Kiélezett folytonosság: Hirscher századokkal verte Kristoffersent Leviben

Azt hozta a levi szezonnyitó, amit vártunk, vagyis Marcel Hirscher és Henrik Kristoffersen örömsízését és káprázatos párviadalát. A végén az osztrák győzelmével természetesen. Délelőtt hét, délután kettő századdal múlta felül a csúcsteljesítményt nyújtó norvég vetélytársát. Sokat elárul korunk szlalomjáról, hogy a harmadik helyezett, egyébiránt olimpiai bajnok André Myhrer csaknem másfél másodpercet kapott kettejüktől. A délelőtt remeklő két francia, Noël és Muffat-Jeandet a pálya ugyanazon pontján betlizett, így a gallok legjobbja a veteránkorba lépett Grange lett, aki kiváló délutáni sízésével a 18. helyről előrelépett az 5. pozícióba.


Alaposan megfogyatkozott az olasz és az amerikai műlesikló csapat a szezonkezdetre. A taljánok közül Thaler és Deville befejezte pályafutását, míg olimpiai bajnokukat, Giuliano Razzolit – elmúlt évek eredményei alapján teljes joggal – az Európa Kupa-csapatba száműzték. A tengerentúliak közül visszavonult Chodounsky és Kasper, míg Ligety-t nagyritkán láthatjuk csak szlalomozni.

Szintén nem találtuk ott a rajtlistán a magyar férfi alpesi síelés Horvátországból importált reménységét, Samsal Dalibor az FIS honlapja szerint már nem aktív, ergo vélhetően felhagyott az élsporttal. A kiesések bajnoka összesen négy alkalommal szerzett pontot a Világkupában (102 start), magyar színekben egyetlenegyszer, a 2016. januári wengeni szlalomon, ahol a 22. helyen végzett.

A sérültek listája nem volt túl népes, igaz, Felix Neureuther hiánya mindenképpen fájó, a tavalyi levi verseny győztese a visszatérés hetében, egész pontosan pénteken törte el hüvelykujját. Benne volt a pakliban, hogy egy speciális megoldással vállalni tudja a mai napot, végül mégis a visszalépés mellett döntött.

A svájci válogatott egyezményesen fekete karszalaggal szerepel Leviben, így emlékezve a hónap elején siklóernyő-balesetben elhunyt társukra. Gian Luca Barandin 24 esztendősen vesztette életét. Nyolc Világkupa-versenyen állt rajthoz, elsősorban alpesi összetettben vették számításba. Legjobb eredménye a Bormióban tavaly elért 9. helyezése volt.

Az első futam történései

Start magassága: 438 m

Cél magassága: 258 m

Szintkülönbség: 180 m

Tűzőmester: Stefan Kornberger (norvégok edzője)

Kapuk száma: 65, ebből 62 fordító

Ideális időjárási körülmények közt rendezték a férfiak első Világkupa-versenyét. A széllel nem voltak problémák, így teljes pályát síelhettek a mai napon. A hőmérséklet ezúttal is 4 Celsius-fokra rúgott, igaz, a tegnapival ellentétes előjellel.

Forrás: Austria Ski Team Man (Twitter)

Daniel Yule (7.) konszolidált, ezzel együtt nem igazán dinamikus sízéssel adta meg az alapidőt. Jó néhány tizeddel verte őt Sebastian Foss-Solevåg, igaz, hattizednyi előnyről a meredek legvégén besokallt, s már nem tudott menetirányban maradni. Marcel Hirscher (1.) annak rendje, s módja szerint közel egy teljes másodpercet vert a svájcira. Tudott ő már jobbat is, ennyi a különbség közte és az elit között. A veteránkorba lépett André Myhrer (9.) sízése erős kezdés után vergődésbe csapott át, egy jókora ritmustévesztést követően egy sor stanglit vett késésben. Senkit nem tudott megelőzni. Henrik Kristoffersen (2.) abszolút versenyben maradt, valamennyi szektorban tartotta a lépést legfőbb riválisával, a célban mindössze hét század adódott kettejük közt. Ramon Zenhäusern (11.) menetét bíztató meredek és kissé lomha lankás jellemezte. Jelentős hézag alakult ki a „nagy páros” és a többiek közt, Michael Matt (5.) épp ezt az átmenetet lőtte be magának. Bő öt tizedet kapott honfitársától.

