Csillaghullás Madonnán! Yule lerázta magáról a svájci átkot

Döbbenetesen jó versenyt hozott 2019 utolsó műlesikló versenye a férfiaknál. 2016 februárja után először zárt pont nélkül Marcel Hirscher, míg Henrik Kristoffersen tizenegy dobogós helyezés után kiesett kedvenc számában. A szakág két uralkodója tehát hibázott, ezt pedig kihasználta az edzője által tűzött nyomvonalon Daniel Yule, aki ezzel több, mint egy évtized után megszerezte Svájc első szlalomos győzelmét a Világkupában. Az osztrákok sem búslakodhattak túlságosan, lévén két dobogósuk is volt a mai napon, Marco Schwarz és Michael Matt is TOP-3-ban végzett. A délután legnagyobb felzárkózását Dave Ryding mutatta meg, a 27. helyről meg sem állt a negyedikig. A délelőtt a harmincon túlikról szólt, a továbbjutók fele onnan került ki. Köztük volt Giuliano Razzoli is, Vancouver olimpiai bajnoka végül a parádés ötödik helyen fejezte be a versenyt. Tette mindezt 66-os rajtszámmal. Istok Rodeš 69-es, míg Žan Kranjec 77-es rajtszámmal zárt a legjobb tucatban.


A technikai szakágakban tüsténkedő férfiaknak sűrű hetük van, a két hétközi saalbachi verseny után pár nappal Madonna di Campiglión volt jelenésük, mégpedig szlalomban. Szám szerint nyolcvanfős rajtlistával kezdődött a naptári év utolsó szlalomja.

Első futam

Startmagasság: 1733 m

Célmagasság: 1550 m

Szintkülönbség: 183 m

Kapuk száma: 63 (62 fordítóval)

Tűzőmester: Mike Pichler (osztrák)

Forrás: orf.at

Kezdésként Michael Matt (13.) ment egy erősen közepes alapidőt, a trükkösebb részen sok időt vesztett. Pediglen annyi kellett csupán, hogy ráérezzenek a nyomvonal ritmusára. Akik viszont nem jutottak el idáig, azok csúfosan leszerepeltek már délelőtt is. Így tett három síző a ranglista legjobb hét versenyzője közül. A mezőny veteránja André Myhrer (34.) mellett Sebastian Foss-Solevåg (33.), majd néggyel utána Ramon Zenhäusern (43.) is időnek előtte búcsúzott a küzdelmektől. Előbbi kettő sízése merő erőlködésbe csapott át, míg a termetes svájciból ma hiányzott az átütőerő. Daniel Yule (4.) ellenben kezdetektől fogva ráérzett a lejtő ízére, alaposan odavert Mattra.

15084534-v2-afp-1bs2lm.jpg
Forrás: blick.ch

Henrik Kristoffersen (2.) bő fél másodperccel így is alább szorította az etalont, még úgy is, hogy menete mindennek volt nevezhető, csak hibátlannak nem. Marcel Hirscher (1.) célba érése után is nyitott maradt a verseny végkimenetele. A pálya legkritikusabb részén nagyon mélyre került, s csak az mentette meg a kieséstől, hogy épp egy vertikális kapu következett eztán. Más kérdés, lendületben maradt a baki után, ez megint csak klasszisát igazolta. 14 század feszült közt és legnagyobb ellenfele közt.

Loïc Meillard (5.) két második hely után igazolta, jobb hóviszonyok közt sem elveszett gyerek. A meredek aljáig jó ritmusban síelt, másodpercen belül maradt. Alexis Pinturault (17.) ormótlanul szögletes íveken haladt végig, esélye nem volt a legjobbakkal felvenni a versenyt. Luca Ärni (42.) sok élt használva, rossz ritmusban síelt, ő is ment a levesbe. Az olaszok felemásan szerepeltek, mert míg Manfred Mölgg (11.) agilis kezdéssel és magabiztos meredekkel fenntartotta a dobogós hely reményét, addig Stefano Grossnak (24.) mindinkább a továbbjutásért is izgulnia kellett. Komolyakat rontott, egy alkalommal kézzel kellett mentenie. Marco Schwarz (3.) komoly fegyvertényt mutatott be azzal, hogy a záró szakaszon három tizedet lefaragott Hirscherrel szemben, ami egy igen ígéretes pozíciót eredményezett a számára. Felix Neureuther (18.) a meredek alján nagyot mentett, ami persze sebességvesztéssel és másfél másodperces elmaradással járt. Manuel Feller zárta az első tizenöt induló, méghozzá a tőle megszokott módon. Vagyis több kockázatot vállalt, mint azt tudása tán feltételezne. Ismét kivágódott a pályáról.

