Betört a gyorsasági szakágakba is: Shiffriné a Szuper-G kristálygömbje

Lesiklás után ma a másik gyorsasági szakágban, Szuper-G-ben hirdettek győztest a nőknél. A napi dobogó és a pontverseny végeredménye ma sem kötődött szorosan össze. A már tegnap remekelő Viktoria Rebensburg győzelmét hozta a finálé, a német mellett a változatosság kedvéért egy újabb osztrák, ezúttal Tamara Tippler, valamint Federica Brignone állhatott fel a dobogóra. Ami a szakágit illeti, megtörtént Soldeuban az, amire Hermann Maier előtt és azóta sem volt példa, nevezetesen valaki három szakágban is el tudta hódítani a kristálygömböt. Naná, hogy Mikaela Shiffrinről van szó. Az amerikai zseni ezúttal ugyan csak a 4. helyen végzett, amivel megszakadt idei veretlenségi sorozata, mégsem forgott veszélyben végső elsősége. Riválisai közül ugyanis Nicole Schmidhofer vele századra azonos idővel csapott célba, Tina Weirather kiesett, míg Ragnhild Mowinckel keddi balesete miatt el sem tudott rajtolni.


Az alpesi sí szerelmesei leginkább a csütörtöki napot várták a Világkupa-döntő hetében, elvégre valódi téttel az ekkor megrendezésre kerülő két Szuper-G bírt. A nőknél eredendően négyen harcoltak a kupáért, ám mint ismert, Ragnhild Mowinckel kedden nagyot bukott, térdsérülés miatt visszalépett a további küzdelmektől.

Minekután törölték mindkét szocsi versenyt, mindössze a hatodik fordulóját rendezték a Szuper-G-sek találkozóinak. Az időjárásra ma sem lehetett igazi panasz, nagy kár, hogy a megterhelő szezon végeztével mindössze 20 fősre redukálódott a mezőny, s ebbe beleszámoltuk a junior-világbajnokot is.

Az osztrákok edzője, Roland Assinger állította össze a nyomvonalat, mely időtartamban nem volt sokkal rövidebb a szerdai lesiklásnál. Összességében inkább kedvezett a vonalvezetés a technikai sízőknek, mintsem az echte lesiklóknak, de ez már lassan tendencia. Megjegyezzük, magában a szakágban is mindinkább teret nyernek a jó óriás-műlesiklók.

Forrás: Laola1

Kezdésként Tamara Tippler (2.) próbált szerencsét, abban a reményben, hogy az osztrák lesikló válogatott potens tagjai közül utolsóként ő is felérjen egyszer a dobogóra az idény során. Sízése nem zárta ki ennek esélyét, sőt az alsó szakaszon látottak első látásra is impozánsnak tűntek.

Romane Miradoli (11.) az elejétől fogva alaposan elmaradt tőle, ahol szűkre vették a vonalvezetést, ott elveszettnek tűnt a francia. Nem úgy Federica Brignone (3.), ami persze magától értetődő volt, elvégre egy kiváló óriás-műlesiklót tisztelhetünk a személyében. A kérdés csak az volt, tud-e jobban teljesíteni a csúszós részeken, mint ahogy Tippler tette a technikásabb szektorokban. A válasz az volt, hogy majdnem, csak szűk 2 tizedre tudta lefaragni hátrányát a célig.

Forrás: Il Mattino

Nadia Fanchini (9.) a tegnapról úgy-ahogy átültetett részen hozta aznapi formáját, másutt azért érződtek hiányosságai, a francián kívül mást nem tudott megelőzni. Stephanie Venier (13.) topidővel nyitott, bátorsága még egy szektoron át kitartott, aztán jött két jókora lesodródás, ami bőven másodperc fölé emelte az időkülönbséget.

Wendy Holdener (15.) saját jogán kvalifikálta magát a VK- döntőre, ami akárcsak pár hónappal ezelőtti távlatból nézve is meglepetésnek számított volna. Az átütőtől ma azért távol volt a svájci, végigsíelt egy kompakt, de a legjobbaktól azért jócskán gyengébb pályát.

A szakági pontverseny szempontjából kulcsfontosságú menet következett. Tina Weirather volt a legközelebb ahhoz, hogy letaszítsa az amerikait az élről. A liechtensteini ennek megfelelően is kezdett, két szektoron át dominálta futamát, jó másfél tizeddel jobban állt Tipplernél. Aztán jött egy hiba, mely romba döntött mindent.

