Noël a hókirály, az összetett esélyesek nagyot botlottak Zágrábban

Clement Noël győzelmével zárult a síhétvége Zágrábban. A francia versenyző a második futamban a negyedik helyről lépett előre, megelőzve a féltávnál még éllovas Ramon Zenhäusernt és a regnáló junior-világbajnokot, Alex Vinatzert. Az összetettért küzdő, szakági éllovas Henrik Kristoffersen egész nap rosszul síelt, de legnagyobb ellenfele, Alexis Pinturault szintén nagyot rontott, így nem tudta teljesen kihasználni a norvég rossz napját. Így az összetett élén továbbra is Kilde és Paris állnak.

Szombatról a hét utolsó napjára is maradt a tökéletes sízési időből. Verőfényes napsütés, érdemi szélmozgás nélkül, a hőmérséklet pedig a fagypontot súrolta. A pálya tökéletes állapotban, jéggé fagyva várta a világ legjobb szlalomosait. Tavaly sziporkázott az új horvát generáció a Sljemén, így nagy tömeg várta a pálya mellett a hazaiakat vasárnap is.

Zágráb_2
forrás: Síparadicsom Blog

A tűzési munkálatokat ezúttal Julien Vuignier, a svájci csapat edzői stábjának tagja végezte el. Stílszerűen egyik tanítványa, Ramon Zenhäusern (1.) nyitotta a menetek sorát. Elégedetten gesztikulált a célban, s valóban, kifejezetten ritmusos, szemre tempós csúszással jelentkezett. Alexis Pinturault (14.) nagyságrendileg tartotta a hórihorgas helvéttel az iramot, épp csak elkövetett egy döntő hibát. Az első letörés előtt összegabalyodtak lécei, egy pillanatra menetiránnyal szemben sodródott. Szerencséje volt, hogy bár másodperces hátránnyal, de tovább tudott kanyarodni. (Vitatéma volt, szabályosan tette-e, de neve mellől végül elkerült a DSQ, majd a csillagos megjelölés is, így folytathatta.) Henrik Kristoffersen (21.) pár méterrel később került komoly késésbe, a rontás pedig újabb rontást követett, s végül másfél másodperces elmaradást eredményezett. Az összetett két nagy esélyese betlizett!

forrás: skiweltcup.tv

Michael Matt (2.) megúszta nagyobb hiba nélkül az első futamot, mi több, csupán néhány századdal szorult a második helyre. A lejtő végi tempón bukott jó három tizedet. Clement Noël (4.) a változatosság kedvéért ugyanott hibázott, igaz, ő legalább nem esett ki a ritmusból érdemben. Ennek köszönhetően alig 2 tizedet kapott csupán, vagyis versenyben maradt a győzelemért. Daniel Yule (17.) a kritikus részen ugyanúgy besokallt, mint többek, esetében a folytatásban is sok volt a bizonytalanság. Kristoffersent ezzel együtt elverte. Manuel Feller (7.) ma tért vissza rövid, ám annál intenzívebb sérüléséből. Nem vallott szégyent, stabil sízéssel megúszta kereken 5 tizeddel. Az osztrákok vélhetően Matt visszajelzéseiből gazdálkodtak, ennek megfelelően Marco Schwarz (22.) sem bakizott. Más kérdés, hogy a Hirscher utódjaként elkönyvelt villachi sportoló sok élt használt a meredeken. Új sereghajtónk lett a személyében.

Zágráb_Zenhäusern
Ramon Zenhäusern – forrás: Síparadicsom Blog

Manfred Mölgg (5.) az egyik olyan síző a mezőnyben, aki valaha győzött a Crveni Puston. Elsőre többet tett, mint holmi tisztességes helytállás. Koncentráltan, jó ritmusban teljesítette a pályát, csupán négy századdal szorult le az aktuális dobogóról. Victor Muffat-Jeandet (12.) mérsékelten, Sebastian Foss-Solevåg (25.) sokkal inkább túltaktikázta futamát. A francia az első megbillenését követően visszafogta az iramot, a norvég az egész lejtőn alacsony frekvenciával síelt.

Stefano Gross zaklatott sízésének a szokott letörés vetetett véget. Loïc Meillard (38.) sem fókuszált kellőképp, kevés híján elszállt ugyanott. Nagy mázlija, hogy kanyarodási ívre katapultált, ellentétben az olasszal. Két és fél másodperces hátránnyal persze senkit nem tudott megelőzni. André Myhrer (6.) két századra azonos idővel nyitotta menetét, magyarán szólva a legnehezebbnek tűnő szakaszon nem voltak gondjai. A végtempóját bánhatja, addigra mintha kicsit elfogyott volna belőle a lendület. Bő 3 tizedes elmaradással még életben tartotta győzelmi esélyeit Zágráb korábbi győztese. Dave Ryding (24.) rá nem jellemző módon visszafogta magát, nem igazán tudott ritmust váltani, amikor kellett volna. Jelesül a lejtő második szakaszán. A másfelesek csoportját gazdagította.