15084537-v2-1545491513299.jpg
Forrás: blick.ch

Victor Muffat-Jeandet (12.) már a második blokkot nyitotta, méghozzá egy szépségdíjas, pontos, ám nem eléggé dinamikus menettel. A végére azért jobban merte engedni léceit. Dave Rydingnak (27.) túlontúl fegyelmezett meredeksízésével végső soron még a továbbjutásért is izgulnia kellett. Pár megingással együtt is hatalmasat síelt a francia szlalom jövőjének záloga, Clement Noël (6.) alig kapott ki az elején indult Meillard-tól. A gall csapat egyik veteránja, Jean-Baptiste Grange (19.) futama nem lépett ki a középszerből. Mattias Hargin (51.) több nagy rontással tarkított menettel lezárta napját, ugyanígy tett a második blokkot záró Leif Kristian Nestvold-Haugen (46.) és Christian Hirschbühl (32.) is.

Az újabb reklámblokk után érdekes folytatást láthattunk. Egyrészről Julien Lizeroux (7.) hozott egy extrát, s becsatlakozott az élmezőnybe, másrészt a többieknek még a továbbjutás sem jött össze. Búcsúzott például Nordbotten (36.), Digruber, Dopfer (49.), Straßer (31.), Hadalin (39.), Holzmann (47.), Rochat, vagy már harmincon túl Adam Žampa (49.)

1,70-es hátránnyal épp be lehetett kerülni a második futamba, vagyis az átlagosnál jóval szorosabb versenyt hozott a délelőtt. Tesszük hozzá gyorsan, ez nagymértékben dicséri a pálya színvonalát. No, itt nem a nyomvonalra gondolunk persze…

Matej Vidović (29.) szőr mentén történő továbbjutása előre kalkulálható volt, az már egyáltalán nem, hogy Alex Vinatzer (8.) harmincon túlról lesz a legjobb olasz síző délelőtt. Hiába van szó egy ifjúsági olimpiai bajnokról. Dominik Stehle (24.) némileg kozmetikázta a nem túl fényes német szereplést. Egymást érték a középmezőnyt jelentő menetek, az osztrák Johannes Strolz (40-essel a 21.), a svájci Sandro Simonet (23.), a kanadai Erik Read (46-ossal a 20.) és Trevor Philp (52-essel a 30.), valamint az olasz Simon Maurberger (53-assal a 26.) teljesítménye idesorolandó.

Történtek azonban nagyobb szenzációk is a továbbiakban! Kristoffer Jakobsen (43-assal a 9.) síelt egy hatalmasat, s vált hirtelen a svédek egyetlen aduászává a mai napon. Az olimpiai hetedik helye mégsem volt a véletlen műve… Alekszander Horosilov (48-assal a 16.) az utóbbi hónapok gyengélkedése után nagyon magas rajtszámmal kezdte meg a visszazárkózást.

A hazaiak legnagyobb örömére egy lassanként figyelmen kívül hagyott specialistájuk is megmutatta végre körmeit. Az olimpiai bajnok Giuliano Razzoli (69-essel a 10.) az elmúlt hetek remeklése után ismét lehetőséget kapott a VK- csapatban, s élni is tudott a lehetőséggel. Mindenképp a bravúrkategóriába kell sorolnunk a bolgár Albert Popov (72-essel a 15.) és Žan Kranjec (77-essel a 14.) szereplését. Robin Buffet (55-össel a 21.) és Istok Rodeš (66-ossal a 27.) tette teljessé a továbbjutók névsorát.

A második futam mezőnyének pontosan a fele harminc feletti rajtszámmal állt össze, ami úgyszólván példátlannak számít. A jelenség hátterében az állhatott, hogy az időközben felkapcsolt villanyfény miatt jócskán javultak a látási körülmények.

Második futam

Startmagasság: 1733 m

Célmagasság: 1550 m

Szintkülönbség: 183 m

Kapuk száma: 62 (61 fordítóval)

Tűzőmester: Matteo Joris (svájci)

Philp (12.) idén először gyűjtött VK- pontot szlalomban, Vidović (18.) már harmadik alkalommal, a horvát legközelebb harmincon belüli rajtszámmal rajtolhat, ennek megfelelően nem volt annyira sem bátor, mint kanadai társa. Aligha volt ember a Földön, aki Philp végső helyezését eltalálta volna ekkor… Dave Rydingnak (4.) nem volt mit védenie, ennek megfelelően rárontott a pályára, s végül héttizednyi előnnyel állt élre. Istok Rodeš (7.) nem tette fel kockára idénybeli első pontjait, így pár nappal EK- győzelme után a télre szánt másik célját is elérte. A hazaiak képviseletében Maurberger (20.) is inkább a biztonságot tartotta szeme előtt, Gross pont ellenkezőleg, nála viszont sorjáztak a megroggyanások a meredeken, végső soron még a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott. (Utóbb egy rossz kapuvétel miatt kizárták.) Stehle (24.) a biztos pontszerzésen túl egyébre nem aspirált, Simonet (14.) és Strolz (21.) mozgásán ennek ellenkezője látszott, sokra mégsem mentek vele. Buffet (21.) és Read (17.) menetéből szintén hiányzott a dinamika.

