Kristálygömbök nyomában (A VK-döntő előzetese)

Gyorsan véget ért ez a tél is, elérkeztünk immáron a 2017/2018-as Világkupa-idény döntőjéhez. Az Årében rendezendő fináléra kevés kérdés maradt megválaszolatlanul. Az összetett pontverseny mindkét nemnél eldőlt, s csupán négy kis kristálygömb sorsa véleményes, de igazán csak a hölgyek két gyors számában várható ádáz küzdelem a végső győzelemért. Előzetesünk következik.


A Világkupa-döntő helyszínéül páratlan évben rendre az elkövetkező világbajnokságnak otthont adó síközpontot jelöli ki az FIS. Így került sorra idén a svédországi Åre.

Az évadfinálé optimális esetben öt versenynapot takar, melynek során a kombináció kivételével valamennyi szakágban megküzdenek a legnagyobbak, a szezont pedig a hagyományos csapatverseny zárja.

Itt tényleg az adott tél legjobbjai csapnak össze, elvégre a mindenkori szakági tabella legjobb 25 helyezettjén túl csupán a szám junior-világbajnoka, valamint az összetettben 500 pont fölé keveredő sízők kapnak lehetőséget az indulásra. Amennyiben sérülés, vagy egyéb indok miatt valaki visszalép, nem töltik fel a mezőnyt. Itt tehát tényleg csak a legeslegjobbak indulhatnak.

Összetett Világkupa

Ami az Alpesi Sí Világkupát, vagyis a legnagyobb kristálygömb sorsát illeti, az már lényegében január elején eldőlt mindkét nem esetében. A hölgyeknél most már matematikailag is kijelenthető a lassan 23 esztendős Mikaela Shiffrin címvédése, előnye csaknem 600 pont az őt követőkkel szemben. A férfiaknál sincs értelme számolgatni, mert bár Marcel Hirscher fórja nem éri el még a háromszázat sem, Henrik Kristoffersen bejelentette, nem kíván elindulni a gyorsasági számokban, ezzel gyakorlatilag kezet nyújtott nagy mumusának. No, nem mintha ezzel bárkinek meglepetést okozott volna…

Nagy presztízse van a dobogós helyeknek is összetettben, e tekintetben még korántsem dőltek el a dolgok. A nőknél jelenleg két szlalomos, Wendy Holdener és Petra Vlhová foglalja el a pódium másik helyét. A svájci ezüstérme szinte biztosra vehető, a szlovák aligha fog 140 pontot fogni rajta, tudván, hogy Wendy minden bizonnyal el fog rajtolni valamelyik, tán mindkettő gyors számban is. Méghozzá pontszerző eséllyel. A szlováknak már sokkal inkább lesz izgulnivalója, a lesiklók, jelesül Tina Weirather és Sofia Goggia ott lohol szorosan a nyakán, de az sem okozna igazi meglepetést, ha Viktoria Rebensburg, netán Michelle Gisin, Federica Brignone, vagy Ragnhild Mowinckel is beleszólna a bronzérem sorsába. Igen, a tabellán jelenleg kilencedik norvég lány is kevesebb, mint 100 ponttal követi Vlhovát, ami egy három számban is ütőképes síző számára bőven ledolgozható hátrány.

A férfiaknál matematikailag is be van biztosítva Henrik Kristoffersen ezüstérme, az erősebbik nemnél a harmadik helyért várható komoly küzdelem. Mégpedig négy síző közt. Per pillanat Aksel Lund Svindal áll a dobogó alsó fokán, de vasárnapi nullázásával jócskán rontotta esélyeit. Szűk harminc ponttal követi őt Alexis Pinturault, bő ötvennel Kjetil Jansrud és kereken nyolcvannal Beat Feuz. Utóbbit akár ki is húzhatjuk a sorból, aligha fog rajthoz állni óriásban. A papírforma a francia mellett szól, elvégre ő minden bizonnyal három számban is indulni fog, méghozzá vaskos pontszerző eséllyel. Amennyiben viszont bármelyik norvég kettős győzelemmel nyitná a hetet, az jó eséllyel bronzérmet jelentene a számukra.

