Zágráb: Shiffrin továbbra is érinthetetlen szlalomban

Továbbra sem lehet megingatni Mikaela Shiffrint klasszikus szlalomban. Mikor már úgy tűnt, Petra Vlhová szép lassan megszorongathatja, az amerikai lány ismét egy másodpercen felüli előnnyel nyert versennyel rukkolt elő. Mondani sem kell, hogy a második helyet Petra Vlhová szerezte meg, míg Wendy Holdener harmadik helye szintén megszokott már. Shiffrint egyébként negyedszer koronázták a Sljeme kiránynőjévé a Snow Queen Trophyn.

A horvát szervezők hatalmas örömére ezúttal egy teljes világkupa hétvégét rendeznek a Zágráb melletti Sljemén. Ennek megfelelően szinte teltházas versenyt rendeztek már szombaton is, annak ellenére is, hogy a hazaiak mai egyetlen versenyzője, Andrea Komšić csak 56-os rajtszámmal érkezhetett. A szervezők kitettek magukért az osztrák közszolgálat állandó kamerasízője, a korábbi szakági világkupagyőztes Thomas Sykora egy meglehetősen jeges, jól előkészített pályárl számolt be. Ezt sikerült megbolondítania az utóbbi idők egyik legnehezebb tűzésével az osztrákok edzőjének. A pálya hivatalosan 74-ből 72 fordító kaput tartalmazott, azonban meglehetősen trükkösen tűzött vertikális kapuk, valamint a pálya eleji letörésre félig rátűzött, rendkívül cseles kapu is tarkította ezt. A tűzést Ante Kostelić is elismerően nyugtázhatta volna.

Elsőként Wendy Holdener (2.) menete alatt nézhettük végig a meglehetősen trükkös kapukombinációkkal tarkított pályát. A svájci gyors volt, de a ritmusváltásoknál némi bizonytalanságot felfedezhettünk – ez viszont nem zökkentette ki. Katharina Liensbergernek (7.) már kevésbé sikerült jól a pálya, de még így is jobban ráérzett annak trükkjeire, mint Bernadette Schild (14.), aki szinte mintha más pályán síelt volna, ráadásul a tempója is hiányzott. Frida Hansdotter (5.) már valamivel jobban ráérzett a trükkökre, de még ő sem tudott másodpercen belülre kerülni.

Egyre inkább körvonalazódik, hogy a Shiffrin-Vlhová-Holdener trió teljesen más szintet képvisel idén szlalomban. Petra Vlhová (3.) nem félmásodperces elmaradásokkal érkezett, mint az előző versenyzők. Két kapuig vezetni is tudott, végül az utolsó pár kapura lassult le. Ha az előbb még kiemelkedő trióról beszéltünk, arra MikaelaShiffrin (1.) egyből rá is cáfolt: az amerikai korábbi évei magabiztosan agresszív stílusával minden egyes trükkös részt szinte tökéletesen síelt, és több mint egy másodperccel megverte még Holdenert is.

Forrás: sportnews.bz

Két nagyszerű menet után tűnt csak kicsit esetlenebbnek Anna Swenn-Larsson (4.) síelése, aki egyébként igen precíz stílusban teljesítette a pályát, és negyedik helyre érkezett, épp csak lemaradva a két másodperces (!) lélektani határról. Michelle Gisin (9.) visszatérő menetét láthattuk, aki bátyja sérülése miatt hagyta ki a karácsony utáni versenyeket, egy tőle jónak mondható menetet mutatott be. Nem így a fiatal Roni Remme (38.), aki már öt másodpercen felülre került egy igen széteső sízéssel. Christina Geiger (11.) egy igencsak erős középső szakasszal tudott a három másodperces határ környékén maradni. Újabb német, Lena Dürr (31.) következett, szektoronként másfél másodpercet hozzáadva hátrányához.