Forrás: Eurosport

Roppant szorosan alakult a délelőtt, mint mutatta Grange (13.) példája, a francia is éppen egy tizeddel kapott ki a brittől. Nem tudta tartani az iramot, a dobogóról is leszorult. Neureuther (8.) a lehető legrosszabb helyen vesztett teret, a folytatás már hiába szedte össze magát, csupán a harmadik helyre volt jó. Pinturault (9.) összességében egy szintet síelt a némettel, csak pont fordított leosztásban: erős kezdés után a meredekkel gyűlt meg a baja. Horosilov (23.) belehibázott a tetején, szinte nullára fékezte léceit, ezután már hiába tüsténkedett, ment a lista végére.

A reklámszünet után következő Albert Popov (16.) előnye még mindig nem érte a 3 tizedet Rydinggal szemben. Nem maradt el a bolgár pontszerzés, a kritikus helyzetekből ügyesen kimentette magát. Kranjec (11.) még izgalmasabb percen volt túl, bravúrral ért célba, méghozzá élete legjobb szlalomos eredményével. Michael Matt (2.) volt az első, aki érdemben konkurált a brittel, s ez rögtön élre repítette. A meredek elején ugyanakkor nem remekelt, az ő szintjén sikernek nevezhető eredményről lemondhatott.

Forrás: Fisiofficial

Muffat-Jeandet (9.) másodjára is visszafogta magát a meredeken, így is századra azonos idővel végezte be a versenyt Pinturault-val. Az olaszok percei következtek. Manfred Mölgg (6.) késéssel teli nyitány után összekapta magát a meredeken, így egy századdal épp befért az aktuális dobogóra. Aztán Giuliano Razzoli (5.) ugyanennyivel ütötte ki őt onnan! Meredeksízése a régi időket idézte, mint ahogy a bújócskázós utolsó szakaszban bemutatott mentése is. Joggal ünnepeltette magát, ezzel talán visszatért oda, ahol helye van. Jakobsen nem bírta idegekkel, mozgása nagyon szétesett a meredeken, ki is esett.

Ekkor már csak a legjobbak voltak hátra. Alex Vinatzert elvitte a drukk. Esélye már a negyedik kapunál szertefoszlott, szabálytalanul vette be. A zsűri ítéletére nem volt szükség, a meredekhez érve ugyanis jött még két látványos hiba, a legutolsó kieséséhez vezetett. A francia remények is szertefoszlottak, Lizeroux (27.) a harmadik kapu után kényszerült hegymászásra, míg Noël (25.) a negyedikben sokallt be, s zuhant a mezőny vége felé. Meillard (19.) folytatta a balul sikerült menetek sorát. Az első letörés után, a lehető legrosszabb helyen remegtek meg lábai. Három-négy kaput vett késve, onnantól csak a kármentés jöhetett szóba.

Az utolsó blokk első, s egyben egyetlen értékelhető menetét Daniel Yule (1.) követte el. Mi több, bő fél másodpercet megőrzött előnyéből, a meredekére különösen büszke lehetett a svájci. Marco Schwarz elizgulta az elejét, hamar biztossá vált tehát a svájci dobogója. A záró szektorban ugyanakkor megtalálta a ritmust, így legalább Mattot meg tudta előzni.

Kristoffersen szorossá tudta tenni a délutánt, a pislákoló remény pedig valósággal megbéklyózta a norvégot, az ominózus negyedik kapunál ő is elszállt, csalódottan megállt a bukótérben. Ingemar Stenmark rekordja, vagyis a zsinórban elért 12 szlalomos dobogó után hajsza ezzel dicstelenül ért véget a számára. Marcel Hirscher pedig egy még hosszabb sorozatot adott át a múltnak. Legutóbb 2016 februárjába, Juzava Nébán zárt pont nélkül szlalomban. Márpedig az a bizonyos negyedik kapu vele is kibabrált, s bár visszamászott, s célba ért, szintidőn túl tette azt. (A kiesés nélküli széria persze tovább fog tartani, erre az osztrák sportmédia bizonyára külön ki fogja hangsúlyozni eztán is…) Stenmark egy másik rekordja sem került beállításra, nem sikerült az egy idényen belüli nyolcadik siker az osztrák számára.

Részletes eredménysor

Forrás: Kleine Zeitung

Két egyéni dobogó után megszületett Daniel Yule első Világkupa-győzelme, érdekesség, hogy mindannyi a lassan magunk mögött hagyott 2018-as esztendőhöz fűződik. 109 nyeretlen verseny után, a 2007. novemberi Reiteralmon rendezett verseny (Marc Gini elsősége) óta először győzött svájci szlalomos. Marco Schwarz harmadik alkalommal végzett dobogós helyen, legutóbb épp az előbb említett japán versenyen. Michael Matt a hetediknél jár, ebből négyet idén szerzett.

A férfiak számára a két ünnep között Bormióban rendeznek versenyt, méghozzá a gyorsasági számokban.

tabella1.png

tabella2.png

tabella3.png

A címlapos szereplő kép forrása: nachrichten.de

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s