Forrás: Lie-zeit

Corinne Suter (10.) a világbajnokságon érmet szerzett a számban, s itt Soldeuban is megmutatta tudását tegnap. A kezdésére ma sem lehetett panasz, a trükkösebb kanyarokban viszont rendre mélyre került. Nicole Schmidhofer (4.) számára adott volt a feladat: élre kellett törnie, hogy érdemi nyomás alá helyezze Shiffrint! Két szektor után olybá tűnt, vért ivott az osztrák, s összejöhet a lehetetlen küldetés. Csaknem fél másodperccel állt jobban honfitársánál, részidőit később sem tudta felülmúlni senki. Talán épp ez az irdatlan tempó bosszulta meg magát a technikás részen. Egy jókora rontás folyományaként csupán az aktuális harmadik helyről várhatta a mezőny második felét. Nem bízhatott innentől fogva másban, minthogy őt már senki más nem előzi meg, Shiffrin pedig pontzónán kívül végez.

Pontosabban a reklámszünet előtt még leért Kajsa Vickhoff Lie (8.), a norvég lány az osztrákéhoz fogható nyitószektor után bele-belerontogatott a nyomvonalba.

Jasmine Flury (6.) futama kiegyensúlyozottabbra sikerült, igazán rossz szektora nem akadt, de kiemelkedőből is csak egyet lehetett feljegyezni nála. Sofia Goggia (7.) ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta. Magyarán vacakul, bágyadtan kezdett megint, a lejtő második felében pedig már hiába lett dinamikusabb mozgása, a dobogósokra nem jelentett veszélyt.

Forrás: The Japan Times

Mikaela Shiffrin (4.) céltudatosan állt a napi feladathoz, hiszen pontosan tudta, hogy egy szimpla pontszerzéssel bebiztosítaná szakági győzelmét. Ennek megfelelően nem reszkírozott olyan sokat, mint szokott, inkább tudatosan a technikás részekre tartogatta erejét. Na, persze nem tudott annyira lassan síelni, hogy be ne fusson az aktuális dobogó harmadik fokára – Schmidhofferrel holtversenyben. Eldőlt minden kérdés, az amerikai hódította el a kristálygömböt!

Marie-Michéle Gagnon (17.) elképesztően enervált sízése után Viktoria Rebensburg (1.) úgy gondolta, pár perc erejéig elveszi a show-t Shiffrintől. A német kezdése még középszerűre sikeredett, aztán ahogy haladt lefelé, úgy érzett rá a pálya ízére. Arra speciel kevesen gondoltak volna, hogy a záró szektorban fél másodpercet oszt ki Tipplernek, elorozva tőle élete első VK- győzelmét. Egészen döbbenetesen nyújtott a végén a bajor lány!

Rebensburg_Andorra.jpg
Forrás: Nordbayern.de

Nem tudni, képes lett volna valami hasonló zárásra Ramona Siebenhofer, az osztrák lesiklónő ugyanis két nagyon hasonló szektor után Weirather módjára idő előtt búcsúzott a versenytől. Két olasz került sorra, de sem Francesca Marsaglia (16.), sem Elena Curtoni (14.) nem tudta megváltani a világot, előbbinek legalább a pontszerzés összejött. Joana Hählen (12.) konszolidált sízéssel tudta le a pályát, az átütőtől persze ő is messze volt. Zárásként a norvégok junior-világbajnoka, Hannah Sæthereng (18.) is bemutatkozott a felnőttek közt. A 20 esztendős lány kissé megszeppentnek tűnt végig, ma kicsit lefelé lógott ki a mezőnyből. A norvégok szándéka mindenesetre tetten érhető, erős csapatot kívánnak építeni a nőknél is.

article-picture.jpg
Forrás: Österreichischer Skiverband

Részletes eredménysor, statisztika

tabella1

Viktoria Rebensburg 17. alkalommal győzött a Világkupában, ebből a harmadikat aratta Szuper-G-ben. A gyorsabbik számban több mint hat évet kellett várnia az újabb sikerre, érdekességképpen, az elsőt szintúgy a VK- döntőn jegyezte, még a 2012-es évben. Tamara Tippler ötödik dobogós helyét szerezte, de a győzelem még várat magára. Federica Brignone negyedik pódiumánál tart Szuper-G-ben.

la-1552578550-zol8m88f2r-snap-image.jpg
Forrás: Los Angeles Times

Lindsey Vonn öt szakági győzelme után újra amerikai kezébe került a Szuper-G trófeája. Mikaela Shiffrin jószerivel a semmiből uralta végig ezt a számot, a mai futamot kivéve nem talált legyőzőre idén. Hihetetlen, de ezt megelőzően ez számított a leggyengébb szakágának. Amennyiben óriás-műlesiklásban nem történik valami egészen döbbenetes szenzáció, s kitart az amerikai 95 pontos előnye, akkor elmondhatjuk, hogy az összetett sikert jelentő legnagyobb kristálygömb mellé három kicsit is begyűjt Shiffrin, amire még soha nem volt precedens a sportág történetében. Legalábbis a nők viszonylatában, az ezredfordulón Hermann Maier kétszer elkövette ezt a hallatlan bravúrt. Nem mellékesen átlépte a 2000 pontos határt összetettben.

tabella2.png

A címlapon szereplő kép forrása: CBC

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s