Erin Mierlzynski (6.) az eddigi visszafogottabb menetek után egy meglehetősen kockáztatós sízéssel rukkolt elő. A kanadai ennek megfelelően hibázott is többször, de az időreredmény alapjén ez a hozzáállás fizetődött ki inkább. Két olasz következett, közel azonos menetekkel, mind Irene Curtoni (13.), mind Chiara Costazza (8.) a középmezőnybe érkeztek meg – három másodperc fölé kicsivel. Katharina Truppe (10.) személyében újabb versenyzővel szúrt ki saját edzője, ha csak az időeredményt nézzük, de számára egy top10 körüli eredmény továbbra is jónak mondható. Lauerence St-Germain (19.) zárta az ezúttal 16 fősre duzzadt top15-öt. Két korábbi honfitársa közül ő Roni Remme sízéséhez volt közelebb, a leérkezettek közül csak két sízőt előzött meg.

Emelie Wikström (18.) szintén egy igencsak visszafogott menetet mutatott be, de ő legalább célba ért. Ez ugyanis nem sikerült Nastasia Noensnek – komoly meglepetés volt, hogy 18 sízőt kellett várnia az első kiesőre ezen az igen trükkös pályán. Talán a francia lány egyébként ártalmatlan kaputévesztése miatt fogta magát vissza még egy fokkal Aline Danioth (45.), aki leérkezésekor az utolsó helyet foglalata el. Ana Bučik (48.) egy hasonlóan gyenge menetet síelt, a kiérkező szlovén szurkolók nagy bánatára. A reklámszünet előtt még két norvég lány érkezett: Mina Fürst Holtmann (17.) és Kristin Lysdahl (22.) is egy-egy relatíve magabiztos menettel jutottak tovább a második futamba.

A legjobb harmincból a leghátrébb rangsorolt nyolcan voltak hátra, kvalifikálnia azonban csak hármuknak sikerült: Paula Moltzan (12.) szinte parádézott a nehéz pályán, nagyszerű helyről várhatta a folytatást. Rajta kívül Stephanie Brunner (28.) és Ylva Staalnacke (29.) épp csak kicentizték a továbbjutást. Nem jutott viszont tovább Maruša Ferk (33.), Maren Skjøld (52.), Katharina Huber (39.), Carole Bissig (54.) és Charlotta Säfvenberg (39.) sem.

Számos magasabb rajtszámmal induló hölgy előtt állt nyitva a lehetőség, hogy számos világkupa ponttal gyarapodhassanak a nap végén, ehhez kellett előbb egy jó időt síelniük az első futamban. Ugyan az osztrák nagyágyúk nem éltek a „hazai pályával”, de megtették ezt a fiatal feltörekvők: Chiara Mair (15.) és Franziska Gritsch (16.) számára nem hiányzott sok ahhoz sem, hogy Bernadette Schildet megelőzzék; harmincon túlról ők érték el a legjobb helyezést. Szintén élt a lehetőséggel Michaela Dygruber (24.) is, ötödik próbálkozásra került be karrierje során először a második futamba. A huszadik helyen holtverseny alakult ki, ráadásul a két legmagasabb rajtszámmal továbbjutó állt itt: Marlene Schmotz (57-essel 20.) és Elena Stoffel (56-ossal 20.). Továbbjutott még Sara Hecor (23.), Magdalena Fjällström (24.), Lara Della Mea (26.), a finn Nella Korpio (27.) és Kristine Gjelsten Haugen (30.) is.

Pontban délután 4 órakor rajtolt a második futam. Zágrábban is kezdett már alkonyodni, így a pálya széli reflektorokra szükség volt már. Petra Vlhová edzője egy jóval ritmusosabb pályát tűzött, viszonylag távoli kapukkal, a végső meredeken igen szélesre tűzött fordítókkal. Elsőként Gjelsten Kristine Haugen (24.) rajtolhatott, aki egy versenyzőt egyből át is ugorhatott – Ylva Staalnacke hamar kiesett. Stephanie Brunner (22.) ugyan többször is bizonytalan volt, de a pálya alján jobb volt, mint a norvég. Rég láthattunk utoljára vezető pozícióban egy finn szlalomost, azonban Nella Korpio (20.) egy közepes menettel is élre állt. Az első igazán bevállalós menet azonban Lara Della Mea (17.) nevéhez köthető, aki az első szektor alatt közel egy másodpercet adott a finnek, majd ezt ügyenesen osztotta be acélig.