Női lesiklás

A Világkupa-döntő legkiélezettebb versenyszámában mindössze 23 pont választja el egymástól a tabella első két helyezettjét. A kérdés így hangzik: az olimpiai bajnok először, avagy az élő legenda kilencedszer?

Mint azt Pjongcsang előtti felvezetésünkben megírtuk, s maga a verseny igazolta is, amennyiben képes hibátlanul végigtolni a pályát, Sofia Goggia irdatlanul vagány menetével szemben jelenleg nem létezhet ellenszer. Túlzottan hektikus viszont az olasz lány, amit jól jelzett például cortinai teljesítménye: egy fölényes győzelem másnapján bántóan dekoncentráltan síelt. Lindsey Vonn mellett szól rutinja, a revánsvágy, valamint a tény, hogy az előző három Világkupa-versenyt ő nyerte idén. Tény, Goggia egy másik hellyel is biztosan elhódítaná a kristálygömböt.

A nevető harmadik szerepére Tina Weirather pályázik. Liechtenstein büszkesége 71 ponttal marad el az éllovastól, magyarán reálisan csak abban az esetben lehet esélye, ha győz, miközben a másik kettő kiesik. Láttunk már ilyesfajta forgatókönyvet, így teljesen ne zárjuk ki. A szakági dobogó minden bizonnyal meglesz neki, Cornelia Hütter ebbéli csalfa reményét csakis egy győzelemmel tudná életben tartani. Ez pedig nagyon nincs meg benne.

Az egyetlen megrendezésre került keddi edzésen Alice McKennis érte el a legjobb időeredményt, megelőzve Ester Ledeckát és Schnarfot. A kristálygömbre esélyesek közül Vonn az ötödik, Goggia (pályaelhagyással) a kilencedik, Weirather pedig a tízedik helyen végzett.

A várható mezőny:

Ausztria: Cornelia Hütter, Stephanie Venier, Nicole Schmidhofer, Anna Veith, Ramona Siebenhofer

Svájc: Michelle Gisin, Lara Gut, Jasmine Flury, Corinne Suter, Wendy Holdener (VK-összetett)

Olaszország: Sofia Goggia, Nadia Fanchini, Johanna Schnarf, Federica Brignone

Egyesült Államok: Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin (?), Jacqueline Wiles, Breezy Johnson, Stacey Cook, Alice McKennis

Liechtenstein: Tina Weirather

Norvégia: Ragnhild Mowinckel, Kajsa Vickhoff Lie (junior-világbajnok)

Németország: Viktoria Rebensburg, Kire Weidle

Franciaország: Tiffany Gauthier, Tessa Worley (VK-összetett)

Csehország: Ester Ledecká

Szlovákia: Petra Vlhová (VK- összetett)

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Férfi lesiklás

Izgalmas szezont zárnak a héten a királykategória legjobbjai, s bármi is történik Årében, elmondható, a lehető legjobb kézbe fog kerülni a kristálygömb.

Kvitfjell sorsdöntőnek bizonyulhat, Beat Feuz ottani második helyével ugyanis 60 pontra növelte előnyét Aksel Lund Svindallal szemben. Ez bizony jelentős különbség, a norvég óriásnak muszáj lesz a győzelembe hajszolnia magát, de a svájci idei stabilitását elnézve ezzel sem megy majd semmire. Feuznak egy TOP-8-as eredmény minden további nélkül elegendő lenne, míg egy Svindal-féle második hely esetén nem lenne egyéb dolga, minthogy pontszerző helyen végezzen. A norvég harmadik helye legrosszabb esetben is pontegyenlőséget eredményezne, ami több győzelmének hála szintén a svájcinak kedvezne.

