Elfújta a szél az utolsó óriást: Rebensburg háromszoros szakági győztes!

A szezon kilencedik óriás-műlesiklását rendezték volna a mai napon Årében. Az egész héten problémás időjárás azonban közbeszólt, az erős szél végett végül törölték a Világkupa utolsó versenyét. Így eldőlt, hogy hat év elteltével, összességében már harmadszor Viktoria Rebensburg hódítja el a szakág kis kristálygömbjét, megelőzve a tavalyi győztes Worley-t, valamint az olimpiai bajnok Shiffrint. Összetettben hatalmas, mintegy 600 pontos fölénnyel győzött az amerikai lány, mellette a karriercsúcsot döntő Holdener és Rebensburg állhatott még fel a dobogóra.


Az október végén kezdetét vett Világkupa-idény utolsó napjára egyetlen kérdőjel akadt. Igaz, egy meglehetősen halovány kérdőjel. A hölgyek óriás-műlesiklásában 92 pont különbség alakult ki a listavezető és a második helyezett közt. Ezt hívják matematikai esélynek.

w1.png

Az erős szél, a hófúvás azonban visszatért a svédországi Årébe. Korábban egy kivétellel valamennyi lesikló edzést törölni kellett miatta, aztán sprintlesiklást szerveztek a nőknél, amit csütörtökön minden idők legrövidebb szuperóriása követett a férfiaknál. S valljuk meg, a szombati óriás sem zajlott ideális körülmények közt.

A szélmozgás azonban olyan méreteket öltött ma reggel, hogy a szervezők jobbnak látták törölni a szezonzárót. Egyenrangú, fair körülményeket lehetetlenség lett volna teremteni, márpedig nem vetett volna jó hírnevet a sportágra nézve egy vergődős csúszásokkal teli verseny jó sok bukással és kiszámíthatatlan végkifejlettel.

E döntés következtében eldőlt, hogy a 2010/2011-es és a 2011/2012-es szezont követően harmadik alkalommal Viktoria Rebensburg kezébe került az óriás-műlesikló szakág kis kristálygömbje. A hat év hosszú idő, közte volt megannyi hullámvölgy, mely a gyártóváltáson túl annak is köszönhető volt, hogy a ma már 29 esztendős bajor sportoló mind hatékonyabban ismerkedni kezdett a gyors számokkal. 2013-ban még felállhatott a szakág dobogójára, két esztendővel ezelőtt pedig nagy csatában kapott csak ki Bremtől, a több évadban viszont nagyon nem jött ki számára a lépés. Mármint a Világkupában. Egy olimpiai bronzérem és egy világbajnoki ezüstérem azért csak gazdagította kollekcióját. Annak idején ugyebár Vancouver olimpiai bajnokaként robbant be a világelitbe.

Igazán kiegyensúlyozott telet produkált, három győzelme (Sölden, Killington, Kronplatz) mellett további háromszor felállt a dobogó második fokára, ami két sutba dobott versennyel együtt is bőven elegendőnek bizonyult a végső győzelemre.

Az idény ezüstérmese az a Tessa Worley, aki egy éve ilyenkor kezében tarthatta a kis kristálygömböt. Győznie csak Lenzerheidén sikerült, emellett ő is három darab második helyet szorgoskodott össze. Mikaela Shiffrin két versenyt nyert, három további pódiummal együtt remek idényt zárt. A január végi versenyeket sajnálhatja, ha nincsenek az akkori rövidzárlatai, ádáz küzdelmet folytathatott volna a szakágiért, sőt…

tabellags.png

Ami az összetettet illeti, Mikaela Shiffrin megvédte címét. Tucatnyi győzelme mellett tizennyolcszor állhatott fel a dobogó valamelyik fokára. 1673 pontot szerzett, aminél Tina Maze emlékezetes rekordokkal teli 2012/2013-as tele óta nem gyűjtöttek többet. Közel hatszáz pontot vert a második helyezettre, nehezen elképzelhető, ki és hogyan tudná megállítani a kis amerikai diadalsorozatát.

Wendy Holdener karrierjének messze legjobb telét produkálta. Tizenegy alkalommal állhatott fel a dobogóra. Megnyerte a lenzerheidei kombinációt, minek hála a szakági kristálygömb újra az ő kezébe került. Emellett olimpiai bajnok lett a svájci csapattal, emellé egy szlalomos ezüst- és egy kombinációs bronzéremmel is gazdagodott Pjongcsangban. A közeljövő nagy kérdése, vajon tud-e újabb szintet lépni a gyors számokban, akárcsak Michelle Gisint idéző mértékben?

Az összetett harmadik helyét – két év elteltével – ismét Rebensburg szerezte meg. Háromszámos sízőként szép kis pontmennyiséget gyűjtött a két gyors számban, de ehhez leginkább az kellett, hogy óriásban megszerezze pontjai 60%-át, miközben Goggia, Weirather és a többiek ugyanott szolidabban teljesítsenek.

37 versenyt követően lezárult a 2017/2018-as Világkupa-idény a hölgyek számára. A következő október végén Söldenben kezdődik.

tabellaössz.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s