Északi összetett: Riiber mindent vitt

Frenzeli magasságokban szárnyal a fiatal norvég tehetség, Lillehammerben egyáltalán nem talált legyőzőre.

Kissé megkésve, de azért mindenképpen beszámolok nektek a lillehammeri északi összetett hétvége második és harmadik versenyéről.

Szombatra abszolút rendhagyó versenyszámot írtak ki a sportág szövetségi vezetői. A szokásostól eltérő módon ezúttal egy, a biatlonból és a sífutásból ismert tömegrajtos futással indult a kombinatív szakág aznapi megmérettetése: 10 km-es futás, majd pár órával később normálsáncos síugrás.

Nagyjából 10 éve nem láthattunk ilyen lebonyolítási rendszert, méghozzá azért, mert ezen formátum sokkal inkább kedvez a síugró fenoménoknak, avagy nem szokott kiegyensúlyozott forgatókönyvet produkálni. A mostani verseny sífutó részében viszonylag jól tartották magukat a repülés terén otthonosabban mozgó versenyzők, közülük is kiemelkedett a pénteki győztes Jarl Magnus Riiber, aki a 10 kilométer alatt mindössze 26 másodpercet kapott az elsőként célba érő Magnus Krogtól, és a számára közvetlen riválisnak tűnő német Eris Frenzeltől mindössze húszat (ez összesen két pontos lemaradás volt a síugrásra). Már ekkor biztosra vehettük, hogy Frenzel vagy Riiber lesz a nyerő.

A HS98-a sánc ezúttal nyugodtabb körülményeket produkált, nem „kontárkodott” bele a nagyok dolgába. Az élmezőnyből az osztrák Mario Seidl 95 méterig repült, sokáig nem is tudták befogni, majd jött Riiber, és 100 méterig! szállt, erre pedig még Frenzelnek sem volt válasza. A 22 éves norvég végül 8 ponttal, utcahosszal verte a mezőnyt.

A szombati verseny végeredménye

 

Vasárnap már egy hagyományosabb versenyszám, a nagysáncos Gundersen várt a mezőnyre. Sajnos ezen a napon már nem volt kegyes az ég istene, és még az elit számítását is átírta.

A legjobbak közül Seidl és Frenzel is olyan szelet kapott, hogy nem lett esélye a végső győzelemre: az osztrák 115,5 méterig, a német mindösszesen 110 méterig repült. Nem úgy az összetett élén álló Riiber, aki olyan formában volt, hogy még az időjárás sem foghatott ki rajta, kicsi szembeszélben is elvitorlázott 129 méterig, így 21 másodperces előnyből várhatta a 10 km-t. A Riiberre veszélyes elemek közül Jürgen Graabaak egy perccel, a németektől Johannes Rydzek – aki aztán a nap második legjobb idejét futotta – 1 perc 41 másodperccel később rajtolt.

A győzelemre senkinek nem adódott esélye, Riiber még a kezdeti fórnál is nagyobb különbséggel ért célba, mögötte viszont ádáz csata dúlt, végül Graabaak lett a második, Rydzek pedig a harmadik. Frenzel tizenhét helyet javítva előrelépett a 11. helyre, vagyis némileg megmentette versenyét.

Minden figyelembe véve Riiber határozottan remek idénykezdettel rukkolt elő, persze azért túlságosan ne haladjuk előre, sok minden történhet még, az olimpiai ciklus után rendre leeresztő németek síugrásban is összekaphatják magukat, akkor pedig kiélezett lehet az idény.

“Remek hétvégét zártam – kezdte hétvégi összefoglalóját Riiber. – Nagyon örülök a sífutó formámnak, és annak, hogy végig fegyelmezetten versenyeztem.”

A vasárnapi verseny végeredménye

A világkupa állása (4 versenyt követően)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s