Hazai havon szakította meg szlalomos nyeretlenségét – már Pinturault vezeti az összetettet

A szakértők Alexis Pinturault és Henrik Kristoffersen párharcát várták a mai szlalomon, s ez lényegében meg is valósult. A francia fölényesen nyerte a Val d’Isére-i szlalomot, a norvég pedig egy rontott délelőtti futam után parádézott a második futamban, s csak egyetlen századon múlt pódiuma. Ennek híján Stefano Gross ünnepelt a dobogó harmadik fokán, míg a második hely a kiegyensúlyozottan teljesítő André Myhrernek jutott. Luke Winters a teljes ismeretlenségből 40-es rajtszámmal befutott a délelőtti 2. helyre, hogy aztán egy zilált menettel visszacsússzon a 19. pozícióba.


Kalandos úton, sok-sok munka árán, oda-visszahelyezéssel jutottunk el odáig, hogy ma időben elkezdődhetett a szezon harmadik műlesiklása. A körülményekre panasz nem lehetett, szép tiszta égbolt, enyhén fagypont alatti hőmérséklet fogadta a 70 fős mezőnyt. A sízők így sem érezték komfortosan magukat a lejtőn, többek elmondása szerint iszonyúan nehéz volt lécen maradniuk, sok rádiuszt kellett használniuk, s a brit tűzőmester sem könnyítette meg a dolgukat.

Forrás: News 12 Long Island

Elsőként Alexis Pinturault (1.), a helyiek hőse síelt. A lejtő nagyobb részén jó ritmusban, a második letörésnél azonban késésbe került, nem volt így teljesen elégedett a célban. Marco Schwarz (19.) nagyon nem találja idén az ellenszert arra a teherre, amivel az osztrákok nyomják a vállát, mint „aki pótolhatja Marcel Hirschert”. Délelőtt is összeszedetlen volt, a két másodperces különbség felemlegetése több ezer szónál.

Daniel Yule (10.) nyerte az előző szlalomot, nos, az ismétléstől első nekifutásra nagyon távolra került. Öttizednyi hátrányát duplázta meg a legvégén egy megbillenésnek hála. Ramon Zenhäusern (3.) jobban teljesített. A svájci óriás a pálya elejét bánhatja, ott kissé erélytelennek tűnt, a folytatást már Pinturault viszonylatában is versenyképesen teljesítette. Csupán két tizeddel maradt el tőle Michael Matt (5.). Az osztrák menete fordított képet festett, vagyis az elejét nagyon megtolta, a záró szakaszra viszont láthatóan elfogyott lendülete.

Clement Noël nagyon nem találta meg a fonalat. Már a lejtő legelején rontott egy komolyat, a sorozókapukat megelőzően pedig stanglira lépett, kiesett. Henrik Kristoffersen (27.) állt a legközelebb ahhoz, hogy megverje Pinturault-t. Két szektor után vezetett egy tizeddel, majd jött egy katasztrofális helyen elkövetett hiba. A vertikális kapukombináció előtt sokallt be, a hátralévő lankás részen beszedett majd’ 3 másodpercet.

Forrás: Dagens Nyheter

André Myhrer (4.) próbált türelmesen síelni, a koncentráltságra helyezte a hangsúlyt. Igaz, az éllovasra nem jelentett veszélyt, de a favoritokkal ellentétben ő legalább megőrizte dobogós esélyeit. Manfred Mölggtől (11.) valami hasonlót láthattunk, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az olasz jóval több élt használt a neccesebb stangliknál. Loïc Meillard (13.) alaposan bekezdett, egy szektor után még vezetett. A meredeken aztán bizonytalanabbá vált mozgása, egy alkalommal kifordított testhelyzetből kellett ívet fognia. Leviben Christian Hirschbühl (6.) mentette meg az osztrákok becsületét, s a sérült Feller hiányábsan és Schwarz betlije után ma sem várt rá más feladat. Helytállt délelőtt, alig-alig maradt el például a dobogó alsó fokát birtokló Myhrertől.