A szakági dobogó harmadik fokára hárman pályáznak. A pontállás és a forma alapján Thomas Dreßen bizakodhat a leginkább, történelmi bronzéremmel teheti fel a pontot parádés szezonjának végére. Az előző két idényben – Fill révén – olasz lett a lesiklás királya, Dominik Paris egy dobogóval folytatná a jó sorozatot. Hátránya 35 pont a némettel szemben, reálisan csakis győzelem esetén kerülhet elébe. Jansrud esélyei igencsak behatároltak, sok mindennek össze kellene jönnie, úgymint a győzelem, Dreßen nullázása és Paris betlije.

Az egyetlen keddi edzésen Aksel Lund Svindal szállította az elsőséget, megelőzve Kriechmayrt és Dreßent. Beat Feuz egy szolid 17. helyezéssel hangolt az éles küzdelemre. (Levágta a pályát, bizonyára kiengedett.)

A várható mezőny:

Ausztria: Vincent Kriechmayr, Hannes Reichelt, Matthias Mayer, Max Franz, Romed Baumann

Svájc: Beat Feuz, Mauro Caviezel, Gilles Roulin, Marc Gisin, Marco Odermatt (junior-világbajnok)

Olaszország: Dominik Paris, Peter Fill, Christof Innerhofer, Emanuele Buzzi

Egyesült Államok: Bryce Bennett

Norvégia: Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansdur, Aleksander Åmodt Kilde

Németország: Thomas Dreßen, Andreas Sander

Franciaország: Adrien Théaux, Brice Roger, Johan Clarey, Maxence Muzaton, Alexis Pinturault (VK- összetett)

Kanada: Manuel Osborne-Paradis

Szlovénia: Martin Čater

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Női Szuper-G

Olimpiai érme után alighanem újabb karriertörténeti ponthoz érkezik idén Tina Weirather. Megvédheti címét a szakágiban. Nem a 46 pontos előny mondatja ezt velünk, hanem az egyetlen állva maradt rivális, a címvédő Lara Gut hitehagyott teljesítménye, amivel Crans-Montanán, vagyis hazai havon okozott csalódást szurkolóinak. A liechtensteini ellenben behúzta azt a fontos győzelmet, így jelenleg kijelenthető, csak valami valószerűtlen fordulattal borulhat a papírforma.

A dobogó harmadik fokára Anna Veith pályázik a legnagyobb eséllyel. Szám szerint hat síző merülhet fel potenciális ellenlábasként, a realitás talajától el nem rugaszkodva talán Michelle Gisin szorongathatja meg leginkább Pjongcsang ezüstérmesét. S ha már itt tartunk, az a furcsa eset áll elő, hogy a szakág olimpiai bajnoka, Ester Ledecká – kellő pontszám hiányában – nem kvalifikált a VK- döntőre.

A várható mezőny:

Ausztria: Anna Veith, Cornelia Hütter, Tamara Tippler, Stephanie Venier, Ramona Siebenhofer, Chirstine Scheyer

Svájc: Lara Gut, Michelle Gisin, Jasmine Flury, Joana Hählen, Corinne Suter, Priska Nufer, Wendy Holdener

Olaszország: Johanna Schnarf, Federica Brignone, Sofia Goggia, Nadia Fanchini

Egyesült Államok: Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin (VK-összetett)

Liechtenstein: Tina Weirather

Norvégia: Ragnhild Mowinckel, Kajsa Vickhoff Lie (junior-világbajnok)

Németország: Viktoria Rebensburg

Franciaország: Tessa Worley, Tiffany Gauthier, Romane Miradoli

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Férfi Szuper-G

Kvitfjelli győzelmével és a csillagok szerencsés állásának köszönhetően bebiztosította szakági elsőségét múlt hétvégén Kjetil Jansrud. Az idén mindösszesen hat futamból álló szakági versenyfutás végén a többi dobogós hely viszont még kiadó. Teljes a keszekuszaság e tekintetben, ha nem történik valami eget rengető meglepetés, akkor Svindal az osztrák négyesfogattal dönti majd el a helyezések sorsát.

