Az olasz sziporka folytatódik: Brignone győzött Szocsiban

Miután az összes edzést, s így a főversenyt is törölték lesiklásban, már csak az volt a kérdés, legalább a hétvégezáró Szuper-G-t meg tudják-e tartani végre. Bár a körülmények nem voltak tökéletesek, ennek nem volt akadálya. Mint arra számítani lehetett, a mai nap is az olaszokról szólt, kettős győzelemmel hangoltak a garmischi hétvégére. Federica Brignone nyert, ezzel átvette a vezetést a szakágiban. Mögötte Sofia Goggia végzett, míg a dobogó legalsó fokára egy svájci, mégpedig Joana Hählen állhatott fel.


Sokat kellett várni az első érdemleges történésekre a 2014-es olimpia egyik helyszínén. Jelentős mennyiségű hó és az utóbbi 100 év legmelegebb tele ellehetetlenítette, hogy bármelyik lesikló edzést megtartsák. Eredetileg szombaton, közvetlenül a főverseny előtt még beszorították volna a kötelező tréninget, de ez a pályamunkások erőfeszítései ellenére nem valósulhatott meg. A lesiklást jövő pénteken Garmisch-Partenkirchenben pótolják meg.

Szuperóriás-műlesiklásra ugyanakkor alkalmasak mutatkoztak a körülmények a hét utolsó napján. Napfényt keresve se lehetett találni a felhős égbolton, a pálya minőségét pedig puhára értékelték a szakemberek. A vaxmesterekre nagy szerep hárult a nap előtt, annyi bizonyos. A nyomvonalat ma a liechtensteini edző állította össze.

Nem utazott el Oroszországban az egy hete Bulgáriában remeklő hármas, Mikaela Shiffrin, Marta Bassino, valamint Petra Vlhová.

Forrás: Laola1

A lányok még csak ki sem próbálhatták a lejtőt, ami többeknél kiverte a biztosítékot. Nehéz, roppant komplikált feladat előtt álltak tehát a sportolók, kiemelten a rajtlista elején állók. Ehhez mérten Stephanie Venier (5.) egész kulturált menettel nyitott. Itt-ott érezhetően visszafogta magát, tisztességes alapidő lett érte jutalma. Romane Miradoli (9.) agresszívabban síelt egy fokkal, ennek egy kapu látta kárát. Alig kezdődött el az alpesi síelés oroszhonban, rögtön megszakították egy picit a rendezvényt. Visszatérve a franciára: szűk fél másodperccel maradt el az osztráktól.

12
Forrás: FM1Today

Corinne Suternek (4.) így várakoznia kellett a rajtállásban. A szám vb-érmese látványosan magasabb sebességet tudott átmenteni a passzázsos szakaszra. A cél előtt már bő 5 tizeddel vezetett, ami pár térvesztés után másfélre csökkent. Nina Ortlieb (12.) vagányul kezdett, túlságosan is. Az egyik szűk jobbosban alaposan kibillent, terpeszből tudott csak továbbhaladni. Onnantól kezdve esélytelen volt bármi jó eredményre. Lara Gut-Behrami (6.) nem mozgott komfortosan a pályán, egymást érték a dadogós kanyarvételek. Arra azért jó volt a svájci menete, hogy ismét megbizonyosodjunk a tényről, miszerint Suter záró szektora súlyos tizedekkel verhető. Ramona Siebenhofer (29.) nemes egyszerűséggel végig bűnlassú volt: érdemi hiba nélkül beszedett több mint 3 másodpercet.

Névtelen
Forrás: Sport – Oe24

Viktoria Rebensburg (8.) két zöld szektorral nyitott. Az igazán meredek nyújtott kanyarjaiban viszont sokat kapott (Ortliebhez hasonlóan beterpesztett), így a pálya végi javítás ellenére lecsúszott az aktuális dobogóról. Jasmine Flury (16.) ugyanott szenvedett jelentős időveszteséget, ő is csak befékezéssel bírt pályán maradni. Nicole Schmidhofer (11.) mérgelődött a leghangosabban a heti történések miatt. Őt sem kerülték el a hibák, épp másodpercen belül rekedt. Az első tízest az ugyanitt hat éve olimpiát nyert Anna Veith (7.) zárta. Brutálisan kezdett, már fél másodperccel is vezetett. A honfitársnőit is megtréfáló szakaszon ő sem tudott kulturáltan tovahaladni, így hiába az összeszedett zárás, leszorult a TOP-3-ból.

Forrás: Nieve Aventura

A reklámszünet némileg meghosszabbodott, a munkások nagy műgonddal dolgoztak itt-ott a pályán. Tina Weirather nem sokáig élvezhette edzője nyomvonalát. Ártalmatlan helyzetben kivezette léceit egy korai jobbosban. Bántóan korán. A tél legütőképesebb csapatát az olaszok alkotják, s innentől kezdve ők következtek. Francesca Marsaglia (14.) a túl direkt ívekre esküdött. Ami szemre magabiztosnak tűnt, az valójában meglátszódott hátrányán. Federica Brignone (1.) már közel 6 tizeddel vezetett két szektort követően. De hiába, a szokott helyen ő is beleesett ugyanabba a hibába, a méretes előny rögtön hátrányba fordult át. De visszaszerezte kezdeti ritmusát, ami a célban törvényszerűen előnyt jelentett a számára. Kérdés, látunk-e valakit, aki hibátlanul abszolválja azt a bizonyos jobbost?