Zágráb_Gross
Stefano Gross – forrás: Síparadicsom Blog

A reklámszünet után a délszlávok következtek. Štefan Hadalin (15.) még a szlovén csapat színeiben síelt, egész kulturáltan. Igaz, a kellő dinamika hiányában. Istok Rodeš (19.) többet vállalt, hazai havon nem is tehetett egyebet. A sok korrigálás miatt Kristoffersenék csoportjába sorolt. Giuliano Razzoli (29.) zaklatott menete után Albert Popov (35.) ment egy felejthetőt. A horvátok bánatára Elias Kolega nem érte el a célvonalat, viszonylag hamar kapura lépett. Kristoffer Jakobsen, a svéd szlalom ígérete ugyanígy járt. Gyakorlatilag Pinturault hibájába esett, de vele ellentétben nem tudta befordítani léceit, így nagyot huppant. Jean-Baptiste Grange (18.) immáron 11 esztendeje győzött Zágrábban. Első futama konszolidáltra sikerült, megragad a középmezőny elején.

Alekszander Horosilov (16.) jó ritmusban teljesítette a pályát, kifejezetten jó pozícióból várhatta a folytatást. Marc Dygruber nagyot hibázott: 24-es számmal a hátán képes volt szélesre vennie a lejtő legkritikusabb ívét. Rajta vesztett. Kis híján Julien Lizeroux (44.) is hasonlóan járt. Túldöntötte léceit, de épp befért a következő kapuba. Az utolsó hely így is garantált volt számára. Alex Vinatzer (8.) nem rontott ugyanott, mi több, a meredek végét elsőrangúan síelte meg. Három tizedet osztott ott ki az éllovasnak, s besurrant a dobogós reményekkel kecsegtető az akkori 7. (végül a 8.) helyre. Az optimista horvát várakozások végleg szerte foszlottak, Matej Vidović is feliratkozott a kiesők listájához. Mondanunk sem kell, hol búcsúzott ő, no meg utána közvetlenül Luca AerniSandro Simonet a pálya záró szakaszán bonyolódott bele, s lépett kapura. Žan Kranjec (10.) igazolta, nem véletlenül kapta mára a 30-as rajtszámot, az óriás-műlesiklás mellett immáron szlalomban is komolyan kell venni a szlovént. Épp másodpercen belül maradt, köszönhetően megbízható sízésének.

Aki ekkor elment uzsonnázni, lemaradt az első futam legnagyobb meglepetéséről. A válságban lévő német szlalomnak úgy kellett Linus Straßer (3.) csúszása, mint egy falat kenyér. Esetében a bátorság kiválóan harmonizált a technikával. Mást ne mondjunk, a meredeket az élen teljesítette, s csupán a legvégén kapott ki 18 századdal. Tanguy Nef (23.) magabiztos továbbjutása után jött még egy extra menet, mégpedig a dél-tiroli Simon Maurberger (34-essel a 9.) jóvoltából. Vele együtt három olasz zárta az első kört a TOP-10-ben!

Ha már olaszok, Tommaso Sala (38-assal a 27.) is folytathatta késő délután, csakúgy, mint a belga Armand Marchant (40-essel a 20.). A tengerentúlról két síző is kvalifikált, Luke Winters (41-essel a 28.), majd Erik Read (47-essel a 26.) is bekerült a legjobb harminc közé. Kiemelkedőt nyújtott a norvég Lucas Braathen (48-assal a 13.), valamint életében először került a második futamba az osztrák Fabio Gstrein (53-assal a 11.). A továbbjutók névsorát Timon Haugen (56-ossal a 30.) tette teljessé.

Zágráb_1
forrás: Síparadicsom Blog

A második futamra immár teljes sötétségben, villanyfény mellett került sor. A pályát ezúttal francia edző tűzte, az előző futamnál kevésbé trükkösre. Elskőnt Timon Haugen (23.) síelt, és egy rendkívül összeszedett menettel könnyedén átlépett Giuliano Razzolin (29.) és Luke Wintersen (28.) is. Sem az olasz, sem az amerikai nem találta a pálya gyorsabb ritmusát. Tomasso Sala (26.) már magabiztos előnnyel fordult le az utolsó letörésnél a célra, de a hátralévő szakaszon teljes előnyét eladta, maradt az élen továbbra is a norvég.