Forrás: Head Rebels (Twitter)

Stefano Gross (24.) már a lejtő elején összeszedte eme differenciát, s minthogy a folytatásban sem tudott újítani, úgy lett sereghajtó, hogy még a hórihorgas svájcitól is jelentősen elmaradt. Hiába a kifejezetten sok szlalomedzés, csak nem akart összeállni a szezonkezdet Alexis Pinturault számára. Túlvállalta magát, léceit nem fogta meg kellő erővel. Clement Noël (3.) élelmesebbnek bizonyult. A letörésnél kicsit óvatosabbra vette a figurát, szák négytizednyi hátrányát gyakorlatilag ott gyűjtötte be, egyébiránt remekül helytállt. Victor Muffat-Jeandet (4.) révén egy második francia is bejelentkezett a dobogós helyek valamelyikére. Menete kompaktabb volt, mint az előtte indulónál, a bátorsága több apró hibával járt. Luca Ärni (18.) igyekezett több kockázatot vállalni, ám ez nem párosult kellő magabiztossággal, minek következtében csak Grosst tudta megelőzni. Manfred Mölgg még rosszabbul járt: letörésnél hátra került súlypontja, aminek kapura lépés lett a vége. Nem igazán állt össze Manuel Feller (6.) mozgása, szögletesen vette a kanyarokat, alig maradt másodpercen belül. Ugyanez nem sikeredett Dave Ryding (9.) számára, mivel igencsak bizonytalanok voltak a brit kanyarvételei meredeken.

Tizenöt versenyzőn túl következett a szokott reklámszünet. Marco Schwarz (8.) csúszása felemásra sikerült. Egyfelől lankán, két szektorban is gyorsabbnak bizonyult Hirschernél, a meredek ugyanakkor igencsak elfuseráltra sikerült. Mattias Hargin túl közel csúsztatta léceit a letörésnél, alighanem rosszul memorizálta a nyomvonalat. Leif Kristian Nestvold-Haugen (12.) mozgása a nehezebb szakaszokon darabossá lett, Loïc Meillard (25.) egy fokkal vagányabb attitűdje új sereghajtót eredményezett. Az ifjú svájcitól is beszedett egy felest – másodpercben – Jonathan Nordbotten (33.), a sokévi átlag alapján nem igazán reménykedhetett a továbbjutásban. 14. szezonjának vágott bele Jean-Baptiste Grange (18.), besorolt a roppant szoros középmezőnybe. Újabb francia veterán következett, Julien Lizeroux (16.) rajtszámához mérten kiváló meredeket síelt, így egy kevéssel még Grange-nál is előrébb jutott.

Forrás: FFS (Twitter)

A folytatásban került sorra az első német szlalomos, Fritz Dopfer (14.) részéről elmaradt az áttörés, igaz, délután még bízhatott egy TOP-10-es eredményben. A pálya megadta a lehetőséget a később érkezőknek is, akik érezték is a lehetőséget, kifejezetten vagány menetek sorát láthattuk – jó néhány kieséssel. A negyvenes rajtszámhoz közeledve nagyot alakított az osztrák Johannes Strolz (38-assal a 21.), a szlovén Stefan Hadalin (39-essel a 20.) és a svájci Tanguy Nef (40-essel a 15.). A dél-tiroli Simon Maurberger (50-essel a 27.), a norvég Timon Haugan (54-essel a 27.) és Simen Ramberg Christensen (64-essel a 23.), a német Anton Tremmel (74-essel a 17!), valamint meglepetésre egy bolgár fiú, Albert Popov (75-össel a 22.) folytathatta még délután. Matej Vidović (30.) egyetlen századdal lépte túl a 2 másodperces időkülönbséget, ennyi kellett ma a továbbjutáshoz. A finn szlalomosok kivétel nélkül időnek előtte fejezték be futamukat.