Forrás: News1 English

Nicol Delago speciel kiesett ugyanott. Az azt megelőző balosba is alig fért be, másodpercen túli hátrányból eleve nem várhatott sokat. Weiratherrel együtt merengtek, miként kerülhettek ennyire negatív spirálba?… Sofia Goggia (2.) múlt pénteki bukása után újra síelécen jeleskedett. Az ominózus kanyarban is magasan tudott maradni, magyarán zöld szektorral érkezett a záró szakaszra. Ott azonban lesodródott a pályáról, így végül kikapott Brignonétól. Olasz kettős vezetésnél tartottunk, minden a megszokott mederben zajlott tehát.

Joana Hählen (3.) egy banszkói dobogó után kitörő önbizalommal síelt. Mást ne írjunk, a sokak életét megkeserítő részen közel fél másodpercet osztott ki az éllovas olasznak. A vége nála sem sikerült tökéletesre, de annyira azért jó volt, hogy beelőzze Sutert, s beérkezzen dobogós helyre. Egyértelműen előny volt ma a második tízesben síelni, ezt igyekezett kihasználni Tamara Tippler (20.). Az osztrák szőkeség végül nem mentette meg az ÖSV becsületét. Két-két és fél biztató szektor után teljesen összezuhant.

Forrás: 20min.ch

Elena Curtoni (13.) valósággal parádézott Banszkón. Ehhez képest meglepő dekoncentráltsággal nyitott. A kritikus szakaszt ragyogóan megtanulta a többi olasztól, de ez sem segített rajta, a végsebessége nem volt ma versenyképes. Kajsa Vickhoff Lie (21.) csupán Siebenhofert tudta megelőzni. Fent többször meglátogatta a bukóteret, két szektor alatt beszedett 2 másodpercet. Figyelmeztető jel volt ugyanakkor, hogy azt követően 6 tizedet fogott Brignonén. Kicsit Pjongcsang- érzete volt az embernek, ti. nem dőlt még el semmi… Ilka Štuhec (24.) aránylag normálisan letudta a pálya javát, még ha pódiumra szemernyi esélye sem volt. Az utolsó két-három kaput aztán olyan mérvű késéssel abszolválta, hogy hátránya meg sem állt kereken 3 másodpercig.

Mirjam Puchner (25.) csúszása idejére egészen sűrű köd ereszkedett a pálya aljára. Ő addig sem ment jól, a végén az utolsóelőtti pozícióba futott be. Michaela Heider másodpercen belüli hátránynál az utolsó érdemleges kanyarnál sodródott pályán kívülre. Gyakorlatilag lekopírozta az osztrák mutatványát Marie-Michéle Gagnon. Annyi különbséggel, hogy a kanadai jobb oldalt hagyta el a pályát. Ester Ledecká (10.) két éve surranópályáról nyert olimpiát, s elnézve, mennyit fogtak egyesek Brignone harmadik szektorán, a történelem akár meg is ismételhette önmagát. De nem ma! A cseh nagy lelkesedésében nagyon mélyre került egy jobbosban, ez a fékezés döntőnek bizonyult. Alice McKennis (27.) már a nyitányon elásta esélyét bármiféle jó eredményre. Szűk 20 másodperc alatt beszedett 2 szekundumos hátrányt. Veronique Hronek  (18.) immáron újra alacsony rajtszámmal próbálkozhatott. Besorolt a középmezőny végére, századra azonos idővel, mint az őt követő Tiffany Gauthier (18.). A francia biztatóbban síelt, ő a legvégén alig fért be a kapuba. Priska Nufer a jelek szerint még nem tanulta meg az ominózus részt. Megdobta egy hupli, s már nem tudott pályán maradni. Harmincadikként Alice Merryweather (17.) síelt végig a lejtőn. Nem úszta meg kevéssel, de 2 és fél s-es elmaradása így is a legkevesebb volt, amit amerikai lesiklónőnek ma kijárt. Lindsey Vonn visszavonulásával a jenki válogatott krízisben van – ha történetesen Shiffrin nem érkezik meg egy-egy lesikló hétvégére.

A folytatásban is záporoztak a kiesések, ennek megfelelően a hazaiakat képviselő Julija Pleskova (31.) kivételével ma minden célba ért síző pontot szerzett. A legnagyobbat Jennifer Piot (40-essel a 15.) szakította, a franciának a lejtő feléig még egy szenzációs dobogó közeli helyezésre is volt esélye. Pontot szerzett két osztrák síző, név szerint Elisabeth Reisinger (31-essel a 23.) és Christine Scheyer (32-essel a 30.), továbbá a francia Laura Gauche (35-össel a 28.), a svájci Nathalie Gröbli (37-essel a 26.) és az olasz Laura Pirovano (43-assal a 22.).

tabella1

Részletes eredménylista

Forrás: Corriére della Sport

Federica Brignone 14. győzelmét aratta a Világkupában. Ebből a harmadikat Szuper-G-ben. Idén ez már a negyedik sikere, az első a szakágban, aminek köszönhetően át is vette a vezetést a pontversenyben. Ha már pontok, e téren látszik igazán, hogy élete messze legjobb szezonját síeli az olasz lány. 955 pontnál tart, márpedig eddigi legerősebb idényében, a 2016/2017-es télen sem gyűjtött többet kilencszáznál. S hol van még a vége?!

Sofia Goggia 27. dobogójánál tart, ebből a másodikat szerezte mostani, visszatérő idényében. Joana Hählen teljes pályafutása során állt ma másodjára pódiumon. A múlt pénteki banszkói lesiklás után ismételt a svájci.

tabella2

tabella3

A hölgyek jövő hétvégén veszik birtokba Garmisch-Partenkirchent. Pénteken a Szocsiban elmaradt lesiklást pótolják, amit az előre betervezett DH követ, majd vasárnap Szuper-G-vel zárul a hétvége.

A címlapon szereplő kép forrása: CBC

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s