Erik Read (22.) elsősorban hozott előnyére támaszkodott, abból azonban kellőt meg tudott őrizni, hogy az élre álljon. Igaz a vezetőnek járó széket nem sokáig élvezhette, érkezett ugyanis Sebastian Foss-Solevåg (14.) és honfitársához hasonlóan ő is rendkívüli összeszedettséggel síelt végig a lejtőn. A norvég menetének értékét növelte, hogy a rögtön utána érkező Dave Ryding (18.) folyamatosan hol kisebb előnyben, hol kisebb hátrányban volt, de a célban végül épp rossz végén állt a századoknak. Nem volt ennyire szoros a folytatás Tanguy Nef (24.) esetében, aki a pálya második felére elkezdte felhalmozni a tizedmásodperceket.

Zágráb_Kristoffersen
Henrik Kristoffersen – forrás: Síparadicsom Blog

Marco Schwarz (11.) meglepetésre a nyitányon eladta egytizedes előnyét, onnantól viszont begyújtotta a rakétákat. Gyors, precíz kapuvételei ugyan az utolsó letörés után már jobban elmaradtak, de a vezetést így is könnyedén vette át. Ekkor azt hihettük, tette mindezt csak ideiglenesen. Érkezett ugyanis az első futamban nagyot rontó szakági éllovas Henrik Kristoffersen (19.). A norvég a pálya feléig tartotta a tempót Schwarz-cal, onnantól viszont teljesen szétesett, kisebb hibák sorával érte el a célt. Amit a norvégtól vártunk, azt közvetlenül utána egy belga tette meg: Armand Marchant (5.) remek első szektor után tartotta Schwarz tempóját, majd az utolsó letörést követően tanítani valóan síelt végig. A szoros verseny fényében tetemes, fél másodperces előnyt síelt ki.

Hasonló meglepetésben bíztak a pálya szélén maradó horvátok is (bár első futambeli leszereplésüket követően megcsappant a hazai szurkolók létszámuk a pálya szélén. Istok Rodeš (25.) mindössze a rövidke első szektorban tudta tartani a lépést a belgával, onnantól azonban teljesen ritmustalanul síelt, óriási hátránnyal ért célba, megdöbbent hümmögést kiváltva a pálya széliekből, akik innentől rendkívüli sportszerűségről, és sportszeretetről tanúbizonyságot téve lelkesen bíztattak minden egyes versenyzőt, aki elsíelt előttük.

Istok Rodešért szurkolnak a hazai nézők – forrás: Síparadicsom Blog

Jean-Baptiste Grange (15.) szorosan tartotta magát a belga mögött, a letörés után azonban egyszerűen nem ért fel még ő sem Marchant klasszisával, szinte teljes hátrányát a meredeken szedte össze, láthatóan nagyobb hiba nélkül. Daniel Yule (27.) nemcsak saját edzője, de a francia tűzésű pályán sem tudott maradandót alkotni. Az este egyik legrosszabb idejét eredményezte rendkívül ideges, darabos sízése. Aleksander Horosilovtól (21.) újabb villantást is várhattunk volna a neki általában kedvező, mesterségesen kőkeményre fagyasztott pályán, de az orosz is rendkívül hamar elvesztette a ritmust a szorosabb tűzésű meredekek és tempós laposok közt.

Štefan Hadalin (16.) sem tudta az ellenszert a belga ellen. A letörésig hellyel-közzel ő is tartani tudott valamit előnyéből, de a meredeken neki sem volt esélye. Alexis Pinturault (9.) annak tudatában síelhetett, hogy Kristoffersen gyenge menete miatt nagyobb előnyt építhet ki magának összetettben. Ennek ellenére a francia már legfelül hibázott, ezt szűk négytizedes előnye bánhatta, ráadásul a folytatás sem volt tökéletes. Ezt annak fényében bánhatja igazán, hogy a meredeket szinte ugyanúgy síelte, mint Marchant.  Lucas Bråthen (6.) igyekezett nem bízni semmit a záró meredekre. Egészen odáig fél másodpercesre hizlalta előnyét, ám végül ez is kevésnek bizonyult a vezetéshez.

