Megvan a lengyelek első győzelme sírepülésben, Kranjec rocksztár módjára búcsúzott

Magabiztos sikert aratott Lengyelország a szombati csapatversenyen Planicán. A fehér-vörösök Németországot és Szlovéniát megelőzve értek fel a dobogó tetejére, aminek köszönhetően Stefan Horngacher együttese az utolsó verseny eredményétől függetlenül bebiztosította a Nemzetek kupája győzelmet.

Akárcsak a hétvége eddigi részén, szombaton is napsütés és tavaszias meleg fogadta a mezőnyt Planicán, olyannyira, hogy délre már-már a húsz fokot közelítette a hőmérséklet.

A szezon utolsó csapatversenyén tíz négyes küzdött a pontokért, az első csoportot követően pedig rögtön az élre is álltak a lengyelek Jakub Wolny 237,5 méteres repülését követően. Mögöttük Karl Geiger 230,5 méteres ugrásával a németek következtek a második helyen, megelőzve Szlovéniát, akiknél Anze Semenic kezdőemberként 228,5 métert ugrott. Az osztrákok
(Hayböck 218 m) foglalták el a negyedik helyet, míg az ötödik helyen Japán (Sato 211 m), a hatodikon pedig Norvégia (Pedersen 209,5 m) állt az első ugrásokat követően.

A második körben egy kicsit növelni tudták az előnyüket a lengyelek, köszönhetően Kamil Stochnak, aki ma sokkal összeszedettebben ugrott, mint a tegnapi egyéniben, olyannyira, hogy 227 méterrel a csoportjának legerősebb ugrója volt. Eközben Constantin Schmid egy 217 méteres repüléssel ott tartotta a németeket a második helyen, és Peter Prevc 212 méteres ugrásával a szlovénok is őrizték a harmadik helyüket. Az üldözőbolyban a norvégok feljöttek a negyedik helyre, miután Robert Johansson 229,5 métert repült, mögöttük Ausztria (Aschenwald 215,5 m) és Japán (Kasai 213 m) volt a további sorrend az 5-6. helyen.

Három ugrás után a lengyel csapat előnye már 23 pont volt az üldözők előtt, köszönhetően annak, hogy Dawid Kubacki (229,5 m) is szépet ugrott, mögöttük viszont helycsere történt, ugyanis Domen Prevc ugyancsak 229,5 méteres kísérletével Szlovénia jött fel a második helyre, míg a németek Richard Freitag 221 méteres ugrását követően a 3. helyen álltak. Eközben az osztrákok Daniel Huber 222,5 méteres ugrásával visszavették a negyedik helyet a norégoktól (Lindvik 204 métert ugrott), akik mögött továbbra is a japán csapat (Junshiro Kobayashi 218 m) állt a 6. helyen.

A lengyel csapatban ezúttal Piotr Zyła volt a befejező ember, aki egy 226,5 méteres ugrással tizedre annyi pontot szerzett, mint a hazaiaknál Timi Zajc (224,5 m), így a szlovén csapat változatlanul 23 pont lemaradással állt a második helyen. Markus Eisenbichler viszont egy 227 méteres ugrással kicsit közelebb hozta hozzájuk a németeket, akik ezzel együtt a harmadik helyről várhatták a folytatást. Nagyot lépett viszont előre a japán csapat, ugyanis Ryoyu Kobayashi 240 métert ugrott, ezzel negyedikként fordulhattak rá a második sorozatra. Kobayashi egyébként ezzel az ugrással egyúttal a hétvégi Planica 7 összetettben is visszaelőzte a pénteki nap után vezető Eisenbichlert.

Az ötödik helyen Ausztria zárta az első kört, akiknél a negyedik ember, Stefan Kraft 208 métert ugrott, míg Johann André Forfang 211,5 méteres ugrásával a norvégok csak a hatodik helyen mehettek a szünetre. Az utolsó két továbbjutó helyet Svájc és Finnország szerezte meg, míg a csehektől, és a Dmitriy Vassiliev nélkül, három emberrel kiálló oroszoktól búcsút vettünk az első sorozat végén.