Az olasz idejével nem is tudtak egyből konkurálni: Fjällström (21.) és Dygruber (23.) is inkább a biztos pontszerzésre ment. Ezzel szemben Sarah Hector (16.) sokáig őrizte minimális hozott előnyét, amit a pálya alján növelni is tudott. Kristin Lysdahl (19.) a egy kisebb hiba ellenére is sokáig előnyben volt, de a svéd alsó szakaszával nem tudta felvenni a harcot. Elena Stoffel (18.) magas rajtszáma ellenére nem védekezett, és sokáig konkurálni tudott Lysdahllal, a záró szakaszon azonban ő sem tudta megtartani előnyét. A legmagasabb rajtszámmal érkező Marlene Schmotz (25.) már pár kapu után majdnem kiesett, ezután a német lány vissza is vett és inkább a biztosnak tűnő pontszerzést célozta.

Laurence St-Germainnek (15.) idei eredményei alapján mér inkább előrefelé kellett tekintenie, így ennek megfelelően nem előnye megőrzésére ment, hanem egy tempós futamnak köszönhetően még Hector alsó szakaszát is felülműlta. Emelie Wikström továbbra sem találja korábbi önmagát, Zágrábból egy kieséssel utazhat csak haza. Mina-Fürst Holtmann hatalmas előnnyel jött egészen az utolsó előtti kapuig, ahol megbillent, és az utolsó kaput kihagyva repült be a célba, így hivatalosan diszkvalifikálták. Végre újabb célba érkezőt köszönthettünk: Franziska Gritsch (12.) nagyszerű alsó szakaszának köszönhetően az addigi legjobb második futamot síelve tudott bejönni vezető helyre.

Az „osztrák percek” folytatódtak, Chiara Mair (13.) pedig az előző futamot látva szintén rákapcsolt, és a középső laposon úgy tűnt, meglehet a vezetés, de a záró szakaszon már nem tudott konkurálni a honfitárssal. Bernadette Schildtől (8.) alapelvárás volt, hogy az előtte síző két osztrákot legyőzze, az osztrákok legjobbja pedig a délelőtti gyenge szereplést próbálta feledtetni, egy igen bevállalós futammal: közel egy másodperces előnyt síelt össze a hozott három tizedből. Hármas osztrák vezetés közepette vágott neki a pályának Irene Curtoni (14.) akinek a vezetésre már hamar elszállt az esélye, vontatott sízése miatt, de vezető trió egységét sem tudta megtörni.

Paula Moltzan szemre nagyszerűen síelt, még ha a tempó nagyon is hiányzott, de az utolsó vertikális kombináció kifogott rajta, így célba sem ért, dacára a koradélutáni bíztató eredménynek. Christina Geiger (5.) az idei szezonja alapján talán kisebb meglepetésre egy gyors, igen precíz menetet síelt, amivel még növelte is előnyét Schildhez képest. Katharina Truppe (10.) nem is tudta vele felvenni a versenyt, kicsit darabosabb sízése végül csak az osztrák blokkban, Schild mögé volt elég. Michelle Gisin (7.) a trükkös letörésnél messze repült a következő kaputól, amivel fél másodpercet vesztett el, ezt leszámítva hasonlóan tudott jönni, mint Geiger – úgy tűnik a svájci lány talán műlesiklásban kezd visszatérni korábbi eredményeihez.