Jellemzően ez, továbbá Zenhäusern pozíciója forgott veszélyben a továbbiakban is. Dave Ryding (8.) nagyjából az első korrigálás után fogta vissza lendületét, mondván ma ennél kevesebb is elegendő lehet a dobogóra. A brit alpesi sízés első VK- győzelmére pedig még van idő. Stefano Gross (9.) szintén délutánra tartogatta munícióját, vele együtt egyre népesebb tömb kezdett kialakulni a dobogóért való küzdelem jegyében. Victor Muffat-Jeandet (14.) a kelleténél több pontatlansággal némiképp eltávolodott ettől a csoporttól, Sebastian Foss-Solevåg (23.) pedig kiszállt a csatából.

Forrás: SportFair

A reklámszünet után Giuliano Razzoli (15.) ment egy középszerű pályát. Istok Rodeš (7.) jóval biztatóbban síelt, legalábbis nem tudtunk másra gondolni, látva az őt patronáló Kostelić- család őszinte örömét. S tényleg, alig került másodpercen kívülre, a meredeken remekelt, a dobogó reményében várhatták a folytatást. Délszláv szomszédjukkal ellentétben – Štefan Hadalin (16.) túlóvatoskodta a meredeket, másfélszer annyi hátrány lett érte jutalma. Jean- Baptiste Grange nagyjából Razzoli szintjén teljesített, egészen a korábban már sokak vesztét okozó vertikális részig. Hátrakerült súlypontja, nem tudott újítani – újabb francia búcsúzott. Albert Popov (17.) pattogós sízése nem volt több, mint optikai csalódás. A bolgár lécei ugyanis rendre távol kerültek a stangliktól, azt pedig fizikaórákon tanultuk, hogy még ha a sebesség hasonlóan veretes is, a több megtett út lassítja a mozgást. Elias Kolega (25.) nem tudta megismételni honfitársa produktumát, végig pontatlan maradt. Igaz, Kristoffersent így is verte. Marc Digruber menete maximum a középmezőnyre lett volna jó, de mindegy is, a cél előtt nem sokkal, a szokott helyen lábai közé vett egy kaput.

Forrás: Tportal

Rövid szünet után Julien Lizeroux került sorra. A ranglistán való hátralépegetést igyekezett megállítani, a biztosra törekedett, de még így sem tudott a célba érni. Túldöntötte léceit. Hol is? Nem is kell újra leírnunk… Alekszander Horosilov (20.) itt-ott komótos, de mindenképp stabil menettel bejelentkezett a pontszerző helyekre. Alex Vinatzer (44.), miután egy hibája után gyakorlatilag újra kellett indulnia, csak becsületből teljesítette a távot. Sandro Simonet egy kaputévesztés után erre sem vette a fáradtságot – a lényegét tekintve nincs is különbség a kettő közt. Žan Kranjec stanglira lépett, nem folytatta tehát remek sorozatát, amit óriás-műlesikló létére bemutatott újabban szlalomban. Tanguy Nef valamivel továbbhúzta, a „célegyenesre” fordulva túl szűken fordult, az lett a veszte. Matej Vidović (18.) rajtszámához mérten vállalhatóan síelt, sőt két szektor alapján még a TOP-10 is benne volt. Luca Aerni (28.) látványos, de nem túl hatékony sízéssel besorolt az utolsóelőtti pozícióba. Ő volt az egyedüli, akit kieséssel felérő rontás (lásd Vinatzer) nélkül meg tudott előzni Kristoffersen.

A norvég azon izgulhatott, hogy egyáltalán valahogy továbbkerüljön a második futamba! A sok kieső éltette a reményt, de a pálya kifogástalan állapotát elnézve bőven benne volt a pakliban, hogy még tízen elébe kerülnek valahogy. Ez végül nem valósult meg, a maradék negyven síző többsége a kiesők sorát gyarapította.

Kiemelkedő eredmények így is születtek. Mi az, hogy?! Rögtön a szünet után a svéd Kristoffer Jakobsen (12.) tette le újfent névjegyét, gyakorlatilag a pódiumra esélyesek közé verekedte magát. Hosszú idő után újra második futamot síelhetett Adam Žampa (36-ossal a 24.), majd kettővel utána a belga Armand Marchant (38-assal a 21.) is meggyőző módon kvalifikálta magát a délutánra.