A második futam történései

Start magassága: 438 m

Cél magassága: 258 m

Szintkülönbség: 180 m

Tűzőmester: Marko Pfeifer

Kapuk száma: 68, ebből 65 fordító

Délelőtthöz mérten valamivel trükkösebb nyomvonal került a Levi Blackre, jellemzően a letöréseknél bolondította meg kicsit a pályát az osztrákok mestere.

Vidović (21.) nevét gyakrabban láthatjuk a pontszerzők közt, ennek megfelelően kockázatot mert vállalni a horvát. Holzmann (23.) a biztos célba érésen túl egyébre nem aspirált, Maurberger (22.) viszont igen, de sokat rontott közben. Haugan a letörésnél benézett egy stanglit, így hiába bravúros délelőtti szereplése, helyezetlenül zárt. Joggal bosszankodott. Digruber (19.) nem tett egyebet, mint tartotta hozott előnyét, az áttörő sízéstől azért távol volt produkciója. Meillard (14.) dolga így nem volt különösebben nehéz, simán átvette az osztráktól a vezetést. Gross (17.) délutánra sem tudott megújulni, a svájci tehetséggel nem tudta tartani a lépést. Újabb kiesés miatt bosszankodhatott a norvég szakvezetés, Haugan után a regnáló nemzeti bajnok Christensen sokallt be a meredeken. Popov az arany középút jegyében síelte le a lejtőt. A meredek végére felpörgött, addig inkább a biztonságra törekedett. Strolz (15.) már komolyabban megszorongatta az éllovast, köszönhetően a záró lankára hozott tisztes tempójának. Hadalin (18.) a meredeken volt inkább elemében, a végére elfogyott nála a kraft.

Forrás: Fisiofficial (Twitter)

A verseny e pontján egy-egy versenyképes menettel komoly előrelépéssel lehetett kalkulálni, példának okáért Ärnit (16.) alig 4 tized választotta el a TOP-8-tól. A kombináció világbajnoka nem alkotott maradandót, lagymatag záró szektorával még az aktuális dobogós helyektől is távolrekedt. Jean-Baptiste Grange (5.) sokkal inkább teljesítette az előírt feladatot, remek meredeksízéssel, majd kiváló végsebességével laza fél másodpercet osztott ki a fiatal svájcinak. Tremmel nagy becsben tartotta élete első pontszerzési esélyét, biztonságit síelt. Négy kapuval a vége előtt aztán nem tudta behúzni bal lábát irányba, visszamászott, de limitidőn kívül, így pont nélkül zárt. Lizeroux (13.) szoros csatában volt honfitársával, a záró szektorra tartogatott tempókülönbség döntött kettejük közt.

Forrás: Head Rebels (Twitter)

Röpke reklámszünet után Tanguy Nef (11.) került sorra, s egy kifejezetten vagány sízést mutatott be. Élete első VK- pontszerzése igazán emlékezetesre sikerült. Változatlanul századok képezték az előny mértékét, így aki nagyot akart hasítani, délután is alkotnia kellett valamit. Dopfer is így tett, ezzel együtt párszor távol került a kapuktól a meredeken, majd a legvégén lába közé vett egy kaput. Hirschbühl (8.) jobban kapta el a meredeket, a zárást viszont kissé túlmozogta, ezért kapott ki Grange-tól. Nestvold-Haugen (24.) a meredek nyitányán túldöntötte léceit, a re-boot után épp limitidőn túl ért célba. Ramon Zenhäusern (4.) nagyon jól kezdett, a meredeken sem kapott sokat a franciától, s bár a végén távolkerült a kapuktól, végsebességben minden korábbi menetet felülmúlt. André Myhrer (3.) viszont azonnal letaszította az élről, a századok csatájából a szakág olimpiai bajnoka jött ki jobban. Egálról várhatta a délutánt Ryding (12.), de egy szektort kivéve nem bizonyult versenyképesnek. A legvége kifejezetten lassúra sikeredett, jócskán hátracsúszott.