A várható mezőny:

Ausztria: Hannes Reichelt, Vincent Kriechmayr, Max Franz, Matthias Mayer, Christian Walder

Svájc: Beat Feuz, Thomas Tumler, Gilles Roulin, Thomas Tumler, Mauro Caviezel, Marco Odermatt (junior-világbajnok)

Olaszország: Peter Fill, Christof Innerhofer, Dominik Paris

Egyesült Államok:

Norvégia: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal, Aleksander, Åmodt Kilde, Adrian Smiseth Sejersted

Németország: Josef Ferstl, Andreas Sander, Thomas Dreßen

Franciaország: Adrien Théaux, Brice Roger, Alexis Pinturault, Blaise Giezendanner

Szlovénia: Boštjan Kline

Kanada: Dustin Cook, Manuel Osborne-Paradis

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Női óriás-műlesiklás

Pusztán a jó öreg matematika tartja életben Tessa Worley címvédésről szőtt álmait. Közte és a harmadik szakági kristálygömbjére hajtó Viktoria Rebensburg közt ugyanis 92 pontos távolság feszül. Magyarán csakis abban az esetben fordulhat a kocka, ha a francia győz a szezonzárón, miközben a német 15-ön túl zár. Nem túl valószínű forgatókönyv, ha számba vesszük Vicky hat dobogós helyezését… Jóval inkább elképzelhető szcenárió, hogy Shiffrinnel szemben még a második helyet is elbukja Worley, az aktuális formát elnézve az a 9 pontos különbség igencsak semmiségnek tűnik.

A várható mezőny:

Ausztria: Stephanie Brunner, Ricarda Haaser, Bernadette Schild, Elisabeth Kappauer, Julia Scheib (junior-világbajnok)

Svájc: Wendy Holdener, Mélanie Meillard, Lara Gut

Olaszország: Federica Brignone, Manuela Mölgg, Marta Bassino, Irene Curtoni , Sofia Goggia

Egyesült Államok: Mikaela Shiffrin

Liechtenstein: Tina Weirather

Norvégia: Ragnhild Mowinckel, Kristin Lysdahl

Németország: Viktoria Rebensburg

Franciaország: Tessa Worley

Svédország: Sara Hector, Estelle Alphand, Frida Hansdotter

Szlovénia: Ana Drev, Meta Hrovat, Tina Robnik

Szlovákia: Petra Vlhová

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Férfi óriás-műlesiklás

Öt versenyt nyert a hétből, a naptár kakukktojásként megjelenő Val d’Isére-i állomásán sem adta alább a harmadik helynél. Emellett megnyerte az olimpiát. Marcel Hirscher dominanciája megkérdőjelezhetetlen a szakágban, a tény, hogy ezzel együtt is alig több mint száz ponttal vezeti a listát, azt tudjuk be Henrik Kristoffersen szintúgy parádés teljesítményének. (4 második hely.)

A dobogó harmadik fokáért hárman küzdenek, de Matts Olsson esélyei inkább csak matematikaiak. Pinturault és Manuel Feller közt jelenleg 46 pontos a távolság, ami az óriás-műlesikló mezőny gránitszilárdságú rangsorát ismerve gyakorlatilag ledolgozhatatlannak mondható. Konkrétabban szólva: az első két hely adott, kettejük közé pedig aligha sorol be annyi síző, mint ami az osztráknak kedvezne. Ha esetleg kiesne a francia, lehetne számolgatni…

A várható mezőny:

Ausztria: Marcel Hirscher, Manuel Feller, Stefan Brennsteiner

Svájc: Justin Murisier, Loïc Meillard, Mauro Caviezel, Marco Odermatt (junior-világbajnok)

Olaszország: Luca De Aliprandini, Manfred Mölgg, Florian Eisath, Riccardo Tonetti, Roberto Nani