Az első sorozat eredménye

Amíg a többiek a második sorozatra készülődtek, addig Robi Kranjec hazai közönség előtt végleg búcsút intett karrierjének. Mondanánk, hogy szögre akasztotta a sisakot és a léceket, de a szlovén versenyző rocksztár módjára ünnepelt (és ünnepeltette őt a közönség). Kranjec a létező összes ruhadarabot és felszerelést, amit viselt vagy nála volt, kihajította a közönségnek, kezdve a lécekkel, a sisakkal, a cipőivel és a síugró ruhájával. A többiek pedig sorfalat álltak neki és óriás pezsgővel várták a kifutó végén. Az biztos, hogy nem mindennapi búcsúzás volt Kranjecé!

A második sorozat első csoportja után Lengyelország továbbra is vezetett, Jakub Wolny nem okozott csalódást 228,5 méteres repülésével. A németek követték őket a második helyen, tőlük Karl Geiger 230,5méteres ugrását csodálhatta a közönség. A szlovének (Anze Semenic 218m) hátránya ekkor már több mint 40 pont volt. A japánok (Yukiya Sato 221m) és az osztrákok (Michael Hayböck 225m) között majdnem tíz pont volt a különbség. A norvégok (Robin Pedersen 222,5m) pedig már 88 ponttal voltak elmaradva Lengyelországtól.

Kamil Stoch 221 méterével a lengyelek előnye nőtt a németekkel szemben, akiknél Constantin Schmid ugrott ebben a körben egy 216,5 méterest. Peter Prevc 223 méterével a szlovének továbbra is a harmadikok voltak, ekkor 18 pont volt a lemaradásuk a németekkel szemben. Kasai másodjára is elrepült 210 méterig, míg az osztrákoknál Philipp Aschenwald (213m) hasonló ugrást mutatott be, de nem sokkal szállt messzebbre a hatodik helyen álló norvégoktól Robert Johansson (215,5m) sem.

Dawid Kubacki révén a lengyelek 230 méterig repült, nem kérdés, hogy a lengyelek továbbra is vezettek, noha Richard Freitag is elszállt 231 méterig. Domen Prevc megfejelte ezt még 8 méterrel, ő 239-nél ért földet, ráadásul remek stíluspontokat zsebelt be, tizenkilenc és feleket. Japán (Junshiro Kobayashi 225m) és Ausztria (Daniel Huber 226m) között kevesebb mint 6 pont volt a különbség ekkor.

Az utolsó sorozatban már nem volt kilátás igazán nagy változásokra – igaz, ez a verseny nem éppen a folyamatos helycserékről szólt. A finnek zártak a 8. helyen, Antti Aalto 213 méterével. A hetedik Svájc lett, náluk Simon Ammann 231 méteres repülése zárta a sort. Norvégiának meg kellett elégednie a hatodik hellyel, náluk épp az utolsó Johann André Forfang (231m) második sorozatos repülése volt a leghosszabb. Az ötödikek az osztrákok lettek, számukra meg lehetett volna a negyedik hely is, de Stefan Kraft (221m) ezúttal jóval elmaradt Ryoyu Kobayashi (237m) repülésétől. Így Japán lett a negyedik. A dobogó legalsó fokára a hazai gárda állhatott fel, a hazaiak egyik új kedvence, Timi Zajc 235,5 métere révén. A második helyen Németország végzett, Markus Eisenbichler a nap leghosszabb repülését mutatta ebbe ezzel a 246 méterrel. A lengyelek győzelmét Piotr Zyla 242,5 métere biztosította be. Ezzel Lengyelország a síugrás történetében először tudott sírepülő sáncon csapatversenyt nyerni!

A Planica 7 összetettjében Továbbra is Ryoyu Kobayashi áll az élen, viszont Markus Eisenbichler 7 pontot belül van hozzá, így holnap még bármi megtörténhet. A harmadik helyen Timi Zajc áll, Piotr Zyla lemaradása Zajchoz képest majdnem 20 pont.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Lengyelország1627,9
2.Németország1619,8
3.Szlovénia1603,1
4.Japán1560,8
5.Ausztria1520,8
6.Norvégia1502,6
7.Svájc1312,1
8.Finnország1177,6

Planica 7

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Ryoyu KOBAYASHI1136,4
2.Markus EISENBICHLER1129,6
3.Timi ZAJC1088,1
4.Piotr ZYLA1068,8
5.Domen PREVC1055,8
6.Simon AMMANN1024,7
7.Karl GEIGER1024,1
8.Dawid KUBACKI1021,4
9.Jakub WOLNY1012,9
10.Johann André FORFANG
1012,4

Részletes végeredmény
Planica 7
Nemzetek kupája

A planicai hétvége, és egyben a szezon vasárnap egy újabb egyéni versennyel zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s