Izgalmasnak indult, sima lett belőle: nyolcadszor győzött Adelbodenben Hirscher

A délelőtt még kiélezett versenyt vizionált, a második futamban aztán demonstrálta klasszisát Marcel Hirscher, s összedobott egy olyan pályát, amivel senki nem tudta felvenni a kesztyűt. Nyolcadik diadalát aratta Adelbodenben, vagyis megerősítette csúcstartó pozícióját. Henrik Kristoffersen mindent megpróbált, de megint meg kellett elégednie a második hellyel, míg a dobogó harmadik fokára Thomas Fanara állhatott fel. A svájciak két szimpla TOP-10-helyezésen túl egyéb miatt nem örülhettek. Marco Odermatt azért megmutatta ismét, miért tartják őt hazájában a jövő nagy reménységének. Tizenegy éve várnak már hazai dobogóra…


A szezon ötödik óriás-műlesiklására került sor a mai napon, a helyszín pedig nem volt más, mint a szezon egyik fénypontja, Adelboden. A januári klasszikusok első állomáshelyén ragyogó napsütésben volt alkalmuk megsíelni a Chuenisbärglit.

Az előzményekhez hozzátartozik még az FIS csütörtöki döntése, melynek értelmében utólag kizárták a Beaver Creek-i versenyről Stefan Luitzot. A német győztes bűne az volt, hogy a két futam közt oxigénmaszkot használt, amivel megsértette a sport szellemiségét. Legalábbis az FIS vonatkozó rendelkezése szerint. A WADA ugyanis már levette a tiltólistáról az oxigénadagolást, ám a Nemzetközi Sí Szövetség szabályzatában változatlanul megmaradt. Így annak dacára, hogy hivatalos óvásra nem került sor a versenyt követően, az FIS a kizárás mellett döntött. (45 svájci frankja és 100 Világkupa-pontja bánta.) A német szövetség és személyesen az Észak-Amerikában élete első győzelmét arató Luitz fontolgatja a fellebbezést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

Jelen pillanatban mindenesetre úgy áll a dolog, hogy Marcel Hirscher 65 VK- győzelemmel érkezett Svájcba, Thomas Tumler előreugrott a második pozícióba, míg Henrik Kristoffersen egy harmadik hellyel gazdagodott – a zöld asztalnál.

Délelőtt az olaszok edzője állította össze a pálya nyomvonalát, a sízők kifejezetten ritmusos vonalvezetésre készülhettek fel.

Forrás: Sky Sports Austria

Henrik Kristoffersen (1.) rögtön olyan alapidőt állított fel, ami megdönthetetlennek bizonyult. Komolyabb ritmustörés nélkül végigsíelte a pályát, a letörés is igencsak könnyednek tűnt. Matts Olsson (8.) menetét sok pontatlanság jellemezte, még a komolyabb kihívást jelentő szakaszt megelőzően. Ott azonban helytállt a svéd, így nem nőtt hátránya 7 tizeden túlra. Loïc Meillard (13.) szereplése iránt nagy volt a fogadkozás, amivel sajnos nem igazán tudott megbirkózni az ifjú svájci. Túl konzervatív sízésével beszedett mintegy másfél másodpercet, s kiszállt a legjobb helyekért való versenyfutásból.

Manuel Feller már az első szektorban kis híján kiesett, de akkor még bravúrral menteni tudott. A letörés előtt nem sokkal aztán újra késedelembe került, s képtelen volt pályán maradni. Alexis Pinturault (3.) sokszínű menetet tudhatott maga mögött. Az elején nem talált tempót a kanyarokban, be is szedett fél másodpercet. A finisben ugyanakkor úgy síelt, mint senki más, így másfél tizedre megközelítette a norvégot. Az előző óriás győztese, Žan Kranjec (10.) túl tisztán síelte meg az átkötő részeket, így hiába kapott ő is új erőre a nehezebb részeken, alig bírt másodpercen belül maradni. Az elitcsoport zárásaként maga Marcel Hirscher (2.) mutatatta meg, mit bír még el a pálya. Komoly rizikót vállalt, többször mentett nagyot, ezzel együtt tucatnyi századdal elmaradt trónkövetelőjétől.

