Újabb osztrák győzelem a lesiklóknál. Venier első VK-sikere Garmischban

Csak nem akar alábbhagyni az osztrák lesiklónők remeklése, a változatosság kedvéért ezúttal Stephanie Venier győzedelmeskedett a királykategóriában, megszerezve ezzel élete első sikerét a Világkupában. Az innsbrucki lány mellett az olimpiai bajnok Sofia Goggia, valamint a hazai közönség legnagyobb örömére Kira Weidle állhatott fel a dobogóra. Számos veszélyes bukást hozott a mai verseny, szerencsére sem Hütter, sem Brignone, sem Fest esése nem okozott sérülést. 41 síző után végül beszüntették az addig többször félbeszakított versenyt.


A női versenynaptár egyik legkeményebb kihívása a Kandahar. A garmischi lejtőn már megannyi súlyos bukást végignézhettünk, elszenvedőik közt a szakág legjobbjait is megtaláltuk. Vonn mellett Rebensburg és Michelle Gisin sem vállalta a mai megmérettetést, így összesen 52 síző csatolt lécet a szezon újabb lesikló versenyén. Az időre nem lehetett panasz, bár a változóan felhős égbolt azért megkavarhatta az erőviszonyokat, legalábbis a múltban volt erre példa nem egyszer.

Nicol Delago komoly sebességet vállalt a kezdetektől fogva, vagánysága azonban a visszájára sült el. Hirtelen elveszített külső lécét a nagy nyomás alatt, s már nem bírt pályán maradni. Joana Hählen (21.) már elérte a célvonalat, igaz, nagy nehézségek árán. A célegyenesre fordulva például egy időre kilépett a tojástartásból, s csak a pálya jelentős kiszélesítésével bírt befordulni. Annak előtte sem ment semmi simán, jól bemutatta ezt Corinne Suter (4.), aki még a záró szektor előtt rendelkezett szűk másodpercnyi időkülönbséggel. Ami elérte csaknem a másfelet a célig. Hibátlannak nem, mértékadónak annál inkább nevezhető volt menete.

Atle Skaardal versenyigazgató úgy ítélte meg, hogy le kell nyírni egy kicsit a Seilbahn- ugratót, mert mint Suter menetéből látszott, nagyobbat ugrat a kelleténél. Ezért néhány percig állt a verseny.

Forrás: ZDF

A munkálatok megtették hatását, Ragnhild Mowinckel (15.) már kontrollálni tudta ugrását. Az már a norvég sara, hogy közel sem tudott olyan erővel beleesni a kanyarokba, mint tette azt a svájci, így igazából egy pillanatig nem volt esélye.

Rebensburg hiányában Kira Weidle (3.) volt a németek elsőszámú reménysége a mai napon, amit igyekezett is igazolni. Végig zöldültek szektorai, ugratói rendezettek voltak, s kanyarról kanyarra feljebb volt, mint Suter kettővel előtte. A vége közel tökéletesre sikerült, így közel 3 tizeddel állt a tabella élére.

 

Romane Miradoli (17.) becsülettel tette dolgát, csak épp több élt használt a pálya eleji kanyarokban, a végére pedig elfogyott belőle a lendület, így igazán nem rúgott ma labdába. Sofia Goggia (2.) a pálya feléig századokkal ugyanazt hozta, mint a német, a kritikus ugratóról aztán valósággal katapultált. Magyarán jócskán magasabb tempóval érkezett oda, s minthogy a végsebessége is felülmúlta az addigi éllovasét, új elsőt köszönthettünk. Újabb három tizeddel szorította lejjebb az etalont.

Forrás: Sportface.it

 

Nadia Fanchini (6.) csúszása azért megmutatta, hol fogható Goggia. A kanyargósabb részeken lefelezte addig meglévő héttizednyi fórját, ami aztán a végén csak visszatért. Célját azért minden bizonnyal elérte, ti. elutazhat a vb-re. Ilka Štuhec (5.) ragyogóan kezdett, így közel sem volt akkora hátránya, mint az előtte indulónak. A folytatásban viszont nem tudta megismételni azt a kérlelhetetlenül precíz sízést, mint Fanchini, csupán alacsonyabb végtempóját, így még az aktuális dobogóról is leszorult. Ester Ledecká (34.) zárta az első tízest. A hódeszka és a Szuper-G olimpiai bajnoka lassan védjegyévé váló őrült kezdést mutatott, a folytatás is a szokottak szerint alakult, magyarán nem bírta tartani ezt a vehemenciát. Teljesen bedőlve, a bukótérből tudott csak ráfordulni a traverzre, a vége 4 másodpercen túli időkülönbség lett.

Goggia vezetett tehát az élmezőny első felét követően, mögötte Weidle és Suter tudhatta magát még a virtuális pódiumon. Az idén ragyogó formát mutató osztrák különítmény ugyanakkor még egyáltalán nem síelt ma, így messzemenő következtetést nem vonhattunk le.

A megszokott reklámszünet megnyúlt, mivel újra kezelésbe vették itt-ott a pályát a munkások.  Stephanie Venier (1.) hatalmasat síelt, úgy csúszott végig jelentős tempóban, hogy szemre egy pillanatig sem ingott meg mozgása. Ugratói rendezettebbek voltak, így nem okozott meglepetést azzal, hogy negyed másodperccel megverte Goggiát. Tamara Tippler a lesikló vb-jegyért is küzdött, ez az ambíció érződött menetén. A túlzott akarás a célegyenesre fordítónál pályaelhagyást eredményezett.

 

 

Sajnos ezt a hétvégét sem úsztuk meg súlyos bukás nélkül. Cornelia Hütter léceit a buckák dobták meg, elvesztette egyensúlyát, majd a katapult-hatás után hátára esve vágódott a hálósorba. Nem sokkal később saját lábán, majd lécén hagyta el a helyszínt, így talán megúszta komolyabb sérülés nélkül.

