Téli Olimpia: Aranyig vitte a magyar váltó!

Semmi kishitűség: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor sporttörténelmet írt, nekik köszönhetően Magyarország első téli olimpiai aranyának örülhet.

Nehéz szavakba foglalni jelenleg milyen érzelmek játszódhatnak le kis hazánk azon szurkolóiban, akik körmüket lerágva, napi elfoglaltságukat félrehajítva izgulták végig a Téli Olimpia rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei lezáró akkordját, a férfi  5000 méteres váltó A-döntőjét.

180222váltó2

Nem akarok Nostradamus követőjének tűnni, de a minap kihangsúlyoztam, hogy lesz itt még szenzáció, és láss csodát, a magyar csapat élete lehetőségét megragadva nemhogy a 38 éves „éremtelenséget” írta át, de a magyar sport történetének első aranyát szorgoskodta össze.

A srácok bitang kemény mezőnyben léptek jégre, Dél-Korea, Kína és Kanada legjobbjai ellen kellett helytállniuk. Nagyságuk értékét növeli, hogy egy pillanatra sem ijedtek meg, végig kontrollálták a küzdelmet, és a lehető legjobb időzítéssel, a hajrában vágtak az élre, örömmámorba borítva ezzel több millió magyart.

180222shaolin.jpg

Akarva se lehetett volna frappánsabb forgatókönyvet írni a véghajrára: Liu Shaolin Sándor minden külső tényezőt kizárva a legmerészebb kaszkadőrök vagányságával vágott az élre, és már nem adta ki a kezéből az első pozíciót.

180222váltó1

Kit érdekel már, hogy a fő favorit dél-koreaiak egyike ártatlan szituációban kizúgott, elvéve ezzel hazáját az újabb elsőség lehetőségétől.  A lényeg, hogy a mienk fricskát adtak a világnak, egymásért való küzdelem terén pedig minden magyar sportolónak példát mutattak.

Ezen eufória tudatában mostoha szerep jutott a nap további eseményeinek. Mert persze más versenyszámban is akadtak azért parázs küzdelmek.

180222shaoang

A férfi  500 méteren Sanyi és Ádó (Liu Shaoang) maradt még állva. Az idősebbik testvér a negyeddöntőben legyűrte lengyel és kazah riválisát, a kínai Zsen Ce-vej mögött másodikként mehetett tovább.

180222shaolin500

Az elődöntőben aztán ellenfelére akadt honfitársunk, a világcsúcstartó Vu Ta-csing utolérhetetlen volt, és sajnos a kanadai Samuel Girard is előtte végzett, így maradt a B-döntő. Ott viszont nem talált legyőzőre a 23 éves magyar kiválóság, éretten mozogva olimpia 5. helyezést ért el, így egyéniben a második pontszerzését zsebelte be. A kisebbik Liu számára a negyeddöntő jelentette a végállomást.

180222keszler

Női 1000 méteren Keszler Andrea a negyeddöntőig állta a sarat, eleinte a későbbi olimpiai bajnok Suzanne Schulting futamában jó pozícióban volt, de később hátrébb zuhant, így elvérzett.

Férfi 500 méter
1. Vu Ta-csing (Kína) 39.584 – világcsúcs

2. Hvang Da Hon (Dél-Korea)
3. LimHjoDzsun (Dél-Korea)
4. Samuel Girard (Kanada)
5. Liu Shaolin Sándor (Magyarország)
6. ZsenCe-vej (Kína)
…19. Liu Shaoang (Magyarország)
…28. Knoch Viktor (Magyarország)

 

Női 1000 méter
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 1:29.377
2. Kim Boutin (Kanada)
3. Arianna Fontana (Olaszország)
4. Csoj Min Dzsong (Dél-Korea)
5. Kim A Lang (Dél-Korea)
6. SimSzuikHi (Dél-Korea)
…17. Keszler Andrea (Magyarország)

 180222váltópódium

Férfi 5000 méteres váltó

1. Magyarország (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba, tartalék: Oláh Bence) 6:31.971 – olimpiai csúcs
2. Kína
3. Kanada
4. Dél-Korea
5. Egyesült Államok
6. Kazahsztán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s