Forrás: Austria Ski Team Man (Twitter)

Pár perc pauza, s következhettek a délelőtt legjobbjai! Schwarz (10.) bemutatott pár ormótlan kapuvételt a letörést követően, így hiába tüsténkedett jól a lankán, esélye nem volt a virtuális dobogós helyekre sem. Daniel Yule (6.) kezdése enerváltra sikerült, majd új erőre kapott. A szoros küzdelemből nem jött ki jól, egyetlen századdal kikapott Grange-tól. Nem sikerült jól a meredek Feller (9.) menetében, rendre távolkerült a kapuktól, így hiába gyújtotta be végén a rakétákat. Michael Matt (7.) előnye már kereken fél másodperc volt a nagytermetű svájcihoz mérten. Ezt már illett volna megőriznie. Ehhez képest rendre felezte fórját, a végére pedig minden lendületét elvesztette, a legjobb osztrák eredményen túl egyébnek nem örvendhetett.

Muffat-Jeandet (25.) pattogós sízése sokat ígérő volt, 5 tized fölé tornázta előnyét a meredeken. A végén aztán hátrakerült súlypontja, kiperdült a pályáról. A franciák átkozhatják azt a bizonyos kaput az utolsó letörésnél. Clement Noël (26.) káprázatos meredek után 8 tizeddel állt jobban, aztán jött az a mély káddal súlyosbított fordító, s megismétlődtek az események. A második gall dobogós remény is befuccsolt! Igaz, Grange ekkor még ott álldogált képletesen…

Forrás: Skionline.ch

A pálya közepén stanglit kellett igazítani, a rövid kényszerszünet azonban mit sem zavarta meg Henrik Kristoffersent (2.). Fokozatosan lendült ritmusba, a meredeken parádésan teljesített, ami a záró lankára is kitartott. 1,32-es fölény, feladta a leckét Hirschernek (1.). Aki, mint szokta, felmondta azt! Összeszedettebb mozgással operált a meredeken, 2 tized fölé tornázta előnyét, amiből a végéig is kitartott 9 század. Vagyis délután is megverte egy hajszállal Henriket. Kolosszális párviadal volt kettejük közt – nem először, s nem is utoljára!

Részletes eredmények

tabella.png

Összegzés

1) Hatodszor nyert szlalomot a 2018-as évben Hirscher, ez volt karrierje 59. győzelme a Világkupában. Még négy siker választja el attól, hogy felülmúlja Annemarie Moser-Pröllt, az osztrák csúcstartót. Szlalomban a 29. sikernél jár. Harmadszor győzött Leviben, ami csúcs.

2) A tavalyi levi verseny óta folyamatosan dobogóra állhatott Kristoffersen, ez tehát zsinórban a tízedik a sorban. Összesen a 32. szlalomban.

3) André Myhrer 28. alkalommal végzett dobogós helyen a Világkupában. A mai abból a szempontból is különleges, hogy 83’ januári születésnappal ő minden idők legidősebb férfi szlalomosa, aki pódiumon ünnepelhetett valaha.

4) Tanguy Nef és Albert Popov életében először szerzett pontot a Világkupában.

5) Ismét hengereltek az osztrákok. Öten végeztek a legjobb tíz, hatan a legjobb tizenöt között. A négy svájci TOP-15-re sem lehet panasz csapatszinten. Az olasz és a német válogatott vesszőfutása viszont elgondolkodtató.

Címlapkép forrása: Skionline.ch

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s