Forrás: AP News

A legnagyobb szenzáció azonban közel sem kettőjükhöz fűződött. Luke Winters (40-essel a 2!!!), egy 22 esztendős amerikai fiatalember ment egy olyat, amihez foghatót legutóbb az akkor még junior-korú Mikaela Shiffrintől láttunk jó néhány éve. Már a kezdése meggyőzőre sikerült, hogy aztán eljussunk odáig, hogy a meredeken egész konkrétan ráverjen egy tizedet Pinturault-ra. A vége egy század híján hattizednyi hátrány, ami egy parádés 2. pozíciót jelentett a jenki srác számára. Ez a nyolcadik Világkupája, korábban a NOC-ban (Észak-Amerikai Kupa) szerepelt zömében, az előző idényt a szakág ezüstérmeseként fejezte be.

A folytatásban még Fritz Dopfer (47-essel a 29.), Riccardo Tonetti (48-assal a 26.), Kojama Johei (49-essel a 22.), valamint Leif Kristian Nestvold-Haugen (51-essel a 30.) került a pontszerzésre várományosok közé.

—————————————————————————————————————————————–

Délutánra még inkább feljavultak a látási viszonyok, ami a német edző ritmusosabb pályájával karöltve nyugodalmasabb futamot vetített elő a résztvevők számára. A hiba azonban nem fért bele. A szűk értelemben vett nyomvonalon még úgy-ahogy versenyképes minőségű hóréteg állt rendelkezésre, ám aki elkolbászolt onnan, komoly lendületet vesztett. Ilyen értelemben a korai indulás előnnyel kecsegtetett.

Nem okozott meglepetést Henrik Kristoffersen (4.), már csak dacból is odatette magát. Fenomenális menetet rakott le az asztalra, kiválóan élt az eséllyel, ti. önhibájából a sor elején rajtolhatott. Űridő volt ez, nincs mese! Egy jó darabig megközelíteni sem tudták, a honfitárs Foss-Solevåg (9.) került elsőként másodpercen belülre hozzá képest, de ő már közel öttizednyi előnyt hozott magával délelőttről. (Így is övé lett a délután második legjobb időeredménye.) Sajnálhattuk szegény Kojamat, aki élete első VK- pontjait bukta egy egyszeri figyelmetlenség következtében. (A japánok napja így határozottan kudarcos volt. Egy másik sízőjük miatt állt a délelőtti futam, vélhetően sérülés miatt.) A kilátogató (!) belga (!) szurkolók nagy örömére küzdelmes menet után harmadik helyen célba ért Marchant (18.). Közben egy stangli meglazult, kényszerszünet.

Forrás: Eurosport

A küzdelem szorossága a mezőny második felében is fennállt, századokon múlt, hogy Horosilov (16.), vagy az ismételten harmatos Schwarz (13.) a belga elé, Vidović (20.) pedig kevéssel mögé sorolt be. Hiába volt már egy teljes szekundum előnye, Popov számára sem az első hely megszerzése volt a tét. A századok mellette voltak, a virtuális TOP-3-ban ragadt egy hajszállal, ellentétben a végére teljesen széteső Hadalinnal (22.).

A helyzet nem változott a reklámszünet után sem, Kristoffersen délutáni menetének nemhogy párja nem akadt, gyakorta másodperceket szedtek be az amúgy jó nevű sporttársak. Razzoli (26.) teljesen eltűnt a süllyesztőben, Muffat-Jeandet (8.) legalább a második helyre befutott. Nagy küzdelemmel, a nézők ovációja kíséretében. Loïc Meillard (7.) már kevesebb, mint 4 tizednyit kapott a norvégtól. Mármint két futam vonatkozásában; délután ő is beszedett majd’ 2 s-et. Kulturált sízést láthattunk Kristoffer Jakobsen (6.) előadásában, egészen a meredek legvégéig. A szűk háromtizednyi különbségből ítélve akár át is vehette volna a vezetést.