Forrás: ORF

Hosszú perceken át tartó várakozás után végre leengedték Jasmine Fluryt. Közepes kezdés után benézte az egyik ugratót, túl szélről esett neki, így esélye nem volt visszatérni a kék vonalon túlról. Míg a svájci üvöltözésbe tört ki, Nicole Schmidhofer (7.) csak fogta a fejét a célban. Sokszor távol került az ideálisnak vélt ívtől, s minthogy a végére egy-egy befékezett kanyar miatt sebessége is eltűnőben volt, végül másodpercen kívül ragadt. Még Štuhectől is kikapott, ami a szakági pontverseny miatt különösen fontos volt.

A tegnapi fellángolás után visszatért Lara Gut-Behrami (12.) a régi kerékvágásba. Vagyis néhol rettentően tompán vette a kanyarokat, sokat bizonytalankodott, minek következtében ma is jócskán elmaradt a lesikló élmezőnytől. Ramona Siebenhofer (10.) ördögien erősen kezdett, közel 3 tizeddel állt jobban két szektort követően. Az éles kanyarokkal tűzdelt részen, vagyis a Kandahar lelkében viszont nem találta meg önmagát, rendre lecsúszkált a kanyarokban. Ő sem szólt be a dobogós helyek sorsába.

Michaela Wenig (23.) révén még egy potens német lesiklónő várakozott a rajtállásban. Ez a vasárnap nem az ő napja volt, hiányzott belőle a kellő eltökéltség és lendület, csupán Ledeckát tudta megelőzni a célba érkezők közül. Tina Weirather (16.) az inkább ráhangolódást szolgáló nyitó szektorokat kivéve meg sem közelítette a legjobbakat, a tempó sem volt versenyképes, de még így sem tudott mindig jó íveket húzni. Federica Brignone mind acélosabb lesikló eredményei tudatában sokat vállalt, aminek esés lett a vége. A sokak életét megkeserítő ugratóról mélyen fogott talajt, fenékre esett, de még megtudta fogni annyira léceit, hogy ne csapódjon bele a hálóba. Ő is saját lécein távozott kisvártatva.

Lara Gut.jpg
Forrás: RSI

A folytatásban két osztrák követte egymást. Nina Ortlieb (22.) koncentrációja és tán ereje a végére elfogyott, addig egész jól tartotta magát, Nadine Fest ellenben a sokat emlegetett ugratónál hibázott, így újabb sízőt kellett kihámozni a hálóból. A sorminta szerencsére folytatódott, vagyis ő is léceken síelt le a célig. Újabb kényszerszünet, majd megnézhettük, mire képesek a Kandaharon az amerikaiak. Alice Merryweather (8.) remekül helytállt, kisebb bizonytalanságok ellenére egy szépséges TOP-10-helyezéssel örvendeztette meg az érte szorítókat. Nem maradt el sokkal tőle Laurenne Ross (14.) sem, néhány század választotta el a dobogótól a vörös jenkit.

Mirjam Puchner (13.) nagyon akart, s idei egyik legjobbját nyújtotta, de mindezek ellenére aligha döntenek majd mellette a kerethirdetéskor. Elena Curtoni (20.) és Francesca Marsaglia (27.) felejtésre ítélt csúszása közt Ricarda Haaser (9.) személyében újabb osztrák került a legjobb tíz közé. Ha nincs az a durva elfékezése, még több honfitársát megtréfálhatta volna. Christina Agerből (19.) ma hiányzott az átütőerő, ő is lemondhat a vb-ről. Az első harmincast egy svájci lány, Priska Nufer (33.) zárta, gyöngén, Ledeckán kívül mást nem tudott megelőzni.

A sok kiesés miatt persze sokaknak megadott a pontszerzés lehetősége. A legnagyobb kétségkívül Lisa Hörnblad (11.) akasztott ezen, a svéd lányt nem sok választotta el a TOP-10-től. Szintén átlagon felülit nyújtott Juliana Suter (18.). Ha már a nevesebb sízők húgairól van szó, először szerzett pontot a Világkupában Nadia Delago (28.). A pontszerzők névsorát Ariane Rädler (30.), Meike Pfister (24.), a svájci Noemie Kolly (29.), a francia Laura Gauche (24.) és egy másik német, Patrizia Dorsch (26.) tette teljessé.

Federica Sosio kiesése után a verseny szervezői úgy döntöttek, hogy a biztonsági szempontokat mérlegelve a 42-es rajtszámtól kezdve nem engednek le több sízőt, így beszűntetik a versenyt.

Forrás: Vaaju

Részletes eredménysor, statisztika

tabella1.png

Stephanie Venier először győzött a Világkupában, ezt megelőzően három dobogót tudott felmutatni. No, és nem mellékesen ő a lesiklás vb-ezüstérmese. A szakágiban hatalmas küzdelem várható a hátralévő két versenyen a három osztrák és Štuhec között.

Goggia 24 dobogónál tart. Visszatérő hétvégéjén mindkétszer apróságokon ment el győzelme, így nem akkora elbizakodottság kijelenteni, hogy a vb-n őt kell legyőznie, aki világbajnok szeretne lenni. Kira Weidle másodjára ünnepelt dobogón, a Lake Louise-i első lesiklás után hazai földön sikerült neki az újrázás.

A hölgyek jövő pénteken és szombaton technikai hétvégét tartanak Mariborban, onnan pedig mindenki a vb helyszíne, Åre felé veszi majd az irányt.

tabella2.png

tabella3.png

 A címlapon szereplő kép forrása: Kleine Zeitung

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s