Mikaela Shiffrin szezonbeli 13. győzelmét aratta a “maribori tavaszban”

Mikaela Shiffrin a második maribori versenyen is győzni tudott, ezúttal pedig már nem kellett senkivel osztoznia a dobogón. Mindez azt is jelenti, hogy a szezonban 13-adszor tudott versenyt nyerni. A nagy rivális Petra Vlhová gyenge második futama miatt a dobogóról is leszorult. Ennek a leginkább a délután nagyszerűen síző Anna Swenn-Larsson örülhetett, aki flachaui kizárását követően, most már valóban felállhatott a dobogóra – öt év szünetet követően. A harmadik helyet a második futamban nagyot javító Wendy Holdener szerezte meg.

Maribor nem a legmegbízhatóbb versenyrendező. Tavaly és 2014-ben is a meleg idő miatt kellett Kranjska Gorának beugrania, de tavalyelőtt is maradt el műlesiklás a meleg miatt. Az egész Közép-Európát sújtó tavaszi meleg miatt ezúttal sem voltak ideálisak a körülmények. 10°C körüli hőmérséklet egyik hobbisízőnek sem épp az álomidőjárása és ezzel a profik sincsenek másképp. Meg is nehezítette a szervezők dolgát a korán jött tavasz.

Katharina Liensberger (5.) síelhetett elsőként a pályán, amiben mindenképp az lehetett az érzésünk, hogy a pálya fenti szakaszán jócskán hagyott időt az ellenfeleknek. Ennek megfelelően Frida Hansdotter (4.) jobban kezdett, majd a meredeken már hátrányban volt, de a laposodó célegyenesben ismét a javára fordította a századokat. Majd a századokról való beszélgetés egyből értelmetlenné vált, ahogy érkezett Mikaela Shiffrin (1.)! Az amerikai lehengerlő tempóban rohant végig a pályán, előnye pedig folyamatosan csak halmozódott; erődemonstráció volt a javából. A célban Hansdotter másfél másodperccel verte, és a futam végéig sem fért senki másodpercen belülre az idejéhez.

Bernadette Schild (9.) esetében egészen más dimenzióban kellett viszonyítani a részidőket, de az osztrák lány ideges menete még Hansdotterékhez képest sem volt igazán acélos. Az osztrák futamával erős kontrasztban állt Anna Swenn-Larssoné (3.). A svéd lány nagyszerűen síelt és magabiztos előnnyel vette át a második helyet (az elsőt ma ne is vegyük viszonyítási pontnak). A pártatatlan szurkolók még reménykedhettek, hogy Petra Vlhová (2.) esetleg szorossá tudja tenni a versenyt, de a liptószentmiklósi lány ma Shiffrinnel nem, csak a mezőny műsodik felével tudott konkurálni. Őket viszont meggyőző sízéssel utasította maga mögé.

Wendy Holdener (6.) túlságosan görcsösen síelt, a pillanatnyi dobogótól távol maradt, de nagyobb javulás esetén még bízhatott a végső dobogóban. Kristin Lysdahl (7.) összességében korrekt menetére rányomta bélyegét az ideges nyitószakasz. A meleg időben közben a pálya is hamar romlásnak indult, ennek ellenére Katharina Truppe (11.) nem foghatta csak erre a tényre tetemes hátránya teljes egészét.

forrás: Aargauer Zeitung

Irene Curtoni (22.) rendkívül idegesen, darabosan síelt, de négy másodperces hátránnyal még így is nyugodtan várhatta a folytatást. Christina Geiger (8.) a körülményekből a legtöbbet hozta ki, viszont a menet végén két nagyobb hibát is vétett, egyedül azt sajnálhatja. Costazza (10.) is jobbik formáját húzta elő ma repertoárjából, tízből várhatta a folytatást. A nap első kiesőjének hálátlan címét Erin Mielzynski tudhatta magának, aki a pálya felső szakaszán rontott. Honfitársával ellentétben Laurence St-Germain (14.) kiválóan síelt felül, a folytatásban viszont szétesett síelése, így nem fért be a top10-be. A nap egyik legrossszabb sízését hozta Lena Dürr, aki meg sem állt a hat másodperces hátrányig – ez még a tavaszias melegben sem lehetett elég a folytatásra.

Az egyre romló pályán már a legjobb 15 után érkezőknek sem termett sok babér. Tizenötön túlról mindössze hárman fértek be a továbbjutók mezőnyének első felébe: Maren Skjøld (27-essel 13.), Aline Danioth (16-ossal 14.) és a legelőkelőbb helyig jutó Mina Fürst Holtmann (19-essel 12.). A legjobb 30-ból Dürrön kívül mindössze ketten, Ferk (33.) és Hector (40.). A „helyükre” Lara Della Mea (25.), Chiara Mair (27.), Josephine Forni (29.) és Gabriela Čapova (30.) fértek be.

Továbbra is a februári tavasz kásás haván síelhettek a lányok, amire Lysdahlék edzője tűzhette fel a kapukat. Az futam első igazán jó menetét Chiara Mairtől (15.) láthattuk. Az ifjú osztrák nemcsak megelőzte Čapovát (26.), Fornit (23.) és Staalnackét (29.), de sokáig az élen is maradt. Olyan neveket ugrott át a tabellán, mint Curtoni (27.), vagy a hazai Ana Bučik (24.), de nem bírt vele Roni Remme (20.) és Magdalena Fjällström (22.) sem. Újabb svédet viszont már nem tudott maga mögött tartani Mair, egy első futamról hozott nagy előnyét beosztva Charlotta Säfvenberg (14.) vette át a vezetést.

