. Ma sem vállalt többet, mint ami a tutihoz kellett volna. Ő sem teljesítette a limitidőt. Némi meglepetésre Sabrina Simader nem startolt el, pedig benne volt a levegőben Kenya történetének első Világkupa-pontja. No persze, sokszor leírjuk, hogy az osztrák apától született lány az alpesi lejtőkön nőtt fel. A 37 sízőből 23 teljesítette mindkét futamot…

Részletes eredménylista

1

Forrás: Skionline

Federica Brignone győzni jár Crans Montanára: zsinórban negyedik kombináción győzött a svájci paradicsomban. 15. győzelmét aratta a Világkupában, ennek harmadát a mostani szezonban szerezte. Minthogy emellé egy csomó dobogó és erős pontszerzés került, nem olyan meglepő, hogy a mai naptól ő vezeti az alpesi síelők Összetett Világkupáját. Mióta létezik ez a versenysorozat (1967), még sohasem koronáztak meg olasz sízőnőt az idény végén. Korábban még sosem vezetett olasz nő a szezon ezen szakaszában. Fede’ ezen felül mai sikerével beérte az örökranglistán Isolde Kostnert, még egy diadal, s Compagnonival holtversenyben ő lehet minden idők legeredményesebb női alpesi sízőnője az olaszoknál.

Franziska Gritsch másodjára állhatott dobogóra, legutóbb a Sankt Moritz-i parallelen végzett harmadik helyen. Ami a kombinációt illeti, az osztrák hölgyek régóta adósak a jó eredménnyel. Szinte napra pontosan három éve végzett dobogón Michaela Kirchgasser, azóta váratott ez magára a sógoroknál. Nagy tehetség, hat éremmel gazdagodott a junior-világbajnokságokon. Ester Ledecká fejlődésére nincsenek szavak, s csak találgatni lehet, mennyi potenciál rejlett még benne. Harmadik pódiumánál tart idén, s összességében, a két lesiklásban szerzett TOP-3-a után igazolta, szlalomban is képes elfogadható szinten teljesíteni.

2

3

A szakági pontversenyben meggyőző fölénnyel vezet Brignone, s ha nem történik valami katasztrófa La Thuile lejtőjén, meg fogja védeni címét. Összetettben mintegy 150 ponttal vezet Vlhová előtt. A folytatás szempontjából kulcsfontosságú hétvége előtt állnak ők ketten. Amennyiben Fede’ száz ponttal növelni tudná a különbséget, nagy terhet róhatna Vlhová vállára.

Szombaton Szuper-G, vasárnap alpesi összetett kerül sorra.

A címlapon szereplő kép forrása: Virgilio Sport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s