Síugrás: Kevés meglepetés a férfiaknál, indul a női Raw Air – kiadta a FIS az előzetes versenynaptárakat

Péntek délután tette közzé a Nemzetközi Síszövetség a 2018/19-es szezonra szóló előzetes naptárakat, amelyben a férfiaknál nagyjából a várakozások szerint alakul szinte minden, így első ránézésre a legnagyobb érdekességnek a női naptár bővülése látszik, a jövőre induló Raw Air sorozattal, és az azt követő orosz turnéval.

A most talán legtöbbeket érdeklő információ, hogy a szurkolóknak ezúttal is július végéig kell várniuk a Nyári Grand Prix rajtjára, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan ismét Wisłaban rendeznek (feltéve, ha a helyi szervezők határidőre telepítik az előírt szélfogóhálót) július 21-22-én. Ezt követően az elmúlt években megszokott menetrend szerint Einsiedeln, Courchevel majd Hakuba ad otthont versenyeknek a nyáron. Bővült viszont a GP őszi szakasza, hiszen Chaikovsky mellett új rendezőként Barcarozsnyó (Rasnov), és visszatérőként Liberec is versenyt kapott, míg a sorozat a szokásoknak megfelelően Hinzenbachban és Klingenthalban zárul szeptember végén, illetve október elején.

Nyári Grand Prix 2018 (előzetes)

A Világkupában kevés meglepetést találunk, hiszen a legtöbb változásról már jóideje lehetett tudni. A szezon elején ebből éppenséggel nem sok van, hiszen ismét Wisła rendezi a szezonnyitót, majd akárcsak tavaly, Ruka, Nizhny Tagil, Titisee-Neustadt és Engelberg rendeznek versenyeket a Négysáncverseny előtt. A turné után viszont Liberecbe megy majd a mezőny, ami tehát télen is szerepel majd a naptárban, majd Zakopane, és az egy szezon kihagyás után visszatérő Sapporo következik.

Az idény első sírepülő versenyeit Oberstdorfban rendezik, majd Lahti és Willingen szerepel még a programban az Innsbruck/Seefeldi világbajnokság előtt. A VB után akárcsak idén, a Raw Air (Oslo, Lillehammer, Trondheim, Vikersund), majd Planica zárja a szezont.

Világkupa 2018/19 (előzetes)

Annál több újdonságot láthatunk viszont a lányoknál, ahol az új szezonban több új helyszín is szerepel a programban, ráadásul, minden korábbinál több nagysáncos versenyt rendeznek majd. A nyár során Hinterzartenben, Courchevelben, Chaikovskyban és Klingenthalban is közös hétvégén szerepelnek a nők a férfiakkal (ez a szövetség kimondott célja is volt előzetesen), ráadásul, amikor a fiúk a nagysáncon ugranak, akkor a lányoknak is ott rendezik a versenyt.

A tendencia hasonló a Világkupát illetően is, ami a tervek szerint minden eddiginél hosszabb, 26 futamos lesz 2018/19-ben, ami mellett még további két csapatversenyt, és egy vegyescsapatversenyt is rendeznek majd. A nyitóversenyeknek ismét Lillehammer ad majd otthont egy miniturné keretében, majd Titisee-Neustadtban a férfiakkal közös hétvégén folytatódik a sorozat, illetve karácsony előtt egy új helyszín, a franciaországi Premanon mutatkozik be a sorozatban.

Az újévben Sapporoban (nagysáncon), Zaoban, Barcarozsnyón, Hinzenbachban, Predazzoban, Ljubnoban és Oberstdorfban (nagysáncon) lesz még verseny a vébé előtt, majd jön az idei szezon talán legnagyobb újdonsága, a női Raw Air, amelyet Osloban, Lillehammerben és Trondheimben a férfiak versenyeivel egy napon, és ugyanazon sáncon bonyolítanak le. Ráadásul a szezon zárásaként Nizhny Tagilban és Chaikovskyban az oroszok is rendeznek egy hasonló versenysorozatot, itt egyébként a tervek szerint az utolsó versenyt ugyancsak a nagysáncon rendezik, azaz elmondhatjuk, idén rekordszámú, 9 ilyen verseny szerepel a lányok programjában.

Női Világkupa 2018/19 (előzetes)

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti naptárak nem számítanak még hivatalosnak, a FIS döntéshozó testülete a májusi kongresszusán véglegesesíti majd a menetrendet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s