Paula Moltzan (16.) és és Nastasia Noens (18.) is már a pálya felénél elvesztették addigi előnyüket, a hátrány pedig a célig tovább dagadt. Ekkor újabb fiatal osztrák reménység síelt: Katharina Huber (11.) a pálya elején még vesztett előnyéből, viszont utána fokozatot váltott és visszavette első futamból hozott előnyét a célig. A hazaiak utolsó versenyzője, Meta Hrovat (11.) következett, aki agresszív kezdésének köszönhetően már fél másodperces előnynél is járt, de az alsó részen rontott, így összesítésben századra azonos időt mért az óra Huberrel.

A fiatal szlovén és osztrák lány innentől kéz a kézben meneteltek előre: előbb Laurence St-Germain () rontott nagyot a pálya elején, majd Aline Danioth (21.) futott bele jelentős bizonytalanságokba a pálya közepén. Maren Skjøld (13.) is rendkívül sokat vesztett a pálya közepén, de egy igazán pattogós alsó szakasszal a pillanatnyi dobogót meg tudta csípni. Mina Fürst-Holtmann (25.) is megküzdött a rendkívüli módon romló pályán. Katharina Truppe (9.) már háromnegyed másodperces előnyt hozott, amiből a pálya közepén is csak kéttizedes hátrányba került, majd a stabil alsó szakaszával meg is szerezte a vezetést. Ezután a századok csatája következett: Chiara Costazza (8.) hamar eladta magával hozott előnyét, majd a meredek után még rá tudott kapcsolni és két százados előnyt tudott szerezni.

Az osztrákoknak azonban csak egy rövid időre kellett nélkülözniük az első helyet: Bernadette Schild (6.) ugyanis délutánra össze tudta magát szedni és szintem minden szakaszon jobbnak bizonyult Costazzával szemben. A pálya romlását viszont jól jelzi, hogy az osztrák is pillanatnyilag csak a 11. legjobb idővel rendelkezett, ami a második futamot illette. Christina Geiger (10.) nem is tudta érdemben felvenni a versenyt az ifjabbik Schild-lánnyal – a meredeken szedett össze jelentős hátrányt. Kristin Lysdahl (7.) a meredeken összeszedett jelentős hátrányát majdnem teljesen lefaragta a záró szakaszon, de a vezetést ő még nem tudta átvenni. Jött viszont a délelőtt kissé gyengélkedő Wendy Holdener (3.), aki a romló pálya ellenére is nagyszerűen síelt. Hatalmas tempójának köszönhetően egy másodperces előnyt szerzett a célig.

Katharina Liensbergerre ezek tudatában kemény feladat várt, amit ugyan teljesítenie nem sikerült, de derekasan helytállt: mindössze Holdener remekül sikerült meredek szakaszán maradt alul jelentősebben a svájcival szemben. Később viszont kiderült, hogy annyira koncentrált a második kapura, hogy eközben kihagyta az elsőt… Az egyik legfiatalabb után a mezőny egyik legtapasztaltabbja következett: még a meredek alján is előnye volt (még ha csak egy század is), de az alsó szakaszra nem maradt elég lendülete, hogy a vezetést megszerezze. Ami nem sikerült az egyik svédnek, az sikerült a másiknak: Anna Swenn-Larsson (2.) nyolctizedes előnnyel indulhatott, amit szépen tudott beosztani, egy pillanatra sem remegett meg, ezzel pedig a vezetést és a végső dobogót is megszerezte.

forrás: blick.ch

Petra Vlhová (5.) egy másodperces hátránya Shiffrinhez képest azt jelentette, hogy egy űridő után sem lehet biztos a győzelmében. Azonban nemcsak az űridőtől, de a vezetéstől is távol állt. Rendkívül darabos, nagyobb fékezéseket is felvonultató síelése miatt még a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott. Swenn-Larsson így már karrierje legjobb eredményét érte el, de egy esetleges Shiffrin (1.) rontás akár a győzelmet is elhozhatta volna számára. Az amerikai viszont ezt a szívességet nem tette meg. A pálya elején még jobban is síelt, mint a svéd, és ugyan utána vétett egy-két kisebb hibát, de még ez sem volt jelentős nagy előnye tudatában, újabb győzelmet szerzett – ezúttal egyedül.

Mikaela Shiffrin győzelmek tekintetében eddigi legjobb karrierjét futja – már most 14 győzelemnél jár: 6 szlalom, 3 óriás, 3 szuper-G, 1 parallel. Mai, 56. sikerével már meg is előzte az örökranglistán Vreni Schneidert és már csak négyen állnak előtte: Annamarie Moser-Pröll (62), Marcel Hirscher (68), Lindsey Vonn (82) és Ingemar Stenmark (86). Egy másik rekordra is néha pillantsunk azért fél szemmel: Tina Maze 2013-ban 2414 ponttal, rekordpontszámmal nyerte meg az összetettet. Shiffrin 11 versennyel a vége előtt 1694 pontot jegyez.

forrás: blick.ch

Anna Swenn-Larsson legutóbb 2014 márciusában, épp az idei VB-nek otthont adó Åreban állt dobogón, akkor harmadik helyet szerzett. Az idei hét klasszikus szlalomon hatszor volt top10-ben, Flachauban pedig pár percig még dobogósnak is érezhette magát kizárása előtt. Most nyolcadjára valóban dobogóra állhatott és legjobb helyezését is meg tudta javítani.

Wendy Holdener huszadszor állhatott dobogóra szlalomban, győzni viszont még nem tudott, Ezzel egyébként már két verseny óta rekordtartó, senki nem rendelkezik egy számban ennyi dobogós helyezéssel győzelem nélkül.

A hölgyek a jövő heti világbajnokságig már nem versenyeznek, a férfiak holnap még megpróbálkoznak az óriásműlesiklással Garmisch-Partenkirchenben.

Mikaela Shiffrin győztes futama:

Részletes eredmény

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s