A jövő héten dönt a FIS a VB-k helyszínéről: Planica vagy Trondheim rendezhet 2023-ban?

Az elkövetkező napokban zajlik majd a Nemzetközi Síszövetség kongresszusa a görögországi Costa Navarinoban, ahol egyebek mellett az is kiderül majd, hogy hol rendezik meg a 2023-as északisí világbajnokságot. A rendezésre ezúttal a szokásosnál valamivel kevesebb, mindössze két jelentkező van: Planica és Trondheim.

Noha Planica az ottani sírepülősáncnak köszönhetően rutinos rendezőnek számít síugrásban, északisí vébén még sosem volt rendező (ahogy a volt Jugoszláviában is mindössze egyetlenegyszer, az 1984-es szarajevói olimpián volt hasonló szintű esemény). A szlovénok a 2017-es, ’19-es és a ’21-es pályázat után negyedszerre futnak neki a rendezési jog elnyerésének és a korábbi tapasztalatokból építkezve remélik, ezúttal eljön az ő idejük.

Mi tagadás, egy planicai világbajnokság magyar szemmel is igen csábító lenne, hiszen a szlovén helyszín itthonról is jól elérhető, a szezonzárókra járnak is rendszeresen a magyar szurkolók. Arról nem is beszélve, hogy a magyar csapat is sokat edz mostanság az itteni néhány éve felújított sáncokon, számukra így majdhogynem hazai pályát jelentene ez a helyszín.

c7dkjhsxeaaslm5

Planicával szemben Trondheim az elmúlt években nem próbálkozott, viszont 1997-ben már adott otthont északisí világbajnokságnak, 2011-ben pedig Osloban, a Holmenkollenen rendezhettek VB-t a norvégok. Érdekes pikantériát ad azonban a norvég pályázatnak, hogy a trodnheimi Granåsen sáncnak jelenleg nincsen érvényes FIS-homologizációja (a jövőévi előzetes naptárban is egyelőre ott van a csillag a nevük mellett), noha a VB-szempontjából ez természetesen keveset számít, diplomáciai szempontból esetleg gyengítheti a pozícióikat.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy az északisí VB-n nem csak a síugrók, hanem a sífutók és az északi összetettesek is versenyeznek, ezekben a szakágakban pedig jóval meghatározóbbak az északiak, így ha diplomáciáról van szó, erősebb lapjaik lehetnek a norvégoknak, mint a szlovénoknak. Mellettük szólhat továbbá az is, hogy az előttünk álló két világbajnokságot Innsbruck/Seefeldben, illetve Oberstdorfban, tehát Közép-Európában rendezik, a kiegyensúlyozottság jegyében ilyenkor talán nagyobb esélye van egy északi helyszínnek.

A szlovén és a norvég szervezők kedden prezentálják a pályázatukat, míg a szavazásra és a rendező kihirdetésére május 17-én csütörtökön kerül majd sor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s