Egyesült Államok: Ted Ligety, Tommy Ford

Norvégia: Leif Kristian Nestvold-Haugen, Aleksander Åmodt Kilde

Németország: Stefan Luitz, Alexander Schmid

Franciaország: Alexis Pinturault, Mathieu Faivre, Victor Muffat-Jeandet, Thomas Fanara

Svédország: Matts Olsson, André Myhrer

Szlovénia: Žan Kranjec

Horvátország: Filip Zubčić

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Női szlalom

Január végi formaingadozás kiterjedt az olimpiára is, összességében azonban pazar szezon zár szlalomban Mikaela Shiffrin. Az eddigi tizenegy versenyből megnyert nyolcat (a speciális szlalom kapcsán ugyanez a mutató 6/8). Szemernyi kétség nem férhet tehát győzelme megérdemelt voltához.

Az viszont nem dőlt még el, kik állnak fel az amerikai jobbján, ill. balján a dobogó maradék két fokára. Két győzelmének köszönhetően Petra Vlhová TOP-3-as helyezése erősen valószínűsíthető. Több mint 40 ponttal előzi meg Hansdottert, Holdener viszonylatában pedig már 60 pontra rúg a különbség. Hiába a nem kevesebb, mint nyolc pódium, a svájcinak kepesztenie kell a szakági dobogóért. Alighanem a svéddel meccselik ezt majd le, a 15 pontos különbség egy szimpla dobogóval megfordítható. Persze szlalomról van szó, a döntő hiba minden pillanatában benne van…

A várható mezőny:

Ausztria: Bernadette Schild, Katharina Gallhuber, Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Carmen Thalmann

Svájc: Wendy Holdener, Mélanie Meillard, Denise Feierabend, Michelle Gisin

Olaszország: Irene Curtoni, Chiara Costazza

Egyesült Államok: Mikaela Shiffrin, Resi Stiegler

Norvégia: Nina Haver-Løseth, Maren Skjøld

Németország: Christina Geiger, Lena Dürr, Marina Wallner

Svédország: Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Estelle Alphand

Szlovákia: Petra Vlhová

Szlovénia: Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat (junior-világbajnok)

Kanada: Erin Mielzynski

Franciaország:

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Férfi szlalom

Rendes szlalomban elképesztő volt Marcel Hirscher fölénye, a kilenc versenyből hét végén a tiszteletére hangzott fel az osztrák himnusz. Az ezüstérem tulajdonosa magától értetődő módon Kristoffersen – maradjunk annyiban, kevés olyan idény volt, aminek végén az eddig gyűjtött 710 pontja nem lett volna bőven elég a diadalhoz…

A legtechnikásabb számban a harmadik hely is elkelt gyakorlatilag. André Myhrer előnye 72 pont Michael Matt és 90 pont Daniel Yule viszonylatában, márpedig ekkora ponthátrány egy harmadik hellyel nem dolgozható le. Az első két pozíció vélhetően leosztásra kerül. Külön érdekesség lenne, ha Myhrer két harmadik pozícióval TOP-3 kerülne összesítésben.

A várható mezőny:

Ausztria: Marcel Hirscher, Michael Matt, Marco Schwarz, Manuel Feller

Svájc: Daniel Yule, Ramon Zenhäusern, Luca Ärni, Loïc Meillard

Olaszország: Stefano Gross, Manfred Mölgg

Egyesült Államok:

Norvégia: Henrik Kristoffersen, Sebastian Foss-Solevåg, Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen

Németország: Linus Straßer, Fritz Dopfer, Felix Neureuther

Franciaország: Alexis Pinturault, Victor Muffat-Jeandet, Clément Noël (junior-világbajnok), Jean-Baptiste Grange, Julien Lizeroux

Svédország: André Myhrer, Mattias Hargin

Nagy-Britannia: Dave Ryding

(A sérültek nevét kihúztuk.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s