Mölgg (14.) már azok közé tartozott, akik egy átlagon felüli menettel akár a dobogóért folyó versenybe is beleszólhattak volna. Ehelyett csalódást keltő volt, amit bemutatott: fent a precizitással, lent a tempóval akadtak komoly hiányosságok. Yule (10.) mindent beleadott, hiába, túl sok kövér ívet húzott lejtmenet. Igazából az aktuális dobogóra sem maradt esélye. Stefano Gross (3.) 1,68-ról indult, s minthogy az otromba hibák elkerülték menetét (habár túlvállalások akadtak), végre valaki érdemben meg tudta szorongatni Kristoffersent. Egyetlen századdal elébe is került az olasz, így Gross, Kristoffersen, Jakobsen TOP-3-mal fordultunk a fináléra.

article-picture.jpg
Forrás: ÖSV

Gross ideje nyilván nem volt verhetetlen, Dave Ryding (17.) előtt adott volt a feladat egy tekintélyes előny kiépítésére. Ehelyett hiányzott sízéséből a dinamika a meredeken, annak végén pedig bele kellett fékeznie, ami jókora időveszteséggel járt. Rodeš (25.) vagány gyerek, mindent feltett a dobogó közelségére való tekintettel. Vesztére, komoly késésbe került, s csak a porhanyós hóról tudott valahogy visszakecmeregni a nyomvonalra. Hirschbühl (11.) sok apró, kevésbé látványos hibával ásta el pódiumesélyét, Michael Matt (5.) hasonlóan szögletes kanyarvételeket vonultatott fel a meredeken, igaz, legalább végtempója korrekt volt. Ennek köszönhette, hogy két századdal lelökte a dobogóra a svéd fiút.

No, nem a veterán André Myhrerről (2.) van szó! Az olimpiai bajnok egyet hibázott, azt is jól kezelte, egyébiránt éppolyan sziklaszilárd maradt, mint az védjegyévé vált. 3 század maradt előnyéből, kézzelfogható közelségbe került a dobogós helyezés. Zenhäusern kiesése után vált a sejtés ténnyé, a svájci egy kiváló nyitószektor után besokallt. Luke Winters (19.) az ifjúkori Bode Millert idéző rodeóval vágtatott végig a pályán. Legalább három alkalommal a Szentlélek mentette meg a kieséstől. Az értékesebb helyezetéstől utolsó rontása fosztotta meg, közvetlenül a lanka előtti sorozónál került késésbe.

Forrás: Skinews.ch

Alexis Pinturault (1.) számára kötelező házi feladat következett. 88 századnyi előnyről egyszerűen nem tehette meg, hogy hazai közönség előtt alább adja a győzelemnél. A francia saját tempóját diktálta, így közel másfél másodpercre növelte fölényét, így simán nyerte a versenynapot. Megjegyzendő, hogy Kristoffersen viszonylatában 1,34-gyel kikapott délután. A norvég hatalmasat mentett délután!

Részletes eredménylista

tabella1.png

Forrás: Eurosport Asia

Alexis Pinturault VK- karrierje egyik sarokpontjához érkezett, megszerezte 25. győzelmét a sorozatban. (Beérte Ted Ligetyt, s csak egy siker választja el Ivica Kostelić és Franz Klammer párosától.) Ebből a harmadikat szlalomban, hét évvel azután, hogy ugyanitt először győzni tudott. (Ha a moszkvai parallelt nem vesszük ide.) Nem a műlesiklás Alexis terepe, legutóbb a 2014-es wengeni szlalomon végzett első helyen.

André Myhrer 23. pódiumát jegyezte szlalomban. Megérte maradnia, még mindig ott van az élmezőnyben. Stefano Gross 12. dobogós helyezését szerezte, erre meglehetősen sokat kellett várnia, legutóbb 2017 elején, Zágrábban zárt másodikként. Azóta vártak az olaszok szlalomsikerre.

A szakági tabellán elfoglalt első helyét megőrizte délutáni remeklésével Kristoffersen, összetettben ugyanakkor immáron Pinturault áll élen. Kiélezett küzdelemre van kilátás.

tabella2.png

tabella3.png

A férfiak a következő hetekben a Dolomitokban versenyeznek, jövő pénteken és szombaton Val Gardena (Szuper-G, illetve lesiklás), vasárnap és hétfőn Alta Badia, majd a két ünnep közt Bormio szerepel a programban. A legközelebbi szlalomot Zágráb rendezik január 5-én.

A címlapon szereplő kép forrása: Yahoo Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s