Az utolsó reklámszünet végére teljesen besötétedett a Sljemén, így már igazi éjszaka szlalom arcát mutatta a verseny. Az utolsó nyolcasból elsőként Chiara Costazza (9.) rajtolt el, aki Gisinnél is nagyobbat rontott a letörésnél, ráadásul ő ezután nem is tudta úgy összeszedni magát, így egy másodpercet adott el összességében, amivel jó pár helyet csúszott hátrébb. A mindössze 21 éves Katharina Liensberger Semmeringen már megízlelte, milyen dobogóközelbe kerülni. Ennek megfelelően ismét rendkívül bátran síelt, növelni is tudta előnyét, de egy hiba miatt elesett, így pont nélkül zárta a napot.

Forrás: kurier.at

Erin Mielzynskinek (11.) már jelentős, 76 százados előnye volt a rajtban Geigerrel szemben, de ezt a záró meredekig el is vesztette kevésbé pattogós menettel. Az utolsó előtti kapunál Holtmannhoz hasonlóan hibázott, de ő az utolsó kapu felé repült, így szabályosan, háton beért a célba. Frida Hansdotternek (4.) már szinte kötelező volt átvennie a vezetést, egy-egy apró hiba ellenére jól síelt, fél másodperc fölötti előnnyel köszönthettünk hat síző után új elsőt. Anna Swenn-Larsson (6.) a lapos szakasz elején két komolyat is fékezett, ami miatt le is lassult, hátránya is ebből adódott.

Wendy Holdener accroche un nouveau podium à son palmarès.
Forrás: archinfo.ch

Az osztrákok első futamos teljesítményével ellentétben Petra Vlhová (2.) remekül használta ki saját edzője pályáját. Nagyon agresszívan, rendkívül precízen síelt, ha a hozott hátrányt nem ismertük volna, akár még azt is gondolhattuk volna, ez az a menet, ami Shiffrin legyőzéséhez kellhet. Mindenesetre a vezetést természetesen toronymagasan átvette. Wendy Holdener (3.) is nagyszerűen síelt, bár egyből hátrányba került, két tizeden belüli lemaradása kontrollálhatónak tűnt. Azonban a meredeken nem tudott olyan pattogós lenni, mint a szlovák – a pillanatnyi második hely ennek ellenére is már borítékolható volt. A nap kérdése már csak az volt, kiesik-e Shiffrin (1.), vagy behúzza zsinórban hetedik műlesikó győzelmét. Az amerikai lány ugyan nem tudott olyan precízen fordulni a letörésre, és a záró szakaszon is a laposon is volt egy-egy kisebb megingása, de ez még bőven kontrollálható volt nagy előnyével. A meredekre újra saját magasságaiba kapcsolt és végül ismét másodperc fölé növelte előnyét.

A Mikaela Shiffrin-Petra Vlhová páros idén ötödször végzett ebben a sorrendben a dobogón. Jelenleg 100 pont az amerikai előnye a szakági pontversenyben.

Mikaela Shiffrin negyedszer nyerte meg a zágrábi Snow Queen Trophyt, amivel beérte Marlies Schildet.

Wendy Holdener 19. alkalommal zárt dobogón szlalomban. Mérlege 9 második és 10 harmadik hely. Szép lassan „hansdotteri” magasságokban jár nyeretlenségével egyébként legjobbnak tekinthető számában.

Rendkívül szétszakadt darabjaira a mezőny a versenyen, igaz a nagy különbségekhez hozzájárulhatott az is, hogy szokatlanul hosszú, több mint két perc volt a győztes idő. Az utolsó pontszerző, Marlene Schmotz 8,27 másodperces hátrányban végzett, holott ő sem hibázott jelentőset, vagy kellett visszamásznia egy kaput futam közben. 2 másodperc alá mindössze ketten, 3 alá hárman, 4 alá pedig mindössze hatan fértek be. De a legjobb tízbe is be lehetett kerülni 4,59 másodperces hátránnyal.

Folytatás holnap ismét Zágrábból, ezúttal a fiók versenyével. A hölgyek pedig már kedden Flachauban folytatják a versenyt egy újabb hagyományos éjszakai szlalommal.

A borítókép forrása: Vecernji List

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s