Forrás: Valdosta Daily Times

Manfred Mölgg (14.) jelentősebb hiba nélkül sem tudott senkit sem megelőzni, a szakág egykori királya, Ted Ligety (25.) még őt is jócskán alulmúlta. Bántóan lagymatag menettel jelentkezett, a letörésre például elképesztően mély ívvel tudott csak ráfordulni. Mathieu Faivre (13.) idomult karácsonyi vendéglátója, Mölgg időeredményéhez. Bár a francia agilisabbnak bizonyult, ez az időkülönbségben nem mutatkozott meg. Kiváló sízésből szerencsére még nem volt hiány, rögtön utána igazolta ezt Leif Kristian Nestvold-Haugen (7.). A norvég pár megingást kivéve betyáros tempóban abszolválta a pályát. Thomas Fanara (6.) negyed másodperccel nála is jobb volt, a lassan veteránkorba lépő francia meredeke például élményszámba ment. Nemkülönben Stefan Luitz (4.) esetében, akit a jelek szerint erőteljesen felpaprikázták az előző napok történései. Alig kéttizednyi különbségről várhatta a folytatást, vagyis minden esélye megvolt arra, hogy másodjára is megszerezze karrierje első VK- győzelmét. Negyedik franciaként Victor Muffat-Jeandet (9.) is csatlakozott a legjobb tíz mezőnyéhez. Itt-ott megfogta léceit, de nem lehetett elégedetlen. Nagyon úgy fest, hogyha az amerikai óriás-műlesikló hagyományok ápolásáról van szó, akkor az bizony Tommy Ford (5.) feladatául szánta újabban a sors. Fent kis híján fenékre ült, de nem adta alább az iramot, ami a letörést követően kamatozódott, ahol is gyakorlatilag lefelezte hátrányát, s közel négytizednyi hátrányból nézve még akár a dobogóban is reménykedhetett.

A svájci kolompok hangja alábbhagyott, mihelyst Thomas Tumler idejekorán búcsúzni kényszerült, s minthogy Gino Caviezel (11.) sem nyújtott extrát, lassan eldőlni látszott, egyetlen svájci sem várhatta a folytatást a TOP-10-ből. Ez a tény az előző hónapok eredményei után csalódást keltő volt. A hajdanán a szakág legjobbjainak számító olaszok sem vitézkedtek igazán, Luca de Aliprandini (20.) és Riccardo Tonetti (17.) mozgása sem volt eléggé dinamikus, a két másodperc körüli hátrány önmagáért beszélt. Horvát részről Filip Zubčić (18.) szolgáltatott örömforrást, míg a svájciak hangulatát a junior-világbajnok Marco Odermatt (16.) újabb bizakodásra okot adó menete javította valamicskét. Kiesett viszont másik ifjoncuk, Elia Zurbriggen (35.), valamint osztrák részről a vb-ezüstérmes Roland Leitinger (45.) és a németek képviseletében Fritz Dopfer (43.). Utóbbi kettő változatlanul képtelen rátalálni régi önmagára sérüléssel teli hónapjaikat követően. Minthogy Alexander Schmid (37.) is beszedett több mint három szekundumot, megesett az a csúfság a német kontingenssel, hogy Luitzon kívül más sízőjük nem kvalifikált a TOP-30-ba!

Harmincon túlról szép számban kvalifikálták magukat délutánra. A legnagyobbat Trevor Philp (34-essel a 30.), az orosz Pavel Trihicsev (36-ossal a 18.), a finn Samu Torsti (52-essel a 21.) és Marco Schwarz (67-essel a 14.!) teljesítette. A mezőnyt Stefan Brennsteiner (35-össel a 27.), Magnus Walch (37-essel a 24.), a dél-tiroli Simon Maurberger (38-assal a 22.), Fabian Wilkens Solheim (42-essel a 29.), Andreas Žampa (48-assal a 28.), Patrick Feurstein (57-essel a 26.) és a svéd Mattias Rönngren (56-ossal a 26.) tette teljessé.

Forrás: Vaaju

A délutáni program csúszott fél órát, de megérte, a köd elillant, az időjárási körülményekre nem lehetett semmiféle panasz.

A norvég edző már belecsempészett a lejtőbe néhány furfangosabb megoldást. Amikor túlvoltunk az első tíz sízőn, Maurberger (15.) állt a lista élén, miután egy egészen szépen megoldott letörést követően kevéssel letaszította onnan Ted Ligety-t (16.). Hamarjában kettős olasz vezetést mutatott az eredményjelző, de Aliprandini (13.) ugyanis a délután addigi legjobb, ám messze nem tökéletes menetével egy keveset rá tudott pakolni hozott előnyéből.

Zubčič (26.) rontott meneten volt túl, ez még a letörést megelőzően nyilvánvalóvá vált. Trihicsev (23.) mert kockázatot vállalni, más kérdés, hogy ezúttal nem bírta el technikával az orosz, így alaposan visszazuhant a rangsorban. Ugyanígy járt Tonetti (25.) is, pedig három szektor után még benne volt a pakliban egy színtiszta olasz dobogó esélye. A lankásabb rész előtt bekövetkező térvesztés azonban feladta a keresztet mai napjára. Az első reklámszünetet megelőző slusszpoén a hazai szurkolók kénye-kedve szerint való volt, Marco Odermatt (10.)ugyanis egy egészen impozáns sízéssel örvendeztette meg övéit. Különösen a záró meredeken nyújtott kiemelkedőt, csaknem áttörte a másodperces differenciát.