Victor Muffat-Jeandet (12.) az addigi legjobbakkal nem tudta felvenni a versenyt, közepes záró szakaszának azt köszönhette, hogy első futambeli helyezését megőrizte a végelszámolásnál is. Ehhez hozzájárult az is, hogy az osztrákok délutáni meglepetésembere, Fabio Gstrein (17.) és Žan Kranjec (19.) is sok kisebb hibával tűzdelt menettel zárta az estét. Simon Maurbeger (10.) már fél másodperces előnnyel sáfárkodhatott, és bár a maga szintjén nem is síelt rosszul az olasz, a vezetésre így sem volt sok esélye. Sokkal nagyobbat villantott honfitársa, Alex Vinatzer (3.). Az olasz hét tizedes előnyéből a záró letörésre már csak hármat őrzött, ami az eddigiek tükrében nem tűnt elégnek. Vinatzer azonban sziporkázott a meredeken és ezzel megőrzött valamennyit előnyéből a célban is.

Manuel Feller (12.) rövid sérüléséből visszatérve mit sem vesztett korábbi agresszív stílusából. Az osztrák ennek megfelelően jól is kezdett, de a folytatásra az agresszivitás megbosszulta magát, inkább idegesnek tűnt már sízése. André Myhrer (4.) a második futamban is folytatta idei szárnyalását. A pálya közepén, többek közt a védjegyének számító laposon lehengerlő erővel síelt át, a meredeken azonban fél másodperccel jött rosszabbul, mint Vinatzer, ami a vezetésbe, és összességében a dobogójába került.

A svédhez hasonlóan Manfrd Mölgg (8.) is a pálya közepén volt igazán ütőképes, a meredeken már ő sem tudott teljesen tiszta íveket húzni.  Ezzel együtt a veterán síző tovább erősítette az olaszok csapatszintű remeklését az este folyamán. Minden szem Clement Noëlre (1.) szegeződött, akit látva egyértelmű volt, elsősorban nem Vinatzerrel szeretne versenyezni. Visszafogott kezdést követően szárnyalt a pályán és bár a meredeket ő sem tudta tökéletesen teljesíteni, hatalmas nyomást helyezett a fent várakozó trióra.

A kisebb sérülésből szintén most visszatérő, délutáni abszolút meglepetést szállító Linus Straßer (7.) következett. A német nekirontott a pályának, jelezve, dobogóban gondolkodik. A pálya feléig vezetett, utána azonban az agresszivitás már hibákkal párosult, a meredeken jelentősen hátrébb csúszott. Michael Matt remekül kezdett, esély volt rá, hogy menti az osztrákok igen gyatra vasárnapi szereplését. Az osztrák azonban nem sokkal az első letörés után hibázott és kiesett a versenyből. Ezzel az alpesi ország egyetlen versenyzője sem végzett a legjobb 10-ben Zágrábban.

Ramon Zenhäusern (2.) huszonhét századmásodperces előnnyel üldözte karriermásodik szlalomgyőzelmét. A svájci jó sízéssel, minden szektorban kevesebb, mint egy tizedet vesztett el. Szoros csata volt kibontakozóban a meredeke, végül a svájcinak hét századdal alulmaradva a második hellyel kellett megelégednie.

A még mindig csak 22 éves Clement Noël hatodik dobogójánál tart, mindegyiket az elmúlt egy évben szerezte. 6 dobogójából ez a 4. győzelme volt, minden alkalommal műlesiklásban. A francia a szakági tabellán is átvette a vezetést; három szlalom után egyedül neki van két dobogós helyezése a szezonban. Ramon Zenhäusern szintén hatodik dobogóját szerezte meg Zágrábban. Klasszikus szlalomban ez volt harmadik dobogója (1-1 győzelm, 2. és 3. hely), a többit parallelben szerezte. A 19 éves dél-tiroli Alex Vinatzer a szakág regnáló junior-világbajnokaként, karrierje során először állhatott dobogón. Mindenképp emlékezzünk meg a második futam legjobbjáról, a vallon Armand Marchantról, aki Belgium eddigi egyetlen vk-pontszerzője. A 22 éves belga nyáron sérülésből tért vissza, eddigi említésre méltó eredményei egy győzelem és további két dobogó 2019 nyaráról, az Ausztria Új-Zéland Kupáról.

A szakági összesítésben két dobogójával Clement Noël ugrott az élre, öt ponttal megelőzve André Myhrert és további 13-mal az eddigi éllovas Kristoffersent. Az összetettben a versenynek minden bizonnyal Kilde és Paris örültek a legjobban, ugyanis Pinturault 29, míg Kristoffersen csak 12 pontot szerzett. Így kisebb meglepetésre Zágráb után továbbra is Kilde vezet 474 ponttal, 20 ponttal Paris, 44-gyel Pinturault és 83 ponttal Kristoffersen előtt.

A folytatásra sem kell sokat várni, Madonna di Campiglión már szerda este újabb műlesiklást rendeznek. Rajtidőpontok: 17:45/20:45.

Borítókép forrása: Le Dauphiné Libéré/ledauphine.fr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s