Forrás: Nau.ch

Mölgg (24.) influenzás betegként nem számíthatott sok jóra, alaposan hátraesett. Marco Schwarz (7.) azért megmutatta, van még tér javulásra. Elképesztő tempót vállalt, közben belefért két nagyobb rontás, befékezés, úgy ütötte le az élről a svájcit, hogy jobbat síelt nála. Faivre (17.) és Meillard (14.) sízését kissé megbénította a pokoli hangulat, zaklatottá lett mozgásuk, eltűntek a mezőnyben. Gino Caviezel (9.) tiszta íveken nyitott, a letörést megelőző kanyarok már kevésbé sikerültek fényesre. Egy necces kapuvétel ellenére is tartotta a zöld szektoridőt, a meredeken ugyanakkor hátrányba került. Így is ő lett a nap legjobb svájci sízője.

Žan Kranjec (5.) felidézte, miért győzött Saalbachban. Koncentrált, dinamikus menetet tett le az asztalra, a végén még egyet csavart tempóján, ezzel kozmetikázva satnyább délelőtti szereplését. Muffat-Jeandet (8.) kevésbé ment pontosan, de a svájciakat így is hátrébb lökte egy pozícióban, befért tehát az aktuális dobogóra.

Forrás: Večer

Matts Olsson (12.) a táv feléig a vezetés átvételéért küzdött, mégis rontott menet lett délutánjának a vége. Egy durvább késedelem után megdobta egy bukkanó, zárásként pedig a világvégére lesodródva tudta csak abszolválni a letörést. Nestvold-Haugen (11.) menetére a zaklatott tökéletesen passzol, pediglen norvég pályáról beszéltünk. A pálya második felében szemre is csúnyán erőlködött, ő is eltűnt a középmezőnyben. Fantasztikus tempóban kezdett Thomas Fanara (3.), egyedül a letörést megelőző sebességvesztését kárhoztatja, ott eldobott pár tizedet. Mintegy öttizednyi előnye azért feljogosította halvány dobogós reményekre.

Tommy Ford (6.) szokott vadóc stílusával támadta a pályát, hamar hátrányba keveredett. A célegyenest megelőző részen aztán visszahozta esélyeit, csakhogy megközelíteni sem tudta délelőtti teljesítményét a végén, így még a szlovén is megelőzte. Stefan Luitz nagyon hamar elbúcsúzott. Elizgulta ismételten a dolgot, késésbe került, nem tudta megfogni léceit. A bukótérben vállát fogta, reméljük, nem sérült meg… A németek gyászos napot zártak, annyi bizonyos.

Ezzel biztossá vált a francia dobogó, csak a személye volt kérdéses. Alexis Pinturault (4.) zaklatottan kezdett, nagy mentése után konszolidálta mozgását, hogy aztán a végére ismét elveszítse a ritmust. Jócskán kikapott honfitársától, Kranjecet pár századdal azért maga mögött tudta tartani. Marcel Hirscher (1.) mindent egy lapra feltéve, s ami ennél is fontosabb, érdemi hiba nélkül hasított végig a pályán. Eszményi sízés volt ez, másodpercen túlra tornázta előnyét, toronymagasan ő síelte meg a délután legjobb időeredményét. Bár Henrik Kristoffersen (2.) még fent várakozott, már kijelenthető volt, nem lesz ellenfele. Pedig két szektoron át tartotta fórját a norvég, ő is végsőkig feszítette a húrt, mígnem a lankásabb rész előtt meg nem ingott. A letörés sem sikerült olyan eszményire, így végül jó 7 tizedet kapott nemezisétől.

tabella1.png

Részletes eredménysor

Forrás: Ski Paradise

Marcel Hirscher néhány napon belül megszerezte a 65., majd a 66. győzelmét is a Világkupában. Ebből a nyolcadikat Adelbodenben, a lejtő királyaként vonulhat majd vissza egy kiválasztott pillanatban. (Megjegyzendő, Alta Badia, Val d’Isére és Kranjszka Gora is csúcstartó.) Magától értetődő magabiztossággal vezeti a szakági és az összetett tabellát. Kristoffersen immáron 50. alkalommal zárt dobogós helyen, míg Fanara tizenhárom pódiumnál jár.

Holnap szlalommal zárul az adelbodeni hétvége.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: Laola1.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s